Connect with us

U.E.

Italia: Sistemul de prestații de ajutor social și de șomaj, așa-numitul ”venit al cetățeanului”, adoptat de guvernul italian riscă să streseze excesiv economia, putând să producă efecte și în zona euro

Published

on

Sistemul italian “venitul cetățeanului” intră în vigoare astăzi. Măsura de bunăstare garantează un venit lunar minim șomerilor și familiilor nevoiașe, îndeplinind o promisiune de campanie cheie a Mișcării  5 Stele pentru a ajuta la reducerea sărăciei și la stimularea ocupării forței de muncă în cea de-a treia economie a zonei euro, potrivit AP.

Măsurile s-au aflat în centrul campaniei electorale a Mișcării Cinci Stele și au fost criticate pentru generozitatea lor excesivă, nu în ultimul rând, de Comisia Europeană care a respins propunerile bugetare ale guvernului de la Roma în mai multe rânduri.

Cum se va face plata în sistem?

Este de așteptat ca programul să coste statul italian o sumă estimativă de până la 7,1 miliarde de euro în acest an, 7,8 miliarde în 2020 și 8,0 miliarde în 2021. Banii vor fi încărcați lunar pe o cartelă digitală, dar vor dispărea de pe card la sfârșitul lunii dacă nu sunt cheltuiți. Solicitanții nu vor putea acumula banii în timp ce sunt rulați, informează Reuters. Ministrul Muncii și Justiției Sociale și Ministrul Dezvoltării Economice Luigi Di Maio spune că acest lucru va asigura o creștere a cheltuielilor consumatorilor și a creșterii economice.

Așa-numitul “venit al cetățeanului” este, în esență, un nou sistem de prestații de ajutor social și de șomaj pentru rezidenții al căror venit lunar al gospodăriei este mai mic de 780 de euro. Programul ar oferi mai mulți bani șomerilor decât beneficiile actuale de șomaj.

Rezidenții eligibili primesc cărți de debit lunare, preplătite, pentru a plăti pentru alimente, produse farmaceutice, facturi de utilități și chirie, printre altele. În schimb, participanții capabili din punct de vedere fizic se înscriu într-un program de găsire a unui loc de muncă și de formare profesională. În cazul în care candidații refuză prima ofertă de loc de muncă, se vor confrunta cu posibilitatea de a face naveta către alte zone ale Italiei pentru ofertele primite ulterior. 

Cine este eligibil?

  • Eligibilitatea depinde de venit, de economii și de proprietate deținută. O singură persoană care locuiește într-o locuință închiriată, fără venituri și economii minime, poate primi maximum 9.360 de euro pe an sau 780 de euro pe lună. Din această sumă, 280 de euro trebuie folosiți pentru chirie sau 150 de euro pentru un credit ipotecar.
  • Cineva care are deja un venit, dar care este sub 780 de euro pe lună,  îl va suplimenta până la acest prag, care este considerat limita sărăciei pentru o persoană care plătește chirie.
  • O familie de doi adulți și un copil care trăiește într-un apartament închiriat poate primi până la 1.080 de euro, în timp ce o familie de doi adulți și trei copii poate ajunge până la 1.280 de euro. Proprietarii de case nu primesc contribuția standard de închiriere, care este de 280 de euro.

Măsura adoptată de guvernul italian va stresa economia Italiei, putând să producă efecte chiar în zona euro, conform criticilor

La aproximativ 133% din PIB, nivelul datoriei italiene este al doilea cel mai mare din Europa, după Grecia. De asemenea, Italia are a treia cea mai ridicată rată a șomajului în UE, atingând 10,5% în luna ianuarie. Șomajul în rândul tinerilor a fost de 33% în această lună, fiind depășită doar de Grecia, potrivit statisticilor UE.

Deşi alte economii mari ale Europei şi-au revenit din criza financiară, produsul intern brut al Italiei a rămas cu încăpăţânare la un nivel scăzut, acolo unde se afla şi în 2007. Guvernul Italian a justificat propunerea cu raţionamentul că stimulul economic şi creşterea consumului vor ajuta economia să crească cu 1,5% anul viitor. Conform acestuia, doar revenind la o tendinţă de creştere va putea Italia sa reducă datoria guvernamentală, care rămâne a doua cea mai mare din zona euro ca proporţie din producţia economică, informează Ziarul Financiarul.

Vicepremierul Italiei și liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, a declarat miercuri că ,,astăzi ne menționem promisiunea” și că ,,a început o revoluție” pentru  aproximativ 5 milioane de persoane, inclusiv pentru persoanele în vârstă, care, teoretic, ar putea profita de avantajele acordate.

,,Statul se ocupă, în cele din urmă, de cei invizibili, de oamenii care au fost la periferia acestei țări și în chestiunile politice“, a adăugat vicepremierul, citat de TGCOM24.

Propunerea a fost numită de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi “o glumă”, iar planul bugetar, “inamicul ocupării forţei de muncă, al afacerilor şi al Italiei”. De asemenea, Comisia Europeană şi economiştii din sectorul privat se opun puternic propunerii. Comisia, care prezicea o creştere economică de doar 0.2% în 2019, a numit planurile guvernului Italian o încălcare “fără precedent” a regulilor, care ar ar putea atrage după sine pedepse regulamentare. Instituția de la Bruxelles a insistat ca Italia să evite o astfel de politică economică foarte scumpă, deoarece va ajunge la un deficit bugetar de 3.5%, ceea ce este enorm pentru statul italian, iar piața însăși va reacționa. Măsurile adoptate astăzi vor fi finanțate cu bani împrumutați de pe piață care vor duce la creșterea datoriei publice a Italiei, care poate deveni nesustenabilă în condițiile unei creșteri a PIB-ului aproape imperceptibilă conform previziunilor pentru 2019. Acest lucru nu ar afecta doar Italia, ci și întreaga zonă euro, relatează Euronews.

Deşi mulţi consideră propunerea o greşeală costisitoare, Di Maio spune că aceste venituri cetățenești, care ar lua forma unui card pre-alimentat, nu doar că vor spori cheltuielile consumatorilor, creşterea economică şi a veniturilor fiscale, ci vor aboli sărăcia. ,,Trebuie să încercăm să remotivăm aceşti oameni”, a declarat el, potrivit AP.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Manfred Weber, liderul Grupului PPE din PE, își exprimă susținerea pentru candidatura lui Silvio Berlusconi la președinția Italiei

Published

on

Eurodeputatul german Manfred Weber, prezent în Italia la sfârșitul acestei săptămâni, i-a transims colegului său, Silvio Berlusconi, sprijinul popularilor europeni în viitoarele alegeri prezidențiale din Italia.

„Ca de obicei, m-am bucurat să mă întâlnesc cu Silvio Berlusconi la Roma. Am avut discuții foarte bune despre viitorul PPE – Partidul Popular European și despre provocările cheie cu care se confruntă Europa. Partidul Forza Italia face o treabă bună în guvernul Draghi și aveți tot sprijinul nostru pentru viitorul vot de a deveni președintele Italiei”, a transmis liderului Grupului PPE, Manfred Weber, într-o postare pe oagina de Facebook.

Silvio Berlusconi a avut unul dintre cel mai lung mandat de șef al Executivului italian, acesta a îndeplinit funcția de premier al Italiei timp de 9 ani. În vârstă de 85 de ani, Silvio Berlusconi a revenit în Parlamentul European după alegerile europarlamentare din 2019. În prezent, este membru în grupul Popularilor Europeani, cea mai mare familie politică a Parlamentului European. Politicianul italian a mai exercitat funcția de europarlamentar în cea de-a cincea legislatură a Parlamentului European, în perioada 1999-2001.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ministrul Bogdan Aurescu susține continuarea coordonării cu SUA sau țări din Asia care împărtășesc aceleași valori și obiective cu România

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania/ Facebook

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 14 ianuarie 2022, la cea de-a doua zi a reuniunii informale (de tip Gymnich) a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, organizată de Serviciul European de Acțiune Externă și Președinția franceză a Consiliului UE, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Agenda de discuții a inclus relațiile UE-China și evoluțiile din Mali.

De asemenea, miniștrii europeni de externe au participat la un dejun de lucru cu reprezentanții conducerii Uniunii Africane. Principalul subiect abordat a fost pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană prevăzut pentru perioada 17-18 februarie 2022.

În ceea ce privește dezbaterea cu privire la relațiile UE-China, ministrul român de externe a arătat că abordarea multifațetată a UE din Comunicarea Comună „EU-China: A Strategic Outlook” din martie 2019 este, în continuare, în mare parte valabilă și a subliniat importanța poziționării UE în baza valorilor fundamentale ale dreptului internațional, democrației și drepturilor omului.

A reluat importanța unității statelor membre și a exprimat solidaritatea cu Lituania. A susținut continuarea coordonării cu partenerii, precum SUA sau țări din Asia care împărtășesc aceleași valori și obiective cu România. A exprimat, totodată, susținerea pentru implementarea cât mai rapidă a Strategiei privind Indo-Pacificul. A evidențiat că poate să existe deschidere pentru cooperarea cu China, în baza cadrului agreat la nivelul UE, în domenii precum schimbările climatice, biodiversitate, răspunsul la pandemia de COVID-19 și dosare internaționale de interes comun, cum ar fi dosarul nuclear iranian sau Afganistan.

Evoluțiile din Mali au fost abordate în contextul Summitului extraordinar al ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane), care s-a desfășurat la 9 ianuarie 2022 la Accra și la care s-a decis menținerea sancțiunilor impuse asupra autorităților de tranziție din Mali. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul pentru adoptarea de sancțiuni țintite împotriva celor care împiedică tranziția democratică din Mali, în completarea măsurilor adoptate în decembrie 2021. Totodată, a evidențiat necesitatea analizării cu atenție a impactului unor eventuale sancțiuni economice, pentru a nu submina eforturile Uniunii în sprijinul tranziției civile și politice și al combaterii terorismului. A evidențiat, de asemenea, angajamentele României în regiune, inclusiv decizia de participare la misiunea Takuba.

În cadrul dejunului informal cu reprezentanții Uniunii Africane (UA), ministrul afacerilor externe al Republicii Senegal, al cărei președinte va exercita calitatea de președinte al Uniunii Africane în perioada 2022-2023, și președintele Comisiei Uniunii Africane, miniștrii de externe europeni au avut o discuție pe tema modalităților de consolidare a legăturilor strategice UE-UA, în baza unor priorități comune precum prosperitatea, securitatea și mobilitatea și în pregătirea Summitului UE-UA din februarie 2022.

Șeful diplomației române a exprimat sprijinul României pentru dezvoltarea parteneriatului UE-Africa de o manieră strategică, cu accent pe inițiative concrete și rezultate de substanță, în beneficiul ambelor continente. A prezentat prioritățile țării noastre pe continentul african, cu accent pe educație și formare, agricultură durabilă / securitate alimentară, pace și securitate, combaterea dezinformării, sănătate, gestionarea dezastrelor. A accentuat că educația este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru o redresare socio-economică sustenabilă, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, precum și pentru construirea rezilienței societale și combaterea provocărilor cu care se confruntă Africa.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană anunță că aditivul alimentar, dioxid de titan, va interzis începând din această vară

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia Europeană a adoptat o interdicție de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar, potrivit comunicatului Reprezentanței Comisiei Europene în România. 

Interdicția se va aplica după o perioadă de tranziție de șase luni. Cu alte cuvinte, începând din vară, acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare.

Comisara Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat: „Siguranța alimentelor pe care le consumă cetățenii noștri și sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict și permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranță pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activități este să ne asigurăm că numai substanțele sigure, susținute de dovezi științifice solide, ajung în farfuriile noastre. Prin interdicția de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autoritățile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare.”

Dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte și paste tartinabile, până la supe și sosuri, sosuri pentru salate și suplimente alimentare. Statele membre au aprobat în unanimitate propunerea Comisiei, prezentată în toamna trecută.

Aceasta s-a bazat pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care concluziona că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar. Mai multe informații sunt disponibile în documentul Întrebări și răspunsuri.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL2 hours ago

UE și SUA pledează pentru un ”front transatlantic puternic și unit” în fața inițiativei Rusiei de a reconstrui sfere de influență în Europa

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ucraina | Secretarul de stat american, convorbire cu șeful diplomației UE: O nouă agresiune rusă va fi întâmpinată cu ”consecințe rapide, severe și coordonate”

PARLAMENTUL EUROPEAN20 hours ago

Manfred Weber, liderul Grupului PPE din PE, își exprimă susținerea pentru candidatura lui Silvio Berlusconi la președinția Italiei

MCV23 hours ago

Ministerul Justiției va ”coopera transparent și sincer” cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV. Ce plan și-a propus Ministerul

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Klaus Iohannis: Izvor al drepturilor și libertăților, cultura contribuie la consolidarea proiectului european

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă: Cultura românească, demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi

CONSILIUL UE1 day ago

Ministrul Bogdan Aurescu susține continuarea coordonării cu SUA sau țări din Asia care împărtășesc aceleași valori și obiective cu România

ROMÂNIA2 days ago

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru Asociația Română a Băncilor: Avem nevoie de un parteneriat real, care să valorifice potențialul de dezvoltare economică a României

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană anunță că aditivul alimentar, dioxid de titan, va interzis începând din această vară

SUA2 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE2 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

ROMÂNIA3 weeks ago

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, mesaj de Crăciun: Să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, cel mai frumos dar pe care îl putem oferi celorlalți

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, mesaj de Crăciun: La finalul unui an foarte dificil, să ne reîntoarcem la semnificațiile acestei sărbători

NATO4 weeks ago

Nicolae Ciucă, la NATO: Actuala comasare de trupe rusești este nejustificată. Confirmă nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră

COMISIA EUROPEANA4 weeks ago

Ursula von der Leyen, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă: Europa, recunoscătoare solidarității României. Comisia Europeană, gata să sprijine creșterea ratei de vaccinare în România

Advertisement

Team2Share

Trending