Vladimir Putin: Relațiile cu SUA sunt lamentabile, iar Statele Unite încearcă să scoată Rusia de pe piața energetică din Europa

Statele Unite încearcă să scoată Rusia de pe piaţa de energie din Europa prin intermediul ultimului set de sancţiuni economice, pe care președintele Donald Trump le-a semnat după votul pozitiv din Congresul SUA, a afirmat președintele rus, Vladimir Putin.

Foto:valdaiclub.com

”Ultimul set de sancţiuni adoptate de către Congresul SUA sunt concepute, în mod deschis, pentru a scoate Rusia de pe piaţa de energie din Europa şi să oblige statele Uniunii să achiziţioneze gazul lichefiat din Statele Unite, la preţuri mult mai mari şi în condiţiile în care volumul oferit nu este încă suficient”, a spus Putin la Forumul Valdai, organizat la Soci, informează Adevărul.

Acest a atras atenţia asupra încercările de a bloca proiectele de construcţie a gazoductelor. în ciuda faptului că asemenea diversificări logistice sunt „eficiente din punct de vedere economic, în interesul Europei şi servesc la sporirea gradului de securitate”.

Mai mult, Putin a caracterizat  relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia drept aflate într-o ”stare lamentabilă”, făcând referire la campania anti-Rusia fără precedent din Statele Unite, închiderea facilităţilor diplomatice şi presiunile exercitate asupra organizaţiilor de media ale Rusiei de autorităţile americane.

De altfel, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat, în timpul participării sale la Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, o alternativă la monopolul Rusiei. 

America este pregătită să ajute Polonia și alte națiuni europene să își diversifice sursele de energie pentru a nu mai ținute ostatice unui singur furnizor, lucru pe care de multe ori îl numim un monopol”, a declarat președintele SUA, în iulie, cu două zile înainte de prima sa întrevedere cu Vladimir Putin, la summitul G20 de la Hamburg.

Cu toate acestea, Rusia a demarat construcția gazoductului TurkStream, în ceea ce reprezintă o nouă poartă de intrare a gazului rusesc spre Europa, iar proiectului gazoductului Nord Stream 2, care să lege Rusia de Germania, nu este încă abandonat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.