Connect with us

SUA

Meloni și Biden au discutat la Casa Albă despre viitoarea președinție italiană a G7, care se va concentra pe reconstrucția Ucrainei, relația cu Africa și descurajarea Chinei

Published

on

© Governo Italiano

Președintele Joe Biden s-a întâlnit joi cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni pentru a reafirma soliditatea relațiilor bilaterale și pentru a încerca să consolideze cooperarea în chestiuni precum schimbările climatice, cooperarea militară și sprijinul pentru Ucraina, informează Casa Albă.

Într-o declarație comună a Casei Albe, oficialii administrației au declarat că Biden și Meloni „au reafirmat alianța de nezdruncinat, parteneriatul strategic și prietenia profundă dintre Statele Unite și Italia”.

La întâlnirea cu Meloni după-amiaza și în fața presei, Biden a lăudat imediat această legătură, în special pentru modul în care sprijină Ucraina în lupta sa împotriva agresorilor ruși.

„Trupele italiene joacă un rol critic în Europa, în Mediterana și dincolo de ea”, a spus Biden. „Italia și Statele Unite sprijină cu fermitate Ucraina, de asemenea. … Și mulțumesc poporului italian. Vreau să le mulțumesc pentru că vă sprijină în susținerea Ucrainei. Aceasta face o mare diferență”.

Biden a mai spus că cele două națiuni sunt în curs de extindere a parteneriatelor în noi domenii, inclusiv „cooperarea spațială” și ajutorul pentru țările în curs de dezvoltare.

„Și aștept cu nerăbdare discuția noastră de astăzi despre Mediterana – munca cu națiunile mediteraneene pentru a aborda provocările legitime ale migrației pe care le aveți din Africa”, i-a spus Biden lui Meloni.

În cadrul conferinței de presă, Meloni i-a mulțumit lui Biden pentru ospitalitate și pentru remarcile sale despre Ucraina, afirmând: „Cei care cred în pace ar trebui să fie primii susținători ai cauzei ucrainene”.

În declarația comună de după discuții, cei doi lideri s-au angajat din nou să mențină sprijinul pentru Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”.

Meloni a mai spus că liberul schimb este atât o legătură, cât și o oportunitate pentru cele două națiuni de a identifica „interese strategice”.

„Italia și Statele Unite au interese comune importante în consolidarea … unui comerț global care să fie nu doar liber, ci și echitabil”, a spus Meloni. „Concurența din partea altor națiuni care nu respectă standardele noastre în ceea ce privește protecția lucrătorilor, siguranța, protecția mediului subminează companiile și lucrătorii noștri. Așadar, comerțul liber fără reguli și-a arătat limitele. Trebuie să găsim echilibrul corect între deschidere și protejarea economiei noastre – economiilor – și a intereselor noastre strategice”, a mai spus aceasta.

Italia a devenit prima și, până în prezent, singura țară din G7 care a aderat, în 2019, spre nemulțumirea Washingtonului, la Inițiativa chineză Belt and Road pentru dezvoltarea infrastructurii internaționale.

Deși Meloni nu a luat încă nicio decizie, ea și-a manifestat disponibilitatea de a reconsidera implicarea Italiei atunci când termenii actualei înțelegeri vor expira în martie 2024.

„Am discutat despre inițiativa Belt and Road cu Biden, dar abordarea SUA nu este de a ne dicta politica noastră privind China. Ei au încredere în Italia, în postura noastră și, prin urmare, raționamentul este mai amplu referitor la relațiile cu China”. Aceasta a precizat că a discutat cu președintele american despre necesitatea de a-și garanta securitatea economică și, în același timp, de a  asigura un dialog cu Beijingul.

Șefa guvernului de la Roma a descris SUA ca fiind „cel mai important partener comercial al Italiei în afara UE”, în timp ce Biden a făcut aluzie la un volum comercial de aproximativ 100 miliarde de dolari (91 miliarde de euro) anul trecut și a spus că, „în mintea mea, nu există niciun motiv pentru care acest volum să nu poată crește”.

Constatând că Italia și Statele Unite au un „obiectiv comun de a promova pacea și securitatea” la nivel global, declarația Casei Albe a lăudat fondarea celor două națiuni pe „valori și principii comune”.

Întâlnirea de joi a fost o șansă pentru lideri de a discuta despre interesele comune, provocările de securitate regională și preocupările legate de imigrație în Africa de Nord, precum și despre extinderea coordonării lor în vederea descurajării Chinei, potrivit lui John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, care a informat miercuri presa cu privire la discuțiile viitoare.

Întâlnirea lui Meloni cu Biden este considerată critică în contextul în care Italia se pregătește să preia conducerea G7 în 2024 – punând pentru prima dată un populist de extremă dreapta și un conservator naționalist la conducerea ordinii internaționale.

În acest sens, premierul italian a declarat că a discutat cu șeful de la Casa Albă despre următoarea președinție italiană a G7.

„Există o mare așteptare și un mare sprijin din partea SUA. Reconstrucția Ucrainei și relația cu Africa vor fi esențiale pentru președinția G7. Europa și Occidentul nu au acordat suficientă greutate Africii în trecut. Africa nu este un continent sărac, ci unul bogat”, a subliniat premierul, definind o „greșeală fatală” în politica externă de „a nu vedea toată tabla de șah”. Și apoi a adăugat că „a regăsit și dorința de a colabora la Planul nostru pentru Africa”.

Meloni a declarat că relațiile dintre SUA și Italia ar trebui să rămână puternice „indiferent de culorile politice” ale liderilor țărilor la un moment dat. Ea a spus că, în răspunsul lor la invazia Rusiei în Ucraina, „națiunile occidentale au arătat că se pot baza unele pe altele”.

Meloni a vizitat, de asemenea, Capitoliul joi, pentru discuții cu alți politicieni americani importanți, precum președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, și liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer.

McCarthy a făcut referire la emigrarea bunicului său matern din Italia în SUA în urmă cu puțin peste un secol și a spus că „legătura dintre aceste două țări este foarte puternică”, relatează DW.

Meloni a declarat că este bucuroasă să facă schimb de opinii cu membrii Congresului din ambele partide americane cu privire la numeroase probleme internaționale „pentru că îmi oferă o imagine completă a peisajului politicii externe din partea reprezentanților aleși de poporul american”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

SUA încurajează aliații să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia au în dotare aceste rachete

Published

on

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei, transmite AFP.

“Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări”, a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanţilor, potrivit Agerpres.

“Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a continuat el, fără a preciza care sunt aceste ţări.

Germania a anunţat mai devreme luna aceasta că va furniza Kievului încă o baterie Patriot, a treia de acest fel pe care o oferă Ucrainei de când a început războiul cu Rusia. Celelalte state membre ale NATO și UE care au în dotare astfel de sisteme sunt Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia.

De altfel, printre oficialii cu are Lloyd Austin a discutat săptămâna trecută se numără și ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, convorbirea telefonică având loc imediat după ce președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Apărării Naționale, discuțiile Tîlvăr – Austin au vizat, în principal, “situația de securitate generată de războiul de agresiune și sprijinul necondiționat pentru Ucraina, fiind reiterată importanța menținerii unității transatlantice în actualul context de securitate”. Comunicatul oficial nu face nicio referire la bateriile Patriot.

Germania, Olanda, România și Spania sunt țările NATO care participă și la un program de achiziție comun finanțat de Alianță prin care este prevăzută achiziționare în comun a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT. 200 dintre acestea revin României.

Subiectul privind furnizarea de sisteme antiaeriene Ucrainei a fost abordat săptămâna trecută la o reuniune a miniştrilor europeni de externe şi ai apărării, care au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev.

Oficiali din ţările ce au în dotare astfel de sisteme afirmă că este dificil să le furnizeze Ucrainei, întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

“Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat premierul polonez Donald Tusk. “Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat el.

Continue Reading

SUA

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că, deși China nu furnizează Rusiei arme și muniții, oferă în schimb industriei militare ruse ”un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, mașini-unelte și optică, anunță EFE, citat de Agerpres.

”Este corect să spunem că China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. Iranul o face. Coreea de Nord o face”, a precizat Blinken într-o dezbatere la o sesiune specială a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), găzduit de Arabia Saudită.

În schimb, a completat secretarul de stat american, China ”oferă un sprijin incalculabil bazei industriale de apărare a Rusiei”, fapt ce reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra sectorului industrial militar al Moscovei prin sancțiuni, verificări și alte măsuri.

”Dacă ne uităm la ce a făcut Rusia în ultimul an în ce priveşte producţia de muniţii, rachete, tancuri şi vehicule blindate, le-a fabricat într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei sale moderne, inclusiv în timpul Războiului Rece”, lucru care a fost posibil pentru că Rusia ”primeşte provizii masive de maşini-unelte, micro-electronică şi optică, majoritatea provenite din China”, a explicat şeful diplomaţiei americane, la scurtă vreme după întâlniri cu oficiali chinezi precum președintele Xi Jinping și ministrul de externe Wang Yi, cărora le-a transmis să nu sprijine Moscova prin furnizarea de produse cu dublă întrebuințare.

Citiți și: Blinken îi reiterează lui Xi Jinping că SUA s-au angajat „să mențină și să consolideze liniile de comunicare” cu China

Întâlnirea Blinken – Wang Yi de la Beijing, influențată de dilema “stabilității sau a spiralei descendente în relațiile China-SUA”. Blinken avertizează împotriva calculelor greșite

O preocupare în această direcție a fost exprimată și de președintele american Joe Biden în cadrul convorbirii telefonice pe care a avut-o cu omologul chinez.

De la declanșarea războiului ilegal și neprovocat de către Rusia împotriva Ucrainei, China și-a susținut neutralitatea în acest dosar și a continuat să se prezinte ca un potențial mediator în vederea obținerii păcii, deși consolidarea legăturilor economice, strategice și diplomatice cu Rusia se află la celălalt capăt al spectrului imparțialității.

Conștienți de influența pe care Beijingul o poate avea asupra Moscovei, oficiali americani și europeni și-au intensificat apelurile la adresa primului de a transmite un mesaj clar Rusiei, spunând că războiul din Ucraina privește întreaga comunitate internațională.

Este de așteptat ca această temă să fie abordată, la fel cum s-a întâmplat și cu ocazia vizitei lui Blinken în China, și de președintele francez Emmanuel Macron cu  ocazia vizitei pe care liderul chinez ar urma să o efectueze la începutul lunii mai în Europa, având programată o oprire la Paris, în aceeași lună în care Vladimir Putin va călători în China, prima vizită externă a acestuia din urmă după ce și-a asigurat un nou mandat de președinte al Rusiei într-un simulacru de alegeri.

La acest dialog va participa și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, invitată de liderul francez, respectând cutuma implicării oficialilor UE în creionarea poziționării față de China. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat luni speranța ca Hamas să accepte propunerea ”extraordinar de generoasă” de a opri ofensiva israeliană în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor, conform AFP, citat de Agerpres.

”Hamas are în faţă o propunere extraordinar, extraordinar de generoasă din partea Israelului”, a declarat Blinken la Riad, în cadrul Forumului Economic Mondial.

”Trebuie să ia o decizie şi trebuie să o facă rapid (…) şi sper că vor lua decizia cea bună”, le-a declarat el liderilor Hamas.

Blinken a reiterat mesajul pe care președintele american Joe Biden i l-a transmit premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o discuție telefonică, și anume că se opune unei campanii militare în Rafah fără un plan credibil menit să protejeze civilii din regiune.  

Secretarul de stat american efectuează în perioada 29 aprilie-1 mai un turneu în Orientul Mijlociu, care cuprinde și o oprire în Israel care are loc în paralel cu discuții legate de o încetare a focului, găzduite de Cairo.

Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat duminică agenției franceze de știri AFP că delegația va transmite răspunsul Hamas la ultima contrapropunere a Israelului pentru o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

Site-ul american de știri Axios a afirmat că ultima propunere a Israelului include o deschidere pentru a discuta despre ”restabilirea unui climat de calm durabil” în Gaza după eliberarea ostaticilor, citând doi oficiali israelieni. Site-ul a afirmat că este pentru prima dată când Israelul a dat de înțeles că este dispus să discute despre încetarea războiului.

”Hamas este deschis să discute pozitiv noua propunere”, a declarat pentru AFP o altă sursă Hamas apropiată negocierilor.

Sursa a adăugat că gruparea este ”dornică să ajungă la un acord care să garanteze o încetare permanentă a focului, întoarcerea liberă a persoanelor strămutate, un acord acceptabil pentru schimbul (de prizonieri) și asigurarea încetării asediului (din Gaza)”.

Sâmbătă, ministrul israelian de externe a declarat că ofensiva planificată în Rafah ar putea fi suspendată dacă se ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

“Este mai bine să fii în UE!”: La 20 de ani de la aderare, Donald Tusk promite că peste cinci ani Polonia va fi mai bogată decât Marea Britanie

U.E.3 hours ago

Moldova, Ucraina și Balcanii au “fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE, apreciază șeful diplomației europene la 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

La 20 ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE, Maia Sandu asigură că Republica Moldova urmează “această cale”

NATO6 hours ago

SUA încurajează aliații să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia au în dotare aceste rachete

U.E.6 hours ago

Două decenii de la “reunificarea unui continent divizat”: UE celebrează 20 de ani de la extinderea “Big Bang”, când zece țări au aderat la Uniune

POLITICĂ7 hours ago

Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul Franței la București: Prezența militară franceză în România este o garanție a securității și stabilității noastre

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Cătălin Predoiu: România este pregătită să implementeze Pactul privind migrația și azilul și am demarat deja activități în acest sens

ROMÂNIA18 hours ago

România și Germania au marcat, în premieră, Ziua Prieteniei româno-germane. Ambasadorul Peer Gebauer, decorat de președintele Iohannis pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen afirmă că va crea postul de comisar european pentru apărare dacă va fi realeasă președintă a Comisiei Europene

ROMÂNIA23 hours ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

COMISIA EUROPEANA1 day ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL7 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending