Connect with us

Adina Vălean

INTERVIU SPECIAL de la BRUXELLES. Vicepreședintele PE, Adina Vălean despre cum poate deveni România un jucător important pe piața energetică: Formarea piețelor regionale și un proiect de țară ne pot transforma într-un nod de tranzacționare energetică

Published

on

Corespondență de la Bruxelles – Dan Cărbunaru, Robert Lupițu

Uniunea Europeană se află, cu certitudine, în fața unui set de provocări ce cuprind mai multe dimensiuni, însă care au un potențial similar: acela de a submina evoluția Europei ca actor regional și global. Deși agenda europeană este puternic conectată în aceste luni la criza refugiaților, situația economico-financiară din Grecia, combaterea terorismului sau peisajul geopolitic din Ucraina, există și alte subiecte la fel de importante pentru viitorul UE, printre acestea fiind și dimensiunea energetică, împreună cu provocările sale inerente: diversificarea resurselor, eficiență energetică, identificarea surselor de energie regenerabilă, interconectarea Europei sau reducerea dependenței de gazul oferit de Rusia și prevenirea utilizării sale în scopuri politice și geopolitice.

În acest context al prioritizării constante a sectorului energetic pe agenda strategică europeană, europarlamentarul anului 2015 la categoria ”Energie” și vicepreședinte al legislativului european, Adina Vălean, a acordat un interviu în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro la conferința “Energy Visions – Dash for Gas: Energy Diplomacy and Diversification” (Viziuni energetice – Goana către gaz: Diplomație energetică și diversificare), organizată de POLITICO Europe.

Dan Cărbunaru (D.C.): Bună ziua, doamnelor și domnilor! Suntem pe CaleaEuropeana.ro la Bruxelles, acolo unde a avut loc o dezbatere extrem de importantă asupra viitorului energetic al Uniunii Europene. Doamna Adina Vălean, europarlamentar al anului în domeniul energiei, a fost unul dintre speakerii principali. Pentru început, am vrea să vă mulțumim pentru invitație și să ne spuneți de ce este important și pentru România ce se discută la Bruxelles, nu doar în general, ci și în legătură cu energia?

interviu valean5Adina Vălean (A.V.): Este important oricum să știi în România ceea ce se discută la Bruxelles și știu că dumneavoastră urmăriți temele. Vă felicit pentru acest lucru. Tema de la acest eveniment, care se leagă de viitoarea politică energetică a Uniunii Europene și în special gazul, este foarte importantă pentru România, în particular. În opinia mea, avem șansa, odată cu schimbările de infrastructură și de politică de piață în domeniul gazului, să devenim un hub regional, un nod de tranzacționare în regiunea noastră. În felul acesta, dacă planul Comisiei Europene va fi pus la punct, se va dezvolta piața de energie, în particular cea de gaz. Cu alte cuvinte, vom completa infrastructura europeană și toate verigile lipsă dintre statele membre. Cu această infrastructură ne vom conecta la piața de energie globală, în special la terminale de gaz lichefiat. România, cu siguranță, fiind în regiune cu Bulgaria și cu Grecia, va fi interconectată cu aceste state la o capacitate care să îi permită să exporte, în situația în care noi am produce mai mult gaz decât am avea nevoie pentru piața internă. Ipoteza anunțului făcut de OMV pentru rezervele din Marea Neagră va însemna pentru noi un viitor de exploatare a acestor resurse. România poate deveni o țară care să aibă mai multă lichiditate de gaz și care să poate să agrege toate proviziile de gaz din regiune și piața din regiune în jurul ei. Dar este foarte important să intrăm în acest proiect încă de la început. Știu că România are interconectarea spre sud în proiectele de interes comun care sunt deja priorități ale Comisiei Europene. Mai rămâne ca legislația propusă de aceasta să treacă prin Parlament și prin Consiliu și să devină lege. În felul acesta vom avea finanțare, infrastructură și piață globală pentru gaz, astfel încât să nu depindem de gazul dintr-o singură sursă. Desigur, pentru România oportunitatea în plus este să devenim chiar un centru regional de tranzacționare.

VIDEO&TEXT CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ de la BRUXELLES – ”Viziuni energetice: Goana către gaz”. Adina Vălean: ”Avem nevoie de infrastructură și hub-uri energetice și apoi vom avea competitivitate și diversificare”

D.C.: Am vorbit la eveniment despre nevoia de a diversifica resursele de energie și despre modul în care Rusia și după ce reguli poate fi în continuare un furnizor de gaze pentru Europa. Știm că s-a jucat și politic în această perspectivă. Cum vedeți această preocupare ca europarlamentar și cum vedeți România în această ecuație?

A.V.: În ceea ce privește Rusia cred că discuția trebuie să o purtăm în condiții de piață. Cu alte cuvinte, dacă am un singur furnizor, cum este cazul unor țări din regiune, șansa ca această dependență să nu fie jucată politic este să îmi diversific sursele de aprovizionare. Asta este ideea de bază. Când spun de piață globală înseamnă că mă refer la gaz care provine din Algeria, din Egipt și resursele găsite în Mediterană, care sunt foarte importante. Vorbim și de zona Israel-Cipru și mai este și Qatarul, care deși în mod tradițional merg spre Asia, ar putea să se reorienteze mai mult spre cererea de gaz din Europa. Avem gazul de șișt american, care, probabil, va fi disponibil pentru export. Dacă încheiem Acordul Transatlantic vom putea avea acces la această resursă, care este foarte ieftină și care vine dintr-o zonă sigură. Acum o să spuneți: Ce legătură au toate acestea cu România și cum ajunge gazul din Algeria la noi? Este foarte simplu. Dacă suntem conectați prin conductă cu Bulgaria și Grecia la un terminal de gaz lichefiat cum există acum în Grecia, atunci practic ne putem cumpăra gazul de oriunde. Gazul vine pe vapor, se delichefiază, intră pe conductă sub presiune și ajunge în piața românească. Eu sper să devenim producători cu mai mult gaz și am aduce o prosperitate financiară în zonă dacă am deveni un astfel de centru de tranzacționare.

interviu valean2

D.C.: Ce trebuie făcut? Ați vorbit foarte mult despre România, dar trebuie să vorbim și pentru firme, pentru managerii companiilor, dar și pentru factorii de decizie de la București. Ce trebuie făcut pentru a nu rata aceste oportunități? Ce resurse sunt angajate, cum se contactează și cine are această responsabilitate?

A.V.: Aici sunt două lucruri pe care le ridicați. O problemă ar fi din punct de vedere politic pentru București. Cred că ceea ce are de făcut Bucureștiul la nivel politic este să sprijine acest plan al Comisiei Europene pentru a deveni o realitate. Să învețe să acceseze instrumente financiare, pentru că mentalitatea este ca atunci când faci un proiect să iei bani europeni sau bani de la buget, ori amândouă. Mentalitatea aceasta este depășită de țările care au succes. Noi trebuie învățăm să ne finanțăm prin instrumente financiare cum este acest fond de investiții al lui Juncker (n.r. – Fondul European de Investiții Strategice), care stă în Banca Europeană de Investiții. Prin intermediul acestui fond, promotorul proiectului, fie că este Guvernul sau o companie sau un consorțiu, se împrumută de pe piața privată la un cost foarte mic, ceea ce face ca proiectul să fie atrăgător, dar cu bani privați. Aceasta este o chestiune pe care noi nu prea am exersat-o și nu avem această știință. De altfel, Banca Europeană de Investiții practică acest tip de finanțare a proiectelor de foarte mulți ani. Sunt țări chiar din estul Europei care au beneficiat foarte mult de sprijinul BEI pentru a atrage investitori și pentru a finanța proiecte foarte mari, fără să pună bani de la buget.

Adina Vălean, europarlamentarul anului pentru Energie: Interconectarea facilităților și atragerea investițiilor private reprezintă cheia diversificării energetice și reducerii dependenței de gazul rusesc.

D.C.: Dacă un operator privat din România vrea să beneficieze de această oportunitate despre care dumneavoastră acum vorbiți, ce ar trebui să facă?

A.V.: Operatorul privat ca distribuitor nu are ce să facă. Aceste proiecte țin de întreaga structură. Poate că Transgaz-ul este primul interesat în a avea aceste conexiuni, dar mai departe, ca să gândești politica pentru ca România să devină un hub, ai nevoie de Guvern. Trebuie să fie un proiect de țară pentru că asta presupune și construirea financiară. Ai nevoie de producătorii de energie, de companii precum OMV sau Exxon care prospectează în Marea Neagră și au anunțat resurse. Este nevoie de producătorii de energie din diverse sectoare din România. Se pun lucrurile cap la cap ca să vedem care este previziunea de producție și ce este nevoie ca să exportăm în zonă. Dacă vine legislația de la Bruxelles prin care se încurajează formarea piețelor regionale trebuie să fim pregătiți. Comisarul Canete a spus că dorește ca fiecare stat membru să aibă cel puțin trei furnizori pe fiecare componentă de energie, tocmai pentru a avea securitatea aprovizionării și competiție. Acestea trebuie gândite ca un proiect de țară, analizate previziunile și început lobby-ul la Bruxelles pentru a vinde aceste produse.

D.C.: Vă mulțumim pentru acest interviu și vă dorim mult succes. Noi promitem ca pe CaleaEuropeana.ro să facem promovare la București pentru ca și actorii politici și actorii privați să înțeleagă miza importantă a celor care se decid la Bruxelles. 

A.V.: Mulțumesc foarte mult!

 

 

Adina Ioana Vălean este vicepreședinte al Parlamentului European începând cu iulie 2014 din partea grupului politic al Partidului Popular European. Este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. 

Acesta este membru al Biroului Parlamentului European, Comisiei pentru industrie, cercetare și energiei, dar și al delegației pentru relațiile cu Statele Unite. Totodată, eurodeputatul PNL face parte ca membru supleant din Comisia pentru comerț internațional și din Delegația pentru relațiile cu Elveția și Norvegia, la Comisia parlamentară mixtă UE-Islanda și la Comisia parlamentară mixtă a Spațiului Economic European (SEE). 

Adina Vălean a fost aleasă ”Europarlamentarul Anului 2015” la categoria Energie.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
3 Comments

Adina Vălean

Ursula von der Leyen despre comisarul european din partea României: Adina Vălean îl va sprijini pe Frans Timmermans pentru ca ”Europa să nu piardă lupta împotriva schimbărilor climatice”

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat miercuri că obiectivul unei Europe neutre din punct de vedere al climei ce revine mandatului vicepreședintelui executiv responsabil pentru Pactul Ecologic European Frans Timmermans va fi sprijinit de comisarul european pentru transport, Adina Vălean, propunerea României pentru această poziție.

Schimbările climatice sunt ”o problemă existențială pentru Europa și pentru lume”, a spus von der Leyen

”Nu mai avem niciun moment să pierdem lupta împotriva schimbărilor climatice. (…) Pactul Ecologic European este o necesitate pentru sănătatea planetei noastre, a oamenilor noștri și a economiei noastre. Frans Timmermans este persoana potrivită pentru a face acest lucru. Va fi susținut de Adina Vălean (n.r. – comisarul european pentru transport), Kadri Simson (n.r. – comisarul european pentru energie) și mulți alții“, a completat șefa aleasă a Comisiei Europene.

Atât în cursul audierii sale în Parlamentul European, cât și în setul de răspunsuri formulate la întrebările eurodeputaților, Adina Vălean a promis că va lucra îndeaproape cu viitorul vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru ca transportul să devină un element central din Pactul Ecologic European.

Citiți și DOCUMENT Adina Vălean susține că emisiile de CO2 din domeniul transporturilor trebuie reduse cu 90% până în 2050

”Decarbonizarea este o prioritate esențială pentru noua Comisie și va fi abordată de viitorul Pact Ecologic European și de obiectivele climatice 2030-2050. În prezent, transportul este responsabil pentru aproape un sfert din totalul emisiilor UE. Pentru a trece la o economie neutră din punct de vedere al climei până în 2050, conform modelării științifice, trebuie să reducem emisiile de CO2 din transport cu aproximativ 90%”, a spus Vălean în răspunsurile trimise Parlamentului European.

Trebuie să aplicăm principiul ”poluatorul plătește”. Adina Vălean corelează domeniul transporturilor cu un tandem între Pactul Verde European și noua strategie industrială

În privința substanței priorităților ce decurg din portofoliul alocat – cel al Transporturilor – Adina Vălean corelează domeniul transporturilor cu alte două portofolii importante din Comisia European: Pactul Ecologic European coordonat de Frans Timmermans și dimensiunea noii strategii industriale europene care va intra sub coordonarea comisarului desemnat de Franța, Thierry Breton. De altfel, în calitate de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Adina Vălean a prezidat audierea precedentei propuneri din partea Franței pentru postul de comisar pentru piață internă și strategie industrială europeană.

Trebuie să începem prin a ne asuma ambiția reducerii emisiilor în toate dimenisunile de transport: rutier, aerian. De exemplu (…) implementarea Cerului Unic European ar reduce emisiile din aviație cu 10%. Trebuie să utilizăm stimulente și să aplicăm principiul ”poluatorul plătește”, se arată în răspunsurile Adinei Vălean, care precizează că va lucra cu Frans Timmermans în această direcție.

”Pactul Ecologic European și noua strategie industrială trebuie să lucreze în tandem. Vreau să văd că industria UE prosperă și oferă rezultate la nivel mondial, prin inovație, digitalizare și modernizare. Aviația și transportul maritim, în special, sunt sectoare globale, care necesită acțiune și leadership, de asemenea, la nivel global pentru a fi eficiente în protejarea mediului”, argumentează Adina Vălean.

Citiți și Ursula von der Leyen cere votul eurodeputaților pentru a da ”un nou start Europei” : O ordine globală mai bună este vocația Europei. Aceasta este calea noastră, calea europeană

Citiți și Comisia geopolitică a Ursulei von der Leyen vine în fața Parlamentului European pentru votul de învestire. Ce trebuie să știi despre prima Comisie Europeană condusă de o femeie și de un german după 52 de ani

Parlamentul European se pronunţă miercuri, la 13:00 ora României, asupra noii Comisii Europene, după ce preşedinta aleasă Ursula von der Leyen își prezintă echipa şi programul în plenul legislativului european reunit la Strasbourg în cursul dimineţii.

Europarlamentarii vor decide într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă dacă vor valida sau nu viitoarea Comisie Europeană, care, dacă este aprobată, îşi va începe activitatea pe 1 decembrie, informează un comunicat al Parlamentului European.

Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi prezintă echipa comisarilor desemnaţi şi validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente şi discută obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi.

În urma dezbaterii cu Ursula von der Leyen, fiecare grup politic se va reuni pentru a discuta intenţiile de vot, urmând ulterior să voteze. Procedura de vot prevede că viitoarea Comisie Europeană va fi validată cu majoritatea simplă (50% + 1 din voturi) din numărul total al voturilor valabile exprimate.

Eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în iulie, într-un vot secret, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri. La momentul respectiv, Ursula von der Leyen trebuia aleasă cu minim 374 de voturi pentru.

Din 1995 și până în 2014, cel mai mic număr de voturi favorabile acordat unei Comisii Europene a fost pentru echipa lui Jacques Santer (1995 – 417 voturi pentru), iar cea mai mare încredere a fost dată Comisiei lui Romano Prodi (1999 – 510 pentru). În 2014, Comisia lui Jean-Claude Juncker a primit 423 de voturi pentru.


Structura viitoarei Comisii Europene este următoarea:

Președinte: Ursula von der Leyen (Germania, PPE);

Trei vicepreședinți executivi: Frans Timmermans (Olanda, PES – responsabil Pactul Ecologic European); Margrethe Vestager (Danemarca, Renew Europe – responsabil o Europă pregătită pentru era digitală); Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE – responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor și comisar pentru servicii financiare)

Cinci vicepreședinți: Josep Borrell (Spania, PES – Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate); Věra Jourová (Cehia, Renew Europe – valori și transparență); Margaritis Schinas (Grecia, PPE – promovarea modului nostru de viață european; Maroš Šefčovič (Slovacia, PES – relații interinstituționale și prospectivă); și Dubravka Šuica (Croația, PPE -Democrație și demografie).

Alți 18 comisari europeni, după cum urmează: Johannes Hahn (Austria, PPE – portofoliul pentru buget și administrație); Didier Reynders (Belgia, Renew Europe – portofoliul pentru justiție); Mariya Gabriel (Bulgaria, PPE – portofoliul pentru inovație, cercetare, tineret, cultură și educație); Stella Kyriakides (Cipru, PPE – portofoliul pentru sănătate); Kadri Simson (Estonia, Renew Europe – portofoliul pentru energie); Jutta Urpilainen (Finlanda, PES – portofoliul pentru parteneriate internaționale); Thierry Breton (Franța, Renew Europe – portofolil pentru piață internă, politică industrială, industira de apărare și spațiu); Olivér Várhelyi (Ungaria, PPE – portofoliul pentru vecinătate și extindere); Phil Hogan (Irlanda, PPE – portofoliul pentru comerț); Paolo Gentiloni (Italia, PES – portofoliul pentru economie); Virginijus Sinkevičius (Lituania, Verzii – portofoliul pentru mediu, oceane și pescuit); Nicolas Schmit (Luxemburg, PES – portofoliul pentru locuri de muncă și afaceri sociale); Helena Dalli (Malta, PES – portofoliul pentru egalitate); Janusz Wojciechowski (Polonia, ECR – portofoliul pentru agricultură); Elisa Ferreira (Portugalia, PES – portofoliul pentru coeziune și reforme); Adina Vălean (România, PPE – portofoliul pentru transporturi); Janez Lenarčič (Slovenia, Renew Europe – portofoliul pentru gestionarea crizelor); Ylva Johansson (Suedia, PES – portofoliul pentru afaceri interne).


Continue Reading

Adina Vălean

Prima reacție a Adinei Vălean după ce a fost validată comisar european: ”Sunt onorată de încrederea acordată”

Published

on

© European Parliament

Corespondență din Bruxelles

Comisarul european desemnat pentru domeniul transporturilor, Adina Vălean, le-a mulțumit colegilor din Parlamentul European pentru susținerea acordată, în prima reacție publică după ce a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Candidatura lui Vălean a trecut cu 36 de voturi pentru, fiind necesară o majoritate de două treimi din membrii Comisiei TRAN.

”Le mulțumesc colegilor din Parlamentul European pentru susținere. Sunt onorată de încrederea acordată”, a scris Vălean, pe Facebook.

 

Adina Vălean a fost votată de cinci grupuri politice (PPE, S&D, Renew Europe, ECR și GUE), nu a primit votul extremei drepte, în timp ce Verzii au solicitat o nouă rundă de întrebări suplimentare.

Urmăriți înregistrarea audierii Adinei Vălean în Parlamentul European

Adina Vălean, comisarul european desemnat pentru transport de România, a declarat joi, în cursul audierii sale din Parlamentul European, că Uniunea Europeană se află în zorii unei noi ere caracterizată de o accelerată inovație și transformare și s-a declarat ”pregătită să își asume responsabilitățile” de membru al Comisiei Europene.

Mai mult, Vălean a anunțat în cadrul audierii sale din Parlamentul European că își dorește să fie comisarul european în mandatul căruia va fi implementat Cerul Unic European.

În intervențiile sale, Adina Vălean a apreciat că viziunea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a unei Comisii geopolitice este lucrul de care Uniunea Europeană are nevoie. 

Viziunea unei Comisii geopolitice este exact ce avem noi nevoie. UE este un jucător multilateral și așa trebuie să rămână. Pentru domeniul transporturilor, acest lucru înseamnă că Europa trebuie să devină un hub pentru regiunile învecinate, dar, mult mai important, să devină un hub pentru lanțul global de aprovizionare și pentru fluxurile de pasageri”, a spus Vălean.

În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), Adina Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor.

Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta.

Digitalizarea și automatizarea înseamnă provocări uriașe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare și recalificare.


Citiți și 

Adina Vălean, audiată în Parlamentul European: O Comisie geopolitică este exact ce avem nevoie. Infrastructura de transport este vitală pentru o apărare comună europeană

Adina Vălean, angajament în fața eurodeputaților: Vreau să fiu comisarul european în mandatul căruia este adoptat Cerul Unic European

Adina Vălean, la audierea din Parlamentul European: ”Mobilitatea și transportul sunt coloana vertebrală a pieței interne a Uniunii Europene”

Puteți citi pe larg despre audierea comisarului european pentru transport din partea României aici.


Adina Vălean, comisarul european nominalizat de guvernul Ludovic Orban după consultarea președintelui Klaus Iohannis și desemnat pentru portofoliul transporturilor de către Ursula von der Leyen, a fost audiată joi în Comisia pentru transport a Parlamentului European. 

Vălean, care a fost confirmată marți de comisiile de specialitate din Parlamentul României și a primit aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European, se alătură acum celorlalți comisari europeni validați de Parlamentul European. 

Ursula von der Leyen și viitoarea sa echipă de comisari, în care mai trebuie validați candidații maghiar și francez, trebuie supuși votului de învestire a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, care este programat pentru data de 27 noiembrie, în plenul de la Strasbourg.

Continue Reading

Adina Vălean

Adina Vălean a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru poziția de comisar european

Published

on

© European Parliament

Corespondență din Bruxelles

Comisarul european desemnat pentru domeniul transporturilor, Adina Vălean, a fost validată de Comisia pentru transport din Parlamentul European pentru funcția de membru al Comisiei Europene, au declarat surse din Parlamentul European pentru CaleaEuropeană.ro.

Candidatura lui Vălean a trecut cu 36 de voturi pentru, fiind necesară o majoritate de două treimi din membrii Comisiei TRAN.

Potrivit surselor citate, Adina Vălean a fost votată de cinci grupuri politice (PPE, S&D, Renew Europe, ECR și GUE), nu a primit votul extremei drepte, în timp ce Verzii au solicitat o nouă rundă de întrebări suplimentare.

Urmăriți înregistrarea audierii Adinei Vălean în Parlamentul European

Adina Vălean, comisarul european desemnat pentru transport de România, a declarat joi, în cursul audierii sale din Parlamentul European, că Uniunea Europeană se află în zorii unei noi ere caracterizată de o accelerată inovație și transformare și s-a declarat ”pregătită să își asume responsabilitățile” de membru al Comisiei Europene.

Mai mult, Vălean a anunțat în cadrul audierii sale din Parlamentul European că își dorește să fie comisarul european în mandatul căruia va fi implementat Cerul Unic European.

În intervențiile sale, Adina Vălean a apreciat că viziunea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a unei Comisii geopolitice este lucrul de care Uniunea Europeană are nevoie. 

Viziunea unei Comisii geopolitice este exact ce avem noi nevoie. UE este un jucător multilateral și așa trebuie să rămână. Pentru domeniul transporturilor, acest lucru înseamnă că Europa trebuie să devină un hub pentru regiunile învecinate, dar, mult mai important, să devină un hub pentru lanțul global de aprovizionare și pentru fluxurile de pasageri”, a spus Vălean.

În ceea ce privește Pactul ecologic european (Green Deal), Adina Vălean a declarat că nu poate fi finalizat fără plasarea transporturilor în centrul său, însă mobilitatea verde trebuie să servească intereselor cetățenilor.

Deși sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, acest lucru trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, a adăugat aceasta.

Digitalizarea și automatizarea înseamnă provocări uriașe pentru sector, dar acest lucru nu poate avea un cost la nivelul resurselor umane, astfel încât este necesară o concentrare mai mare pe formare și recalificare.


Citiți și 

Adina Vălean, audiată în Parlamentul European: O Comisie geopolitică este exact ce avem nevoie. Infrastructura de transport este vitală pentru o apărare comună europeană

Adina Vălean, angajament în fața eurodeputaților: Vreau să fiu comisarul european în mandatul căruia este adoptat Cerul Unic European

Adina Vălean, la audierea din Parlamentul European: ”Mobilitatea și transportul sunt coloana vertebrală a pieței interne a Uniunii Europene”

Puteți citi pe larg despre audierea comisarului european pentru transport din partea României aici.


Adina Vălean, comisarul european nominalizat de guvernul Ludovic Orban după consultarea președintelui Klaus Iohannis și desemnat pentru portofoliul transporturilor de către Ursula von der Leyen, a fost audiată joi în Comisia pentru transport a Parlamentului European. 

Vălean, care a fost confirmată marți de comisiile de specialitate din Parlamentul României și a primit aviz favorabil în unanimitate din partea Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European, se alătură acum celorlalți comisari europeni validați de Parlamentul European. 

Ursula von der Leyen și viitoarea sa echipă de comisari, în care mai trebuie validați candidații maghiar și francez, trebuie supuși votului de învestire a Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, care este programat pentru data de 27 noiembrie, în plenul de la Strasbourg.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu1 hour ago

Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei

ROMÂNIA2 hours ago

Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

MAREA BRITANIE2 hours ago

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

U.E.3 hours ago

EU4Health: 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru refugiații ucraineni din România și alte nouă țări din UE

NATO3 hours ago

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde spațiul Schengen cu România și Bulgaria

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat în cadrul Nuclearelectrica, un operator puternic și strategic

U.E.6 hours ago

Ministrul german al Apărării: Livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate, dar creștem capacitățile

ROMÂNIA1 day ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending