Connect with us

INTERNAȚIONAL

La Praga a luat naștere Comunitatea Politică Europeană: România și R. Moldova, împreună în proiectul către o nouă ordine de securitate și pace în Europa

Published

on

© European Union 2022

Joi, la Praga, în prezența a 44 de lideri de stat din Europa a luat naștere de facto Comunitatea Politică Europeană. În incinta milenarului Castel din Praga, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, între care și președintele României, împreună cu 17 omologi din restul Europei, între care premierii Marii Britanii și Ucrainei, dar și președinții Turciei și Republicii Moldova, s-au reunit, fără Rusia agresoare, pentru a încuraja dialogul politic și cooperarea și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.

Uniunea Europeană și vecinii săi, de la Marea Britanie până la Turcia, se întâlnesc joi pentru a discuta problemele comune de securitate și energie care decurg din invazia Moscovei în Ucraina, în cadrul unui summit rar și simbolic la care participă 44 de țări europene, dar nu și Rusia. 

Reuniunea de la Praga este summitul inaugural al Comunității Politice Europene, un format inițiat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei, şi care a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”.

© Emmanuel Macron/ Facebook

Primul summit al Comunităţii Politice Europene reuneşte lideri din 44 de ţări, cărora li se va alătura preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Pe lângă cele 27 de state membre ale UE, cei 17 parteneri europeni sunt partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein. Se aşteaptă ca preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să ia parte prin videoconferinţă.

Reuniunea reprezintă un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.

Anterior reuniunii, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a apreciat că această Comunitate Politică Europeană constituie în egală măsură “o arhitectură de pace și o revizuire a ordinii de securitate europene fără Rusia lui Putin”.

“Atât timp cât Putin se află la putere, este imposibil de conceput o nouă ordine de securitate sau o “arhitectură de pace” în Europa din care Rusia lui Putin să facă parte integrantă, respectând din nou principiile comune. Rusia rămâne un vecin geografic și un membru al sistemului internațional – dar, în acest moment, trebuie să construim o comunitate politică europeană fără Rusia lui Putin“, a afirmat Înaltul Reprezentant al UE.

Președintele român Klaus Iohannis a declarat că va “sublinia nevoia solidarității cu Ucraina, nevoia unei abordări comune a securității continentului și nevoia unei abordări comune, ferme și concrete în materie de criză energetică”.

În același timp, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că noua Comunitate Politică Europeană trimite un mesaj de ”unitate” într-un moment când continentul este zguduit de invazia rusă în Ucraina, iar cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că liderii din Comunitatea Politică Europeană știu că atacul Rusiei asupra Ucrainei este o încălcare brutală a ordinii păcii şi securităţii în Europa.

În timp ce Consiliul Europei rămâne principala organizație paneuropeană, dar centrată pe drepturile omului și statul de drept, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este tributară relațiilor precare dintre țările occidentale și Rusia, Comunitatea Politică Europeană are scopul de a reuni țările de pe continentul european și de a oferi o platformă de coordonare politică.

“Ambiția este de a reuni liderii pe picior de egalitate și de a încuraja dialogul politic și cooperarea în chestiuni de interes comun, astfel încât, împreună, să lucrăm la consolidarea securității, stabilității și prosperității Europei în ansamblu”, a spus și Charles Michel, președintele Consiliului European.

CPE urmează să conţină o sesiune plenară, mese rotunde, întâlniri bilaterale şi o cină de închidere. Nu se are în vedere elaborarea unor concluzii sau a unui document oficial scris al Comunității Politice Europene, însă reuniunile la nivel de lideri s-ar putea desfășura o dată la șase luni. Mai mult, Marea Britanie și Republica Moldova s-au oferit să găzduiască viitorul summit al Comunității, după cel de la Praga.

Prima reuniune a Comunității Politice Europene va fi succedată, vineri, de reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din UE.

© European Union 2022

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL DE SECURITATE

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

Published

on

© United Nations

Ministrul  afacerilor externe Luminița Odobescu a participat miercuri, la New York, la dezbaterea deschisă de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU dedicată păcii și securității în Ucraina, context în care șefa diplomației române a arătat că România susține pe deplin Formula de Pace din Ucraina propusă de președintele Volodimir Zelenski

Conform poziției exprimate de Odobescu în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Formula de Pace este “cadrul unic care să conducă la o pace echitabilă, durabilă și sustenabilă” și la “o pace care să nu recompenseze agresorul”.

Reuniunea la nivel înalt, la care au participat un număr semnificativ de lideri, a fost organizată de Albania, țară care deține președinția Consiliului de Securitate în luna septembrie 2023.

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a reiterat condamnarea fermă de către România a agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei a Federației Ruse, membru permanent al Consiliului de Securitate, format care are vocația de garant al păcii și securității internaționale, arată MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

 

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reafirmat rolul activ asumat de România la ONU, de susținător al multilateralismului eficient și al ordinii internaționale bazate pe reguli, precum și de actor implicat în consolidarea securității internaționale și în contracararea impactului negativ al consecințelor agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Totodată, a subliniat că războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor și normelor de drept internațional, consacrate prin prevederile Cartei ONU, generând o criză gravă, cu consecințe multiple și amploare globală, în ceea ce privește, printre altele, securitatea alimentară, energetică, economică, sau protecția mediului. 

Cu această ocazie, a reafirmat sprijinul pentru Formula de Pace propusă de președintele Zelenski și pentru eforturile diplomatice subsumate pentru asigurarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile.

Ministrul afacerilor externe a  exprimat susținerea fermă a României pentru identificarea de soluții juridice adecvate, eficiente, pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crima de agresiune comisă în războiul  Federației Ruse împotriva Ucrainei.

De asemenea, a informat despre sprijinul constant și cuprinzător pe care România va continua să îl acorde Republicii Moldova, puternic afectată de agresiunea militară rusă în Ucraina.

Continue Reading

ONU

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

Published

on

© MAE

 Ministrul de externe Luminița Odobescu a semnat miercuri, la sediul ONU, Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, în marja participării la segmentul la nivel înalt a celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, semnificația politică a tratatului este deosebită, demonstrând nivelul actual de ambiție al comunității internaționale, interesul pentru protecția mediului și protecția oceanelor.

Tratatul, adoptat la 19 iunie 2023, prin consens, după aproximativ 20 de ani de negocieri, vine în aplicarea Convenției privind dreptul mării de la Montego Bay și reglementează  aspecte privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, precum: conservarea resurselor genetice marine și protecția biodiversității inclusiv prin stabilirea unor arii marine protejate, modul de realizare a evaluării impactului asupra mediului, modul de împărțire a beneficiilor, transferul de tehnologie și consolidarea capacităților statelor în curs de dezvoltare.

Implicarea activă a României în finalizarea tratatului reflectă poziția constantă a țării noastre de promotor al dreptului internațional și al proceselor onusiene.

În context, România încurajează celelalte statele ONU să semneze și să ratifice cât mai rapid și într-un număr cât mai mare acest tratat, fiind necesară ratificarea de un număr de 60 de state pentru intrarea sa în vigoare.

În 2019, un raport al ONU a avertizat că un milion de specii de plante și animale riscă să dispară în decenii. Experții consideră că principalele cauze ale acestei potențiale distrugeri sunt schimbările climatice, alături de pierderea habitatului, poluarea și dezvoltarea.

Continue Reading

ONU

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

Published

on

© United Nations

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația, a afirmat miercuri președinta acestei țări, Maia Sandu, într-un discurs susținut de la tribuna Adunării Generale a ONU de la New York.

Vorbind de pe podiumului unicului for global, lidera de la Chișinău a subliniat că Moldova este în prima linie a luptei pentru democrație și ține piept amenințărilor hibride.

“De la înalta tribună a ONU am făcut apel către lumea liberă să ne sprijine. Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni”, a scris Sandu, pe Facebook, după ce a rostit discursul său.

În intervenția națională prezentată plenului celei de-a 78-a sesiuni anuale a forului onusian, Maia Sandu și-a centrat alocuțiunea pe sprijinirea Ucrainei, pe apelul către comunitatea internațională de susținere a Republicii Moldova și pe o pledoarie privind aderarea țării sale Uniunea Europeană.

Ea a precizat că progresul economic, întărirea securității și o democrație consolidată sunt pașii care apropie țara sa de aderarea la UE.

“Aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația — în Moldova și pe continent”, a subliniat președinta R. Moldova.

“Extinderea UE este unicul mod pentru a ne asigura că vecinătatea noastră rămâne ancorată în lumea liberă și că oferim o viață mai bună pentru cetățenii noștri. Acest lucru va demonstra totodată angajamentul Uniunii pentru pace – însuși motivul pentru care UE a fost construită”, a adăugat Maia Sandu.

 

În ceea ce privește aderarea la UE, a precizat ea, “suntem adepți ai unui proces echitabil și bazat pe merite, iar noi am continuat să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă”. “În acest sens, fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină”, a conchis ea

În perioada 18-20 septembrie, Maia Sandu participă la dezbaterile din cadrul Adunării Generale a ONU. Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”.

Aflată la New York, Maia Sandu a primit și Premiul “Freedom Fighter” 2023 din partea think tank-ului Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

Programul vizitei a inclus, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

În marja participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale, Maia Sandu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson.

Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.29 mins ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 hour ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU2 hours ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU3 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA4 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

Victor Negrescu1 hour ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU16 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending