Connect with us

Dan Nica

INTERVIU Eurodeputatul Dan Nica (PSD, S&D): România are deja potențialul de a avea o președinție mai bună decât Austria după cum indică ritmul de funcționare, dar și de a fi un model pentru Finlanda prin stabilirea unui standard foarte înalt de gestionare a dosarelor

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară a Parlamentului European (11-14 februarie) din anul 2019 la Strasbourg, cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare, iar eurodeputatul Dan Nica, șeful delegației PSD din cadrul grupului politic S&D,  a acordat în exclusivitate un interviu redacției Calea Europeană, în care a vorbit despre succesul primei luni a Președinției României la Consiliul UE și despre imaginea pozitivă care se construiește în jurul țării noastre în baza activității de gestionare a dosarelor legislative de pe agenda UE. 

Europarlamentarul social-democrat a făcut referire la câteva dosare în care România a acționat cu eficiență și eficacitate, deși a preluat Președinția Consiliului abia de o lună. Acesta a dat exemplul directivei privind gazele naturale, un dosar finalizat în timp record și care mai așteaptă doar acordul formal al co-legislatorilor, Parlamentul, respectiv Consiliul, pentru a deveni lege. 

,,Directiva pe gaze a fost un mare succes neașteptat. M-am întâlnit cu înalți oficiali ai Comisiei Europene care mi-au spus că dacă săptămâna trecută i-ar fi întrebat cineva care sunt perspectivele pentru ca directiva să fie adoptată în acest an, nu neapărat în timpul Președinției române, șansele pe care le dădeau erau zero.”

Dan Nica recunoaște că profesionalismul și competența echipei de negociere din partea Președinției Consiliului au fost cruciale pentru obținerea unui mandat de negociere care să conducă la obținerea unui acord pe text între instituțiile europene.

,,Datorită felului în care Președinția a reușit să negocieze, Consiliul a primit un mandat de negociere, luni, care aseară s-a încheiat cu un acord comun între instituții pe un text care vine să pună în ordine competiția și competitivitatea pentru toate conductele de gaz care vor intra de acum în funcțiune și care vor avea ca punct terminal un stat membru al UE, adică o jurisdicție comună cu respectarea regulilor comune. Pentru noi ca țară este foarte important pentru că tot ce se construiește trebuie să aibă în vedere obiective precum securitatea energetică, accesul tuturor transportatorilor, nu doar al unuia singur, la conducte și respectarea regulilor UE privind competiția, nu a celor bilaterale, între două state.”

De asemenea, eurodeputatul român a mai spus că Președinția română a reușit să surprindă oficialii de la Bruxelles în mod plăcut prin ritmul accelerat al negocierilor și numărul de dosare încheiate, care depășește deja rezultatele înregistrate în mandatele precedente ale Austriei și Bulgariei. 

,,Foarte mulți dintre cei care m-au întâlni mi-au spus că avem o Președinție extraordinar de bună, că este o surpriză extrem de plăcută pentru că am închis mai multe dosare decât au putut să închidă alte președinții la un loc. Toți au apreciat capacitatea de a lucra într-un ritm extraordinar de intens. Numai în această săptămână sunt programate 26 de triloguri (întâlniri private între reprezentanții Comisiei, Parlamentului și Consiliului pentru discuții legislative n.r.), iar un trilog poate dura chiar și 12 ore.”

Dan Nica a mai amintit și activitatea depusă de Președinția Consiliului în sfera ocupării forței de muncă, care are puternice implicații nu numai asupra lucrătorilor de la nivel european, dar în special asupra lucrătorilor români din străinătate, care nu beneficiază de măsuri de protecție la locul de muncă adecvate și care adesea îî afectează negativ. 

,,Președinția română a reușit să încheie dosare importante privind forța de muncă pentru toți lucrătorii europeni. Ultimul dosar aprobat săptămâna trecută în formatul de trei – Comisie, Parlament și Consiliu – a fost directiva privind standardele de securitate la locul de muncă, care sunt foarte importante pentru toate statele membre, dar mai ales pentru lucrătorii români care, în afară, erau de multe ori subiectul unor aranjamente de muncă dubioase, fără niciun fel de protecție, și care de multe ori le puneau sănătatea și chiar viața în pericol fără cineva să intervină în absența unei reglementări care să presupună aceste standarde comune.”

Referitor la ideea greșită conform căreia Președinția Consiliului poate decide orice dorește pe un anumit subiect, eurodeputatul Dan Nica a ținut să lămurească faptul că România poate acționa doar cu acordul celorlalte state membre.

,,Sunt discuții foarte intense pe ceea ce înseamnă pachetul pe migrație, de exemplu. Președinția română poate acționa doar în limitele mandatului primit de la celelalte 27 de state membre pentru că acestea pot respinge cu totul o propunere sau pot adăuga linii roșii peste care nu se poate trece în condițiile unei majorități calificate (sau minorități de blocaj n.r.). Deci președinția nu poate acționa de una singură.”

Mai mult, șeful delegației PSD din PE a confirmat faptul că rezultatele bune ale primei Președinții a Consiliului asumate de România contribuie semnificativ la conturarea unei imagini profesioniste a țării care va întări profilul statului român ca membru de încredere al UE după cele șase luni de mandat, reprezentând totodată și o lecție pentru clasa politică românească. Potrivit acestuia, România are deja potențialul de a avea o președinție mai bună decât Austria după cum indică ritmul în care funcționează, dar și de a fi un model pentru Finlanda, care ne va succeda din vară la cârma Consiliului UE.

,,Aceste succese și modul în care se mișcă în fiecare zi președinția română reprezintă un mare plus de imagine. Suntem priviți cu alți ochi. Așteptările legate de președinția noastră sunt măsurate în legătură cu președinția precedentă, cea austriacă, și credeți-mă că nu este ușor să afirmi că Președinția română s-a mișcat mai activ și mai profesionist decât Președinția Austriei. Colegii finlandezi, care vor urma României la președinția Consiliului, se uită cu îngrijorare la standardul foarte ridicat impus de România în gestionarea agendei. Principiul competenței este cel care ghidează reprezentanții PE, comisarii europeni și directorii generali din Comisie în evaluarea modului de răspuns al României pe dosare.”

Pentru a întări ideea că România este pe deplin pregătită pentru a obține performanțe foarte bune în mandatul său la Președinția Consiliului, în ciuda îndoielilor legate de pregătirea la nivel național a procesului exprimate de unii reprezentanți ai țării în PE, Dan Nica a ținut să mai precizeze că schimbările la nivelul conducerii structurii de afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, cu referire la demisia ministrului delegat Victor Negrescu, deși surprinzătoare, nu au afectat coordonarea pregătirilor pentru preluarea Președinției, tranziția către o nouă conducere – cea a lui George Ciamba – fiind lină.

Eurodeputatul Dan Nica este șeful delegației PSD în PE și face parte din următoarele structuri instituționale europene: este membru în Comisia pentru industrie, cercetare și în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii energie, precum și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și în Delegația pentru relațiile cu Israel.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Nica

Actul european privind cipurile negociat de eurodeputatul Dan Nica a primit undă verde din partea Parlamentului European: Face din România un potențial lider regional high-tech

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European a adoptat marți, în ultima sesiune plenară înainte de vacanța de vară, Actul european privind Cipurile, în urma acordului final negociat de eurodeputatul Dan Nica cu Consiliul, Comisia Europeană și celelalte grupuri politice din Parlamentul European.

Noua lege vizează crearea unui mediu favorabil pentru investiții în cipuri în Europa, prin accelerarea procedurilor de autorizare și recunoașterea importanței critice a cipurilor printr-un așa-numit „statut cel mai înalt la nivel național”, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Legislația a fost adoptată cu 587 voturi pentru, 10 împotrivă și 38 abțineri. Textul va trebui aprobat și de Consiliul UE pentru a deveni lege.

”Am alocat 3,3 miliarde euro pentru cercetarea și inovarea legate de semiconductori și ne-am asigurat că această finanțare nu pune în pericol sau nu reduce programele UE în derulare. Acest Act reprezintă un potențial imens pentru România, pentru că avem deja ingineri excelenți, care au absolvit la noi sau în străinătate. Acum, le creăm condițiile să se întoarcă acasă și să aibă locurile de muncă de calitate pe care și le doresc în România, nu doar în străinătate. Se creează condițiile necesare pentru ca România să devină lider regional în domeniul high-tech. Nu vreau ca know-how-ul să fie limitat doar la câteva state membre din UE, cu industrie de înaltă tehnologie deja existentă”, a precizat eurodeputatul PSD, Dan Nica, negociatorul Parlamentului European pentru Actul european privind Cipurile și, totodată, coordonatorul S&D în Comisia europarlamentară pentru Industrie, Cercetare și Energie, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acesta a completat că, la nivel european, va fi creată o rețea de centre de competențe în care vor fi pregătiți specialiști pentru locurile de muncă de înaltă calificare.

”Uniunea Europeana poate să își sporească avantajele competitive pentru a deveni cu adevărat un jucător-cheie în lume și pentru a-și reduce dependența de importul de semiconductori din țări terțe. Vom începe să producem semiconductori și cred că România trebuie să fie parte din acest proces”, a subliniat Dan Nica.

Actul legislativ prevede și instituirea unui mecanism de răspuns la situații de criză, prin care Comisia va evalua riscurile la adresa aprovizionării UE cu semiconductori. Indicatorii de avertizare timpurie din statele membre vor fi utilizați pentru a declanșa o alertă de deficit la nivelul UE.

Acest mecanism va permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse afectate în mod special de o penurie sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre. Deputații europeni au adus îmbunătățiri mecanismului propus prin introducerea unui instrument de cartografiere care va contribui la identificarea posibilelor blocaje în aprovizionare. Aceste măsuri vor fi o soluție de ultimă instanță în cazul unei crize în sectorul semiconductorilor.

Parlamentul a susținut, de asemenea, dispoziții privind consolidarea cooperării internaționale cu partenerii strategici și privind drepturile de proprietate intelectuală, pentru a garanta avantajele competitive și protecția sectorului UE.

Un studiu al Parlamentului European subliniază că ponderea Europei în capacitatea de producție globală a semiconductorilor este sub 10%. Propunerea legislativă urmărește să o aducă până la 20%.

O altă analiză a Parlamentului din 2022 a evidențiat faptul că pandemia a scos la iveală vulnerabilități de lungă durată în lanțurile de aprovizionare globale, iar deficitul fără precedent de semiconductori este un prim exemplu.

Aceste deficite au condus, printre altele, la creșterea costurilor pentru industrie și la creșterea prețurilor pentru consumatori și au încetinit ritmul redresării în Europa.

Continue Reading

Dan Nica

Eurodeputații sunt pregătiți pentru negocieri interinstituționale privind o nouă lege pentru a stimula industria cipurilor din UE, anunță raportorul Dan Nica

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European și-a stabilit miercuri poziția de negociere cu privire la două proiecte de lege, unul referitor la ” Legea privind Cipurile”, care are ca scop consolidarea capacității tehnologice și a inovației în domeniul cipurilor din UE, și un al doilea referitor la Inițiativa Comună privind Cipurile, pentru a crește investițiile pentru dezvoltarea acestui tip de prezență europeană. Astfel, instituția este acum pregătită să înceapă negocierile cu Consiliul. 

Legea privind Cipurile

În ceea ce privește Legea privind Cipurile, deputații europeni au aprobat textul adoptat de Comisia pentru Industrie, care se concentrează pe următoarea generație de semiconductori și cipuri cuantice și pe crearea unei rețele de centre pentru a aborda deficitul de competențe și a atrage noi talente în domeniul cercetării, proiectării și producției. De asemenea, ei doresc să sprijine proiectele care vizează creșterea securității aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție.

În plus, eurodeputații au inclus în cadrul poziției lor măsuri de răspuns la viitoarele penurii, precum un mecanism de răspuns la criză în cadrul căruia Comisia ar evalua riscurile pentru aprovizionarea UE cu semiconductori și indicatorii de alertă timpurie din statele membre care ar putea declanșa o alertă la nivelul UE. Acest lucru ar permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse deosebit de afectate sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.

Legea UE privind Cipurile ar trebui să facă din Europa un actor-cheie în domeniul semiconductorilor la nivel mondial. Nu numai că bugetul trebuie să fie pe măsura provocărilor și finanțat cu bani noi, dar UE ar trebui să fie lider în domeniul cercetării și inovării, să aibă un mediu favorabil întreprinderilor, un proces rapid de autorizare și să investească într-o forță de muncă calificată pentru sectorul semiconductorilor. Obiectivul nostru este să asigurăm creșterea economică în Europa, să ne pregătim pentru provocările viitoare și să dispunem de mecanismele potrivite pentru viitoarele crize“, a declarat raportorul pentru Legea privind Cipurile, Dan Nica (S&D, RO).

Inițiativa “Cipuri pentru Europa”

Într-un vot separat, deputații au adoptat cu 594 de voturi pentru, 15 împotrivă și 27 de abțineri, propunerea privind Inițiativa Comună privind Cipurile, care pune în aplicare măsurile prevăzute în cadrul unei inițiative “Cipuri pentru Europa”. Schema are ca scop sprijinirea consolidării capacităților pe scară largă prin investiții în infrastructura de cercetare, dezvoltare și inovare la nivel european și accesibilă în mod deschis.

Microcipurile sunt parte integrantă a tranziției digitale și ecologice a UE, precum și a agendei noastre geopolitice. Solicităm o nouă finanțare care să reflecte importanța strategică a sectorului cipurilor din Europa. Partenerii și concurenții Europei investesc, de asemenea, masiv în instalațiile lor de semiconductori, în competențe și în inovare. Poate că nu dispunem de puterea de foc financiară enormă a SUA, dar bugetul oferit de Comisie și de Consiliu trebuie să reflecte seriozitatea provocării“, a declarat raportorul pentru Inițiativa Comună privind Cipurile Eva Maydell (PPE, BG).

Continue Reading

Dan Nica

Social-democrații din PE cer statelor membre să pună capăt speculațiilor pe piața energiei și să plafoneze prețurile la gaze

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Socialiștii și democrații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene și statelor membre o anchetă privind abuzul de piață și manipularea prețurilor la produsele energetice și la electricitate. Acest lucru este menționat într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European privind răspunsul UE la creșterea prețurilor la energie. Documentul a fost inițiat de Grupul S&D și negociat cu celelalte grupuri politice, se arată într-un comunicat oficial. 

Grupul S&D a fost singurul care a inclus în rezoluție necesitatea unor măsuri sociale pentru a atenua efectul crizei energetice asupra cetățenilor prin extinderea instrumentului european existent pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), creat în timpul pandemiei COVID-19.

Eurodeputatul Dan Nica, purtătorul de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat: “Nu este o problemă de politică energetică.”

„Nimeni nu știe ce se întâmplă în punctul virtual de comercializare a gazelor naturale – care sunt prețurile de achiziție atunci când gazul ajunge în porturile europene și apoi cum se face că prețurile de revânzare către consumatori sunt atât de ridicate? Trebuie să oprim acest lucru și de aceea avem nevoie de transparență în ceea ce privește punctul de tranzacționare virtual – mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF). Discuțiile și dezbaterile despre geopolitică și despre modul în care reacționăm la evenimentele turbulente din lume și din jurul nostru sunt o necesitate. Dar trebuie să ne ocupăm și de cauzele profunde ale problemelor noastre, care se află în interiorul Uniunii noastre și care au provocat eșecul pieței energiei cu mult înainte de invazia rusă în Ucraina. Acesta este motivul pentru care astăzi am inclus în rezoluție apelul nostru către liderii europeni și naționali de a opri indexarea contractelor de energie la TTF și de a decupla prețul gazului de prețul energiei electrice. Acesta este un pas important în direcția reducerii volatilității prețurilor energiei electrice pe piața angro.”

Citiți și: Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
MAREA BRITANIE2 days ago

Cameron: Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi Rusia pe teritoriul său

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 days ago

Consiliul Ministerial al OCDE: Șefa diplomației române a reliefat contribuția României în direcția eforturilor pentru dezvoltare durabilă ale organizației

NATO2 days ago

Uniunea Europeană și NATO denunță Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei

COMISIA EUROPEANA2 days ago

De Ziua Mondială a Libertății Presei, Comisia Europeană solicită statelor membre să pună în aplicare „cât mai curând” normele fără precedent adoptate pentru protejarea jurnaliștilor

U.E.2 days ago

Germania nu va tolera atacul cibernetic sponsorizat de Rusia asupra SPD și amenință cu represalii

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului

ENGLISH2 days ago

Op-Ed | A call from Moldova for a European budget for peace: A Marshall Plan could be Europe’s promise of peace

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Op-Ed | Un apel din Republica Moldova pentru un buget european pentru pace: Un Plan Marshall ar putea fi promisiunea de pace a Europei

U.E.3 days ago

Prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania după 24 de ani: Macron va fi elogiat cu Premiul Pacea Westfalică într-o vizită ce va sta sub semnul cooperării europene

EDITORIALE3 days ago

Op-Ed | Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Susținerea libertății presei, un pilon al societăților democratice

COMISIA EUROPEANA5 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO6 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20246 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.2 weeks ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending