IRAN
Iranul a decis să nu mai respecte acordul nuclear încheiat în 2015: Teheranul își va continua programul nuclear fără nicio limitare
Published
5 years agoon

Iranul a decis duminică că nu va mai respecta niciuna dintre restricțiile impuse de acordul nuclear JCPOA din 2015 încheiat cu marile puteri și din care Statele Unite s-au retras în 2018 în urma unei decizii a președintelui american Donald Trump care a acuzat regimul de la Teheran că nu respectă înțelegerea.
Într-o declarație făcută la televiziunea de stat și citată de BBC, CNN și Times of Israel, s-a anunțat în urma unei reuniuni a guvernului că Teheranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului.
”Iranul își va stabili limitele în funcție de nevoile lor tehnice”, se arată în declarație, potrivit CNN.
Va fi în schimb menţinută cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancţiunile împotriva Teheranului, se mai arată în aceeaşi declaraţie.
De asemenea, “Iranul va continua să colaboreze cu agențiile nucleare internaționale și va reveni la limitele JCPOA odată ce toate sancțiunile vor fi eliminate din țară”, mai indică sursa menționată.
De altfel, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, l-a invitat pe ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, la Bruxelles, pentru a discuta despre angajamentul comun în respectarea planului de acțiune al acordului nuclear iranian.
Această măsură vine pe fondul tensiunilor crescute în Orientul Mijlociu în urma uciderii generalului iranian Qassem Soleimani prin ordinul președintelui SUA Donald Trump la Bagdad, iar noile escaladări par să fi grăbit decizia Teheranului de a nu mai respecta limitările din acord.
Planul comun de acțiune cuprinzător JCPOA), cunoscut în mod obișnuit ca acordul nuclear Iran sau acordul Iran, este un acord privind programul nuclear iranian încheiat la Viena la 14 iulie 2015, între Iran și P5 + 1 (China, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia, SUA) împreună cu Uniunea Europeană.
Acordul încheiat în iulie 2015, după peste un deceniu de tratative, prevedea că Teheranul se obligă, pentru o perioadă de zece ani, să reducă activitatea de îmbogățire a uraniului și cercetarea din acest domeniu la un nivel la care să dureze un an pentru a construi o bombă nucleară. De asemena, pentru 15 ani, Iranul s-a obligată să nu mărească cantitatea de uraniu peste 3.67% și să dilueze sau să scoată din țară 95% din cantitatea de uraniu deținută.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie
Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)
Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii
Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă
Zelenski susține că Rusia încearcă să prelungească și mai mult acest război și cere liderilor lumii, în special SUA, sancțiuni tangibile pentru Putin
IRAN
SUA și Iran au marcat ”un pas înainte” prin discuții ”pozitive și constructive” privind programul nuclear al Teheranului, subliniază Casa Albă
Published
2 weeks agoon
April 13, 2025By
Teodora Ion
Discuțiile dintre Washington și Teheran au marcat un ”pas înainte” între cele două țări, a declarat sâmbătă Casa Albă, descriind dialogul ca fiind ”foarte pozitiv și constructiv”, informează Deutsche Welle și BBC.
”Aceste probleme sunt foarte complicate, iar comunicarea directă de astăzi a trimisului special (Steven) Witkoff a fost un pas înainte în obținerea unui rezultat reciproc avantajos”, a afirmat Casa Albă într-un comunicat.
Aceasta a adăugat că trimisul SUA i-a spus celui mai înalt diplomat iranian că ”a primit instrucțiuni de la președintele Trump să rezolve diferendele dintre cele două națiuni prin dialog și diplomație, dacă acest lucru este posibil”.
După încheierea discuțiilor, ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat că este posibil ca discuțiile de săptămâna viitoare să nu aibă loc în Oman, dar vor fi totuși mediate de o națiune din Orientul Mijlociu. Casa Albă a anunțat că acestea vor avea loc sâmbăta viitoare.
Președintele Donald Trump a retras SUA dintr-un acord nuclear anterior încheiat între Iran și puterile mondiale în 2018 și a declarat de multe ori că va încheia un acord „mai bun”.
Discuțiile sunt considerate un prim pas important pentru a stabili dacă un acord poate fi încheiat.
Cea mai importantă problemă în joc este ce fel de acord ar fi dispusă să accepte fiecare parte.
Luna trecută, Trump i-a trimis o scrisoare liderului suprem al Iranului prin intermediul Emiratelor Arabe Unite, afirmând că dorește un acord care să împiedice Iranul să dobândească arme nucleare și să evite posibile atacuri militare din partea SUA și a Israelului.
Iranul speră la un acord de limitare, dar nu de dezmembrare, a programului său nuclear în schimbul reducerii sancțiunilor.
Teheranul insistă că activitățile sale nucleare sunt în întregime pașnice și că nu va încerca niciodată să dezvolte sau să achiziționeze arme nucleare.
Oficialii iranieni au precizat că negocierile se vor concentra doar pe programul său nuclear, nu și pe capacitatea sa de apărare mai largă, cum ar fi programul său de rachete balistice.
Înaintea discuțiilor, Trump a declarat vineri că dorește ca Iranul „să fie o țară minunată, grozavă și fericită – dar nu poate avea arme nucleare”.
Trump a avertizat că SUA vor recurge la forța militară dacă nu se va ajunge la un acord, iar Iranul a afirmat în repetate rânduri că nu va negocia sub presiune.
IRAN
SUA și Iranul se vor întâlni sâmbătă în Oman pentru “discuții indirecte la nivel înalt” privind programul nuclear iranian Este și o oportunitate și un test
Published
3 weeks agoon
April 8, 2025
Președintele american Donald Trump a făcut un anunț surpriză luni potrivit căruia Statele Unite și Iranul sunt pe punctul de a începe discuții directe privind programul nuclear al Teheranului, însă ministrul iranian de externe a declarat că discuțiile din Oman vor fi indirecte, relatează Reuters.
Într-un alt semn al drumului dificil către orice acord între cei doi inamici geopolitici, Trump a lansat un avertisment dur că, dacă discuțiile nu vor avea succes, “Iranul va fi în mare pericol”.
Iranul a respins în ultimele săptămâni cererile lui Trump de a negocia direct programul nuclear al Teheranului sau de a fi bombardat de către SUA, iar luni părea să rămână la această poziție.
“Avem discuții directe cu Iranul și acestea au început. Vor continua sâmbătă. Avem o întâlnire foarte importantă și vom vedea ce se poate întâmpla”, a declarat Trump reporterilor în Biroul Oval în timpul unei întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită.
“Și cred că toată lumea este de acord că încheierea unui acord ar fi preferabilă”, a spus Trump. El a adăugat că discuțiile de sâmbătă cu Iranul vor fi la un nivel foarte înalt, fără a elabora.
Totodată, liderul american a refuzat să spună unde vor avea loc discuțiile, dar a susținut posibilitatea încheierii unui acord.
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a precizat pe X că discuțiile indirecte la nivel înalt vor avea loc în Oman, adăugând: “Este la fel de mult o oportunitate pe cât este un test. Mingea este în terenul Americii”.
Iran and the United States will meet in Oman on Saturday for indirect high-level talks.
It is as much an opportunity as it is a test. The ball is in America’s court.
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) April 7, 2025
SUA ar urma să fie reprezentate de Steve Witkoff, reprezentantul special al președintelui Trump pentru Orientul Mijlociu.
SCOOP: Foreign Minister Abbas Araghchi, #Iran’s seasoned top diplomat, will lead Tehran’s delegation in the upcoming indirect talks with the US in #Oman, a source told Iran Nuances. The US will be represented by Presidential Envoy Steve Witkoff.https://t.co/5B6m1KM61I
— Iran Nuances (@IranNuances) April 8, 2025
SUA și Iranul au purtat discuții indirecte în timpul mandatului fostului președinte Joe Biden, însă acestea nu au înregistrat progrese sau au înregistrat progrese reduse. Ultimele negocieri directe cunoscute între cele două guverne au avut loc în timpul președintelui de atunci Barack Obama, care a condus acordul nuclear internațional din 2015 pe care Trump l-a abandonat ulterior.
Avertismentele lui Trump privind o acțiune militară împotriva Iranului au tensionat și mai mult situația din Orientul Mijlociu după războiul deschis din Gaza și Liban, loviturile militare din Yemen, schimbarea conducerii în Siria și schimburile de focuri israeliano-iraniene.
Trump, care a consolidat prezența militară a SUA în regiune de la preluarea mandatului în ianuarie, a declarat că ar prefera un acord cu privire la programul nuclear al Iranului în locul unei confruntări armate și, la 7 martie, a declarat că i-a scris liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei pentru a sugera discuții.
IRAN
Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului
Published
3 months agoon
January 18, 2025
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Masoud Pezeshkian au semnat vineri, la Kremlin, un acord de parteneriat strategic ce întărește în special “cooperarea lor militară” în cadrul unei alianțe dorite a fi o contrapondere la orice “dictat” din partea Occidentului, relatează AFP.
Supuse unor grele sancțiuni internaționale care le afectează economiile, Rusia și Iranul au înregistrat o apropiere accelerată în ultimii ani, în special după invazia rusă în Ucraina. Cele două țări au înregistrat în decembrie un eșec comun și o pierdere a influenței în Siria, odată cu fuga din țară a aliatului lor, președintele Bashar al-Assad.
“Acordul de parteneriat strategic global”, semnat vineri de Putin și Pezeshkian, este un pact care acoperă numeroase domenii și prin care Moscova și Teheranul se opun împreună “oricărui dictat venit din exterior”, scrie Agerpres.
“Țările noastre apără cu fermitate principiile primatului dreptului internațional, principiile suveranității și neamestecului în treburile interne și se opun cu hotărâre oricărui dictat din exterior”, a afirmat președintele Vladimir Putin în conferința de presă comună cu omologul său iranian Masud Pezeshkian, care a urmat ceremoniei de semnare a documentului.
Liderul de la Kremlin, care a semnat acorduri similare cu China și Coreea de Nord în ultimii ani, s-a declarat mulțumit de rezultatul negocierilor cu Pezeshkian, care, în opinia sa, au avut loc într-o atmosferă constructivă.
El a subliniat că Moscova și Teheranul împărtășesc poziții comune cu privire la multe probleme internaționale, precum și în ceea ce privește sancțiunile unilaterale occidentale, și a evidențiat creșterea comerțului bilateral, acordurile energetice și angajamentul Rusiei de a construi două noi reactoare la centrala nucleară Bushehr. Rusia și Iranul au discutat despre furnizarea de gaze rusești, a mai spus liderul de la Kremlin. El a adăugat că, dacă acest proiect va fi pus în aplicare, livrările de gaze către Iran ar putea ajunge în cele din urmă la 55 de miliarde de metri cubi pe an, dar ar trebui să înceapă cu volume mici, de până la 2 miliarde de metri cubi.
Acordul prevede în special “dezvoltarea cooperării militare” și susținerea reciprocă în fața “amenințărilor în materie de securitate”, potrivit conținutului acordului compus din 47 de articole publicat de Kremlin după semnare.
Cele două țări, care au o poziție ostilă față de Occident, intenționează să desfășoare exerciții militare comune și diverse proceduri “cu scopul dezvoltării cooperării militare”, dar asigură că noul lor acord nu este îndreptat împotriva unor terțe țări.
Relațiile dintre Rusia și Iran s-au consolidat în ultimii ani, în special în contextul războiului din Ucraina, unde Moscova este sprijinită de Teheran, care ar fi furnizat drone și chiar rachete părții ruse, potrivit Occidentului.
“Iranul și Rusia, conștiente de responsabilitatea lor istorică, construiesc o nouă ordine”, a scris șeful diplomației iraniene într-un articol publicat în cursul săptămânii de agenția de presă rusă RIA Novosti. El a afirmat că este vorba de a înlocui “hegemonia” – subînțelegându-se cea occidentală – prin “cooperare”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ6 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA6 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA3 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice