Președintele american Joe Biden a aprobat miercuri trimiterea a 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, în condițiile în care reticența internațională de a trimite tancuri pe frontul de luptă împotriva rușilor începe să se erodeze, decizia survenind după ce Germania a confirmat că va pune la dispoziție 14 dintre tancurile sale Leopard 2A6 pentru efortul de război al Ucrainei și că va da țărilor partenere permisiunea de a reexporta alte tancuri de luptă pentru a ajuta Kievul. Anunțurile de la Berlin și Washington au fost salutate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Acceptând să trimită Abrams, SUA pot satisface cererea cancelarului german, Olaf Scholz, de a obține un angajament american, dar fără a fi nevoite să trimită tancurile imediat.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat decizia în remarci la Casa Albă, adăugând că tancurile sunt necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi “îmbunătăţească abilitatea de manevră pe teren deschis”.
“Rusia se aştepta la o ruptură”, a mai spus Biden, referindu-se la SUA şi aliaţii lor europeni. “Dar suntem uniţi”, a asigurat liderul de la Casa Albă.
Totuşi, oficiali americani au declarat presei că vor trece luni, nu săptămâni, până când tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina şi au descris această decizie a Washingtonului ca fiind mai degrabă un ajutor militar pe termen lung.
“Anunțul de astăzi arată că Statele Unite și Europa continuă să lucreze mână în mână pentru a sprijini Ucraina, unite de valorile noastre comune și de sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, pe care președintele și alți lideri, inclusiv în formatul G7, au reiterat că va continua atât timp cât va fi nevoie”, a declarat un înalt oficial al administrației, potrivit The Guardian.
Preşedintele american, Joe Biden, a discutat miercuri despre ajutorul pentru Ucraina cu liderii german, francez, italian şi britanic, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt.
“Preşedintele Biden a discutat în această dimineaţă cu preşedintele francez Macron, cancelarul german Scholz, premierul italian Meloni şi premierul britanic Sunak, în cadrul strânsei noastre coordonări asupra sprijinului pentru Ucraina”, a transmis pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
Discuţia a avut loc după ce Germania a anunţat că va trimite iniţial 14 din tancurile sale Leopard 2 Ucrainei.
Guvernul german a confirmat miercuri decizia de a trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, anunțul fiind făcut de cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei ședințe de cabinet din această dimineață, șeful guvernului federal urmând să se adreseze și Parlamentului privind această chestiune, relatează BBC, The Guardian și Washington Post.
Germania va aproba, de asemenea, exportul de tancuri Leopard 2 către Ucraina din partea altor țări terțe care dețin astfel de blindate militare, punând capăt unor luni de dezbateri între aliații occidentali și putând contribui la schimbarea echilibrului pe câmpul de luptă. Decizia Germaniei deschide calea şi pentru alte ţări, cum ar fi Polonia, Spania şi Norvegia, de a-şi trimite stocurile de tancuri Leopard către Ucraina. De altfel, Polonia a declarat marţi că a cerut oficial permisiunea Berlinului de a reexporta tancurile Leopard în Ucraina
“Scopul este de a asambla rapid două batalioane de tancuri cu tancuri Leopard 2 pentru Ucraina. Ca un prim pas, Germania va pune la dispoziția unei companii 14 tancuri Leopard 2 A6 din stocurile Bundeswehr. Alți parteneri europeni vor furniza, de asemenea, tancuri Leopard 2”, se arată în declarația cancelarului Olaf Scholz.
Până acum, Franţa a anunţat deja că oferă Ucrainei tancuri uşoare de tipul AMX-10, fără a preciza numărul, iar Regatul Unit a anunțat că va furniza 14 tancuri Challenger 2 ucrainenilor.
Anunțurile de la Berlin și Washington au fost salutate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
“Aliații NATO sunt uniți în sprijinul lor pentru auto-apărarea Ucrainei. Tancurile britanice, germane și americane pot face o diferență semnificativă în lupta împotriva Rusiei”, a scris Stoltenberg, pe Twitter.
Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este “urgentă” pentru ca aceasta să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, semnala săptămâna trecută secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii de la Ramstein, în Germania, la care aliaţii Ucrainei nu au ajuns la un acord pentru a oferi acesteia tancuri germane Leopard, promiţând în schimb Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene.
Cu aceeași ocazie, șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a afirmat că va fi “foarte dificil” să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei,
1 Comment