Papa Francisc a primit Premiul Charlemagne 2016 pentru promovarea unității europene. Ceremonia de decernare a premiului a avut loc începând cu ora 13:00, (ora României) la Vatican şi a inclus un „laudatio” din partea Președintelui Parlamentului European Martin Schulz, Președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și Președintelui Consiliului European Donald Tusk.


În discursul său, Papa a susținut că ”dacă ne dorim un viitor demn, un viitor cu pace pentru societățile noastre, îl vom putea obține doar printr-o incluziune reală”.
“Pentru renașterea unei Europe obosite, dar încă bogată în energie și posibilități, Biserica poate și trebuie să joace rolul ei”, a spus Papa Francis. “Sarcina ei este una cu misiunea ei: proclamarea Evangheliei, care astăzi mai mult decât oricând își găsește expresia în a merge mai departe pentru a obloji rănile umanității cu prezența puternică și totuși simplă a lui Iisus, și cu mila Sa, care consolează și încurajează.”
”Visez la o Europă care este tânără, capabilă să fie mamă: o mamă care are grijă de viață pentru că respectă viața și oferă speranță vieții. Visez la o Europă care are grijă de copii, care oferă sprijin fratern celor săraci și nou-veniților care își doresc să fie acceptați pentru că au pierdut tot ce aveau și au nevoie de adăpost. Visez la o Europă care este atentă și îngrijorată cu privire la soarta infirmilor și a persoanelor în vârstă, ca aceștia să nu fie dați deoparte ca fiind nefolositori. Visez la o Europă unde a fi migrant nu este o crimă, ci un apel către un angajament mai mare în numele demnității fiecărei ființe umane. Visez la o Europă în care tinerii respiră aerul curat al onestității, în care iubesc frumusețea unei culturi și o viață simplă neîntinată de nevoile insațiabile ale consumerismului, unde a te căsători și a avea copii înseamnă o responsabilitate și o mare bucurie, nu o problemă din cauza instabilității locurilor de muncă. Visez la o Europă a familiilor, cu politici eficiente concentrate pe fețe, mai degrabă, decât pe numere, pe rata natalității mai degrabă decât pe ratele de consum. Visez la o Europă care promovează și protejează drepturile tuturor, fără să își neglijeze îndatoririle. Visez la o Europă despre care nu se poate spune că angajamentul său față de drepturile omului a fost ultima sa utopie”, și-a încheiat Suveranul Pontif discursul.

Papa Francisc a avut o audiență privată dimineața zilei de vineri, cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului UE, Donald Tusk, înaintea ceremoniei de la amiază. De asemenea, el s-a întâlnit și cu cancelarul german Angela Merkel.

—-
Joi, 5 mai, cei trei președinți ai instituțiilor europene au participat la o dezbatere privind starea UE, care va fi deschisă de o intervenţie a Prim-ministrului Italiei Matteo Renzi, informează un comunicat al Comisiei Europene. (Transmisia video a evenimentului poate fi urmărită aici începând cu ora 19:30, ora României).
Premiul Internațional Charlemagne se acordă pentru munca adusă în serviciul unificării europene. Premiul este numit după Carol cel Mare, regele francilor, conducător considerat de către contemporanii săi drept „Părintele Europei”. Laureatul premiului în anul 2015 a fost președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Papa Francisc va fi cel de-al doilea Papă care primește Premiul Charlemagne, după Papa Ioan Paul al II-lea, în 2004.
Anunțul acordării premiului a fost făcut de către comitetul executiv al Premiului Charlemagne, pe 23 decembrie, la Aachen, Germania. Referindu-se la discursul Papei din Parlamentul European în 2014, comitetul a salutat mesajul bazat pe „pace, înțelegere”, precum şi „compasiune, toleranță, solidaritate și integritatea creației pe tot parcursul pontificatului său”. „În aceste vremuri în care mulţi cetățeni europeni caută îndrumare, Sanctitatea Sa Papa Francisc transmite un mesaj de dragoste și încurajare”, a mai adăugat comitetul într-un comunicat.
Citiți și: Papa Francisc: Valorile europene nu trebuie să fie amenințate de afluxul migranților
Papa, care refuză de obicei premiile, a explicat în februarie că l-a acceptat pe acesta cu scopul de a pleda pentru o ”refondare” a UE, după ce invitase — în fața Parlamentului European, în noiembrie 2014 — o Europă ”îmbătrânită” să redevină o ”referință pentru umanitate”.
Citiți și:
Papa Francisc, discurs în Parlamentul European: Se vede o Europă „bunică”; ființa umană riscă să fie redusă la un mecanism care incită doar la consum
Papa Francisc: Migranții sunt un dar, nu o problemă
.
.
Pingback: Donald Tusk: “Trebuie să-i oprim pe radicali în marșul lor spre putere” | caleaeuropeana.ro
Pingback: Angela Merkel se teme de o revenire la naționalism în Europa și cere împărțirea poverii fluxului migratoriu | caleaeuropeana.ro