Un proiect portughez, castigatorul concursului european “Lumea pe care o vrei”

Comisia Europeană a anunțat câștigătorul marelui premiu al concursului World You Like (Lumea pe care o vrei) pentru cele mai bune soluții în domeniul schimbărilor climatice.

Pasture_Park wikipediaProiectul portughez intitulat Sown Biodiverse Pastures (pășuni semănate bogate în biodiversitate) a fost declarat câștigător pentru soluția inovatoare propusă cu privire la reducerea emisiilor de CO2, eroziunea solului și riscul producerii de incendii ale vegetației, în același timp propunând soluții pentru creșterea productivității pășunilor, informează Comisia Europeană, într-un comunicat.

Proiectul Sown Biodiverse Pastures implică peste 1 000 de agricultori portughezi, cărora le oferă amestecuri de semințe adaptate unor soluri specifice, de natură să contribuie la creșterea capacității de reziliență a solului la instabilitatea condițiilor de mediu. Proiectul, promovat de organizația Terraprima, a avut drept efect îmbunătățirea fertilității solului, a retenției de apă și a rezistenței la eroziune și, de asemenea, a contribuit la creșterea productivității pășunilor în multe zone din Portugalia.

Concursul Lumea pe care o vrei face parte din campania paneuropeană a Comisiei Europene de sensibilizare a publicului, denumită ”Lumea pe care o vrei, cu clima care îți place”, care promovează soluții practice, inovatoare și eficiente în domeniul schimbărilor climatice.

Proiectul Sown Biodiverse Pastures va beneficia de șansa de a înregistra un video profesionist, precum și de sprijin pentru promovarea proiectului în mass media europeană.

Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a anunțat câștigătorul în cadrul ceremoniei de decernare a premiului Sustainia, care a avut loc în Copenhaga. Doamna Connie Hedegaard a declarat: „Felicitări pentru proiectul Sown Biodiverse Pastures! Acest proiect este un exemplu perfect al modului în care soluțiile practice pentru combaterea schimbărilor climatice pot economisi bani și, de asemenea, pot crea locuri de muncă și pot stimula creșterea economică. A fost cu adevărat încurajator să vedem numărul de proiecte inovatoare din întreaga Uniune Europeană care au fost prezentate la concursul Lumea pe care o vrei. Este timpul să se multiplice aceste soluții climatice, astfel încât să construim lumea pe care o vrem, cu clima care ne place.”

De asemenea, în cadrul ceremoniei au fost premiate proiectele care s-au clasat pe locurile doi și trei în cadrul concursului Lumea pe care o vrei:

  • Airport Carbon Accreditation (acreditarea nivelurilor de CO2 pentru aeroporturi): acest proiect european, conceput în Bruxelles, reprezintă cooperarea dintre 75 de aeroporturi europene care urmăresc îmbunătățirea propriei eficiențe energetice, concomitent cu reducerea emisiilor de CO2. Programul a fost lansat în 2009 de ACI EUROPE, un organism european al aeroporturilor;
  • Low Energy Houses for Everyone (case cu consum energetic redus pentru toți): acest proiect propus de organizația Dworek Polski din Polonia construiește case conform tradiției poloneze, care sunt convenabile din punct de vedere al prețului și, în același timp, au un consum energetic redus.

Câștigătorul concursului a fost selectat de către Comitetul de premiere Sustainia, din care au făcut parte Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, Arnold Schwarzenegger, fostul guvernator al statului California, Gro Harlem Brundtland, fostul prim-ministru al Norvegiei și Dr. Rajendra Pachauri, președintele grupului pentru schimbări climatice al ONU.

Sustainia, un partener al campaniei, reprezintă o inițiativă internațională în materie de sustenabilitate, al cărei președinte este Arnold Schwarzenegger.

Concursul și campania Lumea pe care o vrei

Concursul Lumea pe care o vrei a reunit oameni creativi din întreaga UE, care și-au pus la încercare inovațiile în domeniul emisiilor reduse de carbon. Publicul a avut posibilitatea de a vota online proiectele favorite din rândul celor 269 de proiecte depuse. În continuare, cele mai bune proiecte au fost prezentate Comitetului de premiere Sustania.

De la lansarea acesteia în octombrie 2012, campania Lumea pe care o vrei, cu clima care îți place a ajuns la milioane de europeni. Campania a fost urmărită pe rețelele de socializare de peste 65 000 de susținători și s-a bucurat de sprijinul a peste 230 de organizații partenere din UE și al mai multor personalități, printre care Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, precum și premiatul actor Colin Firth.

Sursa:  CE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.