Iranul, atac la adresa SUA: “Vom rupe în bucăți acordul” nuclear dacă Statele Unite se vor retrage

Ayatollahul Ali Khamenei a lansat miercuri un atac la adresa președintelui american Donald Trump în urma încercărilor acestuia de a retrag Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul stabilit în anul 2015, potrivit DPA, AFP și Reuters, citate de Agerpres.

“Ar fi o pierdere de vreme să reacționăm la prostiile spuse de vulgarul președinte al SUA”, a precizat liderul iranian, cita de ISNA, în cadrul unui discurs rostit în fața studenților la Teheran.

Statele Unite “sunt furioase pentru că astăzi Republica islamică Iran le-a încurcat planurile în Liban, în Siria și în Irak”, a mai spus Khamenei. “Toată lumea să fie liniștită: și de această dată, națiunea iraniană va lovi America și o va învinge”, a adăugat el.

“Președintele Statelor Unite își etalează prostia, dar aceasta nu trebuie să ne deturneze atenția de la tulburările pe care le provoacă America”, a mai declarat liderul suprem.

Vineri, președintele Trump a lansat atacuri virulente la adresa Iranului și a solicitat Congresului să impună noi sancțiuni, amenințând că va retrage SUA din acordul semnat în anul 2015.

În discursul de miercuri, Ali Khamenei a dat asigurări că Iranul va continua să-și respecte angajamentele, dar a avertizat că “va rupe în bucăți” acordul dacă SUA se vor retrage.

Acesta a salutat în schimb efortul UE de a menține acordul acordul după intervenția lui Trump, dar le-a solicitat să nu se alinieze Washingtonului.

De altfel, Înaltul Reprezentant pentur Politică Externă și de Securitate, Federica Mogherini a anunțat că la începutul lunii viitoare va călători în capitala Statelor Unite pentru a pleda în favoarea menținerii acordului nuclear cu Iranul.

Acest acord este “crucial pentru securitatea regiunii”, a afirmat Mogherini cu prilejul unei reuniuni a șefilor de diplomație din țările membre UE, la Luxemburg. Având în vedere tensiunile crescânde cu regimul nord- coreean, “există riscul să fie mai dificilă deschiderea unui dialog sau a unei medieri cu Coreea de Nord” dacă acordul nuclear iranian este “amenințat sau desființat”, a avertizat șefa diplomației UE.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat vinerea trecută că țara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înțelegere nu este în interesul național, notează Reuters.

Rouhani a reacționat astfel la noua strategie a SUA în privința Iranului, anunțată la Washington de președintele Donald Trump. Acesta nu a confirmat că Iranul respectă acordul conform căruia beneficiază de ridicarea unor sancțiuni, în schimbul sistării programului de înarmare nucleară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.