Connect with us

Dan Nica

INTERVIU Eurodeputatul Dan Nica (PSD, S&D): România are deja potențialul de a avea o președinție mai bună decât Austria după cum indică ritmul de funcționare, dar și de a fi un model pentru Finlanda prin stabilirea unui standard foarte înalt de gestionare a dosarelor

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară a Parlamentului European (11-14 februarie) din anul 2019 la Strasbourg, cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare, iar eurodeputatul Dan Nica, șeful delegației PSD din cadrul grupului politic S&D,  a acordat în exclusivitate un interviu redacției Calea Europeană, în care a vorbit despre succesul primei luni a Președinției României la Consiliul UE și despre imaginea pozitivă care se construiește în jurul țării noastre în baza activității de gestionare a dosarelor legislative de pe agenda UE. 

Europarlamentarul social-democrat a făcut referire la câteva dosare în care România a acționat cu eficiență și eficacitate, deși a preluat Președinția Consiliului abia de o lună. Acesta a dat exemplul directivei privind gazele naturale, un dosar finalizat în timp record și care mai așteaptă doar acordul formal al co-legislatorilor, Parlamentul, respectiv Consiliul, pentru a deveni lege. 

,,Directiva pe gaze a fost un mare succes neașteptat. M-am întâlnit cu înalți oficiali ai Comisiei Europene care mi-au spus că dacă săptămâna trecută i-ar fi întrebat cineva care sunt perspectivele pentru ca directiva să fie adoptată în acest an, nu neapărat în timpul Președinției române, șansele pe care le dădeau erau zero.”

Dan Nica recunoaște că profesionalismul și competența echipei de negociere din partea Președinției Consiliului au fost cruciale pentru obținerea unui mandat de negociere care să conducă la obținerea unui acord pe text între instituțiile europene.

,,Datorită felului în care Președinția a reușit să negocieze, Consiliul a primit un mandat de negociere, luni, care aseară s-a încheiat cu un acord comun între instituții pe un text care vine să pună în ordine competiția și competitivitatea pentru toate conductele de gaz care vor intra de acum în funcțiune și care vor avea ca punct terminal un stat membru al UE, adică o jurisdicție comună cu respectarea regulilor comune. Pentru noi ca țară este foarte important pentru că tot ce se construiește trebuie să aibă în vedere obiective precum securitatea energetică, accesul tuturor transportatorilor, nu doar al unuia singur, la conducte și respectarea regulilor UE privind competiția, nu a celor bilaterale, între două state.”

De asemenea, eurodeputatul român a mai spus că Președinția română a reușit să surprindă oficialii de la Bruxelles în mod plăcut prin ritmul accelerat al negocierilor și numărul de dosare încheiate, care depășește deja rezultatele înregistrate în mandatele precedente ale Austriei și Bulgariei. 

,,Foarte mulți dintre cei care m-au întâlni mi-au spus că avem o Președinție extraordinar de bună, că este o surpriză extrem de plăcută pentru că am închis mai multe dosare decât au putut să închidă alte președinții la un loc. Toți au apreciat capacitatea de a lucra într-un ritm extraordinar de intens. Numai în această săptămână sunt programate 26 de triloguri (întâlniri private între reprezentanții Comisiei, Parlamentului și Consiliului pentru discuții legislative n.r.), iar un trilog poate dura chiar și 12 ore.”

Dan Nica a mai amintit și activitatea depusă de Președinția Consiliului în sfera ocupării forței de muncă, care are puternice implicații nu numai asupra lucrătorilor de la nivel european, dar în special asupra lucrătorilor români din străinătate, care nu beneficiază de măsuri de protecție la locul de muncă adecvate și care adesea îî afectează negativ. 

,,Președinția română a reușit să încheie dosare importante privind forța de muncă pentru toți lucrătorii europeni. Ultimul dosar aprobat săptămâna trecută în formatul de trei – Comisie, Parlament și Consiliu – a fost directiva privind standardele de securitate la locul de muncă, care sunt foarte importante pentru toate statele membre, dar mai ales pentru lucrătorii români care, în afară, erau de multe ori subiectul unor aranjamente de muncă dubioase, fără niciun fel de protecție, și care de multe ori le puneau sănătatea și chiar viața în pericol fără cineva să intervină în absența unei reglementări care să presupună aceste standarde comune.”

Referitor la ideea greșită conform căreia Președinția Consiliului poate decide orice dorește pe un anumit subiect, eurodeputatul Dan Nica a ținut să lămurească faptul că România poate acționa doar cu acordul celorlalte state membre.

,,Sunt discuții foarte intense pe ceea ce înseamnă pachetul pe migrație, de exemplu. Președinția română poate acționa doar în limitele mandatului primit de la celelalte 27 de state membre pentru că acestea pot respinge cu totul o propunere sau pot adăuga linii roșii peste care nu se poate trece în condițiile unei majorități calificate (sau minorități de blocaj n.r.). Deci președinția nu poate acționa de una singură.”

Mai mult, șeful delegației PSD din PE a confirmat faptul că rezultatele bune ale primei Președinții a Consiliului asumate de România contribuie semnificativ la conturarea unei imagini profesioniste a țării care va întări profilul statului român ca membru de încredere al UE după cele șase luni de mandat, reprezentând totodată și o lecție pentru clasa politică românească. Potrivit acestuia, România are deja potențialul de a avea o președinție mai bună decât Austria după cum indică ritmul în care funcționează, dar și de a fi un model pentru Finlanda, care ne va succeda din vară la cârma Consiliului UE.

,,Aceste succese și modul în care se mișcă în fiecare zi președinția română reprezintă un mare plus de imagine. Suntem priviți cu alți ochi. Așteptările legate de președinția noastră sunt măsurate în legătură cu președinția precedentă, cea austriacă, și credeți-mă că nu este ușor să afirmi că Președinția română s-a mișcat mai activ și mai profesionist decât Președinția Austriei. Colegii finlandezi, care vor urma României la președinția Consiliului, se uită cu îngrijorare la standardul foarte ridicat impus de România în gestionarea agendei. Principiul competenței este cel care ghidează reprezentanții PE, comisarii europeni și directorii generali din Comisie în evaluarea modului de răspuns al României pe dosare.”

Pentru a întări ideea că România este pe deplin pregătită pentru a obține performanțe foarte bune în mandatul său la Președinția Consiliului, în ciuda îndoielilor legate de pregătirea la nivel național a procesului exprimate de unii reprezentanți ai țării în PE, Dan Nica a ținut să mai precizeze că schimbările la nivelul conducerii structurii de afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, cu referire la demisia ministrului delegat Victor Negrescu, deși surprinzătoare, nu au afectat coordonarea pregătirilor pentru preluarea Președinției, tranziția către o nouă conducere – cea a lui George Ciamba – fiind lină.

Eurodeputatul Dan Nica este șeful delegației PSD în PE și face parte din următoarele structuri instituționale europene: este membru în Comisia pentru industrie, cercetare și în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii energie, precum și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și în Delegația pentru relațiile cu Israel.

Alexandra Loy este redactor și specialist în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Nica

Dan Nica, liderul delegației PSD din PE în cadrul dezbaterii privind situația din România: Justiția se face doar în sala de judecată

Published

on

Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a declarat astăzi în cadrul dezbaterii din plen privind situația din România faptul că justiția se face doar în sala de judecată.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

“România nu acceptă să fie monedă de schimb. Noi cerem ca fiecare țară si fie judecată în funcție de merite. Justiția se face doar în sala de judecată, nu pe bază de protocoale. Acele vremuri triste nu se pot întoarce. Noi aceste lucruri nu le tolerăm”, a precizat europarlamentarul Dan Nica.

Premierul român a argumentat, în cadrul aceleiași dezbateri, că „noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența” și a cerut eliminarea MCV întrucât acesta ”și-a ratat menirea pentru care a fost creat”, aceea de a „apăra cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor”.

În privința protestelor din 10 august, premierul a subliniat faptul că „ nu acceptă sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri” ce practicate peste tot în Europa, fără critici din partea instituțiilor europene.

Urmăriți și:

LIVE VIDEO&TEXT | Situația din România ajunge din nou în plenul Parlamentului European. Premierul Viorica Dăncilă dezbate miercuri cu eurodeputații privind statul de drept și protestele violente din 10 august

Gonzales Pons, vicepreședintele Grupului PPE din PE: “Puteți ignora criticile noastre, dar nu ar trebui să ignorați niciodată vocea propriului dumneavostră popor”

Liderul Verzilor în PE, Ska Keller: ”România a dat jos o dictatură după 42 de ani și a aderat la UE. De aceea, este cu atât mai îngrijorător să vedem că faceți pași înapoi”

Guy Verhofstadt cere României să nu intre în clubul țărilor împotriva cărora UE a activat articolul 7: ”Subminarea statului de drept este un stil Orban-Kaczysinki. Nu urmați exemplul prost al Ungariei și Poloniei”

 

Continue Reading

Dan Nica

Dan Nica, liderul delegației PSD din PE, despre vizita Vioricăi Dăncilă la Bruxelles: Însemnătatea pe care România o acordă provocărilor pe care le are în timpul președinției UE, printre explicațiile oferite de premier liderilor europeni

Published

on

Dan Nica, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a lăudat vizita prim-ministrului Viorica Dăncilă, pe care a calificat-o ”un tur de forță remarcabil”.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a efectuat în perioada 25-26 septembrie o vizită la Burxelles unde a avut întâlnire cu liderii celor mai importante grupuri politice din Parlamentul European (liderul PPE, Manfred Weberliderul S&D, Udo Bullmann, președintele ALDE, Guy Verhofstadtco-președinții Grupului Verzilor/ Alianța Europa Liberă din Legislativul european, Ska Keller și Philippe Lamberts).

Întrevederea a avut loc înainte de data de 1 octombrie, când Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) va dezbate violențele din cadrul evenimentelor din data de 10 august din România.

A venit cu foarte multe explicații, atât privind situația economică, cât și modul în care România acționează în diverse planuri, planul reglementării independenței justiției, modul în care România este pregătită pentru președinția UE, însemnătatea pe care România o acordă provocărilor pe care țara noastră le va avea în semestrul european, cum e cazul Brexit, de a redesena noua Europă. Sunt provocări extrem de importante și doamna prim-ministru le-a prezentat tuturor liderilor politici care este viziunea Guvernului României și discuțiile au fost extrem de apreciate de toată lumea”, a explicat Nica în cadrul unui interviu acordat CaleaEuropeană.ro.

Acesta a acuzat că există o campania de fake news, întreținută și de anumiți ”români”, lucru ce a determinat-o pe Viorica Dăncilă ”să vină la Bruxelles și să aibă discuții îndelungate cu toți liderii politici, cerându-le dacă au o întrebare punctuală sau vor să fie lămuriți, să pună aceste întrebări”.

În legătură cu temele discutate, liderul delegației PSD din Legislativul european a precizat că tematica a fost foarte diversă, ”de la prioritățile europene, până la care este perspectiva economiei europene”. ”Toată lumea a fost extrem de încântată și au fost foarte mulți vorbitori care au felicitat-o pe doamna prim-ministru pentru că rezultate economice ale României sunt absolut remarcabile. Chiar mi-au spus unii dinte colegii din Parlamentul European că România, din punctul de vedere al performanței economice, a atins cote pe care cu greu și le-ar fi putut imagina și, cumva, sunt invidioși pentru că economia țărilor lor stagnează. Noi nu mai avem o problemă așa mare cu șomajul, la ei șomajul a devenit o problemă. Faptul că avem o economie așa de diversificată și în care toate ramurile economice merg bine pentru ei, iarăși este un motiv de invidie pentru că sunt anumite ramuri economice care, în multe țări mari din UE, înregistrează regrese”, a completat Dan Nica.

În perioada 1-4 octombrie, premierul Viorica Dăncilă va participa la dezbaterea din Strasbourg a legislativului european cu privire la situația din România. Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violențelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piața Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferința Președinților Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice și președintele PE. Anterior dezbaterii din plen, luni, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European va discuta despre evenimentele din data de 10 august din România. La dezbatere va participa și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Continue Reading

Dan Nica

VIDEO| Liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica condamnă declarațiile lui Manfred Weber: România este pentru el doar monedă de schimb politic

Published

on

Liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, condamnă declarațiile făcute de liderul PPE din Parlamentul European, catalogându-le drept nefondate. „România este doar monedă de schimb politic” pentru candidatul PPE la conducerea Comisiei Europene, consideră social-democratul.

„Domnul Weber este în campanie electorală, este evident acest lucru. A fost desemnat în umră cu trei zile candidat din partea PPE-ului pentru președinția Comisiei Europene și avea câteva chestiuni grele pe care le căra pe umeri – una dintre ele fiind Ungaria. Și pentru că situația din Ungaria era considerată de toată lumea intolerabilă a decis că nu poate să meargă cu ei și au avut loc dezbaterea și votul de astăzi privind activarea articolului 7”, explică eurodeputatul PSD. 

 

„Weber a spus un lucru care a provocat și multe zâmbete în sală, și anume că <veți vedea voi, o să discutăm și despre Slovacia și România>. A arătat că România este pentru el doar o monedă de schimb politic pentru interesele perosnael ale domniei sale și ale PPE-ului, nefiind capabil să ridice nici măcar un singur argument, nici măcar un lucru care ar justifica afirmațiile sale. (…) Intenția sa a fost aceea de a arunca o pată, un atac general asupra României”, transmite Dan Nica. 

Liderul PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a solicitat Consiliului în cadrul intervenției sale susținute cu ocazia discursului președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca Bulgaria și Croația să fie acceptate în Zona Schengen, România nefiind menționată.  „Solicit Guvernului român să oprească riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupției. Toate aceste trei țări ar trebui să aibă posibilitatea să se alăture Zonei Schengen. Europa este o Europă a democrației”, a precizat Weber.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending