MAREA BRITANIE
Miniștrii de externe ai României și Regatului Unit au discutat despre întărirea Parteneriatului Strategic, sprijinul pentru Ucraina și asistența pentru R. Moldova
Published
2 days agoon
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți o convorbire telefonică cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Lammy, șefii celor două diplomații discutând despre intensificarea Parteneriatului Strategic bilateral, sprijinul pentru Ucraina și asistența acordată Republicii Moldova în contextul agresiunii Rusiei.
Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a reafirmat deschiderea deplină a părții române pentru intensificarea cooperării pe toate palierele Parteneriatului Strategic bilateral, evidențiind în mod special schimburile comerciale și investițiile, precum și componenta de securitate și apărare. În context, a transmis aprecierea pentru sprijinul acordat comunității românești de către autoritățile din Regatul Unit.
Excellent call with 🇬🇧Foreign Secretary @DavidLammy. Welcomed the very good bilateral cooperation, based on 🇷🇴-🇬🇧 Strategic Partnership & the support for RO community in UK. Agreed to continue our close coordination on the security situation in our region& in the Middle East. pic.twitter.com/5Jvtx32ZDf
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) October 1, 2024
Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate ale agendei regionale și internaționale, cu accent pe sprijinul acordat Ucrainei în contextul agresiunii Rusiei și pe asistența pentru Republica Moldova.
Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat aprecierea pentru contribuția adusă de Regatul Unit în sprijinul consolidării posturii de descurajare și apărare de pe Flancul Estic al NATO. A reiterat susținerea pentru Ucraina atât timp cât este nevoie, indispensabilă inclusiv pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre. A evocat, totodată, încălcările spațiului aerian al României în urma atacurilor ruse cu drone asupra unor obiective de infrastructură portuară din Ucraina.
De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a exprimat îngrijorarea față de volatilitatea crescută a situației de securitate din Orientul Mijlociu, punctând importanța continuării eforturilor comunității internaționale pentru prevenirea unui război în regiune. De asemenea, a fost agreată coordonarea strânsă în materie consulară.
Oficialul român a punctat, de asemenea, sprijinul României pentru consolidarea cooperării între Uniunea Europeană și Regatul Unit, în baza atașamentului comun față de valorile, principiile și regulile internaționale.
Cei doi oficiali au convenit continuarea coordonării asupra aspectelor de interes comun ale agendei bilaterale, europene și internaționale.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă
Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”
Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
MAREA BRITANIE
Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
Published
23 hours agoon
October 2, 2024Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, s-au întâlnit miercuri la Bruxelles și au convenit să consolideze relația dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, inclusiv prin organizarea periodică a unor summit-uri UE – Regatul Unit la nivel de lideri pentru a întări “în mod ambițios cooperarea strategică structurată” dintre Uniune și Marea Britanie.
Laburistul Starmer, care a preluat funcția de prim-ministru după 14 ani de guvernări conservatoare care au condus la retragerea Marii Britanii din UE, a efectuat miercuri prima sa vizită la Bruxelles de la debutul mandatului, în luna iulie, perioadă în care liderul britanic a subliniat că își dorește relansarea relațiilor cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.
“Suntem hotărâţi să redăm acestei relaţii o bază stabilă şi pozitivă, ceea ce, cred eu, ne dorim cu toţii”, a declarat Starmer la sosirea lui la sediul Comisiei Europene.
The UK is stronger when we work in lockstep with our closest international partners.
This has never been more important with war, conflict and insecurity all knocking on Europe’s door.
Better co-operation will secure our borders, keep us safe and boost economic growth. pic.twitter.com/AGELbS6g9l
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) October 2, 2024
“În aceste vremuri foarte incerte, partenerii animaţi de acelaşi spirit ca noi trebuie să coopereze mai strâns”, a subliniat la rândul său Ursula von der Leyen.
La finalul întrevederii, cei lideri au adoptat o declarație comună în care au convenit asupra provocărilor comune cu care se confruntă Uniunea Europeană și Regatul Unit, inclusiv asupra contextului strategic modificat pentru întregul continent, în special ca urmare a invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina.
Dear @Keir_Starmer, in uncertain times, like-minded partners like us must cooperate closely.
Our alignment on global affairs provides a good foundation for our bilateral relations.
Let’s continue to strengthen them ↓ https://t.co/pf3IjgHr34
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 2, 2024
Ei și-au reiterat “sprijinul neclintit pentru suveranitatea Ucrainei” și au recunoscut dreptul Israelului la autoapărare în fața unei “agresiuni inacceptabile”, după “atacul atroce al Iranului asupra Israelului”.
“Liderii au convenit că Regatul Unit și Uniunea Europeană vor continua, de asemenea, să colaboreze îndeaproape pentru a face față provocărilor globale mai ample, inclusiv a vânturilor potrivnice din economie, concurenței geopolitice, migrației ilegale, schimbărilor climatice și prețurilor la energie, care reprezintă provocări fundamentale la adresa valorilor comune ale Regatului Unit și ale Uniunii Europene și constituie motorul strategic pentru o cooperare mai strânsă. (…) Acești au convenit asupra importanței relației unice dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit în abordarea acestor provocări și au decis, în conformitate cu valorile noastre comune, să consolideze în mod ambițios cooperarea lor strategică structurată”, se arată în declarația adoptată.
Ursula von der Leyen și Keir Starmer au reafirmat, totodată, că Acordul de retragere a Marii Britanii din UE, inclusiv Cadrul Windsor, și Acordul de comerț și cooperare “stau la baza relațiilor dintre ele și au subliniat angajamentul lor reciproc față de punerea în aplicare deplină și fidelă a acordurilor respective”.
Cele două părți au convenit să avanseze în ritm susținut pe parcursul următoarelor luni în această agendă de cooperare consolidată, începând cu definirea împreună a domeniilor în care cooperarea consolidată ar fi reciproc avantajoasă, cum ar fi economia, energia, securitatea și reziliența, cu respectarea deplină a procedurilor interne și a prerogativelor instituționale ale acestora.
Șefa Comisiei Europene și prim-ministrul britanic au convenit asupra importanței organizării periodice de summituri UE-Marea Britanie la nivel de lideri pentru a supraveghea dezvoltarea relației. Acestea au convenit că un prim summit ar trebui să aibă loc, în mod ideal, la începutul anului 2025.
MAREA BRITANIE
Înainte de prima vizită la Bruxelles în calitate de premier al Marii Britanii, Keir Starmer își exprimă dorința de a stabili o ”relație mai pragmatică și mai matură” cu UE, lăsând în urmă anii Brexit-ului
Published
1 day agoon
October 2, 2024By
Teodora IonMarea Britanie dorește să stabilească o ”relație mai pragmatică și mai matură” cu Uniunea Europeană, după ani tulburi generați de Brexit, a anunțat premierul britanic Keir Starmer, în ajunul primei sale vizite la Bruxelles de la preluarea conducerii guvernului, anunță AFP, citat de Agerpres.
”Regatul Unit este incontestabil mai puternic atunci când lucrează în strânsă legătură cu cei mai apropiați parteneri internaționali. Acest lucru nu a fost niciodată mai important – războiul, conflictul și insecuritatea bătând la ușa Europei”, a prefațat Starmer într-un comunicat al Downing Street direcția în care vor fi abordate temele cu președinții instituțiilor UE: Charles Michel, Ursula von der Leyen și Roberta Metsola.
În viziunea sa, Regatul Unit nu va putea face față ”decât dacă ne susținem reciproc, motiv pentru care sunt atât de hotărât să lăsăm anii Brexit-ului în urmă și să stabilim o relație mai pragmatică și mai matură cu Uniunea Europeană”.
”O mai bună cooperare cu UE va aduce beneficiile pe care poporul britanic le merită – securizarea frontierelor noastre, menținerea siguranței noastre și stimularea creșterii economice”, este convins premierul britanic.
Bruxelles-ul, împreună cu capitalele europene precum Berlinul, intenționează să încheie un acord privind mobilitatea tinerilor, ca parte a discuțiilor pentru reducerea unora dintre barierele comerciale care au afectat Marea Britanie de la Brexit, informează Politico Europe.
Un diplomat UE a declarat că Bruxelles-ul vede mobilitatea tinerilor ca un ”quid pro quo” (n.r. serviciu contra serviciu) pentru ”interesele ambițioase” ale Regatului Unit, inclusiv recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale și un acord veterinar.
Răspunsul obișnuit al lui Starmer la orice întrebare privind mobilitatea tinerilor este că „nu există planuri” de a adera la un sistem – dar este clar că nu o exclude, spre deosebire de o revenire la uniunea vamală sau la piața unică.
Cu toate acestea, un oficial de la Whitehall a declarat pentru Politico că se pare că noul prim-ministru a fost nervos cu privire la răspunsul privind semnarea unui astfel de acord, în special având în vedere ostilitatea tradițională a presei britanice față de UE.
”Mobilitatea tinerilor a fost un lucru destul de ușor de identificat ca fiind ceva ce am putea lua în considerare pentru ceea ce vrem să câștigăm. Poate că o văd ca pe o deschidere către libera circulație sau cred că toate ziarele vor scrie <<Laburiștii dau înapoi cu privire la Brexit>> … când impactul este asupra unui grup foarte limitat de persoane”, a explicat oficialul.
Conservatorii care au condus Marea Britanie timp de 14 ani s-ar putea să fie acum fără cârmă, în timp ce încă se gândesc cine va fi următorul lor lider, dar Nigel Farage și partidul său Reforma U.K. sunt pregătiți să atace în cazul în care Starmer ar fi perceput ca încercând să anuleze Brexitul.
Discuțiile dintre Keir Starmer și oficialii europeni vor fi primele de când cel dintâi a devenit premier al Marii Britanii, la 5 iulie, dar le vor succeda pe cele pe care prim-ministrul britanic le-a avut deja cu diferiți lideri din țările UE, inclusiv cu președintele francez Emmanuel Macron, colegul de viziune politică, cancelarul german Olaf Scholz, și premierul italian Giorgia Meloni, într-o încercare a redesena relațiile Regatului Unit cu blocul european, la mai bine de patru ani după ce a părăsit oficial Uniunea Europeană.
Cel mai recent sondaj YouGov arată că 59% dintre britanici ar vota pentru reintegrarea în Uniunea Europeană dacă ar avea loc un nou referendum, dar orice potențial semnal transmis de Starmer că dă înapoi cu privire la rezultatul consultării populare din 2016 ar genera o profundă nemulțumire în rândul celor care au sprijinit și sprijină ieșirea Regatului Unit din UE.
Premierul britanic a mai declarat și în trecut că, prin aceste discuții, nu urmărește o inversare a Brexitului, ci construirea unor relații noi, în centrul cărora se află cetățenii. Regatul Unit dorește să convină asupra noului parteneriat la începutul anului 2025, acordând dialogului un termen de șase luni.
Uniunea Europeană s-a arătat deschisă în acest sens, dar condiționat, cerând Londrei să aplice toate acordurile Brexit existente înainte de o resetare a relației.
De altfel, nerespectarea pe deplin a acordurilor Brexit existene reprezintă unul dintre motivele pentru care Bruxelles-ul pune sub semnul indoielii buna-credință a Londrei în acest dialog.
MAREA BRITANIE
David Lammy reafirmă sprijinul Marii Britanii pentru regiunea Mării Negre: Relația cu România, un aliat apropiat pe flancul estic NATO, nu a fost niciodată mai importantă
Published
2 days agoon
October 1, 2024Relația Regatului Unit cu România, un aliat apropiat pe flancul estic al NATO, nu a fost niciodată mai importantă, a afirmat marți șeful diplomației britanice, David Lammy, după prima convorbire telefonică pe care a avut-o cu omologul său român, Luminița Odobescu.
Într-un mesaj postat pe X, Lammy a precizat că în cadrul discuțiilor cu Odobescu a reafirmat sprijinul Marii Britanii “pentru Ucraina și regiunea Mării Negre”.
“Am discutat despre aprofundarea colaborării dintre Marea Britanie și UE în domeniul securității”, a subliniat ministrul britanic de externe.
The UK’s relationship with Romania – a close ally on NATO’s Eastern flank – has never been more important.
Great to speak with Romanian FM @Odobes1Luminita today. Reaffirmed our support for Ukraine & the Black Sea region & discussed deepening UK-EU security collaboration.
— David Lammy (@DavidLammy) October 1, 2024
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți o convorbire telefonică cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Lammy, șefii celor două diplomații discutând despre intensificarea Parteneriatului Strategic bilateral, sprijinul pentru Ucraina și asistența acordată Republicii Moldova în contextul agresiunii Rusiei, a informat și MAE într-un comunicat.
Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat aprecierea pentru contribuția adusă de Regatul Unit în sprijinul consolidării posturii de descurajare și apărare de pe Flancul Estic al NATO. A reiterat susținerea pentru Ucraina atât timp cât este nevoie, indispensabilă inclusiv pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre. A evocat, totodată, încălcările spațiului aerian al României în urma atacurilor ruse cu drone asupra unor obiective de infrastructură portuară din Ucraina.
Concrete & Design Solutions
Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE
“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă
Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”
Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”
Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția
Trending
- NATO1 week ago
Nicolae Ciucă, la conferinţa “National Security Dialogue” din Elveţia: Sprijinul pentru Ucraina trebuie să crească pentru a împiedica victoria Rusiei. Este necesară o strategie SUA pentru Marea Neagră
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.3 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot