Connect with us

GENERAL

Italia. Nordul vaneaza romanii, sudul protesteaza impotriva mafiei

Published

on

 

napoliZeci de mii de persoane au manifestat sâmbata la Napoli pentru a comemora victimele mafiei si pentru a cere sa se puna capat fenomenului crimei organizate în sudul Italiei, relateaza Reuters.Organizatorii asteptau aproximativ 100.000 de persoane din toata Italia si din alte 30 de tari sa participe la acest mars, una dintre cele mai mari demonstratii împotriva grupurilor de crima organizata din ultimii ani.

Mare parte din economia Italiei o reprezinta în continuare cele mai mari patru organizatii mafiote – ‘Ndrangheta din Calabria, Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli si Sacra Corona Unita din Puglia. Astfel, potrivit ministrului de interne Roberto Maroni, numai ‘Ndrangheta, considerata în prezent cea mai puternica organizatie mafiota din Italia, are venituri de 45 de miliarde de euro pe an din vânzarile de pe piata europeana a drogurilor.

Rude ale victimelor, dintre care unii erau îmbracati în alb si purtau fotografii cu cei dragi pe care i-au pierdut, s-au aflat în fruntea manifestantilor, în timp ce numele unui numar de circa 900 de persoane omorâte de mafie se auzeau în difuzoare. Pe un afis era scris: “Nu i-ati omorât. Ei merg alaturi de noi”.

“Aceasta este o zi de sarbatoare, pentru ca ne amintit de mortii nostri, alaturi de acesti oameni tineri care s-au adunat aici. Ei reprezinta viitorul Italiei”, a declarat Vicenzo D’Agostino, tatal unui politist care a fost omorât de mafie împreuna cu sotia si copilul sau.

Marsul a fost organizat de Libera, o asociatie de grupuri sociale civile implicata în mai multe actiuni împotriva mafiei. Asociatia preia ferme si cladiri confiscate de autoritati de la mafie, transformându-le în scopuri sociale, în scoli sau centre de reabilitare a dependentilor de droguri.”O zi ca aceasta are semnificatie numai daca luptam în celelalte 364 ale anului”, a declarat preotul Luigi Ciotti, presedintele asociatiei Libera.

Politia italiana a înregistrat câteva succese rasunatoare în ultimii ani împotriva mafiei din Sicilia, arestând mai multi membri importanti, printre care si pe “capo di tuti capi” Bernardo Provenzano si presupusul sau urmas, Salvatore Lo Piccolo, în 2007.

Serviciile italiene de informatii afirmau luna trecuta ca recesiunea le ofera mafiotilor ocazia de a-si întari controlul asupra economiei, pentru ca se folosesc de banii câstigati din activitatile ilegale ca sa cumpere actiuni în sectorul de desfacere, al turismului si cel imobiliar. Pe de alta parte, afacerile care au nevoie de fonduri consistente au devenit vulnerabile în fata celor care acorda împrumuturi, potrivit raportului serviciilor de informatii.

“Ne aflam astazi aici pentru a arata ca mafia poate fi învinsa, daca suntem cu totii uniti”, a spus o participanta la manifestatie, Rossella Brescia.Potrivit AFP, scriitorul Roberto Saviano, autorul bestseller-ului adaptat pentru marele ecran cu titlul “Gomorra” si amenintat de Camorra din cauza cartii, a avut o aparitie surpriza în fata manifestantilor, la sfârsitul marsului. Cartea lui Saviano este o ancheta a crimelor mafiei napolitane.

sursa newsin

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

GENERAL

UE, reprezentată la cel mai înalt nivel la Conferința privind Libia, de la Berlin, ca dovadă a interesului european prioritar pentru găsirea unei soluții politice la războiul civil libian

Published

on

© European Union, 2020

Președintele Consiliului European Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant / vicepreședinte Josep Borrell vor participa la Conferința de la Berlin privind situația din Libia, informează un comunicat

Germania va găzdui duminică un summit care va reuni puterile străine şi taberele rivale din Libia pe care le susţin, pentru a încerca să pună capăt războiului pentru Tripoli şi pentru a relua discuţiile privind un acord de împărţire a puterii.

Potrivit comunicatului, Conferința de la Berlin este o oportunitate de a merge mai departe cu acest proces, iar UE este gata să mobilizeze instrumentele și resursele necesare pentru a garanta implementarea completă a rezultatelor Conferinței. De asemenea, reprezentarea la cel mai înalt nivel a UE este o mărturie a faptului că Libia este o prioritate pentru instituțiile europene, Uniunea fiind hotărâtă să joace un rol puternic și activ la toate nivelurile pentru a contribui la atingerea și menținerea unui acord de încetare a focului și a deschide calea către o soluție politică la un conflict continuu.

În acest context, Comisia Europeană transmite că „UE continuă să fie cel mai puternic susținător al activității reprezentantului special al ONU Ghassan Salamé și al misiunii de sprijinire a ONU în Libia (UNSMIL), precum și a procesului de la Berlin ca fiind singura cale către o Libie pașnică, stabilă și sigură”. 

Amintim că joi, Președintele Consiliului European și președintele rus Vladimir Putin au discutat telefonic despre importanța încetării ostilităților, ambii dorind ca toate părțile să ajungă la un acord de încetare a focului și să relanseze procesul politic.

Evenimentul va avea loc la câteva zile după eforturile eşuate ale Rusiei şi Turciei de a-l convinge pe Khalifa Haftar, ale cărui forţe controlează mare parte din estul şi sudul Libiei, să semneze un armistiţiu durabil şi să oprească ofensiva asupra capitalei cu prilejul unei vizite la Moscova din această săptămână. Mareşalul Haftar a plecat de la Moscova fără a semna o propunere în acest sens, relatează Agerpres.

Pe lângă participarea confirmată a UE și a Federației Ruse, prin intermediul președintelui Vladimir Putin și a ministrului de externe Serghei Lavrov, SUA vor fi reprezentate de Secretarul de Stat Mike Pompeo. 

 

 

Continue Reading

GENERAL

Șase luni de comandă NATO. Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu”, aflat în premieră la comanda SNMCMG-2, va pleca luni în misiune în Marea Neagră și Marea Mediterană

Published

on

© navy.ro

Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), din dotarea Forţelor Navale Române, aflat în premieră la comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), va pleca pe 20 ianuarie în misiune pentru şase luni în Marea Neagră şi Marea Mediterană, alături de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania şi Turcia, informează Forțele Navale Române printr-un comunicat, citat de Agerpres.

Statul Major al Forţelor Navale Române a informat, vineri, că misiunea se va desfăşura conform graficului de generare al forţelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Nava va fi prezentă în Marea Neagră, Marea Egee, Marea Adriatică şi Marea Mediterană şi va face escale pentru refacerea capacităţii de luptă în porturile: Varna (Bulgaria), Eregli (Turcia), Souda (Grecia), Aksaz (Turcia), Mersin (Turcia), Antalia (Turcia), Patras (Grecia), Split (Croaţia), Vlore (Albania), Palermo (Italia), Marsilia (Franţa), Mahon (Spania), Palma (Spania), Catania (Italia), Civitavecchia (Italia), Salamis (Grecia).

Puitorul de mine și plase ”Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) are la bord un echipaj format din 68 de marinari și militari de stat major, iar la comanda navei se află căpitan-comandorul Daniel Gheorma.

SNMCMG – 2 este una dintre cele patru forțe maritime multinaționale integrate, care contribuie la asigurarea măsurilor de securitate colectivă a Alianței Nord Atlantice și demonstrează solidaritatea partenerilor NATO.

Continue Reading

GENERAL

Eurostat: România, a doua cea mai mare creștere lunară din UE la comerțul cu amănuntul în noiembrie 2019

Published

on

© European Communities, 1996

În noiembrie 2019, comparativ cu octombrie 2019, volumul ajustat sezonier al comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,0% în zona euro (EA19) și cu 0,6% în UE28, conform estimărilor Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene. În octombrie 2019, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,2% în UE28.

În noiembrie 2019, comparativ cu noiembrie 2018, indicele de vânzări cu amănuntul ajustat în calendar a crescut cu 2,2% în zona euro și cu 1,9% în UE28.

Comparație lunară în funcție de sectorul de retail și de fiecare stat membru

Printre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale volumului total al comerțului cu amănuntul în noiembrie 2019, comparativ cu octombrie 2019, au fost înregistrate în Polonia (+ 3,3%), Belgia (+ 2,7%) și Letonia (+ 2,6%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Regatul Unit (-1,7%), Irlanda (-0,9%) și Finlanda (-0,5%).

În zona euro, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,4% pentru produsele nealimentare și cu 0,7% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 1,0%.

În UE28, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,9% pentru produsele nealimentare și cu 0,5% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce pentru combustibilii auto a scăzut cu 0,8%.

Comparație anuală în funcție de sectorul de retail și de fiecare stat membru

Printre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri anuale ale volumului total al comerțului cu amănuntul în noiembrie 2019, comparativ cu noiembrie 2018, au fost înregistrate în Ungaria (+ 7,3%), România (+ 6,5%) și Polonia (+ 5,9%). Cele mai mari scăderi au fost observate în Slovacia (-4,0%), Slovenia (-2,0%) și Regatul Unit (-1,0%).

În zona euro volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 3,1% pentru produsele nealimentare și cu 1,7% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilul auto a scăzut cu 1,4%.

În UE28, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 2,5% pentru produsele nealimentare și cu 1,7% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce pentru combustibilii auto a scăzut cu 0,9%.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending