Ionuț Stroe, membru al Delegației Parlamentului României la APCE: România ar trebui să se opună modificărilor la Directiva privind muncitorii detașati

Ionuț Stroe, membru în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este de părere că România ar trebui să se opună modificărilor la Directiva privind muncitorii detașati. În opinia liberalului, schimbările aduse Directivei vor afecta muncitorii români și dreptul la libera circulație în UE.

”Aceste schimbări, propuse de Comisia Europeană și adoptate la nivel de comisie de specialitate în Parlamentul European vor avea efecte negative asupra dreptului muncitorilor români de a fi detașati în străinătate și a liberei circulații a forței de muncă în UE. De asemenea, vor suferi firmele românești care au contracte în afară și muncesc cu lucrători români. Reprezentanții României trebuie să susțină interesele propriilor cetățeni la întâlnirea de astazi a Consiliului Ocuparea forței de muncă, politici sociale, sănătate și protecția consumatorului de la Bruxelles.”, a scris acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Parlamentul European va decide în această săptămână poziția sa asupra revizuirii directivei cu privire la lucrătorii detașați, în contextul unor discuții în cadrul Uniunii Europene privind necesitatea înăspririi regulilor europene.  În timp ce Austria, Cehia și Slovacia au anunțat că fac front comun alături de Franța, Polonia a anunțat că se opune propunerilor de modificare a directivei întrucât ”nu este în interesul cetățenilor”.

Calea Europeană, a analizat datele puse la dispoziție de Uniunea Europeană, iar la nivelul Uniunii sunt 234,2 milioane de persoane angajate, dintre care numai 2,05 milioane de cetățeni sunt lucrători detașați (0.9%). Dintre aceștia, doar 46.871 sunt români. Aceștia lucrează în țări precum Germania (17.623), Spania (7.030), Italia (6.515) și Franța (6.751). (mai multe detalii aici)

Anterior, în cadrul unei vizite efectuate în România, comisarul european Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat că din punct de vedere al Comisiei Europene nu ar mai trebui să existe “muncitori de clasa a doua”.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.