Joi, la Praga, în prezența a 44 de lideri de stat din Europa a luat naștere de facto Comunitatea Politică Europeană. În incinta milenarului Castel din Praga, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, între care și președintele României, împreună cu 17 omologi din restul Europei, între care premierii Marii Britanii și Ucrainei, dar și președinții Turciei și Republicii Moldova, s-au reunit, fără Rusia agresoare, pentru a încuraja dialogul politic și cooperarea și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.
Uniunea Europeană și vecinii săi, de la Marea Britanie până la Turcia, se întâlnesc joi pentru a discuta problemele comune de securitate și energie care decurg din invazia Moscovei în Ucraina, în cadrul unui summit rar și simbolic la care participă 44 de țări europene, dar nu și Rusia.
Reuniunea de la Praga este summitul inaugural al Comunității Politice Europene, un format inițiat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei, şi care a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”.

© Emmanuel Macron/ Facebook
Primul summit al Comunităţii Politice Europene reuneşte lideri din 44 de ţări, cărora li se va alătura preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Pe lângă cele 27 de state membre ale UE, cei 17 parteneri europeni sunt partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein. Se aşteaptă ca preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să ia parte prin videoconferinţă.
Reuniunea reprezintă un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.
Anterior reuniunii, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a apreciat că această Comunitate Politică Europeană constituie în egală măsură “o arhitectură de pace și o revizuire a ordinii de securitate europene fără Rusia lui Putin”.
“Atât timp cât Putin se află la putere, este imposibil de conceput o nouă ordine de securitate sau o “arhitectură de pace” în Europa din care Rusia lui Putin să facă parte integrantă, respectând din nou principiile comune. Rusia rămâne un vecin geografic și un membru al sistemului internațional – dar, în acest moment, trebuie să construim o comunitate politică europeană fără Rusia lui Putin“, a afirmat Înaltul Reprezentant al UE.
Președintele român Klaus Iohannis a declarat că va “sublinia nevoia solidarității cu Ucraina, nevoia unei abordări comune a securității continentului și nevoia unei abordări comune, ferme și concrete în materie de criză energetică”.
În același timp, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că noua Comunitate Politică Europeană trimite un mesaj de ”unitate” într-un moment când continentul este zguduit de invazia rusă în Ucraina, iar cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că liderii din Comunitatea Politică Europeană știu că atacul Rusiei asupra Ucrainei este o încălcare brutală a ordinii păcii şi securităţii în Europa.
În timp ce Consiliul Europei rămâne principala organizație paneuropeană, dar centrată pe drepturile omului și statul de drept, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este tributară relațiilor precare dintre țările occidentale și Rusia, Comunitatea Politică Europeană are scopul de a reuni țările de pe continentul european și de a oferi o platformă de coordonare politică.
“Ambiția este de a reuni liderii pe picior de egalitate și de a încuraja dialogul politic și cooperarea în chestiuni de interes comun, astfel încât, împreună, să lucrăm la consolidarea securității, stabilității și prosperității Europei în ansamblu”, a spus și Charles Michel, președintele Consiliului European.
CPE urmează să conţină o sesiune plenară, mese rotunde, întâlniri bilaterale şi o cină de închidere. Nu se are în vedere elaborarea unor concluzii sau a unui document oficial scris al Comunității Politice Europene, însă reuniunile la nivel de lideri s-ar putea desfășura o dată la șase luni. Mai mult, Marea Britanie și Republica Moldova s-au oferit să găzduiască viitorul summit al Comunității, după cel de la Praga.
Prima reuniune a Comunității Politice Europene va fi succedată, vineri, de reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din UE.

© European Union 2022