Connect with us

Vlad Nistor

London School of Economics IDEAS: Profesorul Vlad Nistor va coordona o echipă de cercetare formată din specialiști români și străini în cadrul proiectului privind viitoarele relații UE-Regatul Unit

Published

on

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), profesor emerit al Universității București, va coordona o echipă de cercetare mixtă, formată din specialiști români și străini, în cadrul proiectului privind viitoarele relații UE-Regatul Unit, dezvoltat de prestigiosul think-thank de politică externă – IDEAS- al London School of Economics (LSE), potrivit declarațiilor făcute pentru caleaeuropeana.ro.

„Am fost invitat de al doilea cel mai prestigios think-thank academic din lume, după cel de la Harvard, London School of Economic IDEAS, pentru a dezvolta un proiect, care va fi inaugurat în luna decembrie, privind viitorul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Sigur, aici a contat dubla mea calitate de istoric cu preocupări în domeniul relațiilor internaționale, motiv pentru care ministrul de extere de la acea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, m-a invitat să fiu director general fondator al Institutului Diplomatic Român, și cea de membru al Parlamentului European. Sper să reușesc să identific o echipă destul de importantă și prestigioasă de colaboratori români și nu numai în vederea proiectului, la care vor participa și colaboratori inclusiv din cabinetul meu de la Bruxelles, în echipa mea existând un absolvent al LSE”, a declarat acesta.

Profesorul Vlad Nistor a menționat că relația cu LSE a fost facilitată, printre altele, de Christopher Coker, profesor și director al think-thankului pe politică externă IDEAS, un bun cunoscător al României, care participă la multe întâlniri academice din România, „ei având un parteneriat relativ recent cu probabil cel mai activ think-thank românesc, New Strategy Center, în al cărui consiliu științific mă aflu de la fondare, și care este o structură extrem de inteligent construită și activă din punctul de vedere al urmăririi felului în care realitățile internaționale evoluează”.


Eurodeputatul Vlad Nistor, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universității din București și profesor emerit al Universității din București, a fost invitat să devină Visiting Senior Fellow al prestigioasei London School of Economics and Political Sciences, potrivit unui comunicat al instituției academice.

Ca membru al think-tank-ului de relații internaționale IDEAS al LSE, profesorul Nistor va coordona un nou proiect de cercetare, focalizat asupra viitorului relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. 

IDEAS este unul dintre cele mai importante think-tank-uri de politică internațională din lume, cu proiecte de anvergură globală. Între cei care au devenit cu timpul Visiting Senior Fellows în cadrul său se numără universitari, cercetători, diplomați, militari de rang înalt și personalități ale lumii financiare, între care amintim pe Jamie Shea, Sir Richard Barrons, prof. Priscilla Roberts, Gideon Rachman și alții.

Mai multe informații despre programul de cercetare si dezbateri al think-tank-ului de politică internațională pe care prof. univ. dr. Nistor a fost desemnat să-l conducă pot fi accesate aici.

Prof. univ. dr. Vlad Nistor face parte din Catedra de Istorie Antică și Arheologie a Facultății de Istorie din cadrul Universității București. Este cercetător și istoric, specializat în relațiile internaționale, iar între anii 2004-2012 a fost decan al Facultății de Istorie a UB. Totodată, profesorul Nistor a fost președinte al Senatului Universității din București timp de patru ani, între 2011 și 2015.

Vlad Nistor este membru al Parlamentului European de la 1 decembrie 2019, când a înlocuit-o pe Adina Vălean în calitate de membru al Parlamentului European, după ce aceasta a devenit membru al Comisiei Europene.

În Parlamentul European, Nistor este membru în Comisia pentru afaceri externe, în Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, în Delegația pentru relațiile cu India și în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest.

În cariera sa politică, Nistor a fost deputat între anii 2012 și 2016, iar în prezent este Vicepreședinte al PNL pentru politică externă, apărare și securitate națională. 

Totodată, Vlad Nistor a fost director general al Institutului Diplomatic Român, din 2005. În perioada 1998-2000, în mandatul lui Emil Constantinescu, a fost consilier de stat la Președinția României. Este membru în Consiliul Științific al asociației New Strategy Center.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Vlad Nistor

Vlad Nistor critică Comisia Europeană pentru atitudinea tacită legată de acuzațiile privind lipsa de imparțialitate din activitatea comisarului european pentru extindere

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) critică Comisia Europeană pentru atitudinea tacită privind acuzațiile de lipsă de imparțialitate a comisarului european pentru extindere Oliver Varhelyi în gestionarea proceselor de asociere și aderare a țărilor candidat din Balcanii de Vest, se arată într-o postare pe blogul personal.

În data de 14 februarie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere pe tema situației din Balcanii de Vest și despre cum abordează Uniunea Europeană, în ansamblul ei, extinderea în această regiune. Invitat pentru o interpelare pe acest subiect a fost comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.

Eurodeputatul român Vlad Nistor, membru al grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPE) , care a condus între 20 și 24 Februarie o misiune a subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE) a Parlamentului European (PE) în Bosnia și Herzegovina, a declarat că situația din regiune este una stabilă, dar delicată, iar comisarul Varhelyi, prin poziția esențială pe care o ocupă în gestionarea proceselor de asociere și aderare a țărilor candidat, are o obligație imensă întru buna gestionare a relațiilor UE cu statele din această parte a Europei.

În ultima vreme, însă, numeroase acuzații la adresa lui Varhelyi au apărut atât în presa de pe continent, cât și în cadrul Parlamentului European, unde un număr însemnat de membri au cerut Comisiei Europene investigarea acestor presupuse derapaje ale comisarului maghiar.

„Acuzele menționate sunt unele foarte serioase. Spre exemplu, site-uri precum EUObserver și Politico diseminează informația cum că Varhelyi ar gestiona relațiile UE cu statele candidate în consonanță cu liniile guvernului de la Budapesta și ar favoriza o abordare privilegiată față de anumite personaje controversate precum Aleksandar Vucic și Milorad Dodik. Mai mult, comisarul s-ar fi folosit de poziția sa pentru a diminua critici fundamentate din anumite rapoarte întocmite la adresa unor state-candidat, precum Serbia sau Turcia. De asemenea, ar fi trecut constant cu vederea numeroase violări ale drepturilor omului comise de guvernele acestor țări și ar fi direcționat preferențial fonduri europene de pre-aderare unor regimuri non-UE, aliate lui Viktor Orbán. Dacă se vor dovedi adevărate, se va constata imediat o incompatibilitate crasă a acestuia cu funcția pe care o ocupă în Colegiul Comisarilor”, a explicat eurodeputatul Vlad Nistor.

De asemenea, acesta a amintit că cea mai recentă gafă a lui Varhelyi a fost comisă chiar în timpul interpelării din plenul parlamentului de la Strasbourg.

„Acesta, agasat de tirul de întrebări al europarlamentarilor asupra legăturilor sale cu Serbia și alte state ce nu se aliniază pe deplin pozițiilor și valorilor UE, i-a numit pe aleșii europeni <<idioți>> , într-un schimb de replici cu un consilier, surprins de microfoanele lăsate deschise. Comisarul a rostit aceste cuvinte insultătoare imediat după interpelarea eurodeputatului croat Tomislav Sokol (PPE) asupra relațiilor prea strânse ale lui Varhelyi cu conducerea de la Belgrad, fapt ce l-a iritat vizibil pe comisar”.

Europarlamentarul Nistor a declarat, în urma acestui eveniment, că rechizitoriul împotriva lui Oliver Varhelyi continuă să crească, iar acesta din urmă, cu aroganță, evită să își asume măcar regrete pentru limbajul său ofensator la adresa aleșilor europeni.  Mai mult, eurodeputatul român a spus că atitudinea Comisiei Europene pe subiectul Varhelyi lasă mult de dorit, în special după ce purtătorul de cuvânt al instituției, Eric Mamer,  a declarat că nu există niciun plan de investigare a acțiunilor și a declarațiilor comisarului maghiar.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor: Atât eu personal, cât și grupul PPE, suntem susținători permanenți ai drepturilor opozantului rus Alexei Navalnî

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul român Vlad Nistor, deputat din partea PNL și membru al grupului Partidului Popular European, a declarat că, de la începutul persecuției împotriva lui Navalnîi de către regimul de la Moscova, atât el personal, cât și grupul PPE, au fost susținători permanenți ai drepturilor opozantului rus și observatori atenți ai condițiilor în care se regăsește dizidentul în detenția din Rusia, se arată într-o postare pe blogul personal.

Parlamentul European a adoptat pe 16 februarie o rezoluție privind respectarea drepturilor omului în Rusia, în special cu privire la recenta deteriorare a condițiilor și așa inumane de detenție ale lui Alexei Navalnîi. Rezoluția a fost adoptată cu 497 de voturi pentru, 17 împotrivă și 33 de abțineri. 

Deputații europeni au cerut eliberarea laureatului Premiului Saharov pentru anul 2021, Alexei Navalnîi, și a tuturor celorlalți prizonieri politici curajoși din Rusia care luptă pentru democrație și drepturile omului.

Până la eliberarea lor, condițiile de detenție a deținuților politici precum Navalnîi, care a fost supus unor rele tratamente, inclusiv torturi și riscă o nouă pedeapsă cu închisoarea de până la 25 de ani, trebuie să respecte obligațiile internaționale ale Rusiei. În special, Navalnîi are nevoie de acces la medicii la alegerea sa și la avocații săi și de permiterea comunicării cu familia sa.

Deputații au subliniat că UE și comunitatea democratică au nevoie de o strategie clară pentru a sprijini atât Ucraina, cât și democrația din Rusia, care ar însemna, de asemenea, și o victorie pentru Navalnîi. Ei au îndemnat statele membre UE să asiste apărătorii drepturilor omului ruși, activiștii pro-democrație și jurnaliștii independenți din Rusia și din afara acesteia.

Parlamentul European susține, de asemenea, că Putin trebuie să fie judecat și pentru crime îndreptate împotriva propriei populații și îndeamnă Consiliul UE să adopte măsuri restrictive împotriva celor responsabili de urmăriri arbitrare și torturarea protestatarilor anti-război.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Delegație a Subcomisiei pentru securitate și apărare din PE condusă de Vlad Nistor, vizită în Bosnia și Herțegovina: Aleșii BiH trebuie să implementeze reformele necesare procesului de aderare la UE

Published

on

© vladnistor.ro

O delegație a Subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE) din Parlamentul European, condusă de eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), a efectuat o deplasare în Bosnia și Herțegovina (BiH) în contextul turbulențelor geopolitice cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Potrivit unei informări, din delegație au mai făcut parte: Leopoldo López Gil (PPE, Spania), Dietmar Köster (S&D, Germania), Thijs Reuten (S&D, Olanda), Klemen Grošelj (Renew Europe, Slovenia), Viola Von Cramon-Taubadel (Verzi/ALE, Germania).

” Vizita noastră a permis membrilor Parlamentului European să evalueze gradul fragil de securitate existent într-o ţară care are în vedere aderarea la UE şi care a fost, de asemenea, afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.  În urma acordării statutului de țară-candidat, aleșii BiH trebuie să-și asume pe deplin responsabilitatea pentru implementarea reformelor necesare procesului de aderare. Statele membre ar trebui își intensifică sprijinul pentru EUFOR Althea, asigurându-se ca această forță să continue contribuția sa esențială la realizarea unui mediu sigur pentru cetățenii din întreaga țară”, a precizat Vlad Nistor.

La Saraievo, cei șase membri ai subcomisiei SEDE a Parlamentului European au avut întâlniri cu conducerea politică de vârf a țării, inclusiv cu membri ai Președinției Tripartite – președintele Željka Cvijanović și vicepreședinții Željko Komšić și Denis Bećirović – membri proeminenți ai guvernului și ai Adunării Parlamentare, inclusiv noile Colegii ale Casei de Reprezentanților și ale Camerei Popoarelor, precum și reprezentanți ai comunității internaționale, cum ar fi Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Ambasadorul SUA.

De asemenea, a fost efectuată o vizită pe teren în tabăra Butmir pentru a-i întâlni pe comandanții EUFOR Althea și pentru a vizita Cartierul General al NATO din Saraievo; aleșii europeni au observat și un exercițiu de deminare condus de Forțele Armate ale Bosniei și Herțegovinei.

Europarlamentarii au subliniat că statutul de țară-candidat este o oportunitate și o obligație pentru ca reprezentanții aleși ai BiH să îndeplinească așteptările cetățenilor săi.

Aceștia au evidențiat că drumul către un parteneriat mai strâns cu UE necesită ca Bosnia și Herțegovina să facă progrese tangibile în ceea ce privește cele 14 priorități cheie enumerate în Avizul Comisiei și să crească în continuare alinierea la măsurile restrictive ale UE împotriva Rusiei și să pună în aplicare eficient aceste convenții și sancțiuni. Eurodeputații au condamnat retorica inflamatorie și secesionistă care contribuie şi mai mult la vulnerabilizarea ţării.

Membrii Parlamentului European u constatat că forțele armate ale BiH sunt bine pregătite și profesioniste, dar angajamentul lor față de BiH trebuie să fie susținut de un buget care să reflecte nevoile unei armate moderne în ceea ce privește salariul și dotările.

Vestea înființării unui grup de infanterie ușoară ce va reuni batalioane multietnice a fost primită extrem de pozitiv de delegația SEDE. Acesta ar putea deveni un model pentru realizarea unei forțe armate multietnice funcționale în BiH.

Europarlamentarii au primit feedback pozitiv din partea autorităților BiH cu privire la rolul important al EUFOR Althea în asigurarea unui mediu sigur pentru cetățenii din acest stat.

Delegația SEDE a concluzionat că EUFOR Althea ar putea fi și mai eficientă în implementarea mandatului său dacă ar fi sporite atât dimensiunea contingentului cât și dotarea materială, cu capacități suplimentare foarte necesare pentru a asigura protecția cetățenilor din întreaga ţară.

Eurodeputații și-au exprimat, pe această cale, și recunoștința pentru bărbații și femeile care servesc pe teren în numele Uniunii Europene.

În contextul geopolitic actual și prin continua creștere a interferențelor externe maligne, în special din partea Rusiei, precum și a Chinei, este necesară o atenție sporită în monitorizarea și abordarea amenințărilor hibride, inclusiv dezinformarea și securitatea cibernetică.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL15 minutes ago

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

INTERNAȚIONAL53 minutes ago

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

NATO18 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ19 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.20 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

U.E.20 hours ago

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

NATO18 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending