Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

Published

on

© Guvernul României

Premierul României, Marcel Ciolacu, și omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean, s-au întâlnit astăzi la Chișinău pentru a discuta despre integrarea europeană a Republicii Moldova și colaborarea bilaterală în diverse domenii, inclusiv infrastructura și energia. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au subliniat importanța parteneriatului strategic între România și Republica Moldova, subliniind că această colaborare este esențială pentru parcursul european al țării vecine.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este obiectivul comun al ambelor state.

„Între România și Republica Moldova este mai mult decât o relație de fond. Eu nu cred în fratele mai mic sau fratele mai mare. Suntem frați și avem împreună un singur obiectiv. În acest moment, obiectivul principal este integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că Republica Moldova trebuie să urmeze calea europeană pentru a-și asigura securitatea și dezvoltarea. „Rusia va duce Republica Moldova în zona izolării, în zona sărăciei. Nu va aduce nici securitate, nici dezvoltare”, a avertizat prim-ministrul român, subliniind că „România trebuie să fie podul Republicii Moldova către Uniunea Europeană”.

În declarațiile sale, Ciolacu a accentuat că integrarea în UE va aduce Republicii Moldova beneficii economice semnificative, inclusiv creșterea salariilor și pensiilor, așa cum s-a întâmplat în România. „În România am ajuns la un salariu mediu de 1.100 de euro și o pensie medie de 550 de euro. Asta va aduce și Republicii Moldova integrarea în Uniunea Europeană”, a explicat acesta.

De asemenea, șeful Executivului român și omologul său din Republica Moldova au participat la ceremonia de donare de către România a 20 de microbuze școlare către Republica Moldova, continuare a unui proiect mai amplu de care au beneficiat multe școli din Republica Moldova. De altfel, Guvernul României s-a angajat într-un efort mai amplu și de lungă durată în sprijinul educației din țara vecină. Pe lângă  Pentru anul universitar în curs sunt finanțate 4300 de burse pentru studenții din Republica Moldova.

Premierul Dorin Recean a mulțumit României pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în cele mai dificile momente, inclusiv în parcursul european.

„România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar şi în parcursul nostru european”, a declarat Recean. El a evidențiat numeroasele proiecte comune în infrastructură, educație și energie, menționând că România joacă un rol crucial în modernizarea Republicii Moldova.

Premierul moldovean a mai subliniat importanța proiectelor de interconectare, inclusiv construcția unui nou pod peste Prut, care va lega localitățile Ungheni din România și Republica Moldova.

„Acest pod nu doar că va facilita transportul și comerțul între țările noastre, dar va deschide calea pentru mai multe investiții în Republica Moldova”, a precizat Recean, adăugând că acest tip de proiecte contribuie la integrarea mai rapidă a Moldovei în Uniunea Europeană.

În acest sens, șeful guvernului român a subliniat că România va continua să deruleze Acordul de 100 de milioane de euro dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil. În acest mod au primit și vor primi finanțare proiecte de impact, pe lângă finanțarea de microbuze școlare, care vor ajunge în satele și orașele din Republica Moldova sau reabilitarea unor clădiri de patrimoniu, fiind vizate și proiecte de dezvoltare locală sau investiții strategice, precum creșterea capacităților de gestionare a situațiilor de ordine publică.

Ambele părți au reiterat necesitatea aprofundării relațiilor economice și comerciale între cele două țări, subliniind că aceste schimburi vor accelera procesul de aderare al Republicii Moldova la UE.

Premierul Marcel Ciolacu este însoțit în vizita oficială din Republica Moldova de vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul R. Moldova votează Elena Lasconi: Să alegem un președinte dedicat valorilor democratice și viitorului în marea familie europeană

Published

on

© European Union, 2024

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, face apel către moldovenii cu cetățenie română să voteze responabil pentru un președinte dedicat valorilor democratice și a viitorului în marea familie europeană și se alătură liderilor care o susțin pe candidata USR, Elena Lasconi, în cursa pentru prezidențiale. 

„Începând de astăzi și pe parcursul următoarelor trei zile, îndemn toți moldovenii cu cetățenie română să participe la alegerile prezidențiale din România. Vă încurajez să ieșiți la vot, indiferent că vă aflați în România sau în orice colț al lumii. Votul nostru este un drept, dar și o responsabilitate față de viitorul nostru comun. Să alegem un președinte dedicat valorilor democratice și a viitorului în marea familie europeană. Eu votez Elena Lasconi”, a spus premierul Dorin Recean.

De asemenea, acesta condamnă asaltul asupra democrației din România: „Asaltul asupra democrației care se întâmplă acum în România l-am simțit și noi, în Republica Moldova. Eu votez Elena Lasconi.”

Reamintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a întâlnit joi la București cu candidata pro-europeană la funcția de președinte al României, Lasconi, căreia i-a transmis susținerea explicită la turul al doilea al scrutinului prezidențial.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a întâlnit joi la București cu candidata pro-europeană la funcția de președinte al României, Lasconi, căreia i-a transmis susținerea explicită la turul al doilea al scrutinului prezidențial.

“Îi mulțumesc tare mult doamnei președinte Maia Sandu pentru că a venit la București să mă susțină. Am multe de învățat de la domnia sa, este un exemplu de lider curajos și sunt extrem de onorată că are încredere în mine și în puterea noastră, a cetățenilor români, de a le ține piept rușilor. M-a emoționat când am auzit-o povestind că România a fost un model pentru Republica Moldova și că speră să rămână așa în continuare. Maia Sandu are un mesaj pentru noi toți, ascultați-o, vă rog! Este o voce onestă, clară, care știe ce poate face propaganda rusă”, a transmis Elena Lasconi, după discuție.

 

Ca urmare a întâlnirii, Maia Sandu a transmis că o va vota pe Elena Lasconi și i-a îndemnat pe români să procedeze la fel.

“Dragi români, în acest sfârșit de săptămână din nou mergem la vot. Eu voi vota cu Elena Lasconi, pentru că este autentică și simt că iubește România. Cel mai periculos pentru o națiune este când e cuprinsă de frică și dușmănie. Înțeleg că mulți dintre noi sunt cuprinși de îngrijorare și caută un lider cu caracter care să ne unească. Cred că doamna Lasconi poate fi acel lider curajos și cu dragoste față de români care să unească și care să țină România pe calea cea dreaptă. Pentru noi, cei din Republica Moldova, România întotdeauna a fost un model de urmat. Prin efortul românilor, România stă azi cu fruntea sus în Uniunea Europeană. Progresele se văd cu ochiul liber. De aceea și noi vrem să fim parte din Uniunea Europeană, dar avem nevoie de ajutorul vostru. Știu că Elena Lasconi nu va renunța la relația cu Republica Moldova, ci va continua ce am început să facem împreună. Avem multe proiecte frumoase de realizat. Destinul nostru comun este lumea liberă – bunăstarea, stabilitatea și dezvoltarea pe care le aduce apartenența la Uniunea Europeană. Am încredere că, așa cum românii au făcut-o de-a lungul istoriei, Elena Lasconi se va lupta pentru țară și va câștiga pentru țară. Pentru o Românie puternică, respectată, pentru ca toți românii, de acasă și de peste hotare, să fie uniți, respectați și mândri de națiunea lor în Europa și în lume. Așadar, pentru mine și pentru mulți alții, viitorul nostru pașnic și prosper e cu „DA“ pentru Elena Lasconi! Așa să ne-ajute Dumnezeu!”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

 

Întrevederea dintre cele două a avut loc după ce Lasconi precizase că a avut o convorbire telefonică cu Maia Sandu, căreia i-a transmis candidatei USR că de bilanțul alegerilor din România depinde destinul european al celor două state românești.

“Mi-a spus că înțelege mai bine decât oricine câta presiune este pe mine. Că trebuie să mă gândesc că este responsabilitatea tuturor, în ceea ce privește calea pe care vrem să o alegem, dacă este europeană sau nu. Eu nu reușesc să mă detașez, încerc să dau tot ce este mai bun din mine în fiecare zi, pentru ca rezultatul să fie Elena Lasconi, adică drumul european”, a spus Lasconi, după ce, în primul tur al scrutinului prezidențial, moldovenii cu cetățenie română i-au oferit peste 56% din sufragii.

Maia Sandu s-a aflat în România cu o zi înainte să debuteze în străinătate turul al doilea de scrutin al alegerilor și la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie, documentele cuprinzând “informaţii relevante privind operaţiuni externe maligne, inclusiv finanţare ilegală, amplificare sintetică a unor campanii digitale şi atacuri cibernetice de amploare care au avut ca ţintă alegerile prezidenţiale din România”.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică, după ce au avut loc mai multe demisii pentru situația creată în sectorul energetic al Republicii Moldova. Potrivit premierului, Energocom nu a achiziționat gaze, ascunzându-se în spatele birocrației, și nu a asigurat, astfel, necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri, informează comunicatul oficial al Guvernului. 

Din funcții vor fi demiși ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a admis greșeli în gestionarea situației, și directorul general Energocom, Victor Bînzari.

De asemenea, a fost solicitată demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, care a blocat achiziționarea de gaze de către instituțiile responsabile. În acest sens, prim-ministrul a solicitat Agenției Proprietății Publice să convoace Adunarea Generală pentru a numi un nou membru, în colaborare cu societatea civilă.

„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț. În loc să caute vinovați și să paseze responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz la momentul oportun”, a spus prim-ministrul.

În același timp, șeful Executivului a subliniat că va prelua portofoliul energetic, până la numirea noului ministru, accentuând că în cadrul unei ședințe cu instituțiile responsabile de asigurarea țării cu gaz și energie electrică au fost trasate mai multe sarcini legate de planurile de contingență pentru perioada următoare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA3 hours ago

Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România

NATO10 hours ago

România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale

MAREA BRITANIE10 hours ago

Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev

NATO12 hours ago

EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI3 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending