Liviu Dragnea, întrevedere cu miniștrii apărării ai statelor din formatul B9: NATO trebuie să aibă o abordare mult mai coerentă în ceea ce priveşte întărirea flancului estic

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților a avut astăzi o întrevedere cu miniștrii apărării din statele formatului “Inițiativa Bucharest 9” în care s-a discutat despre abordările naționale în domeniul apărării și securității naționale.

Foto: Partidul Social Democrat

“Am avut întâlnire cu miniştrii apărării din ţările formatului B9. (…) Le-am spus care sunt opiniile mele în câteva teme importante pentru România. Din punctul şi al nostru de vedere garanţii ale securităţii noastre naţionale sunt apartenenţa la NATO, deci NATO şi parteneriatul strategic cu Statele Unite. De asemenea, cred că NATO trebuie să aibă o abordare mult mai coerentă în ceea ce priveşte întărirea flancului estic, pentru că trebuie să înţelegem că graniţa estică a Uniunii Europene – care sunt statele care sunt reprezentate astăzi aici – este poate cea mai importantă zonă din NATO, ţinând cont şi de evoluţiile din zona extinsă a Mării Negre, de acţiunile Rusiei, de ceea ce se întâmplă în zona noastră. De asemenea, le-am spus oaspeţilor noştri – este nevoie de o coerenţă în ceea ce priveşte abordările naţionale în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi o colaborare mult mai aplicată, mult mai eficientă între cele 9 ţări”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Mai mult președintele Camerei Deputaților a precizat că dorește ca banii alocați pentru apărare să fie investiți în echipamentul Armatei Române: “De asemenea, industria de apărare românească intră în acest proces, pentru că unul din obiectivele noastre principale îl reprezintă ca cea mai mare parte din banii alocaţi pentru înzestrare să fie folosiţi în industria de apărare românească. În fapt, o mare parte din echipamentele militare pe care le achiziţionăm să se fabrice aici în România lucru care – cu una sau două excepţii – a început să se întâmple. În ceea ce priveşte dotările militare pentru Zona Mării Negre, nu am intrat in amănunte.”

Citiți și Ministrul Mihai Fifor în debutul reuniunii miniștrilor Apărării de pe flancul estic la NATO găzduite de România: Țările noastre împărtășesc aceleași riscuri și amenințări

Liviu Dragnea a abordat și problematica cooperării structurate permanente în materie de securitate (PESCO): “Şi de asemenea le-am mai spus că, din punctul meu de vedere, proiectul PESCO este un proiect bun. Într-adevăr, UE trebuie să aibă o structură de apărare bine definită, dar nu aş fi de acord ca această structură să intre în concurenţă cu NATO sau în concurenţă cu Statele Unite, ba dimpotrivă. (…) Flancul estic trebuie să fie pregătit să facă faţă la toate tipurile de provocări şi ameninţări, indiferent de tipul acestora şi de provenienţa acestora. Nu e vorba numai de două ţări, trebuie o abordare mult mai largă.”

La reuniunea miniştrilor apărării din ţările participante la “Iniţiativa Bucharest 9” (Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Ungaria, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România şi Republica Slovacă) au participat şi oficiali ai NATO, precum şi reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării. 

Lansat la iniţiativa României şi Poloniei, Bucureşti 9 (B9) oferă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi al indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.