Parlamentul European și-a stabilit miercuri poziția de negociere cu privire la două proiecte de lege, unul referitor la ” Legea privind Cipurile”, care are ca scop consolidarea capacității tehnologice și a inovației în domeniul cipurilor din UE, și un al doilea referitor la Inițiativa Comună privind Cipurile, pentru a crește investițiile pentru dezvoltarea acestui tip de prezență europeană. Astfel, instituția este acum pregătită să înceapă negocierile cu Consiliul.
Legea privind Cipurile
În ceea ce privește Legea privind Cipurile, deputații europeni au aprobat textul adoptat de Comisia pentru Industrie, care se concentrează pe următoarea generație de semiconductori și cipuri cuantice și pe crearea unei rețele de centre pentru a aborda deficitul de competențe și a atrage noi talente în domeniul cercetării, proiectării și producției. De asemenea, ei doresc să sprijine proiectele care vizează creșterea securității aprovizionării UE prin atragerea de investiții și consolidarea capacității de producție.
În plus, eurodeputații au inclus în cadrul poziției lor măsuri de răspuns la viitoarele penurii, precum un mecanism de răspuns la criză în cadrul căruia Comisia ar evalua riscurile pentru aprovizionarea UE cu semiconductori și indicatorii de alertă timpurie din statele membre care ar putea declanșa o alertă la nivelul UE. Acest lucru ar permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea aprovizionării cu produse deosebit de afectate sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre.
„Legea UE privind Cipurile ar trebui să facă din Europa un actor-cheie în domeniul semiconductorilor la nivel mondial. Nu numai că bugetul trebuie să fie pe măsura provocărilor și finanțat cu bani noi, dar UE ar trebui să fie lider în domeniul cercetării și inovării, să aibă un mediu favorabil întreprinderilor, un proces rapid de autorizare și să investească într-o forță de muncă calificată pentru sectorul semiconductorilor. Obiectivul nostru este să asigurăm creșterea economică în Europa, să ne pregătim pentru provocările viitoare și să dispunem de mecanismele potrivite pentru viitoarele crize“, a declarat raportorul pentru Legea privind Cipurile, Dan Nica (S&D, RO).
Inițiativa “Cipuri pentru Europa”
Într-un vot separat, deputații au adoptat cu 594 de voturi pentru, 15 împotrivă și 27 de abțineri, propunerea privind Inițiativa Comună privind Cipurile, care pune în aplicare măsurile prevăzute în cadrul unei inițiative “Cipuri pentru Europa”. Schema are ca scop sprijinirea consolidării capacităților pe scară largă prin investiții în infrastructura de cercetare, dezvoltare și inovare la nivel european și accesibilă în mod deschis.
„Microcipurile sunt parte integrantă a tranziției digitale și ecologice a UE, precum și a agendei noastre geopolitice. Solicităm o nouă finanțare care să reflecte importanța strategică a sectorului cipurilor din Europa. Partenerii și concurenții Europei investesc, de asemenea, masiv în instalațiile lor de semiconductori, în competențe și în inovare. Poate că nu dispunem de puterea de foc financiară enormă a SUA, dar bugetul oferit de Comisie și de Consiliu trebuie să reflecte seriozitatea provocării“, a declarat raportorul pentru Inițiativa Comună privind Cipurile Eva Maydell (PPE, BG).