Formă inedită a susținătorilor cauzei secesioniste din Catalonia de a protesta față de guvernul spaniol. Aceștia au efectuat mai multe retrageri de bani

Susținătorii cauzei secesioniste din Catalonia au efectuat vineri retrageri de bani, importante sau cu valoare simbolică, ca formă de protest împotriva guvernului spaniol și a băncilor care și-au mutat sediul social în afara regiunii, informează AFP, citat de Agerpres.

“Este o modalitate de a protesta. Nu dorim niciun rău economiei spaniole sau catalane”, a subliniat Roser Cobos, o avocată de 42 de ani care a retras de la un ghișeu bancar 1.714 euro, ca o referire la data în care Barcelona a fost cucerită de trupele regelui Felipe al V-lea. “Este singura modalitate de care dispun catalanii pentru a-și arăta dezacordul cu atitudinea statului spaniol”, a subliniat ea.

Două asociații secesioniste, Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium Cultural, i-au invitat pe militanți pe rețelele sociale la mai multe “acțiuni directe pașnice”, pentru a-și arăta nemulțumirea față de guvernul lui Mariano Rajoy, mai ales prin retragerea de bani, “de preferință între orele 08:00 și 09:00” la cele cinci bănci principale.

Sute de societăți au decis să își mute sediul din regiunea estică, ca urmare a unei posibile secesiuni, începând cu cele două mari bănci catalane, CaixaBank, a treia bancă spaniolă, și Banco de Sabadell, care și-au mutat sediul social în afara regiunii ce asigură 19% din PIB-ul național.

De altfel, Guvernul spaniol și opoziția socialistă (PSOE) au convenit ca în ianuarie 2018 să fie organizate alegeri regionale în Catalonia, în cadrul setului de măsuri extraordinare menite să impună temporar administrarea directă a regiunii, a anunțat vineri o reprezentantă a PSOE, Carmen Calvo, într-un interviu pentru postul public de televiziune.

Guvernul spaniol a anunțat joi că va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei prevăzută la articoul 155 din Constituție, estimând că liderul separatist nu a reinstalat ordinea în regiune, ci a agravat și mai mult o criză care amenință stabilitatea Spaniei, mai notează sursa citată.

Joi, la finalul reuniunii Consiliului European de toamnă, președintele instituției, Donald Tusk, a transmis că UE nu se poate implica în medierea unei situații interne, în vreme ce președintele Parlamentului European a precizat ar fi bine pentru guvernul Cataloniei să nu declare independența, deoarece nimeni nu este în favoarea independenței Cataloniei“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.