INTERNAȚIONAL
La Praga a luat naștere Comunitatea Politică Europeană: România și R. Moldova, împreună în proiectul către o nouă ordine de securitate și pace în Europa
Published
2 years agoon
Joi, la Praga, în prezența a 44 de lideri de stat din Europa a luat naștere de facto Comunitatea Politică Europeană. În incinta milenarului Castel din Praga, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, între care și președintele României, împreună cu 17 omologi din restul Europei, între care premierii Marii Britanii și Ucrainei, dar și președinții Turciei și Republicii Moldova, s-au reunit, fără Rusia agresoare, pentru a încuraja dialogul politic și cooperarea și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.
Uniunea Europeană și vecinii săi, de la Marea Britanie până la Turcia, se întâlnesc joi pentru a discuta problemele comune de securitate și energie care decurg din invazia Moscovei în Ucraina, în cadrul unui summit rar și simbolic la care participă 44 de țări europene, dar nu și Rusia.
Reuniunea de la Praga este summitul inaugural al Comunității Politice Europene, un format inițiat de preşedintele francez Emmanuel Macron la 9 mai, de Ziua Europei, şi care a primit sprijinul Consiliului European la summitul din luna iunie, când liderii europeni au asigurat că această comunitate “nu va înlocui politica de extindere a Uniunii”.
Primul summit al Comunităţii Politice Europene reuneşte lideri din 44 de ţări, cărora li se va alătura preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Pe lângă cele 27 de state membre ale UE, cei 17 parteneri europeni sunt partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein. Se aşteaptă ca preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să ia parte prin videoconferinţă.
Reuniunea reprezintă un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.
Anterior reuniunii, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a apreciat că această Comunitate Politică Europeană constituie în egală măsură “o arhitectură de pace și o revizuire a ordinii de securitate europene fără Rusia lui Putin”.
“Atât timp cât Putin se află la putere, este imposibil de conceput o nouă ordine de securitate sau o “arhitectură de pace” în Europa din care Rusia lui Putin să facă parte integrantă, respectând din nou principiile comune. Rusia rămâne un vecin geografic și un membru al sistemului internațional – dar, în acest moment, trebuie să construim o comunitate politică europeană fără Rusia lui Putin“, a afirmat Înaltul Reprezentant al UE.
Președintele român Klaus Iohannis a declarat că va “sublinia nevoia solidarității cu Ucraina, nevoia unei abordări comune a securității continentului și nevoia unei abordări comune, ferme și concrete în materie de criză energetică”.
În același timp, președintele francez Emmanuel Macron a precizat că noua Comunitate Politică Europeană trimite un mesaj de ”unitate” într-un moment când continentul este zguduit de invazia rusă în Ucraina, iar cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că liderii din Comunitatea Politică Europeană știu că atacul Rusiei asupra Ucrainei este o încălcare brutală a ordinii păcii şi securităţii în Europa.
În timp ce Consiliul Europei rămâne principala organizație paneuropeană, dar centrată pe drepturile omului și statul de drept, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este tributară relațiilor precare dintre țările occidentale și Rusia, Comunitatea Politică Europeană are scopul de a reuni țările de pe continentul european și de a oferi o platformă de coordonare politică.
“Ambiția este de a reuni liderii pe picior de egalitate și de a încuraja dialogul politic și cooperarea în chestiuni de interes comun, astfel încât, împreună, să lucrăm la consolidarea securității, stabilității și prosperității Europei în ansamblu”, a spus și Charles Michel, președintele Consiliului European.
CPE urmează să conţină o sesiune plenară, mese rotunde, întâlniri bilaterale şi o cină de închidere. Nu se are în vedere elaborarea unor concluzii sau a unui document oficial scris al Comunității Politice Europene, însă reuniunile la nivel de lideri s-ar putea desfășura o dată la șase luni. Mai mult, Marea Britanie și Republica Moldova s-au oferit să găzduiască viitorul summit al Comunității, după cel de la Praga.
Prima reuniune a Comunității Politice Europene va fi succedată, vineri, de reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern din UE.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Eurobarometru: 7 din 10 români consideră că țara lor a avut beneficii de pe urma statutului de membru al UE. 68% sunt optimiști cu privire la viitorul UE
INTERNAȚIONAL
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
Published
1 hour agoon
October 3, 2024Germania nu își va schimba cursul de acțiune în privința sprijinului cuprinzător pentru Ucraina, în timp ce singura soluție de pace posibilă este cea care aduce “pace și securitate Europei și în special Ucrainei”, a explicat ambasadorul german la București, Peer Gebauer, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro cu ocazia împlinirii a 34 de ani de la Reunificarea Germaniei și a 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
Gebauer a explicat că Germania, al doilea cel mai mare donator al sprijinului occidental pentru Ucraina, după SUA, pune “mare accent” pe decizii coordonate cu aliații în privința sprijinului pentru Ucraina, într-o reacție la faptul că Berlinul a fost criticat pentru că ar tergiversa sau ar respinge anumite livrări de armament, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească ținte militare din interiorul teritoriului Rusiei, pe care Ucraina le consideră legitime.
Diplomatul german a ținut să precizeze că această abordare trebuie înțeleasă pentru că este prudentă și sobră, fără decizii rapide sau pripite sau în absența unei o strânse coordonări cu partenerii și aliații.
“Cancelarul pune un mare accent pe legătura strânsă cu partenerii, în special, desigur, cu SUA, Franța, Regatul Unit. Ați văzut acest lucru atunci când a apărut dezbaterea privind tancurile de luptă, iar Germania a acționat în mod concertat cu ceilalți aliați prin livrarea tancurilor. Cred că această abordare este foarte ușor de înțeles și acest lucru marchează și dezbaterea privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune (…) Germania este un mare susținător al acestei abordări pe care am văzut-o în ultimii ani și care a făcut ca răspunsul nostru occidental la agresiunea rusă să fie, cred eu, unul puternic. (…) Și sunt foarte sigur că nu va exista o schimbare în cursul acțiunii germane, ci o continuare a sprijinului nostru cuprinzător pentru Ucraina.”, a subliniat ambasadorul german.
El a salutat decizia României de a livra un sistem de rachete Patriot către Ucraina și a arătat că Rusia trebuie oprită, cea mai “înțeleaptă” abordare fiind aceea de a sprijini Ucraina.
“Dacă vrei să eviți ca Rusia să aibă un cuvânt de spus, de exemplu, asupra viitorului României în NATO, atunci trebuie să oprim Rusia și trebuie să facem totul pentru ca Putin să nu aibă succes în războiul său împotriva Ucrainei. A spera pur și simplu să se oprească nu ar ajuta, ar prelungi pur și simplu conflictul, așa că este o abordare înțeleaptă și corectă din partea Germaniei, a României și a tuturor partenerilor și aliaților săi de a sprijini Ucraina în cel mai bun mod posibil”, a adăugat Peer Gebauer.
Ambasadorul Germaniei s-a referit și la poziția exprimată de cancelarul Olaf Scholz într-un interviu pentru Radioul Public German, în care a vorbit despre o viitoare conferință de pace între Ucraina și Rusia. Scholz a estimat că a sosit momentul intensificării eforturilor diplomatice care să conducă la pace în Ucraina, adăugând că în discuţiile recente cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ei au fost de acord asupra nevoii unei noi conferinţe pentru pace, care să includă şi Rusia, după conferinţa desfăşurată în iunie în Elveţia fără participarea Moscovei.
Gebauer a explicat că poziția Germaniei și cea exprimată recurent de Scholz este că “nu ne putem mulțumi cu o pace dictată, dictată de Rusia, o pace în termenii Rusiei“, deoarece acest lucru nu ar aduce pace, nu ar elibera Ucraina și ar face Ucraina dependentă de Rusia.
“Simpla oprire a luptelor în acest moment nu ar oferi nicio garanție că luptele nu vor continua într-o etapă ulterioară, după ce Rusia își va recăpăta puterea și capacitatea militară. Oricare ar fi soluția pentru care lucrăm, aceasta trebuie să fie o soluție care să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special. Speranța unora care spun că dacă vă opriți și lăsați armele să tacă, atunci vom avea din nou pace este naivă. Rusia nu se va opri. Am văzut acest lucru în trecut. După agresiunile anterioare ale Rusiei, anexarea Crimeei și apoi invazia în Donbas, eforturile de soluționare a conflictului au fost valabile doar pentru o perioadă de timp, iar Rusia a folosit acest timp pentru a-și reconstrui trupele, capacitățile militare, și apoi a întreprins din nou o agresiune în toată regula. Trebuie să găsim o modalitate de a găsi pacea, dar care să nu ducă la izbucnirea, din nou, a conflictului, ci să ducă la o pace stabilă”, a detaliat Peer Gebauer.
REPUBLICA MOLDOVA
Marcel Ciolacu merge vineri la Chișinău pentru a reconfirma sprijinul fără echivoc al României. Statul român donează microbuze școlare Republicii Moldova
Published
4 hours agoon
October 3, 2024Premierul Marcel Ciolacu va efectua vineri o vizită oficială în Republica Moldova împreună cu vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, informează un comunicat al Guvernului.
”Merg la Chișinău pentru a reconfirma sprijinul solid și fără echivoc al României pentru Republica Moldova, pe toate palierele. Rămâneam vocea fermă ce susține integrarea europeană a Republicii Moldova, continuăm implementarea Acordului de 100 de milioane de euro, care generează proiecte de impact, și vom accelera interconectarea noastră în domenii vitale ca energia, infrastructura și transporturile. Toate aceste eforturi sunt în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Reconfirmarea opțiunii europene de către cetățeni, la alegerile din 20 octombrie, este însă crucială pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, singura cale spre dezvoltare și o viață mai bună”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Agenda vizitei oficiale va include întrevederea prim-ministrului României cu omologul său, Dorin Recean, la finalul căreia cei doi premieri vor susține declarații comune de presă și vor participa la ceremonia de predare a microbuzelor școlare donate Republicii Moldova de către statul român.
De asemenea, șeful Executivului va avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
Aflat la Chișinău, prim-ministrul României va merge în vizită la Mitropolia Basarabiei, unde va avea o întrevedere cu Mitropolitul Petru al Basarabiei.
G7
Liderii din G7 își exprimă ”profunda îngrijorare față de escaladarea” situației din Orientul Mijlociu și consideră că ”o soluție diplomatică este încă posibilă”: Un conflict regional nu este în interesul nimănui
Published
6 hours agoon
October 3, 2024By
Teodora IonLiderii țărilor din G7 au reiterat ”condamnarea fermă a atacului Iranului asupra Israelului” și și-au exprimat miercuri ”profunda îngrijorare” cu privire la criza din Orientul Mijlociu, dar au afirmat că o soluție diplomatică este încă viabilă și că un conflict regional nu este în interesul nimănui, informează Reuters.
Premierul italian Giorgia Meloni, a cărei țară deține președinția semestrială a G7, a convocat pentru miercuri după-amiaza o reuniune virtuală a liderului celor șapte economii occidentale, la o zi după ce Iranul a lansat un rafală de rachete asupra Iranului, alimentând temerile legate de escaladarea situației către un război regional.
Potrivit unei declarații a guvernului italian, liderii au condamnat atacul Teheranului și au convenit să ”lucreze împreună pentru a promova o reducere a tensiunilor regionale”.
Declarația a făcut referire la punerea în aplicare a rezoluțiilor ONU 2735 – care sprijină un plan în trei etape pentru o încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas – și 1701, care a oprit războiul Israel-Hezbollah din 2006 în sudul Libanului.
”Exprimându-ne profunda îngrijorare cu privire la escaladarea din ultimele ore, s-a reiterat faptul că un conflict la nivelul întregii regiuni nu este în interesul nimănui și că o soluție diplomatică este încă posibilă”, se adaugă în comunicat.
Sute de rachete au fost trase asupra Israelului marți seara, forțele sale armate avertizând civilii să se adăpostească în buncărele din orașele din întreaga țară. Tirul a venit la câteva ore după ce armata israeliană a lansat ceea ce a numit „raiduri terestre localizate și țintite” în Libanul vecin contra grupării teroriste Hezbollah sprijinită de Iran, forțând până la 100 000 de locuitori să își părăsească casele, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.
Vineri, Israelul a efectuat o lovitură aeriană în Beirut, capitala Libanului, care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Între timp, în august, serviciile secrete israeliene l-au ucis pe liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în timp ce liderul grupării militante se afla la Teheran pentru inaugurarea noului președinte al țării, Mahmoud Peszkesian.
Escaladarea dramatică a conflictului vine după aproape un an de tensiuni între Israel și Hezbollah, gruparea militantă care controlează o mare parte din sudul Libanului și face parte din ”Axa rezistenței” susținută de Iran, care și-a intensificat atacurile de la începutul războiului din Gaza.
Concrete & Design Solutions
Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”
Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Eurobarometru: 7 din 10 români consideră că țara lor a avut beneficii de pe urma statutului de membru al UE. 68% sunt optimiști cu privire la viitorul UE
Klaus Iohannis, vizită în Franța pentru summitul Francofoniei. Șeful statului va prezenta viziunea României privind rolul francofoniei în transformarea multilateralismului
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția
Trending
- NATO1 week ago
Nicolae Ciucă, la conferinţa “National Security Dialogue” din Elveţia: Sprijinul pentru Ucraina trebuie să crească pentru a împiedica victoria Rusiei. Este necesară o strategie SUA pentru Marea Neagră
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.3 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot