Connect with us

Dan Nica

Social-democrații din PE cer statelor membre să pună capăt speculațiilor pe piața energiei și să plafoneze prețurile la gaze

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Socialiștii și democrații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene și statelor membre o anchetă privind abuzul de piață și manipularea prețurilor la produsele energetice și la electricitate. Acest lucru este menționat într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European privind răspunsul UE la creșterea prețurilor la energie. Documentul a fost inițiat de Grupul S&D și negociat cu celelalte grupuri politice, se arată într-un comunicat oficial. 

Grupul S&D a fost singurul care a inclus în rezoluție necesitatea unor măsuri sociale pentru a atenua efectul crizei energetice asupra cetățenilor prin extinderea instrumentului european existent pentru sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), creat în timpul pandemiei COVID-19.

Eurodeputatul Dan Nica, purtătorul de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat: “Nu este o problemă de politică energetică.”

„Nimeni nu știe ce se întâmplă în punctul virtual de comercializare a gazelor naturale – care sunt prețurile de achiziție atunci când gazul ajunge în porturile europene și apoi cum se face că prețurile de revânzare către consumatori sunt atât de ridicate? Trebuie să oprim acest lucru și de aceea avem nevoie de transparență în ceea ce privește punctul de tranzacționare virtual – mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF). Discuțiile și dezbaterile despre geopolitică și despre modul în care reacționăm la evenimentele turbulente din lume și din jurul nostru sunt o necesitate. Dar trebuie să ne ocupăm și de cauzele profunde ale problemelor noastre, care se află în interiorul Uniunii noastre și care au provocat eșecul pieței energiei cu mult înainte de invazia rusă în Ucraina. Acesta este motivul pentru care astăzi am inclus în rezoluție apelul nostru către liderii europeni și naționali de a opri indexarea contractelor de energie la TTF și de a decupla prețul gazului de prețul energiei electrice. Acesta este un pas important în direcția reducerii volatilității prețurilor energiei electrice pe piața angro.”

Citiți și: Parlamentul European propune un impozit pe profiturile excepționale și un plafon corespunzător al prețurilor la importurile de gaze prin conducte

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Dan Nica

Eurodeputații sunt pregătiți pentru negocieri interinstituționale privind o nouă lege pentru a stimula industria cipurilor din UE, anunță raportorul Dan Nica

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Parlamentul European și-a stabilit miercuri poziția de negociere cu privire la două proiecte de lege, unul referitor la ” Legea privind Cipurile”, care are ca scop consolidarea capacității tehnologice și a inovației în domeniul cipurilor din UE, și un al doilea referitor la Inițiativa Comună privind Cipurile, pentru a crește investițiile pentru dezvoltarea acestui tip de prezență europeană. Astfel, instituția este acum pregătită să înceapă negocierile cu Consiliul. 

Legea privind Cipurile

În ceea ce privește Legea privind Cipurile, deputații europeni au aprobat textul adoptat de Comisia pentru Industrie, care se concentrează pe următoarea generație de semiconductori și cipuri cuantice și pe crearea unei rețele de centre pentru a aborda deficitul de competențe și a atrage noi talente în domeniul cercetării, proiectării și producției. De asemenea, ei doresc să sprijine proiectele care vizează creșterea securității aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție.

În plus, eurodeputații au inclus în cadrul poziției lor măsuri de răspuns la viitoarele penurii, precum un mecanism de răspuns la criză în cadrul căruia Comisia ar evalua riscurile pentru aprovizionarea UE cu semiconductori și indicatorii de alertă timpurie din statele membre care ar putea declanșa o alertă la nivelul UE. Acest lucru ar permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse deosebit de afectate sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.

Legea UE privind Cipurile ar trebui să facă din Europa un actor-cheie în domeniul semiconductorilor la nivel mondial. Nu numai că bugetul trebuie să fie pe măsura provocărilor și finanțat cu bani noi, dar UE ar trebui să fie lider în domeniul cercetării și inovării, să aibă un mediu favorabil întreprinderilor, un proces rapid de autorizare și să investească într-o forță de muncă calificată pentru sectorul semiconductorilor. Obiectivul nostru este să asigurăm creșterea economică în Europa, să ne pregătim pentru provocările viitoare și să dispunem de mecanismele potrivite pentru viitoarele crize“, a declarat raportorul pentru Legea privind Cipurile, Dan Nica (S&D, RO).

Inițiativa “Cipuri pentru Europa”

Într-un vot separat, deputații au adoptat cu 594 de voturi pentru, 15 împotrivă și 27 de abțineri, propunerea privind Inițiativa Comună privind Cipurile, care pune în aplicare măsurile prevăzute în cadrul unei inițiative “Cipuri pentru Europa”. Schema are ca scop sprijinirea consolidării capacităților pe scară largă prin investiții în infrastructura de cercetare, dezvoltare și inovare la nivel european și accesibilă în mod deschis.

Microcipurile sunt parte integrantă a tranziției digitale și ecologice a UE, precum și a agendei noastre geopolitice. Solicităm o nouă finanțare care să reflecte importanța strategică a sectorului cipurilor din Europa. Partenerii și concurenții Europei investesc, de asemenea, masiv în instalațiile lor de semiconductori, în competențe și în inovare. Poate că nu dispunem de puterea de foc financiară enormă a SUA, dar bugetul oferit de Comisie și de Consiliu trebuie să reflecte seriozitatea provocării“, a declarat raportorul pentru Inițiativa Comună privind Cipurile Eva Maydell (PPE, BG).

Continue Reading

Dan Nica

Eurodeputatul Dan Nica: Povara crizei energetice nu trebuie să cadă pe umerii celor vulnerabili. CE trebuie să ia decizii îndrăznețe

Published

on

© Zaim Diana - caleaeuropeana.ro

Social-democrații din Parlamentul European au cerut ieri, 13 septembrie, Comisiei Europene și statelor Uniunii Europene să ia decizii îndrăznețe, cum ar fi plafonarea prețurilor pentru importurile de energie, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro

De asemenea, Grupul S&D a solicitat o redistribuire echitabilă a profiturilor uriașe ale companiilor energetice pentru a sprijini cetățenii, precum și întreprinderile mici și mijlocii. În timp ce S&D salută faptul că, în sfârșit, Comisia Europeană ia acum măsuri, Grupul regretă faptul că apelurile sale nu au fost auzite timp de aproape un an și îndeamnă Comisia să ia măsuri îndrăznețe care să fie la înălțimea provocării.

Europarlamentarul Dan Nica, purtător de cuvânt al S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European, a declarat „nu este o problemă de politică economică”.

„Speculațiile cu mecanismul de transfer al titlurilor de proprietate (TTF ) nu mai pot fi tolerate și trebuie să le punem capăt. TTF este punctul virtual de tranzacționare a gazelor naturale, iar o mare parte din volatilitatea piețelor de gaze din Europa se datorează manipulării acestuia. Comisia Europeană și guvernele naționale nu ar trebui să subestimeze această problemă, deoarece este una dintre cauzele profunde ale crizei actuale, care a dus la facturi ridicate pentru cetățenii și întreprinderile din întreaga Europă. De aceea, povara crizei trebuie împărțită, iar grupul nostru insistă asupra introducerii unei taxe pe profit. Există un risc uriaș ca povara să rămână pe umerii celor mai vulnerabili. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Nimeni nu trebuie să fie nevoit să aleagă între a mânca și a se încălzi în această iarnă, sau în orice altă iarnă în UE.”

Continue Reading

Dan Nica

Eurodeputatul PSD Dan Nica: Rusia folosește Gazprom ca o pârghie împotriva unității UE. Să nu lăsăm Moscova să creeze diviziuni

Published

on

© Calea Europeană - Zaim Diana

Grupul social-democraților din Parlamentul European susține că este esențial ca unitatea UE să nu fie subminată de încercările Rusiei de a crea diviziuni, în contextul livrărilor de gaze. Social-democrații consideră că decizia unilaterală de a opri furnizarea de gaze către Bulgaria și Polonia este o încercare clară de a pune presiune nu doar asupra acestor două state membre, ci și de a slăbi și diviza UE în ansamblu.

„Nu este o surpriză pentru grupul nostru că Rusia folosește Gazprom ca o pârghie împotriva unității UE. Aceasta este o strategie veche a Moscovei, care datează cu mult înainte de invazia rusă în Ucraina. Declarația Moscovei pe care o auzim astăzi nu este decât un șantaj deschis asupra statelor membre pentru a plăti în ruble, în timp ce știm cu toții că acest lucru este contrar clauzelor contractelor în care se precizează clar, negru pe alb, că plățile trebuie făcute în euro sau în dolari. Dar, există, de asemenea, o încercare a Rusiei de a crea intrigi între noi și de a ne forța să subminăm propriile noastre sancțiuni și, astfel, să consolidăm rubla rusească și regimul de la Kremlin”, a declarat Dan Nica, europarlamentar și purtător de cuvânt al Grupului S&D în Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European.

Grupul S&D face apel la statele membre să nu cedeze presiunilor, ci să facă tot ce le stă în putință pentru a sprijini și compensa pierderile de energie cu care se confruntă Polonia și Bulgaria: „Succesul politicii noastre energetice constă în solidaritatea noastră reciprocă, iar acest lucru trebuie demonstrat în practică, mai ales în momentele dramatice ale istoriei europene și mondiale – precum cel pe care îl trăim acum. Trebuie să folosim toate instrumentele de care dispunem la nivelul UE pentru a ne asigura că încercările țărilor terțe de a crea penurii de resurse energetice în UE au consecințe minime pentru cetățenii și întreprinderile noastre.”

Miercuri, Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, ca urmare a faptului că Sofia a refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, pretenție enunțată de Vladimir Putin încă din luna martie.

În acest context, Comisia Europeană a anunțat că este pregătită și are în vedere un răspuns coordonat. În egală măsură, oficialul european a dat asigurări că era combustibililor fosili din Rusia se va încheia.

De asemenea, miniștrii energiei din UE se reunesc luni în sesiune extraordinară, după ce Rusia a sistat livrarea de gaze către Bulgaria și Polonia.

Reaminitim că zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă, a dezvăluit miercuri agenţia Bloomberg, care citează surse apropiate Gazprom, transmite EFE, potrivit Agrepres și Digi24

Continue Reading

Facebook

NATO12 mins ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA21 mins ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA29 mins ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA40 mins ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA2 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Șeful diplomației europene a lansat Misiunea de parteneriat pentru R. Moldova și a înmânat echipamentele UE pentru forțele armate: Acesta este doar începutul. Sunteți un viitor membru UE

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

De la Chișinău, Maia Sandu și Ursula von der Leyen anunță un acord de reducere a tarifelor de roaming între R. Moldova și UE

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îl felicită pe noul președinte al Letoniei: Aștept cu nerăbdare să consolidăm coordonarea noastră în calitate de parteneri în NATO, UE și în forurile regionale

NATO17 hours ago

Macron pledează pentru “trezirea strategică” a Europei: Putin “a trezit NATO” din “moarte cerebrală”. Est-europenilor li s-a spus că au ratat ocazia să tacă. Noi am ratat ocazia să-i ascultăm

MAREA BRITANIE17 hours ago

Regatul Unit poate ”juca un rol de lider” în reglementarea inteligenței artificiale, evidențiază Rishi Sunak înaintea vizitei în SUA: Vom rezolva această problemă doar dacă lucrăm împreună

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA23 hours ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ7 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending