Connect with us

NEWS

MAE lanseaza E-VIZA: portal electronic pentru facilitarea procesului de obtinere a vizelor

Published

on

MAEMinisterul Afacerilor Externe a lansat vineri, 8 noiembrie 2013, la sediul MAE, proiectul E-VIZA – portal electronic pentru facilitarea procesului  de obţinere a vizelor, cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013 – AXA PRIORITARĂ 2: Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei furnizării serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare, COD SIMS 32563.

Proiectul îşi propune să îmbunătăţească sistemul de procesare a cererilor de viză pentru România prin crearea unui nou serviciu electronic care va permite solicitanţilor să îşi întocmească online dosarul de aplicare, potrivit unui comunicat MAE.

Referindu-se la beneficiile proiectului, secretarul general al MAE a menţionat impactul pe care aceste măsuri le vor avea în ceea ce priveşte turismul, sectorul de afaceri, sistemul universitar, acestea fiind unele dintre domeniile pentru care aplică cel mai des solicitanţii de viză pentru România. Proiectul va aduce beneficii şi pe plan intern, pentru MAE, sistemul E-VIZA conferind consulilor români posibilitatea de a presta un serviciu modern, oferind un instrument de lucru care va permite o mult mai bună gestionare şi soluţionare în timp a cererilor de vize, în condiţiile în care personalul consular este insuficient numeric, iar solicitările consulare din partea cetăţenilor români din afara ţării s-au amplificat semnificativ. Sorin Moise a precizat că sistemul nu va vulnerabiliza în niciun fel chestiuni care ţin de securitatea acordării vizelor pentru România, combinând în mod util cerinţele de siguranţă, securitate şi accesibilitate.

Secretarul general al MAE a subliniat faptul că acest sistem informatic reprezintă doar unul dintre demersurile MAE de a aduce serviciul consular la standardele actuale în materie, ca parte a strategiei MAE de a oferi servicii consulare moderne şi rapide, care să reducă timpii de aşteptare, atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru cetăţenii străini.  Sorin Moise a cerut echipei de proiect să respecte graficul de implementare a sistemului, care va fi monitorizat de reprezentanţii MAE.

La rândul său, Bogdan Stănescu, directorul general al Departamentului Consular a menţionat că acest portal va contribui la facilitarea accesului solicitantului de viză către misiunile diplomatice ale României, reprezentând în acelaşi timp un portal de informaţii pentru aplicanţi, ajutându-i în acest fel să aibă pregătit dosarul când ajung la ghişeu şi reducând astfel durata de aşteptare, cu respectarea tuturor rigorilor care se impun în materie de acordare de vize.

Reprezentanţii grupului de companii care au câştigat licitaţia de implementare a proiectului E-VIZA au prezentat arhitectura proiectului, modul şi graficul de implementare al sistemului, format din mai multe aplicaţii, care se vor aplica în 135 de misiuni diplomatice, de către aproximativ 500 de angajaţi MAE.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 7 luni şi va consta în implementarea portalului E-VIZA , extern şi intern, implementarea componentelor software de suport necesare bunei funcţionări a portalului E-VIZA  şi asigurarea infrastructurii hardware pentru MAE şi secţiunile consulare din străinătate.

Sursa: MAE

INTERNAȚIONAL

Norvegia plănuiește să construiască prima autostradă subacvatică din lume. Planul include cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume

Published

on

Norvegia dorește să construiască până în 2050 prima autostradă subacvatică din lume, un proiect a cărui valoarea se ridică la 40 de miliarde de dolari, anunță CNN, citat de TVR.

Norvegia este renumită pentru peisajul său natural deosebit, terenul accidentat îngreunâd călătoriile.

Mai mult de 1.000 de fiorduri se găsesc pe coasta de vest a țării scandinave, unde locuiește o treime din populația țării de 5,3 milioane.

Pentru a face o călătorie de 1.100 de kilometri între orașul sudic Kristiansand și Trondheim, în nord, prin coasta de vest, de exemplu, durează în prezent 21 de ore și necesită șapte treceri de feribot.

Guvernul norvegian intenționează să reducă la jumătate acest timp, cu un proiect de infrastructură de 40 de miliarde de dolari, pentru a face ruta fără feribot.

Planul include poduri și cel mai adânc și mai lung tunel de rocă din lume.

Tunelul va fi construit prin fundația de stâncă, în subsolul marin, acesta fiind la o adâncime de 392 metri şi cu o lungime de 27 kilometri.

Cu toate acestea, cel mai ambițios element al proiectului este dezvoltarea unor tuneluri plutitoare, construite la o adâncime de 30 de metri sub apă.

Dacă Norvegia va reuși să ducă la bun final proiectul, aceasta ar putea deveni învingătoare în cursa globală, în contextul în care și China, Coreea de Sud sau Italia dezvoltă proiecte asemănătoare.

Continue Reading

NEWS

Premierul Spaniei Pedro Sanchez convoacă alegeri anticipate pentru 28 aprilie, după doar 8 luni de guvernare

Published

on

Premierul socialist spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat vineri convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 28 aprilie, după numai opt luni de guvernare, anunță Deutsche Welle.

”Am propus dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri legislative pentru 28 aprilie”, a declarat Sanchez, după o şedinţă de guvern extraordinară, anunț care era așteptat după ce Parlamentul a respins bugetul propus de Guvernul socialist, declanșând o criză legislativă.

Pe 5 martie vor fi dizolvate camerele, iar campania electorală va începe pe 12 aprilie.

”Spania este a cetăţenilor. Decizia le aparţine. Ei vor decide viitorul ţării”, a mai spus prim-ministrul socialist.

”Nu voi renunţa niciodată la dialog. Aşa putem găsi drumul spre rezolvarea crizei. Nu îmi place să mă fac că nu văd, prefer să iau taurul de coarne”, a mai spus acesta, informează Adevărul.ro

Pentru ca bugetul să fi fost aprobat, era nevoie de sprijinul a două partide separatiste catalane, care au solicitat Spaniei să recunoască dreptul regiunii la autodeterminare în schimbul votului.

Procesul celor 12 lideri separatiști, care a început săptămâna trecută la Madrid a provocat nemulțumirile blocului catalan parlamentar. În cele din urmă, Partidul socialist aflat la guvernare a respins solicitările catalanilor, deznodământul fiind respingerea propunerii de buget.

Premierul Pedro Sanchez s-a aflat la conducerea Guvernului spaniol doar opt luni, după ce predecesorul său, conservatorul Mariano Rajoy, a părăsit funcția în urma unui vot de neîncredere.

Guvernul socialist minoritar beneficia de sprijinul partidului Podemos, de extremă stânga, parlamentarii naționaliști basci și 17 deputați catalani separatiști.

Sondajele arată că Pedro Sanchez ar putea obține o largă majoritate a voturilor, dar nici în acest caz socialiștii nu vor putea forma o majoritate în Parlament, chiar dacă vor beneficia de sprijinul Partidului Podemos.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu militarii români din Grupul de luptă NATO din Polonia care asigură securitatea flancului nord-estic al Alianței

Published

on

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu militarii români din Grupul de luptă NATO din Polonia, anunță Ambasada Statelor Unite din România printr-o postare pe pagina oficială de Facebook.

”Acesta le-a mulţumit militarilor americani, britanici, polonezi, croaţi şi români care asigură securitatea flancului Nord-Estic al NATO”, mai este precizat în cadrul postării amintite mai sus.

Militarii români participă în cadrul Grupului de Luptă din Polonia pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianţei alături de partenerii americani, britanici, polonezi şi croați. Batalionul din Polonia, cu baza la Orzysz, la 100 de kilometri de granița cu enclava rusească Kaliningrad, se află sub comandă americană.

Întâlnirea dintre Mike Pompeo și militarii români a avut loc în contextul în care secretarul de Stat american se află la Varșovia, ultima oprire a turneului său diplomatic est-european care a cuprins escale la Budapesta și Bratislava, scopul fiind acela de a anunța revenirea și implicarea Statelor Unite în regiune, pe fondul unei influențe tot mai crescute a Rusiei și Chinei în regiune.

Totodată, acesta va participa la conferința privind “Promovarea unui viitor pașnic și sigur în Orientul Mijlociu”, unde se așteaptă să fie prezenți reprezentanți ai 60 de țări ale lumii, inclusiv reprezentanți ai UE și NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending