Eurodeputatul Gabriela Zoană (PSD, S&D) a discutat astăzi, la Strasbourg, cu Calea Europeană despre situația fondurilor europene de coeziune, atingând și subiecte precum agricultura, cooperarea Parlamentului European cu Președinția română a Consiliului UE sau Brexit.
Fondurile europene pentru dezvoltare regională
Gabriela Zoană a vorbit, în calitate de membru al Comisiilor pentru Dezvoltare Regională și Agricultură din PE, despre votul pentru blocarea inițiativei Comisiei Europene de a condiționa fondurile europene pentru dezvoltare regională de îndeplinirea unor obiective economice, dar și despre semnificația creșterii alocărilor financiare în noul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 pentru România.
,,Politica de Coeziune va rămâne principala politică de investiții a UE, lucru foarte important pentru români. PE nu a fost de acord cu propunerea Comisiei de micșorare a bugetului pe coeziune, ci susține creșterea nivelului de finanțare din perioada 2014-2020 cu 47,5 miliarde de euro. De asemenea, am susținut ca regiunile mai puțin dezvoltate să fie sprijinite cu ajutorul a 222,4 miliarde de euro prin intermediul Obiectivului Investiții pentru Ocuparea Forței de Muncă și Creștere Economică”, a declarat Zoană.
Aceasta a mai spus că europarlamentarii s-au zbătut până astăzi, când a fost adoptată, propunerea de obținerea a ratei de 85% cofinanțare pentru regiunile mai puțin dezvoltate, 65% pentru regiunile de tranziție și 50% pentru regiunile dezvoltate, subliniind faptul că ,,este foarte important pentru România pentru că noi nu suntem printre regiunile dezvoltate și astfel vor intra mai mulți bani europeni în țară”.
Eurodeputatul social-democrat a menționat că pe lângă promovarea mecanismelor de finanțare, raportul mai face referire și la adunarea fondurilor alocate Politicii de Coeziune, Fondului European pentru Dezvoltare Regională și Fondului European pentru Pescuit sub aceeași umbrelă bugetară, ceea ce simplifică distribuția banilor.
Înlocuirea pesticidelor cu substanțe mai puțin dăunătoare
Gabriela Zoană a mai dorit să informeze agricultorii români cu privire la un alt raport important al Comisiei de specialitate din PE legat de problematica înlocuirii treptate a pesticidelor cu produse mai puțin dăunătoare pentru sănătatea oamenilor și a animalelor. Aceasta a amintit de disputa dintre apicultori și agricultori care doresc protejarea producției agricole în detrimentul albinelor, accentuând că ,,studiile făcute la nivel european au arătat că în ciuda creșterii producției agricole în urma folosirii pesticidelor, nevoia de hrană a europenilor nu a fost satisfăcută, exporturile către state din afara UE fiind prioritare”. În acest context, afirma Zoană, România ar putea fi afectată de o prevedere a raportului care propune sancționarea statelor membre care abuzează de utilizarea neonicotinoidelor, deoarece ,,anual cere două derogări pentru folosirea acestor pesticide”.
În plus, eurodeputatul avertizează că tendința la nivelul UE este de interzicere a folosirii acestui tip de pesticide și înlocuirea lor cu substanțe mai bune, în ciuda insistenței agricultorilor români că ar avea nevoie de ele și că înlocuirea neonicotinoidelor cu alte substanțe s-ar reflecta în costul final al produsului agricol care ar fi mai ridicat.
,,Președinția bulgară a Consiliului UE a insistat pentru eliminarea definitivă a neonicotinoidelor, în ciuda agricultorilor care se opun interzicerii utilizării lor pentru creșterea producției agricole și care sunt îngrijorați că înlocuirea pesticidelor cu substanțe mai puțin nocive este scumpă, iar costul s-ar reflecta în prețul produsului finit. De alfel, România este la nivel european printre statele membre capabile să furnizeze produse agricole aproape de standardele bio, în ciuda folosirii pesticidelor pentru sporirea producției”
Cooperarea Parlamentului European cu Președinția Consiliului
Referitor la cooperarea PE cu Președinția română a Consiliului UE atât la nivel politic, cât și tehnic, Gabriela Zoană a declarat că ,,guvernul s-a preocupat să aducă suficienți specialiști care să acopere toate comisiile de specialitate”, iar România este astfel capabilă ,,să închidă dosar după dosar”, spre surpriza plăcută a colegilor din Parlament și a oficialilor Comisiei Europene. Aceasta a confirmat declarația sefului delegației PSD în PE, eurodeputatul Dan Nica, care afirma într-un interviu pentru Calea Europeană că ritmul de lucru al Președinției române este mai bun decât cel al Președinției austriece.
Citiți și INTERVIU Eurodeputatul Dan Nica (PSD, S&D): România are deja potențialul de a avea o președinție mai bună decât Austria după cum indică ritmul de funcționare, dar și de a fi un model pentru Finlanda prin stabilirea unui standard foarte înalt de gestionare a dosarelor
Cu toate acestea, Gabriela Zoană a amintit faptul că există și dosare foarte complexe, precum cel privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, care se întretaie cu alte politici ale UE și în care pot apărea probleme majore. Politicianul român a dat exemplul Politicii Agricole Comune unde există deja îndoieli privind adoptarea unui pachet important de trei regulamente pe agricultură din cauza opoziției unor state membre, precum Italia, Belgia și Franța, la propunerea Comisiei Europene. În acest caz, avertizează Zoană, ,,întârzierea adoptării acestui pachet legislativ ar provoca întârzieri în toamnă la accesarea fondurilor pentru agricultură”.
Incertitudinile privind Brexit-ul generează confuzie privind distribuirea bugetară
Gabriela Zoană a vorbit și despre incertitudinile pe care le provoacă procesul de ieșire a Regatului Unit din UE, care se află în impas, atât pentru politicienii și alegătorii britanici, cât și pentru instituțiile de la Bruxelles. Aceasta recunoaște că a purtat discuții cu nenumărați colegi eurodeputați britanici care și-au exprimat îngrijorarea legată de incertitudinea de a se mai organiza alegeri pentru Parlamentul European în Marea Britanie în condițiile în care nu se știe încă dacă termenul de 29 martie pentru ieșirea din UE va fi respectat. De cealaltă parte, spunea eurodeputatul român, nesiguranța legată de participarea Marii Britanii la alegerile europene reprezintă un impediment la nivelul PE care nu știe cum să împartă bugetul alocat instituției.
În interviul acordat Calea Europeană, Gabriela Zoană a mai atins și alte subiecte, precum migrația, securitatea și apărarea, dar și problema respectării statului de drept în România. Intervenția acesteia poate fi urmărită integral în video postat mai sus.
Gabriela Zoană este europarlamentar român, membru al delegației PSD și al grupului politic S&D din Parlamentul European. Aceasta mai ocupă și funcția de Vice-Președinte al Comisiei de specialitate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, este membru cu drepturi depline al Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitate de Gen, precum și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.