Connect with us

Dan Nica

INTERVIU Eurodeputatul Dan Nica (PSD, S&D): România are deja potențialul de a avea o președinție mai bună decât Austria după cum indică ritmul de funcționare, dar și de a fi un model pentru Finlanda prin stabilirea unui standard foarte înalt de gestionare a dosarelor

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară a Parlamentului European (11-14 februarie) din anul 2019 la Strasbourg, cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare, iar eurodeputatul Dan Nica, șeful delegației PSD din cadrul grupului politic S&D,  a acordat în exclusivitate un interviu redacției Calea Europeană, în care a vorbit despre succesul primei luni a Președinției României la Consiliul UE și despre imaginea pozitivă care se construiește în jurul țării noastre în baza activității de gestionare a dosarelor legislative de pe agenda UE. 

Europarlamentarul social-democrat a făcut referire la câteva dosare în care România a acționat cu eficiență și eficacitate, deși a preluat Președinția Consiliului abia de o lună. Acesta a dat exemplul directivei privind gazele naturale, un dosar finalizat în timp record și care mai așteaptă doar acordul formal al co-legislatorilor, Parlamentul, respectiv Consiliul, pentru a deveni lege. 

,,Directiva pe gaze a fost un mare succes neașteptat. M-am întâlnit cu înalți oficiali ai Comisiei Europene care mi-au spus că dacă săptămâna trecută i-ar fi întrebat cineva care sunt perspectivele pentru ca directiva să fie adoptată în acest an, nu neapărat în timpul Președinției române, șansele pe care le dădeau erau zero.”

Dan Nica recunoaște că profesionalismul și competența echipei de negociere din partea Președinției Consiliului au fost cruciale pentru obținerea unui mandat de negociere care să conducă la obținerea unui acord pe text între instituțiile europene.

,,Datorită felului în care Președinția a reușit să negocieze, Consiliul a primit un mandat de negociere, luni, care aseară s-a încheiat cu un acord comun între instituții pe un text care vine să pună în ordine competiția și competitivitatea pentru toate conductele de gaz care vor intra de acum în funcțiune și care vor avea ca punct terminal un stat membru al UE, adică o jurisdicție comună cu respectarea regulilor comune. Pentru noi ca țară este foarte important pentru că tot ce se construiește trebuie să aibă în vedere obiective precum securitatea energetică, accesul tuturor transportatorilor, nu doar al unuia singur, la conducte și respectarea regulilor UE privind competiția, nu a celor bilaterale, între două state.”

De asemenea, eurodeputatul român a mai spus că Președinția română a reușit să surprindă oficialii de la Bruxelles în mod plăcut prin ritmul accelerat al negocierilor și numărul de dosare încheiate, care depășește deja rezultatele înregistrate în mandatele precedente ale Austriei și Bulgariei. 

,,Foarte mulți dintre cei care m-au întâlni mi-au spus că avem o Președinție extraordinar de bună, că este o surpriză extrem de plăcută pentru că am închis mai multe dosare decât au putut să închidă alte președinții la un loc. Toți au apreciat capacitatea de a lucra într-un ritm extraordinar de intens. Numai în această săptămână sunt programate 26 de triloguri (întâlniri private între reprezentanții Comisiei, Parlamentului și Consiliului pentru discuții legislative n.r.), iar un trilog poate dura chiar și 12 ore.”

Dan Nica a mai amintit și activitatea depusă de Președinția Consiliului în sfera ocupării forței de muncă, care are puternice implicații nu numai asupra lucrătorilor de la nivel european, dar în special asupra lucrătorilor români din străinătate, care nu beneficiază de măsuri de protecție la locul de muncă adecvate și care adesea îî afectează negativ. 

,,Președinția română a reușit să încheie dosare importante privind forța de muncă pentru toți lucrătorii europeni. Ultimul dosar aprobat săptămâna trecută în formatul de trei – Comisie, Parlament și Consiliu – a fost directiva privind standardele de securitate la locul de muncă, care sunt foarte importante pentru toate statele membre, dar mai ales pentru lucrătorii români care, în afară, erau de multe ori subiectul unor aranjamente de muncă dubioase, fără niciun fel de protecție, și care de multe ori le puneau sănătatea și chiar viața în pericol fără cineva să intervină în absența unei reglementări care să presupună aceste standarde comune.”

Referitor la ideea greșită conform căreia Președinția Consiliului poate decide orice dorește pe un anumit subiect, eurodeputatul Dan Nica a ținut să lămurească faptul că România poate acționa doar cu acordul celorlalte state membre.

,,Sunt discuții foarte intense pe ceea ce înseamnă pachetul pe migrație, de exemplu. Președinția română poate acționa doar în limitele mandatului primit de la celelalte 27 de state membre pentru că acestea pot respinge cu totul o propunere sau pot adăuga linii roșii peste care nu se poate trece în condițiile unei majorități calificate (sau minorități de blocaj n.r.). Deci președinția nu poate acționa de una singură.”

Mai mult, șeful delegației PSD din PE a confirmat faptul că rezultatele bune ale primei Președinții a Consiliului asumate de România contribuie semnificativ la conturarea unei imagini profesioniste a țării care va întări profilul statului român ca membru de încredere al UE după cele șase luni de mandat, reprezentând totodată și o lecție pentru clasa politică românească. Potrivit acestuia, România are deja potențialul de a avea o președinție mai bună decât Austria după cum indică ritmul în care funcționează, dar și de a fi un model pentru Finlanda, care ne va succeda din vară la cârma Consiliului UE.

,,Aceste succese și modul în care se mișcă în fiecare zi președinția română reprezintă un mare plus de imagine. Suntem priviți cu alți ochi. Așteptările legate de președinția noastră sunt măsurate în legătură cu președinția precedentă, cea austriacă, și credeți-mă că nu este ușor să afirmi că Președinția română s-a mișcat mai activ și mai profesionist decât Președinția Austriei. Colegii finlandezi, care vor urma României la președinția Consiliului, se uită cu îngrijorare la standardul foarte ridicat impus de România în gestionarea agendei. Principiul competenței este cel care ghidează reprezentanții PE, comisarii europeni și directorii generali din Comisie în evaluarea modului de răspuns al României pe dosare.”

Pentru a întări ideea că România este pe deplin pregătită pentru a obține performanțe foarte bune în mandatul său la Președinția Consiliului, în ciuda îndoielilor legate de pregătirea la nivel național a procesului exprimate de unii reprezentanți ai țării în PE, Dan Nica a ținut să mai precizeze că schimbările la nivelul conducerii structurii de afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, cu referire la demisia ministrului delegat Victor Negrescu, deși surprinzătoare, nu au afectat coordonarea pregătirilor pentru preluarea Președinției, tranziția către o nouă conducere – cea a lui George Ciamba – fiind lină.

Eurodeputatul Dan Nica este șeful delegației PSD în PE și face parte din următoarele structuri instituționale europene: este membru în Comisia pentru industrie, cercetare și în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii energie, precum și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și în Delegația pentru relațiile cu Israel.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Nica

Social-democrații din PE cer statelor membre să pună capăt speculațiilor pe piața energiei și să plafoneze prețurile la gaze

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Socialiștii și democrații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene și statelor membre o anchetă privind abuzul de piață și manipularea prețurilor la produsele energetice și la electricitate. Acest lucru este menționat într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European privind răspunsul UE la creșterea prețurilor la energie. Documentul a fost inițiat de Grupul S&D și negociat cu celelalte grupuri politice, se arată într-un comunicat oficial. 

Grupul S&D a fost singurul care a inclus în rezoluție necesitatea unor măsuri sociale pentru a atenua efectul crizei energetice asupra cetățenilor prin extinderea instrumentului european existent pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), creat în timpul pandemiei COVID-19.

Eurodeputatul Dan Nica, purtătorul de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat: “Nu este o problemă de politică energetică.”

„Nimeni nu știe ce se întâmplă în punctul virtual de comercializare a gazelor naturale – care sunt prețurile de achiziție atunci când gazul ajunge în porturile europene și apoi cum se face că prețurile de revânzare către consumatori sunt atât de ridicate? Trebuie să oprim acest lucru și de aceea avem nevoie de transparență în ceea ce privește punctul de tranzacționare virtual – mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF). Discuțiile și dezbaterile despre geopolitică și despre modul în care reacționăm la evenimentele turbulente din lume și din jurul nostru sunt o necesitate. Dar trebuie să ne ocupăm și de cauzele profunde ale problemelor noastre, care se află în interiorul Uniunii noastre și care au provocat eșecul pieței energiei cu mult înainte de invazia rusă în Ucraina. Acesta este motivul pentru care astăzi am inclus în rezoluție apelul nostru către liderii europeni și naționali de a opri indexarea contractelor de energie la TTF și de a decupla prețul gazului de prețul energiei electrice. Acesta este un pas important în direcția reducerii volatilității prețurilor energiei electrice pe piața angro.”

Citiți și: Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

Continue Reading

Dan Nica

Eurodeputatul Dan Nica: Povara crizei energetice nu trebuie să cadă pe umerii celor vulnerabili. CE trebuie să ia decizii îndrăznețe

Published

on

© Zaim Diana - caleaeuropeana.ro

Social-democrații din Parlamentul European au cerut ieri, 13 septembrie, Comisiei Europene și statelor Uniunii Europene să ia decizii îndrăznețe, cum ar fi plafonarea prețurilor pentru importurile de energie, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro

De asemenea, Grupul S&D a solicitat o redistribuire echitabilă a profiturilor uriașe ale companiilor energetice pentru a sprijini cetățenii, precum și întreprinderile mici și mijlocii. În timp ce S&D salută faptul că, în sfârșit, Comisia Europeană ia acum măsuri, Grupul regretă faptul că apelurile sale nu au fost auzite timp de aproape un an și îndeamnă Comisia să ia măsuri îndrăznețe care să fie la înălțimea provocării.

Europarlamentarul Dan Nica, purtător de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat „nu este o problemă de politică economică”.

„Speculațiile cu mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF ) nu mai pot fi tolerate și trebuie să le punem capăt. TTF este punctul virtual de tranzacționare a gazelor naturale, iar o mare parte din volatilitatea piețelor de gaze din Europa se datorează manipulării acestuia. Comisia Europeană și guvernele naționale nu ar trebui să subestimeze această problemă, deoarece este una dintre cauzele profunde ale crizei actuale, care a dus la facturi ridicate pentru cetățenii și întreprinderile din întreaga Europă. De aceea, povara crizei trebuie împărțită, iar grupul nostru insistă asupra introducerii unei taxe pe profit. Există un risc uriaș ca povara să rămână pe umerii celor mai vulnerabili. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Nimeni nu trebuie să fie nevoit să aleagă între a mânca și a se încălzi în această iarnă, sau în orice altă iarnă în UE.”

Continue Reading

Dan Nica

Eurodeputatul PSD Dan Nica: Rusia folosește Gazprom ca o pârghie împotriva unității UE. Să nu lăsăm Moscova să creeze diviziuni

Published

on

© Calea Europeană - Zaim Diana

Grupul social-democraților din Parlamentul European susține că este esențial ca unitatea UE să nu fie subminată de încercările Rusiei de a crea diviziuni, în contextul livrărilor de gaze. Social-democrații consideră că decizia unilaterală de a opri furnizarea de gaze către Bulgaria și Polonia este o încercare clară de a pune presiune nu doar asupra acestor două state membre, ci și de a slăbi și diviza UE în ansamblu.

„Nu este o surpriză pentru grupul nostru că Rusia folosește Gazprom ca o pârghie împotriva unității UE. Aceasta este o strategie veche a Moscovei, care datează cu mult înainte de invazia rusă în Ucraina. Declarația Moscovei pe care o auzim astăzi nu este decât un șantaj deschis asupra statelor membre pentru a plăti în ruble, în timp ce știm cu toții că acest lucru este contrar clauzelor contractelor în care se precizează clar, negru pe alb, că plățile trebuie făcute în euro sau în dolari. Dar, există, de asemenea, o încercare a Rusiei de a crea intrigi între noi și de a ne forța să subminăm propriile noastre sancțiuni și, astfel, să consolidăm rubla rusească și regimul de la Kremlin”, a declarat Dan Nica, europarlamentar și purtător de cuvânt al Grupului S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European.

Grupul S&D face apel la statele membre să nu cedeze presiunilor, ci să facă tot ce le stă în putință pentru a sprijini și compensa pierderile de energie cu care se confruntă Polonia și Bulgaria: „Succesul politicii noastre energetice constă în solidaritatea noastră reciprocă, iar acest lucru trebuie demonstrat în practică, mai ales în momentele dramatice ale istoriei europene și mondiale – precum cel pe care îl trăim acum. Trebuie să folosim toate instrumentele de care dispunem la nivelul UE pentru a ne asigura că încercările țărilor terțe de a crea penurii de resurse energetice în UE au consecințe minime pentru cetățenii și întreprinderile noastre.”

Miercuri, Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, ca urmare a faptului că Sofia a refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, pretenție enunțată de Vladimir Putin încă din luna martie.

În acest context, Comisia Europeană a anunțat că este pregătită și are în vedere un răspuns coordonat. În egală măsură, oficialul european a dat asigurări că era combustibililor fosili din Rusia se va încheia.

De asemenea, miniștrii energiei din UE se reunesc luni în sesiune extraordinară, după ce Rusia a sistat livrarea de gaze către Bulgaria și Polonia.

Reaminitim că zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă, a dezvăluit miercuri agenţia Bloomberg, care citează surse apropiate Gazprom, transmite EFE, potrivit Agrepres și Digi24

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA38 mins ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.50 mins ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA6 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA6 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO19 hours ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

NATO19 hours ago

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

U.E.23 hours ago

Consilierul pentru politică externă al lui Olaf Scholz reconfirmă sprijinul Germaniei pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO1 day ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO2 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO2 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Shengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este. Există posibilitatea unei amânări cu o lună sau două până când toate întrebările primesc răspunsurile corecte

Team2Share

Trending