Connect with us

#RO2019EU

VIDEO | #RO2019EU: Conferința la nivel înalt privind cadrul UE al strategiilor naționale pentru incluziunea romilor

Published

on

Agenția Națională pentru Romi organizează luni și marți, la Palatul Parlamentului, Conferința la nivel înalt privind cadrul UE al strategiilor naționale pentru incluziunea romilor, eveniment ce se desfășoară sub auspiciile primei președinții a Consiliului UE asigurată de România și exercitată pentru șase luni începând cu 1 ianaurie 2019.

Evenimentul este transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro, atât pe www.caleaeuropeana.ro, cât și pe pagina de Facebook, în limba română și în limba romani.

Luni, 4 martie

VIDEO I – limba română

VIDEO I – limba romani

VIDEO II – limba română

VIDEO II – limba romani

VIDEO III – limba română

VIDEO III – limba romani

Marți, 5 martie

VIDEO – limba română

VIDEO – limba romani

Președinția Consiliului UE reprezintă o ocazie pentru România să-și reafirme angajamentul și să contribuie la progresul Uniunii în ceea ce privește Agenda UE pentru incluziunii romilor.

Deși evaluarea Comisiei asupra Cadrului UE al Strategiilor Naționale de Incluziune a Romilor (denumită în continuare Evaluarea Cadrului UE), a reprezentat un punct pivotal pentru dezvoltarea instrumentelor și structurilor naționale și ale UE pentru promovarea incluziuni romilor, totuși atitudinile anti-rome și crimele motivate de ură împotriva romilor continuă să fie o problemă de maximă îngrijorare. Aceasta confirmă și faptul că un procent semnificativ de etnici romi din UE continuă să fie victime ale prejudecăților și excluziunii sociale. Totuși, președinția României a Consiliului UE își propune să avanseze incluziunea socială a populației vulnerabile ca o prioritate pe agenda UE. Angajamentul fără precedent din 2011 necesită eforturi pe termen lung și angajament din partea tuturor statelor membre ale UE, dar și ale statelor candidate.

Președinția României a Consiliului UE își propune să construiască pe eforturile depuse în cadrul președințiilor slovacă și austriacă, care au reușit cu succes să avanseze problematica tinerilor romi și cea a atitudinilor anti-rome, alături de Comisie. Pe baza acestora și a concluziilor evaluării UE, “Conferința la nivel înalt privind cadrul UE privind strategiile naționale pentru incluziunea romilor” își propune să construiască pe lecțiile învățate de Statele Membre, de la momentul adoptării Cadrului UE pentru Strategiile Naționale de Integrare a Romilor până în 2020 și să le încurajeze pe acestea să se angajeze pentru un process de incluziune a romilor post-2020.

Obiectivele conferinței sunt:

– Identificarea lecțiilor învățate și împărtășirea practicilor pozitive în domeniul incluziunii sociale a romilor (educație, sănătate, locuire, ocuparea forței de muncă și discriminare și atitudini anti-rome etc.)

– Identificarea provocărilor care afectează procesul de punere în aplicare a Cadrului UE pentru Strategiile Naționale de Integrare a Romilor la nivelul statelor member ale UE.

– Identificarea soluțiilor pentru consolidarea coerenței și coordonării Cadrului UE pentru Integrarea Romilor, în scopul unui impact mai bun, bazat pe lecții învățate.

– Consolidarea angajamentului statelor membre ale UE în ce privește incluziunea socială a romilor, ca o prioritate la nivel european și național, cu scopul conturării unei politici pentru romi post-2020.

– Transpunerea concluziilor Conferinței la Nivel Înalt într-un set de recomandări emise de în cadrul evenimentului organizat de Președinția României a Consiliului UE, care să fie prezentate într-una dintre reuniunile Consiliului.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Polonia depune o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva directivei drepturilor de autor, un dosar sensibil negociat și încheiat cu președinția României la Consiliul UE

Published

on

©️ European Court of Justice/ Facebook

Polonia a depus vineri o plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva reformei drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunţat ministrul adjunct al afacerilor externe, relatează AFP.

Polonia a decis să depună în această dimineaţă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene o plângere în legătură cu adoptarea de către UE a directivei privind drepturile de autor pe internet“, a declarat Konrad Szymanski la televiziunea publică TVP Info, scrie Agerpres.

“Vedem în această reformă, pentru moment destul de neclară, o ameninţare importantă pentru libertatea de expresie, şi în special pentru libertatea de expresie pe internet”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, directiva ar putea conduce “la adoptarea de reguli similare cu o cenzură preventivă”.

Citiți și Parlamentul European a aprobat controversata reformă a directivei drepturilor de autor, un dosar sensibil negociat și încheiat cu președinția României la Consiliul UE

Reforma drepturilor de autor, controversată, a fost adoptată la capătul unei lupte intense de doi ani în care s-au confruntat, pe de o parte, marile grupuri de presă şi artiştii favorabili legii şi, de cealaltă parte, giganţii lumii digitale şi apărătorii libertăţii internetului, îngrijoraţi de consecinţele sale.

Polonia a fost una dintre cele şase ţări care s-au opus reformei.

Continue Reading

#RO2019EU

Președinția română a Consiliului UE a reușit amendarea definitivă a normelor privind dimensiunea autovehiculelor grele în scopul salvării de vieți omenești și protecției mediului

Published

on

Camioanele cu cabine rotunjite sunt prevăzute să ajungă pe drumurile europene începând cu 1 septembrie 2020, Consiliul aprobând astăzi introducerea mai rapidă modelului mai sigur și mai ecologic și încheind, totodată, procedura legislativă, potrivit unui comunicat.

Decizia adoptată de miniștri modifică normele privind dimensiunea maximă a camioanelor, devansând data care permite o lungime mai mare pentru o parte frontală mai rotunjită, fără a se reduce spațiul pentru încărcătură. La 12 februarie 2019, președinția română și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu.

,,Această nouă generație de cabine va fi mai sigură, mai eficientă din punctul de vedere al consumului de combustibil și mai confortabilă pentru șoferi. Deci este o veste bună pentru toți participanții la trafic și pentru mediu”, declară Răzvan Cuc, ministrul român al transporturilor

Partea frontală mai alungită a cabinei va reduce unghiurile moarte ale șoferilor, astfel încât aceștia vor avea o mai bună vizibilitate asupra utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii. Aceasta va reduce totodată pagubele sau vătămările corporale ale altor participanți la trafic produse în caz de coliziune. Potrivit estimărilor Comisiei, acest lucru ar putea duce la salvarea a până la 500 de vieți pe an, în principal în rândul pietonilor și al bicicliștilor din zonele urbane.

Se preconizează că rezistența redusă a aerului va scădea consumul de combustibil cu până la 10%. Reducerea emisiilor va contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Înainte de a putea fi introduse pe piață, cabinele aerodinamice trebuie să îndeplinească cerințele de omologare de tip necesare. Acestea vor intra în vigoare până la 1 noiembrie 2019.

Lungimea suplimentară permisă poate fi utilizată numai pentru îmbunătățirea aerodinamicii cabinei, și nu pentru a spori capacitatea de încărcare a vehiculului.

Continue Reading

#RO2019EU

România, aflată la cârma Consiliului UE, a facilitat adoptarea ultimelor patru dosare rămase din pachetul legislativ care va contribui la realizarea Uniunii Energetice și la reducerea vulnerabilității europene în relație cu Rusia

Published

on

Președinția română a Consiliului UE a facilitat adoptarea, astăzi, a celor patru dosare rămase din Pachetul „Energie curată pentru toți europenii” care vor contribui la realizarea Uniunii Energetice, proiect lansat de Comisia Juncker în 2015 pentru reducerea vulnerabilității UE în acest sector, potrivit unui comunicat. 

UE a finalizat revizuirea cadrului său de politică energetică, care prevede condițiile prealabile de reglementare pentru tranziția către o energie curată și așază UE pe calea către îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris.

Noile legi adoptate astăzi includ un regulament și o directivă privind energia electrică, care îmbunătățesc interconectarea, flexibilitatea și orientarea către consumator ale pieței energiei electrice a UE.

Regulamentul privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice va garanta siguranța alimentării cu energie electrică în situații de criză. Pachetul include, de asemenea, o revizuire a rolului și a funcționării ACER, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei.

De ce este necesară Uniunea Energetică?

Uniunea Energetică este strategia UE de a asigura alimentarea și producția de energie ieftină, sigură din punct de vedere al surselor și sustenabilă în raport cu obiectivele pentru mediu în interesul cetățenilor și companiilor europene. 

UE, în calitate de mare consumator, este vulnerabilă din punct de vedere al securității energetice în raport cu Federația Rusă, privit din perpectiva heterogenității intereselor statelor membre vis-a-vis de un furnizor care folosește factorul prim, economic, pentru îndeplinirea unor obiective politice. 

Mai exact, UE este cel mai mare importator de energie din lume, cheltuind 350 de miliarde de euro anual pentru aprovizionarea cu energie. În plus, blocul cumpără mai mult de jumătate din energia consumată de la țări terțe, bazându-se pe un număr limitat de furnizori. 

În acest sens, Comisia Europeană a pregătit un cadru legislativ prin care UE să devină mai puțin vulnerabilă în domeniul energiei prin Pachetul Energie Curată pentru Toți Europenii, lansat în 2016.

Cele 8 acte legislative au următoarele obiective: prioritizarea eficienței energetice, obținerea statutului de lider mondial în producția de energie regenerabilă, îndeplinirea obiectivelor privind diversificarea resurselor energetice până în 2030 și punerea la dispoziție a unor condiții echitabile pentru consumatori. 

Pachetul Energie Curată pentru Toți Europenii cuprinde 8 dosare legislative care contribuie la conturarea uniunii energetice și la îndeplinirea angajamentelor asumate de UE în cadrul Acordului de la Paris: energie regenerabilă, patru dosare pe electricitate, guvernanța UE, eficiență energetică și clădiri performante din punct de vedere energetic. 

Având în vedere că patru acte legislative au intrat deja în vigoare, adoptarea de astăzi a celor patru dosare rămase reprezintă finalizarea pachetului. Acestea vor intra în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending