Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Marcel Ciolacu subliniază nevoia de a recupera decalajele înregistrate în implementarea PNRR: Anii 2025 și 2026 sunt definitorii dacă dorim să aderăm la OCDE în 2026

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, împreună cu echipa de viceprim-miniștri și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, va avea până la sfârșitul acestei luni  discuții cu fiecare dintre miniștrii și reprezentanții entităților care gestionează proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în scopul unei analize detaliate a stadiului de implementare a țintelor și jaloanelor aferente.

Ulterior, coordonatorii de reforme și investiții își vor asuma în ședință de guvern, prin memorandum, un calendar privind progresul lunar al îndeplinirii angajamentelor asumate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, anunțul a fost făcut de premier în cadrul reuniunii Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, desfășurată la Palatul Victoria cu participarea Directorului General SG RECOVER (Task Force pentru Redresare și Reziliență din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene), Céline Gauer, și a altor reprezentanți ai Comisiei Europene. 

Citiți și: Ministrul Marcel Boloș: Implementarea PNRR este testul nostru de maturitate administrativă și economică. Trebuie să acționăm ferm și rapid pentru a maximiza absorbția fondurilor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea finanțărilor europene din PNRR, în perspectiva unei renegocieri cu Comisia Europeană a țintelor și jaloanelor asumate, care să permită o prioritizare mai eficientă a proiectelor și reformelor implementate, ”pornind de la informații realiste, nu optimiste”.

”Dezvoltarea României depinde și de modul în care ne mobilizăm să atragem banii care ne-au fost alocați de la bugetul Uniunii Europene și să recuperăm în perioada următoare decalajul mare pe care îl înregistrăm în implementarea PNRR. Iar anii 2025 și 2026 sunt definitorii pentru atingerea acestor obiective, dacă dorim și să putem adera în 2026, așa cum ne-am propus, la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

La rândul său, Directorul General SG RECOVER, doamna Céline Gauer, a susținut că este nevoie de o schimbare de abordare în cele 18 luni pe care România le mai are la dispoziție, astfel încât să se asigure că poate atrage fondurile ce i-au fost alocate prin PNRR de la bugetul Uniunii Europene.

Oficialul european și-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini partea română în aceste demersuri, amintind însă că deși au fost înregistrat progrese, există ținte și jaloane încă nerealizate, și a dat asigurări că stadiul implementării va fi evaluat obiectiv și transparent la nivelul Comisiei Europene. 

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România beneficiază de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) . Documentul acoperă 66 de reforme și 111 investiții (177 de măsuri), fiind structurat în jurul a 16 componente. Planul revizuit conține 518 ținte și jaloane.

Reformele din PNRR pot contribui la îndeplinirea obiectivului țării de a adera la OCDE, depunându-și cererea de accedere cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România participă la inițiativa ”Educația 2030”, un proiect global al OCDE care sprijină dezvoltarea unor sisteme educaționale adaptate viitorului

Published

on

România participă la inițiativa „Educația 2030”, un proiect global al OCDE care sprijină dezvoltarea unor sisteme educaționale adaptate viitorului, a anunțat Ministerul Educației într-o postare pe pagina de Facebook.

„Prin această colaborare, punctele forte ale sistemului educațional românesc și progresele în reformele educaționale sunt evidențiate la nivel internațional”, a transmis Ministerul.

România participă la inițiativa ”Educația 2030”, un proiect global al OCDE care sprijină dezvoltarea unor sisteme educaționale adaptate viitorului

Prin acest proiect, România are posibilitatea să își crească vizibilitatea și să își promoveze interesele în cadrul OCDE. De asemenea, experți români din sistemul educațional vor putea participa la dezbateri despre educație, formarea profesorilor și reforma curriculară, în acord cu standardele internaționale. Nu în ultimul rând, profesori, elevi și experți educaționali români la ateliere, schimburi de bune practici, forumuri și conferințe.

Hotărârea de Guvern privind plata contribuției financiare voluntare pentru participarea la proiectul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ”Educația 2030” a fost aprobată ieri, 13 martie 2025, în cadrul Ședinței de Guvern.

OCDE „Future of Education and Skills 2030” își propune să construiască o înțelegere comună a conceptelor de bază esențiale care sunt cruciale pentru ca elevii să se dezvolte și să împărtășească un viitor mai bun. Conceptele-cheie includ: capacitatea elevului, bunăstarea elevului și competențele (inclusiv cunoștințele, abilitățile, atitudinile și valorile).


Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro  în iulie 2024 că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții, lucru care s-a și întâmplat. 

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ministerul Economiei: Conduita responsabilă în afaceri este un pas esențial pentru un viitor sustenabil. OCDE joacă un rol de lider în acest domeniu

Published

on

© Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului / Facebook

Conduita responsabilă în afaceri este un pas esențial pentru un viitor sustenabil, a transmis joi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

„Într-o lume aflată în continuă schimbare, respectarea standardelor de conduită responsabilă este esențială pentru ca afacerile să se alinieze la nevoile societății de azi și de mâine”, subliniază ministerul. 

Potrivit Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, OCDE joacă un rol de lider în acest domeniu, iar Liniile Directoare pentru Întreprinderi Multinaționale sunt instrumentul de referință la nivel internațional, oferind cele mai cuprinzătoare recomandări pentru încurajarea unui mediu de afaceri sustenabil.

Acestea vizează:

  • Drepturile omului
  • Munca și relațiile industriale
  • Protecția mediului
  • Integritatea în afaceri
  • Combaterea corupției și multe altele

 

Ultima actualizare a Liniilor Directoare a fost realizată în 2023, reflectând provocările și prioritățile actuale, precum schimbările climatice, protecția biodiversității, dezvoltarea tehnologică și obligațiile de due diligence în lanțul de aprovizionare.

În România, Punctul Național de Contact pentru Conduita Responsabilă în Afaceri (PNC RBC) este găzduit de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE). 

Potrivit unui comunicat de presă, rolul Punctului Naţional de Contact pentru Conduita Responsabilă în Afaceri, prezentat în Liniile Directoare pentru Întreprinderi Multinaţionale al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), este dublu:

  • Promovarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la Ghidul OCDE pentru întreprinderile multinaționale și gestionarea întrebărilor prin organizarea și participarea la evenimente legate de RBC pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la Ghid și pentru a răspunde întrebărilor despre Ghid
  •  Furnizarea unui mecanism de plângere pentru soluționarea cazurilor (cunoscute sub denumirea de „instanțe specifice”) referitoare la nerespectarea recomandărilor din Ghid

Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro  în iulie 2024 că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții, lucru care s-a și întâmplat. 

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

România se bucură de sprijinul OCDE pentru profesionalizarea angajaților din administrația publică, subliniază Mihnea Drumea în cadrul evenimentului INA de lansarea a programelor de formare pentru 2025

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului

Institutul Național de Administrație a lansat astăzi, la Palatul Victoria, noua grilă de programe de formare profesională pentru anul 2025.

Potrivit unui comunicat al Secretariatului General al Guvernului, la evenimentul al cărei gazdă a fost Ioana Melenciuc, președintele INA, au participat Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat, cu atribuții delegate de secretar general al Guvernului și Mihai Alexandru Ghigiu, deputat în Parlamentul României, președintele Comisiei pentru învățământ, alți demnitari, precum și foști absolvenți ai programelor Institutului și actuali cursanți.

”Consolidarea administrației publice este o prioritate a Guvernului României. Transmitem un semnal clar, chiar de la Centrul Guvernului, că avem și ne dorim în continuare personal bine pregătit, capabil să răspundă provocărilor tot mai complexe ale guvernării. Un punct deosebit de important este faptul că România beneficiază de expertiza și sprijinul partenerilor noștri europeni, în mod special din partea OCDE, un partener esențial, în contextul procesului de aderare în care România este angajată în prezent. Acest lucru reprezintă o oportunitate uriașă de a învăța din cele mai bune practici internaționale și de a răspunde nevoilor administrației publice românești”, a declarat Mihnea Drumea în cadrul evenimentului.

Institutul Național de Administrație își propune ca și în 2025 să continue să ofere servicii de formare la cele mai înalte standarde, care să vină în sprijinul profesionalizării angajaților din administrația publică pentru a putea face față noilor provocări și a eficientiza serviciile publice oferite de instituțiile statului.

Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, țara noastră a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA59 minutes ago

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

U.E.3 hours ago

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

ROMÂNIA5 hours ago

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

U.E.7 hours ago

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

RUSIA8 hours ago

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

EVENIMENTE21 hours ago

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

MAREA BRITANIE23 hours ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

MAREA BRITANIE23 hours ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ5 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending