Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Liderul Grupului S&D acuză „lipsa completă de solidaritate” a patru state membre privind Planul UE de relansare post-pandemie: Este inacceptabil să ții ostatice 23 de state pro-europene preferând soluțiile naționale la criza Covid-19

Published

on

Liderul Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia, acuză „lipsa completă de solidaritate” a patru state membre privind Planul Uniunii Europene de relansare post-pandemie, care preferă soluții naționale în detrimentul soluțiilor și convergenței europene, ținând pe loc celelalte state. 

Iratxe Garcia a făcut această afirmație în cadrul sesiunii plenare extraordinare a Parlamentului European, cu prilejul prezentării de către Comisia Europeană a Planului de relansare economică post-Covid-19 a UE – denumit „Next Generation EU”, pe care aceasta l-a salutat, fiind în acord cu sugestiile anterioare ale eurodeputaților.

 

Plenul Parlamentului European a adoptat în urmă cu două săptămâni, pe 15 mai, cu o largă majoritate, o rezoluție în care solicita Comisiei Europene un pachet de redresare de 2.000 de miliarde de euro pentru a aborda impactul COVID-19. De asemenea, într-o altă rezoluție adoptată la 17 aprilie, instituția cerea Comisiei ca, „în calitate de colegislator, componentă a autorității bugetare și singura instituție aleasă direct prin vot universal, Parlamentul trebuie inclus ca parte integrantă și esențială în toate discuțiile privind răspunsul UE la această criză și privind redresarea ulterioară”.

„La o lună după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prezentați aici planul de recuperare al Comisiei Europene. Și trebuie să spun că este un plan ambițios. Este un plan pro european și este un plan care merge pe linia a ceea ce am sugerat și vă mulțumesc foarte mult pentru că ați acordat Parlamentului European rolul pe care îl merită, punându-ne la egalitate cu Consiliul și asigurându-ne că acest plan de recuperare se încadrează în Cadrul Financiar Multianual prin resursele la care faceți referire”, a spus liderul social-democraților din Parlament.

Astăzi, 27 mai, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat în fața Legislativului European un plan bugetar reînnoit pentru următorii șapte ani, sub forma Cadrului Financiar Multianual, de 1.100 de miliarde de euro, și un plan pentru un instrument suplimentar de redresare economică sub forma unui fond de 750 de miliarde de euro pentru a combate impactul crizei coronavirusului. Ursula von der Leyen a subliniat că aceste 1.850 miliarde de euro se adaugă planurilor de redresare financiară deja adoptate, referindu-se la pachetul celor trei plase de siguranță de 540 de miliarde de euro, ridicând valoarea totală a efortului financiar european la 2.400 de miliarde de euro.

În al doilea rând, Garcia a subliniat că „este clar că ceva este schimbat; unele dintre propunerile pe care le-ați prezentat și care au fost susținute de unele state membre ar fi fost de neconceput acum câteva săptămâni”, făcând referire la sprijinul acordat de majoritatea statelor membre pentru emiterea de obligațiuni de către Comisia Europeană, ceea ce le va permite acestora să obțină o finanțare echitabilă pentru a ieși din această criză. „Atât de multe state membre înțeleg câte sunt în joc”, a adăugat liderul S&D, explicând că în joc este chiar „viitorul și credibilitatea proiectului UE”.

Mai mult decât atât, Garcia a precizat că „nu este vorba doar despre solidaritate, ci despre supraviețuirea monedei euro și a pieței unice și, de asemenea, este vorba despre supraviețuirea proiectului european, deoarece poate unii nu au înțeles că nu suntem aici pentru a ne tocmi, sau cel puțin grupul meu politic nu este nu este aici pentru asta – este aici să avem o uniune politică”. 

În acest sens, Iratxe Garcia a atras atenția că există voci în cadrul Consiliului care se comportă „ca și cum nu nu s-ar fi întâmplat nimic, ca și cum nu am fi avut această criză imensă în ultimele luni, ca și cum nu am fi avut aceste zeci de mii de morți”, ignorând faptul că  60 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol și că economia UE fiind în scădere cu 8% anul acesta. Deci, „dacă asta nu ne împinge să acționăm, nu știu ce așteaptă unii”, a spus aceasta. 

De asemenea, liderul social-democraților din Parlamentul European a acuzat anumite state membre de comportament nesolidar în ceea ce privește implementarea planului de relansare economică și a avertizat că acele voci din cadrul Consiliului care nu par să creadă în soluții comune și în convergență europeană ar trebui să facă un pas înapoi pentru a nu împiedica progresul altor state membre.

„Este momentul adevărului, a venit momentul să punem cărțile pe masă, vrem să continuăm construirea unei uniuni politice, pentru că acest lucru depășește solidaritatea. Și pentru că trebuie să presupunem că în această lume haotică, merită să apărăm UE. COVID este o criză simetrică cu impact asimetric. UE trebuie să corecteze aceste simetrii. Ceea ce nu este acceptabil este să spunem că dorim un proiect comun, dar lăsăm unele state membre să își ajute companiile, în timp ce alte întreprinderi și alte state membre sunt lăsate să moară din cauza lipsei de resurse. Deci, fie o scoatem la capăt cu toții, fie nu o face nimeni; și dacă există și aceia din Consiliu care nu cred în soluțiile europene și în convergență, atunci ceea ce ar trebui să facă este cel puțin să se dea înapoi și să nu-i oprească pe cei care vor să avanseze în Europa”, a punctat Garcia. 

Politiciana a atins, în acest fel, chiar tema reformei instituționale a procedurii de vot în Consiliu în privința bugetului pe termen lung al UE:

„Să fim sinceri, nu este vorba de a arunca mai mulți bani în acest sens, este de a progresa la nivel european și de aceea Consiliul ar trebui să modifice procedura necesară pentru a putea adopta CFM prin QMV și nu în unanimitate. Avem 23 de țări pro-europene și totuși sunt ținute ostatice de patru țări care preferă soluțiile naționale. Aceasta arată o lipsă completă de solidaritate. Acest lucru este atât de scurt pentru că tot ce trebuie să faceți este să priviți în jur și să realizați că multilateralismul este în pericol și avem nevoie de guvernare globală”, a mai spus Garcia cu referire la Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, patru state membre așa-zis „frugale” care s-au declarat împotriva acordării de granturi pentru sprijinirea țărilor celor mai afectate de pandemie, dar în favoarea unor împrumuturi ca expresie a solidarității europene. 

În cele din urmă, Iratxe Garcia a subliniat că instituțiile UE și statele membre trebuie să-și asume responsabilitatea, fiind o datorie față de cetățeni și generațiile viitoare:

„Trebuie să ne asumăm responsabilitatea și, din ceea ce tocmai ați văzut, Parlamentul European este o instituție care vrea să lucreze în interesul cetățenilor. Acum este sarcina dumneavoastră, doamnă von der Leyen, să-i convingem pe prietenii noștri din Consiliu să rămână fermi, să fie ambițioși și noi vom fi alături de dumneavoastră. O datorăm generațiilor viitoare ale UE”, a încheiat liderul S&D.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, cei 750 de miliarde de euro vor fi strânși prin ridicarea temporară a plafonul resurselor proprii la 2,00% din venitul național brut al UE, permițând Comisiei să își folosească ratingul de credit puternic pentru a împrumuta 750 de miliarde de euro pe piețele financiare. Potrivit lui von der Leyen, 500 de miliarde de euro vor fi acordate statelor membre sub formă de subvenții, iar 250 de miliarde sub formă de împrumut.

Această finanțare suplimentară va fi canalizată prin programele UE și rambursată pe o perioadă lungă de timp în bugetele viitoare ale UE – nu înainte de 2028 și nu după 2058.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

S&D

Liderii socialiști europeni: Consiliul European trebuie să mențină viu visul european pentru toate țările aspirante

Published

on

© PES / Facebook

Șefii de guvern socialiști au îndemnat Consiliul European să trimită un semnal clar tuturor țărilor care aspiră să adere la Uniunea Europeană. „Un viitor european este posibil, iar noi vă vom sprijini pentru a-l realiza”, au transmis aceștia.

Reuniunea pre-summit a Partidului Socialiștilor Europeni (PES) a cerut Consiliului European să sprijine statutul de candidat la UE pentru Ucraina și Moldova. Liderii PES au fost încrezători că acest lucru va oferi o ancoră credibilă pentru aspirațiile europene ale acestor țări și ale popoarelor lor într-un context geopolitic profund schimbat, servind, în același timp, pentru a încuraja guvernele să avanseze în continuare reformele necesare pentru procesul de aderare la UE.

Citiți și: DOCUMENT Textul care consfințește perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei: Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în cadrul UE

Membrii socialiști ai Consiliului European și-au reiterat, de asemenea, apelul de a găsi soluții la problemele nerezolvate în ceea ce privește Macedonia de Nord și Albania, astfel încât negocierile de aderare la UE cu ambele țări să poată începe fără întârziere.

„Liderii UE trebuie să transmită un mesaj de speranță. Aceste țări care depun eforturi pentru aderarea la UE merită un semnal clar că Uniunea este, de asemenea, angajată față de ele și că le va sprijini în direcția unui viitor european. PES susține statutul de candidat pentru Ucraina, Moldova și Georgia. Drumul spre aderare este unul lung și complicat. Diferite țări se află în etape diferite și este important ca fiecare dintre ele să aibă astăzi motive de speranță, inclusiv Macedonia de Nord și Albania. Trebuie să ne asigurăm că acest proces rămâne credibil, continuând cu atenție pe baza progreselor înregistrate, lucrând pentru a depăși împreună provocările”, a declarat președintele PES, Sergei Stanishev.

 

De asemenea, socialiștii europeni și-au exprimat din nou solidaritatea deplină cu Ucraina și au condamnat invazia brutală a Rusiei în această țară.

Partidul Socialiștilor Europeni cere Rusiei să își retragă imediat trupele și să respecte frontierele recunoscute la nivel internațional.

„Atacurile nediscriminatorii asupra civililor trebuie să înceteze, iar cei responsabili de astfel de atrocități și de alte crime de război trebuie să fie trași la răspundere. Europa trebuie să continue să ofere sprijin Ucrainei, inclusiv ajutor umanitar, și să depună eforturi pentru a pune capăt războiului”, se arată în comunicatul citat.

Prim-miniștrii, comisarii și liderii europeni au îndemnat, de asemenea, Europa să acționeze în domeniul energiei.

„Cu unitate și determinare, UE trebuie să continue să elimine treptat combustibilii fosili ruși în favoarea altor furnizori, să stimuleze producția de energie din surse regenerabile și să depună eforturi pentru a asigura prețuri accesibile pentru cetățeni. UE trebuie să implementeze rapid Acordul verde european – creat de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans – în beneficiul cetățenilor și al planetei deopotrivă”, au transmis aceștia.

Partidele membre PES conduc șapte guverne ale UE – Germania, Spania, Suedia, Portugalia, Danemarca, Finlanda și Malta – reprezentând peste 36% din populația UE, și fac parte din coaliția de guvernare în alte șase state membre – Italia, România, Belgia, Bulgaria, Slovenia și Luxemburg. Nouă comisari europeni fac parte din familia PES.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda: Ucraina și R. Moldova au demonstrat că doresc să îmbrățișeze principiile europene, iar comunitatea europeană își arată unitatea

Published

on

© European Union 2021/ Source : EP

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE) salută decizia Consiliului European prin care a acordat oficial Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

„Trăim momente istorice în aceste zile în care Consiliul European a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE.  La 120 de zile de la începutul agresiunii nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva Europei, comunitatea europeană își demonstrează unitatea. Felicitări celor două popoare victorioase, care au demonstrat de-a lungul ultimilor ani ca își doresc schimbarea, își doresc să se apropie de UE și sa îmbrățișeze principiile europene”, a transmis deputatul european pe pagina oficială de Facebook. 

De asemenea, europarlamentarul liberal i-a felicitat pe președinții Ucrainei și Republicii Moldova pentru progresele europene efectuate în ultimele luni: „Felicitări, Maia Sandu, Volodimir Zelenski, pentru că prin puterea și determinarea voastră, le oferiți cetățenilor șansa pe care o meritau de foarte mult timp, pentru ca ați rămas drepți în fața agresiunii Rusiei și luptați până la capăt pentru popoarele voastre, pentru Europa! Vom rămâne alături de voi”, a conchis deputatul european. 

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut ieri, 23 iunie,  perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori, iar UE își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută decizia Consiliului European prin care a acordat oficial Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. 

„Oficial, R. Moldova este stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Acum un an, nimeni nu ar fi îndrăznit nici măcar să se gândească la o astfel de perspectivă. Iar astăzi este realitate. Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori și principii și, drept urmare, Uniunea Europeană își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună”, a transmis președintele PMP într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut ieri, 23 iunie,  perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Toate statele din fostul bloc comunist au decis, după prăbușirea URSS, să se integreze în UE. Asta nu înțelege Moscova, că națiunile europene nu mai pot fi supuse prin forță și amenințare. Ele vor să trăiască în pace, libertate și prosperitate. Așa s-a născut Uniunea Europeană”, a mai transmis deputatul european.

 

Continue Reading

Facebook

NATO11 hours ago

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G715 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA1 day ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi3 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL5 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending