Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară a Parlamentului European (11-14 februarie) din anul 2019 la Strasbourg, cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare, iar eurodeputatul Dan Nica, șeful delegației PSD din cadrul grupului politic S&D, a acordat în exclusivitate un interviu redacției Calea Europeană, în care a vorbit despre succesul primei luni a Președinției României la Consiliul UE și despre imaginea pozitivă care se construiește în jurul țării noastre în baza activității de gestionare a dosarelor legislative de pe agenda UE.
Europarlamentarul social-democrat a făcut referire la câteva dosare în care România a acționat cu eficiență și eficacitate, deși a preluat Președinția Consiliului abia de o lună. Acesta a dat exemplul directivei privind gazele naturale, un dosar finalizat în timp record și care mai așteaptă doar acordul formal al co-legislatorilor, Parlamentul, respectiv Consiliul, pentru a deveni lege.
,,Directiva pe gaze a fost un mare succes neașteptat. M-am întâlnit cu înalți oficiali ai Comisiei Europene care mi-au spus că dacă săptămâna trecută i-ar fi întrebat cineva care sunt perspectivele pentru ca directiva să fie adoptată în acest an, nu neapărat în timpul Președinției române, șansele pe care le dădeau erau zero.”
Dan Nica recunoaște că profesionalismul și competența echipei de negociere din partea Președinției Consiliului au fost cruciale pentru obținerea unui mandat de negociere care să conducă la obținerea unui acord pe text între instituțiile europene.
,,Datorită felului în care Președinția a reușit să negocieze, Consiliul a primit un mandat de negociere, luni, care aseară s-a încheiat cu un acord comun între instituții pe un text care vine să pună în ordine competiția și competitivitatea pentru toate conductele de gaz care vor intra de acum în funcțiune și care vor avea ca punct terminal un stat membru al UE, adică o jurisdicție comună cu respectarea regulilor comune. Pentru noi ca țară este foarte important pentru că tot ce se construiește trebuie să aibă în vedere obiective precum securitatea energetică, accesul tuturor transportatorilor, nu doar al unuia singur, la conducte și respectarea regulilor UE privind competiția, nu a celor bilaterale, între două state.”
De asemenea, eurodeputatul român a mai spus că Președinția română a reușit să surprindă oficialii de la Bruxelles în mod plăcut prin ritmul accelerat al negocierilor și numărul de dosare încheiate, care depășește deja rezultatele înregistrate în mandatele precedente ale Austriei și Bulgariei.
,,Foarte mulți dintre cei care m-au întâlni mi-au spus că avem o Președinție extraordinar de bună, că este o surpriză extrem de plăcută pentru că am închis mai multe dosare decât au putut să închidă alte președinții la un loc. Toți au apreciat capacitatea de a lucra într-un ritm extraordinar de intens. Numai în această săptămână sunt programate 26 de triloguri (întâlniri private între reprezentanții Comisiei, Parlamentului și Consiliului pentru discuții legislative n.r.), iar un trilog poate dura chiar și 12 ore.”
Dan Nica a mai amintit și activitatea depusă de Președinția Consiliului în sfera ocupării forței de muncă, care are puternice implicații nu numai asupra lucrătorilor de la nivel european, dar în special asupra lucrătorilor români din străinătate, care nu beneficiază de măsuri de protecție la locul de muncă adecvate și care adesea îî afectează negativ.
,,Președinția română a reușit să încheie dosare importante privind forța de muncă pentru toți lucrătorii europeni. Ultimul dosar aprobat săptămâna trecută în formatul de trei – Comisie, Parlament și Consiliu – a fost directiva privind standardele de securitate la locul de muncă, care sunt foarte importante pentru toate statele membre, dar mai ales pentru lucrătorii români care, în afară, erau de multe ori subiectul unor aranjamente de muncă dubioase, fără niciun fel de protecție, și care de multe ori le puneau sănătatea și chiar viața în pericol fără cineva să intervină în absența unei reglementări care să presupună aceste standarde comune.”
Referitor la ideea greșită conform căreia Președinția Consiliului poate decide orice dorește pe un anumit subiect, eurodeputatul Dan Nica a ținut să lămurească faptul că România poate acționa doar cu acordul celorlalte state membre.
,,Sunt discuții foarte intense pe ceea ce înseamnă pachetul pe migrație, de exemplu. Președinția română poate acționa doar în limitele mandatului primit de la celelalte 27 de state membre pentru că acestea pot respinge cu totul o propunere sau pot adăuga linii roșii peste care nu se poate trece în condițiile unei majorități calificate (sau minorități de blocaj n.r.). Deci președinția nu poate acționa de una singură.”
Mai mult, șeful delegației PSD din PE a confirmat faptul că rezultatele bune ale primei Președinții a Consiliului asumate de România contribuie semnificativ la conturarea unei imagini profesioniste a țării care va întări profilul statului român ca membru de încredere al UE după cele șase luni de mandat, reprezentând totodată și o lecție pentru clasa politică românească. Potrivit acestuia, România are deja potențialul de a avea o președinție mai bună decât Austria după cum indică ritmul în care funcționează, dar și de a fi un model pentru Finlanda, care ne va succeda din vară la cârma Consiliului UE.
,,Aceste succese și modul în care se mișcă în fiecare zi președinția română reprezintă un mare plus de imagine. Suntem priviți cu alți ochi. Așteptările legate de președinția noastră sunt măsurate în legătură cu președinția precedentă, cea austriacă, și credeți-mă că nu este ușor să afirmi că Președinția română s-a mișcat mai activ și mai profesionist decât Președinția Austriei. Colegii finlandezi, care vor urma României la președinția Consiliului, se uită cu îngrijorare la standardul foarte ridicat impus de România în gestionarea agendei. Principiul competenței este cel care ghidează reprezentanții PE, comisarii europeni și directorii generali din Comisie în evaluarea modului de răspuns al României pe dosare.”
Pentru a întări ideea că România este pe deplin pregătită pentru a obține performanțe foarte bune în mandatul său la Președinția Consiliului, în ciuda îndoielilor legate de pregătirea la nivel național a procesului exprimate de unii reprezentanți ai țării în PE, Dan Nica a ținut să mai precizeze că schimbările la nivelul conducerii structurii de afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, cu referire la demisia ministrului delegat Victor Negrescu, deși surprinzătoare, nu au afectat coordonarea pregătirilor pentru preluarea Președinției, tranziția către o nouă conducere – cea a lui George Ciamba – fiind lină.
Eurodeputatul Dan Nica este șeful delegației PSD în PE și face parte din următoarele structuri instituționale europene: este membru în Comisia pentru industrie, cercetare și în Delegația pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii energie, precum și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și în Delegația pentru relațiile cu Israel.