CONSILIUL EUROPEAN
Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei
Published
1 year agoon
Uniunea Europeană este pregătită să își sporească capacitățile de apărare pentru a contracara Rusia într-un mediu global amenințător și să considere extinderea blocului drept o investiție geostrategică, potrivit unui proiect de declarație al summitului liderilor europeni de la Granada și consultat de Politico Europe.
“Ne vom consolida pregătirea în domeniul apărării și vom dezvolta baza tehnologică și industrială de apărare europeană, inclusiv prin mai multe investiții”, se arată în textul așa-numitei “declarații de la Granada”, document menit să lanseze procesul de reflecție privind agenda strategică a UE 2024-2029 și să înlocuiască, în termeni de ghidaj politico-strategic, declarația de la Versailles din martie 2022, la o lună de la invazia Rusiei în Ucraina.
Potrivit Politico Europe, invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina și perspectiva revenirii lui Donald Trump ca președinte al SUA anul viitor la Washington – ceea ce ar putea duce la mai puțin sprijin militar pentru Kiev – a forțat Bruxelles-ul să își regândească abordarea în materie de apărare.
Summitul de la Granada ca scop pregătirea unei direcții politice pentru următoarea Comisie Europeană, abordând diverse subiecte precum competitivitatea, migrația și extinderea.
“Granada este momentul să privim în urmă și să evaluăm în mod critic progresul în consolidarea suveranității noastre europene, identificând realizările noastre, precum și domeniile care necesită încă acțiunea noastră politică. Este, de asemenea, momentul să privim înainte, identificând provocările viitoare cu care va trebui să ne confruntăm și definindu-ne strategia de a profita de toate oportunitățile care ne așteaptă pentru a asigura rezistența și competitivitatea UE în acest mediu geopolitic în schimbare”, a transmis marți președintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea sa tradițională către liderii UE.
În ceea ce privește extinderea UE, textul argumentează că aceasta va consolida “suveranitatea europeană și reprezintă o investiție geostrategică în pacea, securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru”. Dar, indiferent de acest lucru, atât UE, cât și viitoarele țări membre trebuie să fie pregătite, iar “Uniunea trebuie să întreprindă pregătirea internă necesară” privind extinderea, mai arată sursa citată.
Proiectul de declarație poate suferi încă modificări în perioada premergătoare summitului din Spania din 6 octombrie. Reuniunea va fi precedată joi de al treilea summit al Comunității Politice Europene. La ambele momente, România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care se va deplasa în Spania cu mesajul “caracterului strategic al extinderii” și deschiderii negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina în acest an.
În scrisoarea transmisă marți liderilor europeni, Charles Michel a precizat că, dincolo de agenda strategică, o parte inerentă a acestei discuții se referă la viitorul unei Uniunii Europene lărgite și la consecințele pe care le poate implica această extindere. “Este vital să luăm în considerare dinamica viitoare a Uniunii noastre, politicile noastre și procesul decizional, printre altele, pentru a asigura succesul continuu al UE” a conchis Charles Michel, enumerând trei întrebări critice: “Ce facem împreună? Cum decidem? Cum ne potrivim mijloacele cu ambițiile noastre?”.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
CCR, după solicitările privind legalitatea procesului electoral: Au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale în cadrul procesului de validare a alegerilor
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral
Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO
Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!
SUA denunță în cadrul OSCE “efortul de amploare și bine finanțat al Rusiei de a influența alegerile din România”. Delegația României a părăsit sala la discursul lui Lavrov
CONSILIUL EUROPEAN
Din Kiev, António Costa anunță că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: Vom face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în UE ca o națiune europeană liberă
Published
4 days agoon
December 2, 2024By
Andreea RaduUniunea Europeană va crește presiunea asupra economiei rusești și „va slăbi și mai mult capacitatea Rusiei de a purta războaie”, a subliniat noul președinte al Consiliului European, António Costa, în cadrul unei conferințe comune de presă cu președintele Ucrainei, la Kiev. Acesta a anunțat că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancţiuni „împotriva regimului Putin”.
În prima zi a mandatului său, António Costa, împreună cu șefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, au sosit la Kiev pentru o vizită simbolică de sprijin pentru Ucraina.
„Prezența noastră aici astăzi demonstrează sprijinul neclintit al Uniunii Europene față de poporul ucrainean și lupta sa curajoasă pentru o pace justă și durabilă. Pacea trebuie să prevaleze și invazia Rusiei trebuie înfrântă”, a precizat Costa, potrivit unui comunicat de presă.
El a subliniat că suveranitatea Ucrainei, integritatea teritoriului său și propriile frontiere trebuie respectate, avertizând că „recompensarea agresorului ar fi o amenințare la adresa întregii comunități internaționale”.
„Trebuie să fie clar că utilizarea amenințărilor nucleare este inacceptabilă. Acest lucru nu poate fi niciodată pus la îndoială. Atacurile nesăbuite și deliberate ale Rusiei împotriva infrastructurii civile și a sistemelor energetice ucrainene sunt inumane. De fapt, astfel de acțiuni vizează oameni, copii, familii, privându-i de electricitate, căldură, apă”, a adăugat președintele Consiliului European.
We stand with Ukraine 🇺🇦, as long as necessary, and whatever it takes.
Dear @ZelenskyyUa, we will do our utmost to see you in the EU 🇪🇺 as a free European nation as soon as possible.
Looking forward to welcoming you at the December European Council in Brussels. #EUCO pic.twitter.com/uxI5bEOK6s
— António Costa (@eucopresident) December 1, 2024
António Costa i-a transmis lui Volodimir Zelenski că UE va continua să ofere asistență umanitară, economică, diplomatică, militară și energetică Ucrainei.
„În ceea ce privește energia, am finanțat repararea a 1/3 din capacitatea existentă de generare a energiei electrice și vor urma și altele. Luna aceasta, UE va furniza Ucrainei încă 4,2 miliarde de euro pentru a sprijini bugetul ucrainean. În plus, începând de luna viitoare, intenționăm să furnizăm, timp de un an întreg, în fiecare lună, asistență în valoare de 1,5 miliarde de euro. Acești bani provin din activele înghețate ale Rusiei și pot fi folosiți și în scopuri militare. Vom crește presiunea asupra economiei ruse și vom slăbi și mai mult capacitatea Rusiei de a purta războaie. Pregătim un al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva regimului lui Putin.”, a punctat Costa.
În finalul discursului său, președintele Consiliului European a precizat că UE și Ucraina vor depune eforturi pentru a deschide cel puțin două grupuri de negocieri de aderare în primul semestru al anului viitor.
„Integrarea treptată începe deja în diferite domenii de politică, cum ar fi roaming-ul, iar o serie de produse ar putea fi comercializate în cursul anului viitor ca și cum Ucraina ar fi deja pe piața unică. Suntem alături de dvs. atât timp cât este necesar și oricât ar fi nevoie. Suntem de partea dreptului dumneavoastră la autoapărare, suveranitate și integritate teritorială. Și vom face tot posibilul pentru a vă vedea în Uniunea Europeană ca o națiune europeană liberă cât mai curând posibil. Aștept cu nerăbdare să ne vedem la Bruxelles, la următorul Consiliu European, peste două săptămâni”, a conchis António Costa.
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu președintele Cosiliului European despre viziunea Ucrainei asupra afacerilor europene și globale, cât și despre provocările actuale.
„Acest început simbolic al activității noii conduceri reflectă prioritățile-cheie pentru noi toți în Europa. Pacea este fundamentul și vom continua să facem tot posibilul pentru a pune capăt cât mai curând posibil acestui război, pe care Rusia l-a declanșat nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva unei Europe unite, și pentru a consolida Europa – atât instituțiile UE, cât și politicile care sprijină fiecare națiune europeană. Sunt recunoscător pentru sprijinul primit de Ucraina încă din prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei”, a scris Zelenski, pe platforma X.
I am pleased to welcome @antoniolscosta, President of the European Council, to Ukraine today on the very first day of the new leadership in the European institutions.
We discussed our vision for European and global affairs — current challenges and prospects.
This symbolic start… pic.twitter.com/rsXo49FFje
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) December 1, 2024
Fostul premier social-democrat portughez Antonio Costa a preluat duminică, 1 decembrie, funcţia de preşedinte al Consiliului European, care îi va testa abilităţile de negociator în interiorul şi în afara UE, într-un moment marcat de războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu şi de sosirea lui Donald Trump la preşedinţia SUA.
Predarea ştafetei, între liberalul belgian Charles Michel, cel care a deţinut până acum funcţia de preşedinte al Consiliului European, şi succesorul său portughez a avut loc vineri. Mandatul lui Costa este de doi ani și jumătate și va depinde de liderii europeni dacă va fi reînnoit la jumătatea anului 2027.
CONSILIUL EUROPEAN
Antonio Costa preia președinția Consiliului European. În prima zi a mandatului său, noul lider a vizitat Kievul alături de șefa diplomației europene Kaja Kallas
Published
5 days agoon
December 1, 2024By
Andreea RaduFostul premier social-democrat portughez Antonio Costa preia duminică, 1 decembrie, funcţia de preşedinte al Consiliului European, care îi va testa abilităţile de negociator în interiorul şi în afara UE, într-un moment marcat de războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu şi de sosirea lui Donald Trump la preşedinţia SUA.
Predarea ştafetei, între liberalul belgian Charles Michel, cel care a deţinut până acum funcţia de preşedinte al Consiliului European, şi succesorul său portughez a avut loc vineri. Mandatul lui Costa este de doi ani și jumătate și va depinde de liderii europeni dacă va fi reînnoit la jumătatea anului 2027.
Această provocare nu este complet nouă pentru el, întrucât Costa are în spate o lungă carieră politică în care şi-a demonstrat abilităţile de intermediar şi de constructor de acorduri şi în care a ştiut să creeze o relaţie bună cu liderii europeni din întregul spectru politic, scrie Agerpres.
Citiți și: După aprobarea în Parlamentul European, Comisia von der Leyen 2 își preia oficial atribuțiile astăzi
Intrat pentru prima dată în politică în 1982, Costa, în vârstă de 63 de ani a fost deputat, parlamentar, ministru, primar al Lisabonei și, cel mai recent, prim-ministru al Portugaliei timp de opt ani (2015-2024).
În prima zi a mandatului, Antonio Costa, șefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, au sosit la Kiev pentru o vizită simbolică de sprijin pentru Ucraina.
În timpul vizitei lor cu un caracter marcant simbolic, cei doi lideri europeni intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-i da asigurări în ceea ce priveşte sprijinul Uniunii Europene în contextul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, care a început în februarie 2022, informează Agerpres.
„Din prima zi a războiului, UE a fost alături de Ucraina. Din prima zi a mandatului nostru, ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru poporul ucrainean. Sunt mândru să mă aflu la Kiev cu Kaja Kallas și Marta Kos”, a scris noul preşedinte al Consiliului European, pe platforma X.
From day one of the war, the EU has stood by the side of Ukraine.
From day one of our mandate, we are reaffirming our unwavering support to the Ukrainian people.
Proud to be in Kyiv with @kajakallas and @Marta1Kos. pic.twitter.com/hlBxXCVVh7
— António Costa (@eucopresident) December 1, 2024
„Am venit să transmitem un mesaj clar: suntem alături de Ucraina şi continuăm să-i oferim tot sprijinul”, a declarat Antonio Costa jurnaliştilor care îl însoţesc.
Costa a adăugat că acest sprijin include ajutor umanitar, financiar, militar şi diplomatic.
Noul preşedinte al Consiliului European a mai declarat că, în afară de războiul în curs, un alt subiect va fi „viitorul european comun” şi intenţia Ucrainei de a adera la UE.
CONSILIUL EUROPEAN
António Costa, noul președinte al Consiliului European, preia mandatul de la Charles Michel: „Doar împreună putem face auzită vocea Europei pe scena internațională”
Published
6 days agoon
November 29, 2024By
Andreea RaduAntónio Costa, succesorul lui Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European, și-a preluat mandatul vineri și își va începe oficial atribuțiile la 1 decembrie, în ziua în care și a doua Comisie a Ursulei von der Leyen preia frâiele. Mandatul lui Costa este de doi ani și jumătate și va depinde de liderii europeni dacă va fi reînnoit la jumătatea anului 2027.
Intrat pentru prima dată în politică în 1982, Costa, în vârstă de 63 de ani a fost deputat, parlamentar, ministru, primar al Lisabonei și, cel mai recent, prim-ministru al Portugaliei timp de opt ani (2015-2024).
„În această lume globalizată, singura modalitate de a ne asigura suveranitatea, este să construim o Europă comună. Pentru că numai împreună putem susține securitatea, stabilitatea și pacea pe continentul nostru. Numai împreună putem realiza prosperitatea comună, creșterea economică și tranziția climatică. Doar împreună putem face auzită vocea Europei pe scena internațională. Prin urmare, unitatea este elementul vital al Uniunii Europene. Dar nu trebuie să ignorăm diferențele noastre de opinie și nici să le tratăm ca pe o problemă. Avem 27 de istorii și culturi diferite și privim lumea din locații geografice diferite. Această diversitate este perfect normală. Ea ne îmbogățește și, de fapt, o putem valorifica. Este punctul forte al Europei. În calitate de președinte al Consiliului European, îmi voi asuma în fiecare zi misiunea de a construi această unitate și de a prețui diversitatea noastră naturală”, a declarat Antonio Costa la ceremonia de predare-primire a președinției Consiliului European.
Tomorrow @charlesmichel will pass the reins to the next President of the European Council @antoniolscosta. 🔔
A lot has happened over the last 5 years.
Take a look 👇 pic.twitter.com/Pi8E3pCsp4
— EU Council (@EUCouncil) November 28, 2024
Antonio Costa îl va înlocui pe belgianul Charles Michel în funcție din 2019, fiind pentru prima dată în istoria acestei funcții, creată în 2009, când social-democrații europeni vor prelua această poziție. Predecesorii lui Michel (Renew Europe) au provenit din rândurile PPE, și anume fostul premier belgian Herman Van Rompuy și fostul și actualul prim-ministru polonez Donald Tusk. Costa devine astfel primul politician portughez care vine la conducerea unei instituții UE după un deceniu de la încheierea mandatelor de președinte al Comisiei Europene ale lui Jose Manuel Barroso.
În perioada în care a fost prim-ministru, Costa a devenit faimos pentru negocierea unor acorduri improbabile cu rivalii politici. El a declarat că abilitatea sa de a încheia acorduri constă în „a vorbi cu oamenii, a-i asculta, a înțelege punctele de divergență și a găsi modalități de a lucra împreună” – abilități pe care le-a dobândit interacționând cu cetățenii atunci când era în administrația locală din Lisabona, scrie Politico.eu.
Relațiile pe care Costa încearcă să le construiască cu liderii UE ar putea fi esențiale pentru a ajunge la poziții comune privind ajutorul Uniunii pentru Ucraina, potențialele războaie comerciale cu Washingtonul sau Beijingul și următorul buget multianual. Un prim test va avea loc la 19 decembrie, când Costa va prezida reuniunea sa inaugurală a liderilor europeni.
Noul președinte al Consiliului European pare încrezător în capacitatea sa de a se ridica la înălțimea situației.
„Rolul meu este de a facilita coordonarea între cele 27 de state membre, indiferent dacă sunt mari sau mici, nordice sau sudice, bogate sau mai puțin bogate, conduse de o familie politică sau alta. Suntem cu toții aici pentru a lucra împreună în beneficiul Uniunii și al cetățenilor săi, deoarece împreună suntem mai puternici”, a declarat el.
Amintim că Parlamentul European a aprobat miercuri, în plenul de la Strasbourg, noua Comisie Europeană pentru mandatul 2024-2029, condusă de Ursula von der Leyen și în care, pentru prima dată de la aderarea la UE, România va avea un comisar european în poziții de conducere la nivelul Comisiei Europene. Comisia von der Leyen 2 a fost validată cu 370 de voturi, 282 împotrivă, 36 abțineri, urmând a-și începe mandatul la 1 decembrie.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
CCR, după solicitările privind legalitatea procesului electoral: Au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale în cadrul procesului de validare a alegerilor
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova
Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral
Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO
Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică
ICI București și ACSAPPR au semnat un acord de parteneriat privind dezvoltarea și digitalizarea sectorului agricol și piscicol din România
PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană
Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.6 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ3 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- POLITICĂ3 days ago
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc