BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
Majorarea cheltuielilor militare în Europa ar putea sprijini creșterea economică, afirmă un oficial BCE
Published
1 month agoon
By
Andreea Radu
Creșterea economică a zonei euro este deja afectată de războiul comercial declanșat de administrația Trump, însă o posibilă creștere a cheltuielilor militare interne ar putea sprijini redresarea economică, a declarat marți guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În ultimii doi ani, economia zonei euro a stagnat în mare parte și există din ce în ce mai multe semnale că un război comercial total cu SUA frânează deja investițiile companiilor și îi face pe consumatori să amâne cheltuielile. În plus, reducerea sprijinului pentru Ucraina al administrației Trump pune o nouă povară asupra blocului comunitar, care a promis că va finanța o parte mai mare din efortul de apărare al Ucrainei.
„Deși există puține vești bune cu privire la situația de securitate în Europa, așteptatele majorări ale cheltuielilor și investițiilor în apărare este posibil cel puțin să susțină creșterea PIB-ului pe termen mediu”, a spus Olli Rehn, la un eveniment organizat de MNI.
Acest impuls ar putea fi unul binevenit, în contextul în care perspectivele generale erau pesimiste încă înainte de anunțarea măsurilor comerciale de către administrația de la Washington.
„Tarifele americane și incertitudinea crescută au deja efecte negative asupra perspectivelor de creștere economic în zona euro pe termen scurt și mediu”, a adăugat acesta.
În acest context, Olli Rehn a arătat că Banca Centrală Europeană păstrează toate opțiunile deschise. „Consiliul guvernatorilor vrea să își păstreze o libertate deplină de acțiune, în special în momentul actual de incertitudine generalizată. Nu suntem deciși dinainte cu privire la o anumită direcție a dobânzilor”, a spus Rehn.
Cu toate acestea, ca un subtil indiciu că BCE nu a terminat încă ciclul de reducere a dobânzilor, Olli Rehn a precizat că inflația evoluează în linie cu prognozele.
„Inflația în zona euro se stabilizează în jurul țintei BCE de 2%”, a subliniat oficialul BCE.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Bulgaria a atins ținta de deficit bugetar de 3% din PIB, îndeplinind astfel ultima condiție pentru aderarea la zona euro
Ministrul Bogdan Ivan a discutat, la Washington, cu echipa de conducere a Băncii Mondiale despre finanțări concrete pentru proiecte care vor crește economia românească
Sebastian Metz, AHK România: Sprijinim pe deplin aderarea României la OCDE, care poate fi un impuls suplimentar pentru realizarea de reforme și îmbunătățirea mediului concurențial
Tarifele impuse de Trump ar trebui să declanșeze ”marșul către independență”, afirmă președinta BCE: Este momentul să ne luăm soarta în propriile mâini
Șefa BCE avertizează că UE trebuie să fie pregătită pentru tentativele lui Donald Trump de „a folosi tarifele ca armă” și „șantaj”
Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
BCE este ”pregătită să intervină” în cazul în care războiul comercial ar afecta stabilitatea financiară a zonei euro
Published
2 weeks agoon
April 13, 2025By
Teodora Ion
Banca Centrală Europeană este ”pregătită să intervină” în cazul în care va exista un risc la adresa stabilității financiare a zonei euro, a dat asigurări președinta instituției financiare, Christine Lagarde, după ce piețele financiare au resimțit din plin războiul comercial pornit de Donald Trump, informează AFP, citat de Agerpres.
BCE ”urmărește îndeaproape situația și este întotdeauna pregătită să intervină” și să utilizeze ”instrumentele de care dispune”, a declarat Christine Lagarde la Varșovia, pe marginea unei reuniuni informale a miniștrilor de Finanțe din zona euro, fără a da mai multe detalii.
Scena comercială globală a fost afectată de tarifele colosale dezvăluite de președintele american Donald Trump.
Valoarea produselor americane vizate se ridică la 22 de miliarde de euro: produse agricole și produse din statele americane conduse de Partidul Republican al președintelui Donald Trump.
În egală măsură, aceasta a reiterat deschiderea blocului european de a negocia constructiv cu Statele Unite.
Comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, se va deplasa luni la Washington pentru a se întâlni cu omologii americani, informează Politico Europe.
Aceasta este a treia vizită a comisarului european pentru Comerț la Washington de când Donald Trump a revenit la Casa Albă, în luna ianuarie.
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
Guvernatorul Băncii Franței: Politicile lui Trump subminează încrederea în dolarul american și pot întări rolul internațional al euro
Published
3 weeks agoon
April 10, 2025
François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franței și membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat joi că politicile recente ale președintelui american Donald Trump au început să erodeze încrederea în dolarul SUA, cu posibile consecințe asupra echilibrului monetar internațional, informează Reuters, preluat de Agerpres.
„Elementul semnificativ de constanță al politicii SUA din ultimele decenii a fost atașamentul față de rolul central al dolarului. Cred că administrația Trump are de asemenea această opinie, dar este extrem de incoerentă în modul în care o practică”, a declarat Villeroy în cadrul unui interviu la postul de radio France Inter. „Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile și săptămâni afectează încrederea în moneda SUA”, a subliniat oficialul francez.
Declarația vine în contextul în care președintele Trump a anunțat miercuri suspendarea, pentru 90 de zile, a tarifelor comerciale impuse majorității țărilor – cu excepția Chinei – pentru a permite negocieri. Măsura a generat imediat reacții pozitive pe bursele din SUA și Asia, însă a fost însoțită de critici privind lipsa de coerență a administrației americane în domeniul economic și comercial.
Villeroy a subliniat că „protecționismul și imprevizibilitatea administrației Trump sunt elemente nefavorabile pentru economia SUA”, adăugând că o diminuare a încrederii în dolar ar putea crea un teren favorabil pentru consolidarea rolului internațional al monedei unice europene.
„Ce bine că Europa, în urmă cu 25 de ani, a creat euro. Ne-am creat propria autonomie monetară, putem gestiona ratele dobânzilor noastre într-un mod care este diferit de SUA, așa cum nu a fost cazul înainte”, a spus guvernatorul Băncii Franței, lăsând să se înțeleagă că BCE este într-o poziție de forță pentru a proteja economia europeană de șocuri externe.
În ceea ce privește economia franceză, Villeroy a reafirmat că nu se așteaptă la o recesiune, în ciuda încetinirii ritmului de creștere. Pe fondul acestor incertitudini, ministrul de Finanțe Eric Lombard a anunțat miercuri o revizuire în scădere a prognozei de creștere pentru 2025, de la 0,9% la 0,7%.
Declarațiile vin într-un moment sensibil pentru piețele internaționale, în care volatilitatea este alimentată de incertitudini geopolitice, tensiuni comerciale și decizii politice cu impact global.
BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ
Tarifele impuse de Trump ar trebui să declanșeze ”marșul către independență”, afirmă președinta BCE: Este momentul să ne luăm soarta în propriile mâini
Published
4 weeks agoon
March 31, 2025By
Teodora Ion
Tarifele impuse de președintele american Donald Trump ar trebui să reprezinte începutul unui ”marș către independență” pentru Europa, a subliniat luni președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, informează Politico Europe.
Într-un interviu acordat France Inter cu două zile înainte ca tarifele de 25% impuse de președintele american asupra importurilor de automobile să intre în vigoare, Lagarde a declarat că acest moment reprezintă o oportunitate unică pentru Europa, în ciuda posibilelor perturbări pe termen scurt ale economiei.
”Consider că este un moment în care putem decide împreună să ne luăm soarta în propriile mâini și cred că este un marș către independență”, a susținut ea, adăugând că acest lucru se aplică atât domeniilor finanțelor și tehnologiei informației, cât și apărării și energiei.
În cadrul interviului, Lagarde a avertizat, de asemenea, că nu este încă posibil să se constate victoria asupra inflației, dat fiind gradul ridicat de incertitudine care persistă la nivel geopolitic.
În timp ce economia a avut dificultăți în a prinde avânt în ultimele luni, perspectiva unei expansiuni majore a cheltuielilor publice în Germania a îmbunătățit perspectivele de creștere pentru zona euro – și a ridicat, de asemenea, traiectoria probabilă a inflației.
În ultimele zile, Consiliul guvernatorilor BCE a părut divizat cu privire la continuarea sau nu a reducerii ratelor dobânzilor la următoarea sa reuniune de politică monetară din 17 aprilie.
”Suntem aproape de țintă, dar trebuie să ne menținem acolo”, a declarat Lagarde.
Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că intenționează să impună un tarif suplimentar de 25 % pentru mașini și piese auto importate în valoare de sute de miliarde de dolari. Măsura urmează să afecteze principalii parteneri comerciali ai SUA, inclusiv Mexicul, Canada, Coreea de Sud, Japonia și Germania.
Uniunea Europeană și Canada au reacționat la aflarea acestei vești, criticându-o. Mai mult, Donald Trump a amenințat că va impune tarife suplimentare dacă cele două, UE și Canada, colaborează pentru a provoca ”daune economice” „celui mai bun prieten pe care l-au avut vreodată”.
Tarifele, programate să intre în vigoare la 3 aprilie, reprezintă o amenințare semnificativă pentru industria auto europeană și marchează cea mai dramatică escaladare de până acum în actualul război comercial al lui Trump. Experții avertizează că măsurile ar putea avea consecințe grave pentru economia mondială.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Colaborarea strânsă dintre ICI București și Danubius Exim a contribuit la transformarea cadrului fiscal din România într-unul adaptat realităților digitale, în beneficiul cetățenilor și instituțiilor, subliniază Adrian-Victor Vevera

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă

Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Președintele Turciei a sosit la Roma pentru a discuta cu Giorgia Meloni despre consolidarea cooperării între cele două țări

Giorgia Meloni califică armistițiul de trei zile propus de Putin drept ”insuficient”: Ucraina a arătat că dorește pacea. Acum Rusia este cea care trebuie să demonstreze același lucru

Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite

Integrarea conceptului de ”gender medicine” în politicile publice de sănătate, o necesitate pentru femeile din România, subliniază senatoarea Nicoleta Pauluic

Bolojan îl felicită pe Mark Carney pentru câștigarea alegerilor în Canada: România dorește un parteneriat puternic în economie, energie și securitate

Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei

Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice