MCV: Independenţa justiţiei să apară în Constituţie

european commissionComisia Europeană recomandă, în raportul MCV, ca obligaţia Executivului şi a Legislativului de a respecta independenţa justiţiei să fie inclusă în Constituţia revizuită şi ca prin noul statut al parlamentarilor să crească la maximum numărul de hotărâri judecătoreşti definitive care sunt executate.

Comisia invită România să întreprindă măsuri în patru domenii: independenţa sistemului judiciar, reforma sistemului judiciar, integritatea şi lupta împotriva corupţiei.

“Factorii de decizie din sistemul judiciar trebuie să continue să apere independenţa justiţiei. (…) În acest domeniu, România ar trebui să se asigure că în Codul de conduită al parlamentarilor sunt incluse dispoziţii clare în ceea ce priveşte respectarea independenţei sistemului judiciar, şi în special a hotărârilor judecătoreşti de către parlamentari şi în cadrul procesului parlamentar şi să asigure Consiliului Superior al Magistraturii condiţiile necesare pentru consolidarea activităţii sale de protejare a independenţei sistemului judiciar şi de sprijinire a magistraţilor confruntaţi cu provocări care aduc atingere independenţei sistemului judiciar”, se arată în raport.

Totodată, CE recomandă României să profite de ocazia creată de posibila revizuire a Constituţiei pentru monitorizarea dispoziţiilor existente în ceea ce priveşte “separarea puterilor, cu precizarea clară a obligaţiei executivului şi legislativului de a respecta independenţa sistemului judiciar”.

Raportul MCV integral, aici.

Sursa: EVZ.ro

One Response to MCV: Independenţa justiţiei să apară în Constituţie

  1. gica 26/02/2014 at 10:47

    Justitia trebuie sa fie independenta fata de cine? Justitia trebuie sa apere tara, si locuitorii tarii punand interesele tarii mai presus de oricare alt interes. Justitia trebuie sa raspunda material si penal pentru hotarari nedrepte si partinitoare.Magistratul care greseste trebuie inlaturat definitiv din sistemul juridic.Nimeni nu e batut in cuie pe un post si pentru acest motiv trebuie rotiti la 4 ani.Sentintele date de CEDO sa fie suportate de judecatorii care au gresit dand condamnari pe nedrept.Asa cum un medic raspunde pentru faptele sale tot asa sa raspunda si judecatorii dar si procurorii.Nimeni sa nu poata fi improscat cu nori iar apoi sa se scrie pe dosar NUP si nimeni dintre cei care fac urmnarirea sa nu raspunda in nici un fel.Nu ai probe nu il anchetezi,nu pe ideea ca poate gasim noi ceva pe parcurs.il incriminezi

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.