Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Joe Biden s-a întâlnit cu Maia Sandu la Varșovia: SUA sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Corespondență din Varșovia

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit marți la Varșovia cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, întrevederea având loc în contextul vizitei pe care Biden o efectuează în Europa Centrală și de Est, cu o vizită surpriză la Kiev care a avut loc luni, și cu deplasarea în Polonia, unde a susținut un discurs pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina și pentru a se reuni cu aliații de pe flancul estic al NATO grupați în cadrul Formatului “București 9” înființat de Polonia și România.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președintele Biden a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

El a evidențiat asistența în curs de desfășurare a SUA pentru a ajuta Moldova să își consolideze rezistența politică și economică, inclusiv agenda de reformă democratică și securitatea energetică, precum și pentru a aborda efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei“, arată sursa citată.

Întrevederea lui Biden cu Sandu, prima dintre cei doi lideri, vine în contextul în care liderul american a folosit discursul său istoric din curtea Palatului Regal din Varșovia pentru a saluta Republica Moldova și hotărârea acestei țări și a președintei Maia Sandu în a alege libertatea și calea aderării la UE, cerând aplauze pentru șefa statului moldovean.

De asemenea, întâlnirea Biden – Sandu, cât și prezența președintelui R. Moldova la discursul liderului SUA de la Varșovia, a avut loc pe fondul informațiilor că Federația Rusă pregătește un plan pentru destabilizarea țării. În același registru, Maia Sandu va fi primită joi la București de președintele Klaus Iohannis, după participarea liderului român la summitul extraordinar al formatului B9 de la Varșovia.

În aceeași zi cu prezența Maiei Sandu la Varșovia, președintele rus Putin a anulat un decret ce recunoștea “suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană.

Lunea trecută, președinta Republicii Moldova a declarat că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că “prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”. Evaluările Maiei Sandu au fost făcute publice la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

Aflată în perioada 17-19 februarie la Conferința de Securitate de la München, Maia Sandu a cerut ca “Moldova să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, afirmând că “neutralitatea te poate apăra doar când celelalte state o respectă”. Tot atunci, președinta R. Moldova a fost asigurată de secretarul de stat american Antony Blinken că “SUA sprijină ferm securitatea și independența R. Moldova” în fața comploturilor Rusiei de a destabiliza țara.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Chișinău, o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, un subiect important abordat în cursul întrevederii fiind parcursul european al țării vecine de peste Prut.

Vizita are loc cu puțin timp înaintea referendumului ce va avea loc în Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din această țară.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că România crede în vocația europeană a Republicii Moldova și va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum pe care autoritățile de la Chișinău s-au angajat cu încredere și responsabilitate, reușind să facă față unor crize și provocări hibride, fără precedent, apărute pe fondul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

”Am avut astăzi prilejul să facem un bilanț al sprijinului total și profund pe care România l-a oferit până acum Republicii Moldova și am analizat modul în care putem canaliza mai bine această susținere. Vom face în continuare tot ceea ce ține de noi, prin proiecte concrete și împărtășind din experiența noastră în integrarea europeană, pentru a sprijini acest parcurs pentru Republica Moldova. Miza proiectelor comune de sprijin este de a oferi cetățenilor și comunităților încredere în perspectiva unui viitor mai bun, al democrației, dezvoltării și stabilității”,  a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Citiți și Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

Șeful Executivului a remarcat, totodată, aprecierea și respectul de care se bucură Republica Moldova din partea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană și a felicitat angajamentul ferm european al șefului statului, Maia Sandu, pentru modul exemplar și convingător pentru întreaga Europă în care se implică în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.   

Din delegația României au făcut parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

Published

on

© Guvernul României

Premierul României, Marcel Ciolacu, și omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean, s-au întâlnit astăzi la Chișinău pentru a discuta despre integrarea europeană a Republicii Moldova și colaborarea bilaterală în diverse domenii, inclusiv infrastructura și energia. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au subliniat importanța parteneriatului strategic între România și Republica Moldova, subliniind că această colaborare este esențială pentru parcursul european al țării vecine.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este obiectivul comun al ambelor state.

„Între România și Republica Moldova este mai mult decât o relație de fond. Eu nu cred în fratele mai mic sau fratele mai mare. Suntem frați și avem împreună un singur obiectiv. În acest moment, obiectivul principal este integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că Republica Moldova trebuie să urmeze calea europeană pentru a-și asigura securitatea și dezvoltarea. „Rusia va duce Republica Moldova în zona izolării, în zona sărăciei. Nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare”, a avertizat prim-ministrul român, subliniind că „România trebuie să fie podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană”.

În declarațiile sale, Ciolacu a accentuat că integrarea în UE va aduce Republicii Moldova beneficii economice semnificative, inclusiv creșterea salariilor și pensiilor, așa cum s-a întâmplat în România. „În România am ajuns la un salariu mediu de 1.100 de euro și o pensie medie de 550 de euro. Asta va aduce și Republicii Moldova integrarea în Uniunea Europeană”, a explicat acesta.

De asemenea, șeful Executivului român și omologul său din Republica Moldova au participat la ceremonia de donare de către România a 20 de microbuze școlare către Republica Moldova, continuare a unui proiect mai amplu de care au beneficiat multe școli din Republica Moldova. De altfel, Guvernul României s-a angajat într-un efort mai amplu și de lungă durată în sprijinul educației din țara vecină. Pe lângă  Pentru anul universitar în curs sunt finanțate 4300 de burse pentru studenții din Republica Moldova.

Premierul Dorin Recean a mulțumit României pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în cele mai dificile momente, inclusiv în parcursul european.

„România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar şi în parcursul nostru european”, a declarat Recean. El a evidențiat numeroasele proiecte comune în infrastructură, educație și energie, menționând că România joacă un rol crucial în modernizarea Republicii Moldova.

Premierul moldovean a mai subliniat importanța proiectelor de interconectare, inclusiv construcția unui nou pod peste Prut, care va lega localitățile Ungheni din România și Republica Moldova.

„Acest pod nu doar că va facilita transportul și comerțul între țările noastre, dar va deschide calea pentru mai multe investiții în Republica Moldova”, a precizat Recean, adăugând că acest tip de proiecte contribuie la integrarea mai rapidă a Moldovei în Uniunea Europeană.

În acest sens, șeful guvernului român a subliniat că România va continua să deruleze Acordul de 100 de milioane de euro dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil. În acest mod au primit și vor primi finanțare proiecte de impact, pe lângă finanțarea de microbuze școlare, care vor ajunge în satele și orașele din Republica Moldova sau reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, fiind vizate și proiecte de dezvoltare locală sau investiții strategice, precum creșterea capacităților de gestionare a situațiilor de ordine publică.

Ambele părți au reiterat necesitatea aprofundării relațiilor economice și comerciale între cele două țări, subliniind că aceste schimburi vor accelera procesul de aderare al Republicii Moldova la UE.

Premierul Marcel Ciolacu este însoțit în vizita oficială din Republica Moldova de vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european

Published

on

© Președinția Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat, vineri, la telefon cu Giorgia Meloni, președintele Consiliului Miniștrilor al Italiei. Președinta Maia Sandu a subliniat că legăturile dintre ambele țări sunt puternice în special, datorită comunității mari de moldoveni din Italia, care contribuie la economiile ambelor țări, potrivit unui comunicat.

„Obiectivul nostru este să creăm condiții mai bune de viață acasă, astfel încât moldovenii să nu fie nevoiți să plece, iar cei din diasporă să vrea să revină”, a accentuat șefa statului. Totodată, Președinta Maia Sandu a menționat că Italia este un partener de încredere în acest proces de modernizare, angajându-se să ne sprijine, în perioada 2024 și 2026, cu 40 de milioane de euro pentru agricultură, sănătate și eficiență energetică.

Șefa statului a declarat că, în toate discuțiile sale cu liderii străini, interesele moldovenilor, fie că sunt acasă sau în străinătate, sunt prioritare.

„Italia ne susține ferm pe drumul nostru european, iar moldovenii din Italia știu bine ce înseamnă să faci parte din această familie a păcii și prosperității. Toți moldovenii merită să fie parte a Uniunii Europene!”, a punctat Președinta Maia Sandu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
PARLAMENTUL EUROPEAN30 mins ago

PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova

INTERNAȚIONAL59 mins ago

Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Gabriela Firea, apel ferm pentru aderarea completă a României la Schengen: Consiliul JAI va discuta joi subiectul. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare

MAREA BRITANIE1 hour ago

Premierul Regatului Unit cere sprijin necondiționat pentru comunitatea evreiască la un an de la atacul Hamas: „Trebuie să ne unim ca țară”

SUA2 hours ago

SUA nu își vor slăbi eforturile în vederea unui armistițiu în Fâșia Gaza și vor continua să exercite ”presiune” asupra Israelului și țărilor din Orientul Mijlociu în acest sens, subliniază Kamala Harris

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Ursula von der Leyen anunță că UE a activat Mecanismul de Protecție Civilă pentru a sprijini Bosnia și Herțegovina în urma inundațiilor: Trimitem echipe de salvare pe teren

SUA23 hours ago

Joe Biden, primul președinte american care efectuează o vizită de stat în Germania reunificată. Ultima astfel de vizită a fost a lui Ronald Reagan în 1985

INTERNAȚIONAL23 hours ago

Secretarul general al ONU cere încetarea „violențelor șocante” în Fâșia Gaza și Liban: „Este timpul să reducem la tăcere armele”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul israelian critică poziția lui Macron cu privire la oprirea livrărilor de arme către Israel. Franța deplânge reacția „excesivă” a lui Netanyahu și asigură că este „prietenul de neclintit al Israelului”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă acestea sunt folosite în Fâșia Gaza: „Prioritatea este să revenim la o soluție politică”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA6 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO6 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA6 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.6 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA6 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending