Connect with us

ENERGIE

Marcel Ciolacu, întâlnire cu CEO-ul OMV: Premierul speră că opoziția Austriei privind aderarea României la Schengen nu va afecta imaginea OMV în România

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, în cadrul căreia s-a discutat despre perspectivele proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, context în care șeful Guvernului a adus în discuție și blocajul aderării României la spațiul Schengen generat de veto-ul Austriei, informează Palatul Victoria într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susține cu toată determinarea acest proiect strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce țării noastre independența energetică.

“Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susținând că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți.

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

La discuţii, au mai participat președintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Guvernul a aprobat noua Strategie Energetică a României 2025-2035, anunță Sebastian Burduja: „Este viziunea pentru un viitor sigur, competitiv și curat în domeniul energiei”

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Guvernul a aprobat noua Strategie Energetică a României 2025-2035, a anunțat joi ministrul Energiei Sebastian Burduja, subliniind că aceasta reprezintă viziunea pentru un viitor sigur, competitiv și curat în domeniul energiei, pentru România de mâine.

„După 17 ani, am făcut astăzi un pas esențial: Guvernul a aprobat noua Strategie Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050. Este mai mult decât un document – este viziunea pentru un viitor sigur, competitiv și curat în domeniul energiei, pentru România de mâine. Un plan al investițiilor inteligente, al pragmatismului și al mobilizării resurselor proprii, astfel încât România să devină cu adevărat o forță în regiune și dincolo de ea. Prin noi înșine înseamnă dezvoltare, locuri de muncă, o economie competitivă, o țară respectată în România și în lume”, a scris Burduja, pe Facebook.

 

Ministrul Energiei a avertizat că suntem într-un nou moment critic, în care ne confruntăm cu fluctuații majore ale pieței, crize geopolitice și securitare, precum și dificultăți economice.

„Răspunsul nostru este ambițios: folosirea resurselor proprii și reducerea importurilor, investiții masive în capacități de producție a energiei și în rețeaua de transport și distribuție, producție locală de echipamente, digitalizare și tehnologii de vârf, toate în slujba unui sector energetic, care oferă energie sigură, ieftină și curată”, a punctat acesta.

De asemenea, făcând referire la noua Strategie Energetică a României, Sebastian Burduja a declarat că aceasta este „declarația unei națiuni care refuză să mai fie dependentă de alții, ci își asumă să devină un lider – pentru sine, pentru regiune și pentru un viitor sustenabil”.

„Este timpul să transformăm resursele și inteligența noastră în putere economică, în siguranță și în competitivitate. România clădește un viitor în care niciun român nu va mai suferi din cauza sărăciei energetice și nicio companie nu va fi nevoită să închidă porțile din cauza costurilor mari la energie. Înainte, împreună”, a conchis ministrul.

Continue Reading

ENERGIE

Ministrul Energiei semnalează Comisiei Europene problema prețurilor mari la energie pentru statele din Estul Europei: Situația este de ”neacceptat” pentru români

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a discutat cu reprezentanți ai Comisiei Europene despre problema prețurilor mari pe care statele din Estul Europei le platesc la energie, subliniind, totodată, că situația este de „neacceptat” pentru cetățenii români. 

„În urma demersului comun pe care România, Grecia și Bulgaria l-au făcut în aceste săptămâni pentru a pune pe masa Uniunii Europene problema prețurilor mari pe care statele din Estul Europei le plătesc, am discutat în această dimineață, la Ministerul Energiei, cu reprezentanții Comisiei Europene veniți special la București pentru a găsi soluții la această situație dureroasă. Am fost foarte ferm în a transmite faptul că, pentru cetățenii români și pentru firmele românești, situația este de neacceptat. Dacă vrem să avem cetățenii de partea Europei, atunci trebuie să le demonstrăm că există o piață integrată europeană de energie, în care prețurile sunt juste pentru toți”, a transmis Ministrul Energiei în urma reuniunii.

Ministrul Sebastian Burduja le-a subliniat oficialilor de la Bruxelles că încă sunt state membre UE care refuză și în anul 2024 să își îndeplinească obligațiile din sectorul energetic, chestiuni pe care România le-a îndeplinit odată cu aderarea la UE: „Am subliniat faptul că România, în cadrul procesului de aderare la UE, a trebuit să implementeze reforme foarte grele, să ia decizii care au lăsat urme, inclusiv în sectorul energetic, dar alte state membre ale Uniunii, în anul 2024, refuză să își îndeplinească obligațiile. Este de neînțeles cum două state cheie, de tranzit pentru fluxurile energiei între Vest și Est, Austria și Slovacia, nu au nicio interconexiune. Nu este drept față de țările care își fac treaba, așa cum este România, nu este drept față de români și companiile românești.”

Ministrul Energiei a cerut în cadrul întâlnirii soluții pentru a accelera interconexiunile, acolo unde ele trebuie realizate, dar și evaluarea imediată a infrastructurii existente, din perspectiva capacității la care aceasta este utilizată: „Am solicitat, totodată, să discutăm despre soluțiile pe termen scurt pe care le avem pentru a proteja consumatorul final, nu doar cetățeni, dar și companii. Cum poate fi o firmă competitivă chiar în interiorul Uniunii Europene, când costurile sale cu energia sunt mult mai mari decât pentru o firmă din Vestul Europei?”

Sebastian Burduja a ridicat problema vârfurilor de consum, în contextul sezonului rece: „Una dintre soluțiile pe care le-am pus pe masa reprezentanților Comisiei Europene este utilizarea instrumentelor financiare ale UE pentru a stimula relocarea capacităților de producție pe gaz, un lucru care va ajuta inclusiv Ucraina și Republica Moldova, aflate acum sub o presiune imensă.”

„Situația din regiune nu poate fi uitată, în raport cu problema prețurilor la energie – am văzut din nou asaltul Federației Ruse asupra sistemului energetic ucrainean, iar asta înseamnă că va crește cererea, iar iarna ce urmează e dificilă pentru toți. Noi ne vom face treaba, însă trebuie mai multă solidaritate la nivel european. Înainte, împreună”, a conchis Ministrul Energiei în intervenția sa.

Continue Reading

ENERGIE

Contractul pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă a fost semnat la Baku, cu prilejul COP29. Sebastian Burduja: „Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii”

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministerul Energiei anunță că la Baku, cu prilejul COP 29, a fost semnat contractul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă între Nuclearelectrica şi consorţiul companiilor Flour, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU – Canada) şi Ansaldo (Italia). 

Potrivit comunicatului oficial, ministerul a votat joi, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica SA, pentru semnarea contractului cel mai important pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.  Vineri, în cadrul unei ceremonii festive la Baku, reprezentanții Nuclearelectrica și Energonuclear (compania de proiect) au semnat contractul de Inginerie, Achiziții și Management al Construcției (EPCM), faza LNTP, pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Evenimentul are loc în cadrul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice, COP 29, și marchează o etapă critică în consolidarea securității energetice și a tranziției către o energie accesibilă și curată pentru România.

„Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032. Semnarea contractului de astăzi a necesitat un efort considerabil, pe toate palierele: diplomatic, financiar, juridic. Mulțumesc tuturor autorităților statului român, de la toate nivelurile, pentru susținerea constantă a acestei investiții vitale pentru generațiile viitoare. Și pentru echipa noastră este o zi aparte, încununarea mandatului la conducerea ministerului energiei. Energie sigură, accesibilă și curată pentru România de mâine”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a prrecizat că cifrele proiectului sunt impresionate, deoarece cele două noi reactoare vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW la Cernavodă, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minim 10 milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare an.

„Pe baza producției estimate, Unitățile 3 și 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual de astăzi pentru peste 7 milioane de gospodării în România”, a adăugat Burduja.

El a că odată finalizată această investiţie, peste 7-8 ani, România va asigura peste 30% din necesarul de energie la nivel naţional doar prin producţia de energie nucleară.

.„Mai mult, țara noastră va avea un preț la energie competitiv la nivel regional și european, ceea ce va susține întreaga economie românească și va reduce facturile pentru toți românii. Pasul istoric de astăzi este și unul simbolic: iată că România este capabilă să ducă mai departe proiecte strategice gândite acum 50 de ani și blocate de decenii de ezitări, nepăsare sau lipsă de decizie”, a mai spus ministrul Energiei.

Contractul EPCM a fost încheiat între EnergoNuclear, filială deținută integral de Nuclearelectrica, și compania mixtă FCSA formată din companiile Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington Bucharest Branch, AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare S.p.A., S&L Engineers, Ltd. și Sargent & Lundy Energie S.R.L. Acest contract este structurat în două faze esențiale: LNTP (Limited Notice to Proceed) și FNTP (Final Notice to Proceed).

„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea și, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului.  Unitățile 3 și 4, tehnologie CANDU, vor oferi României securitate energetică și energie curată într-un mod sigur și durabil. Odată ce Unitățile 3 și 4 vor fi conectate la rețea, 66% din energia curată a României va fi furnizată de energia nucleară, demonstrând, încă o dată, rolul critic al energiei nucleare în decarbonizare”, a declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

În cadrul fazei LNTP, prin contractul EPCM se furnizează servicii de proiectare, dezvoltare și management de proiect, inginerie, asistență tehnică și asistență pentru achiziții, toate orientate spre a asigura un sistem integrat de asigurare a calității, astfel încât Unitățile 3 și 4 să fie pregătite pentru punerea în funcțiune comercială. După finalizarea acestei faze și reexaminarea fezabilității pe baza indicatorilor tehnici și economici actualizați, se va putea trece la decizia finală de investiție, care va permite debutul efectiv al construcției în teren.

Extinderea Unităților CANDU 3 și 4 are un impact major asupra economiei și sustenabilității energetice a României. Prin acest proiect ambițios, România va crea aproximativ 19.000 de locuri de muncă indirecte și va contribui cu 33% la producția totală de energie la nivel național prin energie nucleară. De asemenea, emisiile de CO2 vor fi reduse cu 20 de milioane de tone anual odată ce cele patru unități vor fi operaționale.

În plus, proiectul nuclear va impulsiona dezvoltarea lanțului național de aprovizionare, stimulând o gamă largă de industrii conexe. Ministerul Energiei felicită partenerii implicați și reafirmă sprijinul total pentru succesul acestui proiect de importanță strategică națională și regională.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO4 hours ago

Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta

POLITICĂ4 hours ago

Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice

ROMÂNIA4 hours ago

Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic

NATO4 hours ago

Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România

PARLAMENTUL EUROPEAN5 hours ago

Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România

SECURITATE5 hours ago

Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean

ROMÂNIA6 hours ago

MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”

JUSTIȚIE7 hours ago

Ziua Constituției. Klaus Iohannis: Constituția este un scut împotriva amenințărilor la adresa democrației. Aderarea României la NATO și UE sunt direcții constituționale ireversibile

ROMÂNIA7 hours ago

Mesajul președintelui CCR de Ziua Constituției: CCR va continua să apere Constituția în fața forțelor care amenință valorile fundamentale ale democrației

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Siria: Regimul al-Assad a fost răsturnat de la putere după 50 de ani. Donald Trump anunță că Bashar al-Assad a fugit din țară, pierzând “protecția Rusiei lui Putin”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII4 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ5 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ7 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending