Connect with us

INTERNAȚIONAL

Klaus Iohannis evocă “forța parteneriatelor bilaterale” în politica externă a României, cu accent pe pilonul relației cu SUA și relansarea relațiilor cu Asia și America Latină

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a solicitat marți “utilizarea forței parteneriatelor bilaterale” sau a formatelor de cooperare trilaterală și multilaterală ca instrumente eficiente de politică externă pentru a atinge obiectivele sale, șeful statului exemplificând pilonul parteneriatului strategic cu SUA, parteneriatele strategice cu țările europene, cu partenerii din Asia și din Caucazul de Sud, dar și acordarea unei importanțe aparte relațiilor cu India, Singapore sau cu țările din America Latină.

Într-un discurs susținut la Palatul Cotroceni în fața șefilor de misiuni diplomatice și consulare întruniți pentru Reuniunea Anuală a Diplomației Române, șeful statului a trasat diplomaților români obiectivele de politică externă care vizează sprijinirea Ucrainei împotriva războiului de agresiune al Rusiei, susținerea fermă a Republicii Moldova și a parcursului său europeanaderarea României la spațiul Schengen, securitatea Mării Negre și rolul de furnizor de securitate în cadrul NATO, formate regionale precum Inițiativa celor Trei Mări și formate trilaterale, parteneriatele strategice, îndeosebi cel cu Statele Unite, dar și cele din Europa și Asia și cu o atenție specială pentru relațiile cu America Latină și Africa, și aderarea la OCDE.

Este nevoie, și în perioada următoare, pentru a ne atinge obiectivele, să utilizăm forța parteneriatelor noastre bilaterale sau a formatelor de cooperare pe care le-am inițiat sau transformat în instrumente eficiente de politică externă“, a spus el.

În primul rând, a indicat Iohannis, dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon a cărui relevanță se reconfirmă și se consolidează.

Suntem profund angajați în menținerea și întărirea relației transatlantice. Totodată, dorim să creștem prezența americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale: militară, economică, energetică și politică. Vom continua să acționăm împreună cu partenerii americani pentru obiectivul comun de accedere a României în Programul Visa Waiver“, a punctat el.

Iohannis a arătat că România va continua să aprofundeze relațiile bilaterale cu partenerii europeni, mai ales cu cei strategici sau cu relevanță strategică: Germania, Franța, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Ungaria și statele baltice.

Totodată, este esențial să aprofundăm formatele trilaterale consolidate sau lansate în ultimii ani“, a continuat el, referindu-se la trilateralele România – Polonia – Turcia, România – Republica Moldova – Ucraina, România – Polonia – Spania, fiecare fiind construită pe o logică de cooperare eficientă și țintită.

Șeful statului le-a cerut diplomaților să se concentrze în continuare și pe relațiile cu partenerii strategici din Caucazul de Sud, Azerbaidjan și Georgia, precum și cu Armenia, având în vedere importanța acestei regiuni sub aspect energetic și din punctul de vedere al rolului său în configurația politică, economică și de securitate de la Marea Neagră.

El a evocat și implicarea diplomației române pentru accelerarea integrării europene și euroatlantice a regiunii Balcanilor de Vest, dar și în relațiile cu Orientul Mijlociu.

Pe acest fond, președintele a precizat că dezvoltarea prezenței și a interacțiunilor noastre în spațiile Americii Latine, Africii și Asiei reprezintă “nu doar o necesară recalibrare a priorităților noastre, ci și reflexia asumării unui profil activ în cadrul Uniunii Europene”.

În regiunea Asia-Pacific, șeful statului a indicat că rămân prioritare relațiile cu statele cu care împărtășim aceleași valori și obiective, între care Japonia, cel mai recent partener strategic, parteneriat stabilit cu prilejul vizitei sale la Tokyo, și Coreea de Sud, cu care România marchează în acest an 15 ani de Parteneriat Strategic.

Potrivit președintelui, o importanță aparte va trebui acordată relansării durabile a relațiilor cu India și asigurat un follow-up consistent vizitei pe care șeful statului a efectuat-o în Singapore.

“Discuțiile pe care le-am avut cu omologii din Brazilia, Chile și Argentina, în cadrul vizitelor din aprilie, au stabilit direcțiile de acțiune pentru perioada următoare în plan politic, economic, cultural, al acțiunii comune împotriva schimbărilor climatice. Demersurile pe care le-am efectuat privind combaterea consecințelor globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei au fost apreciate de partenerii din zonă și de cei transatlantici”, a adăugat el.

Războiul din Ucraina ne-a arătat, în mod dramatic, că ordinea internațională bazată pe reguli, având în centrul său Carta ONU, trebuie asumată și apărată pe toate continentele, că fiecare voce contează și că niciun partener global nu trebuie uitat. Ca membru matur al Uniunii, dar și ca stat cu legături bilaterale tradiționale valoroase în Africa, Asia-Pacific și America Latină, ne-am implicat la un nivel fără precedent în relansarea relațiilor cu aceste spații. Vă îndemn să continuați pe acest drum“, a spus Iohannis.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 29-30 august 2023, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2023), sub tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”, ediția RADR din acest an având loc în format fizic, după ce ultimele trei ediții s-au derulat în mediul online

Tensiunile acumulate timp de trei decenii, au provocat o criză profundă, 2023 fiind al doilea an de criză deschisă a sistemului relațiilor internaționale, cu o serie de polarizări periculoase: confruntarea parțial deschisă între comunitatea democrațiilor și „blocul revizionist”, care contestă „ordinea internațională bazată pe reguli”; clivajul grav, prin implicațiile potențiale, între statele „Occidentului generic” și statele așa-numitului „Sud Global”, cu precădere cele din Asia și Africa; persistența riscurilor și provocărilor transnaționale, cu efecte directe asupra infrastructurilor globale, cum sunt cea digitală, energetică/nucleară, sau alimentară. La nivelul diplomației române, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a impus un răspuns complex, asumarea de responsabilități concrete, imediate. Astfel, tema Reuniunii Anuale a Diplomației Române din 2023 este centrată pe reafirmarea priorităților de politică externă ale României, în sensul gestionării provocărilor și în perspectiva valorificării oportunităților generate de actualul mediu internațional.

Evenimentul, organizat conform tradiției în apropierea Zilei Diplomației Române – marcată anual la 1 septembrie – și găzduit de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, îi reuneşte pe şefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare, precum și directorii institutelor culturale ale României din străinătate, alături de care participă oficiali români de rang înalt și membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România. De asemenea, sunt invitați reprezentanți de prestigiu ai mediului academic și ai grupurilor de reflecție, ai organizațiilor neguvernamentale și ai mass-media. Invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la această ediție a RADR sunt ministrul afacerilor externe al Republicii Chile, Alberto van Klaveren Stork, și ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul canadian Justin Trudea au semnat, vineri, un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada, în contextul vizitei la Ottawa a liderului de la Kiev, informează Administrația Prezidențială ucraineană.

Documentul va facilita crearea unui nou climat favorabil pentru relațiile economice dintre cele două țări, pentru dezvoltarea comerțului cu bunuri și servicii, pentru investiții, pentru formarea unei economii de piață competitive dezvoltate, în conformitate cu prioritățile naționale, pentru dezvoltarea industriilor sale cheie, pentru implementarea reformelor sistemice și pentru îmbunătățirea bunăstării generale a populației.

De asemenea, în prezența lui Volodimir Zelenski și a lui Justin Trudeau, a fost semnat un memorandum de cooperare între Ukrhydroenergo și AECON Construction Global Services Incorporated privind cooperarea în domeniul construcției de centrale hidroelectrice în Ucraina.

Documentul prevede studierea posibilei participări a companiei canadiene AECON la construcția centralei PSPP Kaniv și a centralei HPP Kakhovka.

Memorandumul a fost semnat de Ihor Syrota, CEO al Ukrhydroenergo, și John M. Beck, fondator și președinte al AECON Group Incorporated.

Cu prilejul vizitei sale, liderul ucrainean a obținut din partea Canadei un nou ajutor militar multianual în valoare de 650 milioane de dolari canadieni, care include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16, precum și alte fonduri pentru sănătate mintală și caritate.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Canada va acorda un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni (482 milioane de dolari) Ucrainei în următorii trei ani, a declarat vineri premierul Justin Trudeau în Parlamentul canadian, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează BBC.

Zelenski, care a aterizat la sfârșitul zilei de joi la Ottawa, s-a adresat la începutul acestei săptămâni Națiunilor Unite și s-a oprit joi la Washington pentru întâlniri cu Congresul american și cu președintele Joe Biden, care a promis sosirea iminentă a tancurilor americane pentru a consolida arsenalul ucrainean.

Canada găzduiește a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume, cu 1,4 milioane de persoane pe teritoriul său, iar în discursul său din cadrul unei sesiuni comune a Parlamentului, președintele ucrainean a mulțumit în repetate rânduri Canadei pentru sprijinul constant acordat țării sale, care continuă să se apere de invazia Rusiei.

Discursul acestuia a fost evenimentul principal al vizitei în Canada, de care a profitat pentru a argumenta de ce este nevoie de o susținere persistentă. Vorbind în fața unei mulțimi entuziasmate, acesta a declarat că asistența acordată de Canada până în prezent a salvat mii de vieți și că ajută la eliminarea capacității lui Vladimir Putin de a folosi energia ca armă de război.

„Agresiunea rusă trebuie să se încheie cu victoria noastră”, a declarat Zelenski în fața Camerei Comunelor, după ce a prezentat tabloul sumbru al ororilor care au avut loc pe străzile țării sale în ultimele 19 luni.

În timpul vizitei, premierul Justin Trudeau a anunțat că Canada își va asuma un „angajament multianual în valoare de 650 milioane de dolari, care să ofere un sprijin previzibil și constant Ucrainei”, incluzând livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16, precum și alte fonduri pentru sănătate mintală și caritate.

De asemenea, Canada a stabilit noi sancțiuni împotriva Rusiei.

„În această eră a incertitudinii și a resurgenței competiției între marile puteri, regulile sunt cele care ne vor proteja… Istoria ne va judeca în funcție de modul în care apărăm valorile democratice, iar Ucraina este vârful de lance în această mare provocare a secolului XXI”, a declarat Trudeau,.

„Aceasta este o provocare la scară generațională, o provocare pentru care istoria ne va judeca, o provocare pe care trebuie să o înfruntăm cu curaj de leu”, a subliniat liderul canadian.

Continue Reading

NATO

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene SUA și 100 de militari americani au sosit în România pentru a proteja spațiul aerian al țării noastre și al NATO

Published

on

© NATO

Un detașament al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii din Europa (USAFE), compus din aproximativ 100 de militari și patru aeronave F-16 Fighting Falcon, au sosit vineri, 22 septembrie, în Baza 86 aeriană „Locotenent Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, a anunțat vineri Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Militarii americani vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, precum șimisiuni de antrenament în comun cu militari și aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul Forțelor Aeriene Române.

Misiunile de poliție aeriană și cele de instruire desfășurate în comun contribuie la creșterea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele ale SUA.

Amintim că secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat în urmă cu două săptămâni că SUA vor trimite avioane de luptă F-16 pentru a consolida misiunile de poliție aeriană în România în contextul fragmentelor de dronă similare cu cele folosite de Rusia care au fost găsite pe malul românesc al Dunării, aproape de granița cu Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 hour ago

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

U.E.2 hours ago

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

ROMÂNIA11 hours ago

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

CONSILIUL UE12 hours ago

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

ROMÂNIA2 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU2 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE1 week ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Trending