Liderii UE o țin în șah pe Theresa May: Consiliul European nu aprobă deschiderea negocierilor pentru viitoarea relație UE-Marea Britanie

Liderii UE-27 reuniți în formatul Consiliului European pe baza articolului 50 privind ieșirea Marii Britanii din UE, nu au aprobat avansarea negocierilor privind Brexit până ce nu va exista o ”convergență care să ofere certitudine și garanții juridice” și până ce Regatul Unit nu va arăta angajamentul ferm de a-și onora obligațiile financiare, conform concluziilor remise CaleaEuropeana.ro, ignorând astfel apelul premierului britanic Theresa May, lansat vineri dimineața.

FOTO: European Commission/ Facebook

Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți șefi de stat sau de guvern au lăsat totuși o ușă deschisă pentru ca la summitul UE din decembrie să adopte adopte linii directoare suplimentare în ceea ce privește cadrul pentru viitoarea relație și eventualele acorduri tranzitorii.

”La următoarea sesiune din decembrie, Consiliul European va reevalua stadiul progresului negocierilor în vederea stabilirii dacă au fost realizate progrese suficiente în fiecare dintre cele trei aspecte de mai sus. În acest caz, va adopta linii directoare suplimentare în ceea ce privește cadrul pentru viitoarea relație și eventualele acorduri tranzitorii care sunt în interesul Uniunii și respectă condițiile și principiile esențiale ale liniilor directoare din 29 aprilie 2017. În acest context, Consiliul European invită Consiliul (articolul 50) și negociatorul Uniunii să lanseze discuții pregătitoare interne”, se arată în decizia liderilor UE.

În concluziile sale, Consiliului European ”salută progresele înregistrate în domeniul drepturilor cetățenilor”, dar liderii au solicitat ”negociatorului  (n.r. – Michel Barnier) să se bazeze pe convergența realizată pentru a oferi certitudinea și garanțiile juridice necesare tuturor cetățenilor interesați și membrilor familiilor acestora care își vor putea exercita în mod direct drepturile care decurg din Legislația UE și prin procedurile administrative simple și simple și prin rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

În privința angajamentelor financiare ale Marii Britanii față de UE, liderii europeni au admis că ”Regatul Unit a declarat că își va onora obligațiile financiare luate în timpul aderării sale”, însă această declarație  ”nu a fost încă transformată într-un angajament ferm și concret al Regatului Unit de a soluționa toate aceste obligații”.

Principalele progrese în tratative sunt observate în privința frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord, au precizat liderii.

”Pe baza acestor progrese, Consiliul European solicită continuarea lucrărilor în vederea consolidării convergenței obținute și a continuării negocierilor pentru a putea trece cât mai curând posibil la a doua etapă a negocierilor”, mai arată documentul.

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După a treia rundă de tratative, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

În cadrul celei de-a patra reuniuni de negocieri, Uniunea Europeană a cerut detalierea drepturile cetățenilor după Brexit, înainte de a discuta despre acordurile comerciale ale Marii Britanii cu UE după ce va ieși din Uniune, nefiind înregistrate progrese suficiente.

Cea de-a cincea reuniune, desfășurată săptămâna trecută, a fost încheiată fără “mari pași înainte”, iar Michel Barnier a anunțat că “nu va fi în măsură” să recomande trecerea la următoarea etapă.

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.