Liderii națiunilor G7 s-au angajat duminică, în aceeași zi în care s-au împlinit 77 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, să continue izolarea economică a Rusiei și au promis “eliminarea treptată sau interzicerea” importurilor de petrol rusesc ca răspuns la agresiunea militară ilegală și nefondată a Federației Ruse. Reuniți prin videoconferință și acompaniați virtual de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, Statelor Unite și Uniunii Europene au stabilit să continue eforturile de sprijinire a Ucrainei și de a impune sancțiuni fără precedent cu scopul de a întări poziția Kievului în negocierile de pace cu Rusia. Într-un gest de solidaritate cu Ucraina, premierul canadian Justin Trudeau a participat la această videoconferință alături de Zelenski, el aflându-se într-o vizită la Kiev.
“G7 și Ucraina sunt unite în aceste momente dificile și în încercarea lor de a asigura un viitor democratic și prosper al Ucrainei. Rămânem uniți în hotărârea noastră ca președintele Putin să nu câștige războiul său împotriva Ucrainei. Datorăm memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate în cel de-al Doilea Război Mondial să continuăm să luptăm pentru ea și astăzi, pentru poporul ucrainean, pentru Europa și pentru comunitatea globală”, au transmis liderii G7 într-o declarație comună în 17 puncte adoptată la capătul reuniunii desfășurate sub auspiciile președinției germane a grupului.
Cu o linie extrem de dură, declarația liderilor G7 denunță acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei, printr-o analogie cu comemorarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și eliberarea de fascism și de domnia terorii național-socialiste, care a provocat distrugeri incomensurabile, orori de nedescris și suferințe umane.
“Șaptezeci și șapte de ani mai târziu, președintele Putin și regimul său au ales acum să invadeze Ucraina într-un război de agresiune neprovocat împotriva unei țări suverane. Acțiunile sale fac de rușine Rusia și sacrificiile istorice ale poporului său. Prin invazia și acțiunile sale în Ucraina din 2014, Rusia a încălcat ordinea internațională bazată pe reguli, în special Carta ONU, concepută după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a scuti generațiile următoare de flagelul războiului”, au subliniat Joe Biden, Olaf Scholz, Boris Johnson, Emmanuel Macron, Mario Draghi, Fumio Kishida, Justin Trudeau, Ursula von der Leyen, Charles Michel și Volodimir Zelenski.
Potrivit declarației adoptate, șefii de stat sau de guvern G7 s-au angajat în mod colectiv la un set de cinci măsuri prin care să impună costuri economice severe și imediate regimului președintelui Putin pentru acest război nejustificat.
În primul rând, statele G7 se angajează treptat dependența noastră de energia rusă, inclusiv prin eliminarea treptată sau interzicerea importului de petrol rusesc.
“Ne vom asigura că vom face acest lucru în timp util și în mod ordonat și în moduri care să ofere timp pentru ca lumea să își asigure aprovizionarea alternativă. Pe măsură ce vom face acest lucru, vom colabora împreună și cu partenerii noștri pentru a asigura aprovizionarea stabilă și durabilă cu energie la nivel mondial și prețuri accesibile pentru consumatori, inclusiv prin accelerarea reducerii dependenței noastre globale de combustibilii fosili și a tranziției noastre către energia curată, în conformitate cu obiectivele noastre privind clima”, au stabilit liderii celor mai puternice democrații, în contextul în care SUA au interzis deja importurile de petrol rusesc, Marea Britanie a decis să facă același lucru până la finalul lui 2022, iar statele membre ale Uniunii Europene încă dezbat o propunere a Comisiei Europene privind un al șaselea pachet de sancțiuni care cuprinde eliminarea treptată a importurilor de petrol, deși dependența europeană de sursele rusești de energie este una ridicată.
În al doilea rând, G7 va lua măsuri pentru a interzice sau a împiedica în alt mod furnizarea de servicii-cheie de care depinde Rusia deoarece acest lucru va consolida izolarea Rusiei în toate sectoarele economiei sale.
“În al treilea rând, vom continua să luăm măsuri împotriva băncilor rusești conectate la economia globală și care prezintă o importanță sistemică pentru sistemul financiar rusesc. Am afectat deja grav capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune, vizând Banca Centrală și cele mai mari instituții financiare ale sale. În al patrulea rând, ne vom continua eforturile de a lupta împotriva încercărilor regimului rus de a-și răspândi propaganda. Companiile private respectabile nu ar trebui să furnizeze venituri regimului rus sau afiliaților acestuia care alimentează mașina de război rusă. În al cincilea rând, vom continua și vom ridica nivelul campaniei noastre împotriva elitelor financiare și a membrilor de familie, care îl susțin pe președintele Putin în efortul său de război și risipesc resursele poporului rus. În concordanță cu autoritățile noastre naționale, vom impune sancțiuni împotriva unor persoane suplimentare”, au decis statele G7.
Separat, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că interdicții și restricții de viză pentru peste 2.500 de oficiali militari ruși și pentru forțele susținute de Rusia în Ucraina. De asemenea, Departamentul de Stat a desemnat opt companii maritime rusești și a plasat 69 de nave pe o listă de sancțiuni a Departamentului de Trezorerie al SUA.
Până în prezent, Uniunea Europeană a impus cinci valuri de sancțiuni Rusiei și se pregătește pentru cel de-al șaselea, în vreme ce SUA, Marea Britanie, Canada și Japonia au aprobat măsuri restrictive similare. Pachetele de sancțiuni vizează activele oficialilor ruși, inclusiv ale familiilor Putin și Lavrov, și a marilor oligarhilor ruși, principalele bănci rusești, reducerea sau interzicerea importurilor de energie, de la gaze naturale la petrol și cărbune, precum și interzicerea canalelor de propagandă media ale Kremlinului. Alte măsuri diplomatice au fost reprezentate și de expulzarea unor diplomați ruși din țările occidentale, sub suspiciunea de spionaj. Mai mult, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Liderii SUA, G7, NATO, UE, României și Poloniei au ajuns la un consens larg pentru izolarea internațională a Rusiei, subliniind că vor adopta sancțiuni până când Putin va pune capăt războiului.