Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Eurodeputatul Răzvan Popa: Nu trebuie să reducem fondurile politicii de coeziune pentru a acoperi plecarea Marii Britanii din UE

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg, cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare, iar europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D) a răspuns mai multor întrebări în interviul  acordat în exclusivitate redacției Calea Europeană, întrebări ce privesc activitățile din cadrul președinției române la Consiliul UE, dar și probleme care trebuiesc rezolvate în acest mandat într-un timp foarte scurt. Europarlamentarul român a tratat subiecte din zona economică, Brexit, situația instabilă a locurilor din Parlamentul European, în cazul în care se întârzie ieșirea Marii Britanii, din UE.

În contextul în care Marea Britania urmează să iasă din Uniunea Europeana, vor exista modificări la nivel de buget, venituri dar și contribuția națională a statelor membre poate suferi modificări, ,,modul de împărțire a banilor și constituirea veniturilor depinde de ceea ce face Marea Britane, această amânare a Brexitului întârzie acest calendar cu cateva luni, nu știm în momentul de față. Cert este că, se iau în calcul toate scenariile, este greu de presupus, sigur o creștere a contribuției naționale este luată în calcul, dar cel mai important este ca pilonul de politică de coezine să nu fie afectat, el este fundamentul Uniunii Europene.”, a declarat Răzvan Popa.

Eurodeputatul a mai spus că ,,Nu trebuie să reducem fondurile de la politică comună și coeziune pentru a acoperi plecarea Marii Britanii din UE. Una dintre consecințele întârzierii Brexit-ului, va fi participarea europarlamentarilor britanici în continuare în PE. Părerile sunt împărțite, majoritatea colegilor britanici din PE, sunt victime ale acestei nebunii care se cheamă Brexit, nimeni în momentul de față nu își mai dorește Brexit, nici britanicii cu care am vorbit. Activitatea Guvernului de la Londra este cel puțin bizară, britanicii vor participa la alegeri dacă Marea Britanie nu iese pe 29 martie. Acest lucru afectează România și toate statele membre, România ar fi câștigat un loc, cel pe care îl pierduse anterior. Este posibil să rămânem  tot 32.”

Activitatea președinției române este observată în detaliu de colegii europarlamentarilor români, cât și de comisarii europeni, iar eurodeputatul Răzvan Popa afirmă că ,,Modul în care România și-a exercitat această poziție în calitate de președinție, este  apreciat la nivel de Parlament European, de Comisie Europeană dar  și în întreaga Europă. Președinția se află în toate termenele pe care le-a stabilit, am încheiat 24 de dosare, timpul fiind foarte comprimat față de celalate președinții.”

În ceea ce privește cadrul financiar multianual, ,,rolul președinției române în Consiliul UE exte extraordinar  de important, se dorește ca discuțiile technice să fie cât mai avansante. Este greu de presupus dacă se va ajunge la un acord final privind bugetul multianual, dar se pot face demersuri pentru finaliatea lui.”

Eurodeputatul român a realizat o scurtă  autoevaluare a activității sale din mandatul său de europarlamentar și a subliniat reperele sale profesionale importante. ,,Prin activitatea mea în Comisia de Buget, sunt lucruri pe care am insistat și mă bucur că au intrat Bugetul pe 2019, care reprezintă un punct cheie și important, creșterile pe care am reușit să le realizez, au fost aduse programului Erasmus. Bugetele pentru programul de mobilitate, programul de coeziune pe 2019, au fost îmbunătățite. În cadrul Comisei de Industrii sunt câteva elemente importante legate de felul în care consumatorii europeni sunt protejați, în ceea ce privește fraudele autoturismelor, felul în care am reușit într-o măsură importantă să urmăresc interesele din România, cu normele de poluare, prin introducerea mașinilor electrice. Din discuțiile pe care le-am avut, există posibilitatea să existe o producție de mașini electrice și hibrid în România, pentru interesul cetățenilor și industriei, trecerea de la industria clasică la cea electriă, aceasta afectează locurile de muncă.”

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Decizia SUA de a se retrage din Tratatul Cer Deschis nu este sănătoasă pentru stabilitatea globală

Published

on

© vladnistor.ro

Vlad Nistor, membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, a comentat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Calea Europeană, decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Tratul Cer Deschis.

”Nu cred că este sănătos pentru stabilitatea globală, este prematur să vedem consecințele. Există posibilitatea ca unele negocieri să continue și depind în bună măsură de desfășurarea electorală, mai ales în SUA”, a declarat Vlad Nistor.

Reamintim că Președintele SUA Donald Trump a anunţat în urmă cu aproximativ două săptămâni retragerea SUA din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare, relatează AFP.

“Rusia nu a respectat tratatul. Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a declarat preşedintele american, potrivit Agerpres

Tratatul – la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România – permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Citiți și: Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, solicită SUA să își reconsidere decizia privind retragerea din Tratatul Cer Deschis


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor, despre viitorul CFM al UE: Cu o diminuare semnificativă a bugetului pentru securitate, Europa ar ajunge la mâna ”partenerilor” din scena internațională, respectiv China sau Rusia

Published

on

© vladnistor.ro

În contextul în care în viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii Europene se prevede o diminuare a bugetului pentru securitate și apărare, europarlmanetarul Vlad Nistor, membru în Comisia AFET a Parlamentului European speră că ”până la urmă să nu fie în atât de măsură diminuat încât Europa să ajungă la mâna oricărora din ”partenerii” din scena internațională, fie că este vorba de China sau de Rusia.”

Potrivit deputatului european, această diminuare a fost provocată de pandemia de COVID-19, care a demonstrat că, la nivel global, omenirea nu este pregătită pentru așa ceva: ”Global, omenirea nu era pregătită pentru așa ceva, ar fi trebuit să fie în continaure pentru alte provocări de acest tip, pentru că ele pot să apară oricând. Acesta este motivul pentru care bugetul pentru securitate si aparare este diminuat”, a explicat Vlad Nistor într-un interviu pentru Caleaeuropeană.ro.

Comisia Europeană susține că noile priorități stabilite de liderii UE, cum ar fi mediul, inovarea, securitatea, apărarea, migrația, trebuie să fie tratate mai eficient la nivelul UE. 

Retragerea Regatului Unit din UE, care contribuie anual cu 13 miliarde de euro al bugetul european, lasă în urmă o gaură financiară care trebuie completată prin contribuțiile bugetare ale celorlalte state membre, în acest sens, Austria, Germania, Olanda și Suedia fiind vizate să ofere mai mulți bani.


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vlad Nistor: Preluarea președinției Consiliul UE de către Germania, ”un accident istoric fericit”

Published

on

© vladnistor.ro

La 1 iulie, Germania va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene – pentru a 13-a oară, însă de această dată o va prelua într-un moment în care întreaga Europă a trecut printr-o criză medicală fără precedent, provocată de pandemia de COVID-19, transformându-se și într-o criza economică neașteaptată. 

Potrivit deputatului european Vlad Nistor, momentul preluării președinției Consiliului UE de către Germania este un ”accident istoric fericit”: ”Eu cred că Europa și lumea întreagă vor beneficia din plin de această președinție, pentru că Germania este o țară puternică, împreună cu Franța, reprezentând motorul Uniunii Europene astăzi, și din această perspectivă ne aflam în fața unui accdident fericit, într-un context atât de dificil pentru întreaga lume”, a declarat acesta în interviul acordat în exlusivitate pentru Caleaeuropeană.ro.

Germania a deținut ultima dată Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2007. Președinția germană marchează, de asemenea, începerea unei nou trio de președinții, împreună cu Portugalia și Slovenia. Împreună, cele trei țări vor avea un program de 18 luni care este aliniat programelor de șase luni ale celor trei președinții.

Citiți și: “Împreună pentru relansarea Europei” – mandatul pe care Germania și-l asumă la președinția Consiliul UE: Vom fi în “slujba cauzei europene”


Vlad Nistor, în calitate de europarlamentar în cel mai mare grup politic al Parlamentului European, grupul Popularilor Europeni, este membru în următoarele Comisii de specialitate: Comisia pentru afaceri externe, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, Delegația pentru relațiile cu India, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional, Comisia pentru cultură și educație, Subcomisia pentru drepturile omului, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending