Connect with us

U.E.

Miniștrii educației din UE susțin elaborarea unui statut juridic unic care să permită universităților să ofere diplome europene

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii educației din UE susțin elaborarea unui statut juridic unic care să permită universităților să ofere diplome europene informează președinția franceză la Consiliul UE.

La 24 și 25 ianuarie 2022, miniștrii UE responsabili pentru învățământ superior, cercetare și inovare s-au reunit la Paris, în contextul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Aceștia s-au reunit la Cité des Sciences et de l’Industrie, la invitația ministrului pentru învățământ superior, cercetare și inovare, Frédérique Vidal. Miniștrii au discutat despre viitorul universităților pentru Europa și despre necesitatea, în acest sens, de a combina mai bine politicile europene în materie de învățământ superior, cercetare și inovare.

În cadrul unei prime discuții cu profesori de la Collège de France, miniștrii au reiterat necesitatea de transformare a sectorului învățământului superior european pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare, în special tranziția ecologică și cea digitală. Miniștrii și-au afirmat, de asemenea, intenția de a sprijini instituțiile în procesul de transformare pentru ca acestea să contribuie la prioritățile majore ale UE, cum ar fi “oferta ecologică europeană”, deceniul digital și strategia industrială.

Miniștrii au subliniat, de asemenea, dimensiunea internațională a politicii europene în ceea ce privește învățământul superior, cercetarea și inovarea, precum și importanța cooperării cu țările terțe. În scopul asigurării unui mediu sigur și propice pentru activitatea studenților și a cercetătorilor internaționali, miniștrii au recunoscut necesitatea de a promova o colaborare echilibrată și reciprocă cu țările terțe, bazată pe principii și valori comune.

În cele din urmă, miniștrii au discutat despre consolidarea cooperării interuniversitare în Europa, pe baza propunerilor recente făcute la 18 ianuarie 2022 de către Comisia Europeană: o strategie europeană pentru universități și o propunere de recomandare a Consiliului privind crearea de punți pentru o cooperare europeană eficientă în domeniul învățământului superior. Miniștrii s-au angajat să sprijine pe deplin alianțe precum universitățile europene și au recunoscut necesitatea de a face progrese suplimentare în beneficiul întregului sector european al învățământului superior, în special prin elaborarea unui statut juridic unic care să permită universităților să ofere diplome europene, să recruteze în comun cei mai buni cercetători și studenți la nivel internațional și să creeze structuri comune, cum ar fi laboratoare de ultimă generație.

În acest sens, miniștrii s-au angajat să înceapă lucrările în lunile următoare pentru a elimina barierele cu care se confruntă alianțele precum universitățile europene, oferindu-le un set de instrumente și contribuind la asigurarea viitorului acestora prin exploatarea sinergiilor dintre mecanismele de finanțare europene, naționale și regionale.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană recunoaște că decizia din 8 decembrie 2022 din Consiliul justiție și afaceri interne privind respingerea aderării României la Schengen este una ”incorectă și regretabilă”, anunță eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), astfel că instituția europeană ”validează în mod oficial argumentele” pe care acesta le-a invocat atunci când a pornit acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

”Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o, subliniază importanța eliminării controalelor la frontierele interne pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor și pentru consolidarea competitivității în UE. Este important să reținem că eforturile continuă. Comisia Europeană face precizarea că este în continuă colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim în ceea ce privește aderarea României”, detaliază eurodeputatul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Deși Comisia Europeană nu și-a asumat în mod direct o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ”recunoaște că ne sunt încălcate drepturi și ne este îngrădit potențialul pe care ni-l oferă spațiul Schengen. Prin urmare, acest răspuns este foarte util în demersul pe care l-am inițiat la CJUE”, a mai spus Tomac.

Acesta s-a arătat convins că ”vom reuși să facem dreptate pentru România și ne vom obține dreptul de a fi liberi în Europa, așa cum ne dorim și cum merităm”.

Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene după ce României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a încurajat Parlamentul European într-o discuție telefonică cu președinta acestei instituții, Roberta Metsola, ”să-și mențină rolul vital în combaterea impunității” pentru crimele comise în războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

”În urma rezoluției Parlamentului European, ne-am coordonat demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”, a detaliat oficialul ucrainean într-un mesaj publicat pe Twitter.

Acesta a anunțat pe aceeași rețea de socializare că ”astăzi (n.r. marți) și mâine (n.r. miercuri), Ucraina reunește coaliția de 33 de state care lucrează pentru crearea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Tribunalul este esențial pentru a asigura tragerea la răspundere pentru crima inițială care a dus la atrocitățile rusești ulterioare”.

De altfel, președinta Parlamentului European a avut o întâlnire cu procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, pentru a conveni asupra eforturilor viitoare și pentru ”a-i trage la răspundere” pe cei vinovați pentru ”fiecare crimă comisă”.

”Nu ne vom odihni până când în Ucraina nu se va face dreptate”, a reiterat Metsola.

Întâlnirea are loc la scurtă vreme după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și a comisarului pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, ca urmare a responsabilității lor în privința presupuselor crime de război legate de deportarea ilegală a copiilor din zonele ocupate de forțele ruse.

România s-a aflat printre cele 43 de țări care, în urmă cu un an, a sesizat această instanță pentru crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid în Ucraina.

Demersurile recente vin să răspundă apelurilor insistente ale președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a aduce în fața unui tribunal internațional ”întregul sistem de genocid rusesc”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat miercuri, în Comisia pentru Petiții a legislativului european, ca Parlamentul European și Comisia Europeană să conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen, ca urmare a încălcării legislației și a tratatelor europene, dar și a discriminării românilor.

”Instituțiile europene trebuie să reacționeze la nedreptatea comisă împotriva românilor prin veto-ul aplicat de guvernele din Austria și Olanda împotriva intrării României în spațiul Schengen. Așa cum Parlamentul European a arătat prin rezoluțiile adoptate, documente la care am contribuit activ, România îndeplinește de 12 ani toate criteriile tehnice specifice spațiului Schengen. Precizez faptul că, în perioada în care am fost ministru al afacerilor europene, România a intrat în ultimul mecanism de cooperare tehnică privind Schengen. Grupul Social-Democrat a cerut și a susținut dezbaterea acestei petiții cu scopul de a sublinia discriminarea comisă prin votul din decembrie, dar și pentru a solicita reacția legislativului european și a Comisiei privind aplicarea acestui veto, care contravine legislației și tratatelor europene”, a menționat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat impactul negativ pe care l-a avut blocarea aderării țării noastre la zona de liberă circulație și a solicitat ca legislativul european să mențină petiția deschisă și să intervină direct în această cauză, precum și ca reprezentanții Austriei și Olandei să explice veto-ul aplicat, în contextul în care nu există niciun argument juridic, iar motivațiile aduse de aceștia nu respectă prevederile europene și afectează credibilitatea funcționării Uniunii Europene.

Acesta a reamintit că încă din anul 2015 a solicitat ca Parlamentul European și Comisia să atace Consiliul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

“La momentul respectiv, am discutat în această comisie parlamentară o altă petiție pe care am inițiat-o împreună cu PES activists România, semnată de peste 50.000 de români. Blocarea aderării României generează costuri suplimentare pentru cetățeni și companii, conducând inclusiv la un impact negativ asupra mediului și asupra siguranței publice”, a avertizat Negrescu.

 El a precizat că absența argumentelor de natură juridică sau tehnică conduce la o creștere galopantă a euroscepticismului, iar faptul că politicienii din Austria au motivat decizia lor invocând date eronate, care contrazic informațiile prezentate de Comisie, reprezintă o încălcare a autorității executivului european.

“Susținem nevoia ca legislativul european să mențină petiția deschisă, să intervină direct în această cauză”, a mai spus el.

În consecință, europarlamentarul a cerut mai multe măsuri, printre care:

  • Includerea în cadrul rezoluției adoptate de Comisia pentru Petiții a faptului că se constată discriminarea cetățenilor europeni și nerespectarea tratatelor și regulamentelor europene;
  • Inițierea de către Parlamentul European a contestării deciziei adoptate de Consiliul JAI, inclusiv în fața Curții de Justiție a UE, așa cum a mai făcut-o pe subiectul Schengen;
  • Convocarea Comisiei, Consiliului UE și a reprezentanților Austriei și Olandei în cadrul unei audieri în vederea prezentării diferitelor puncte de vedere și a modului în care se va rezolva acest conflict de natură juridică;
  • Convocarea unui nou vot în cadrul Consiliului JAI în vederea aprobării aderării României la spațiul Schengen.

Continue Reading

Facebook

Eugen Tomac31 mins ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN56 mins ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G72 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO2 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

ROMÂNIA3 hours ago

Departamentul de Stat al SUA constată în raportul anual privind drepturile omului în România probleme legate de corupție generalizată, cenzură, mită, stimulate de lipsa unor mecanisme eficiente

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

CHINA4 hours ago

Declarație cu repetiție anti-SUA și anti-NATO semnată de Putin și Xi la Moscova: Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia

NATO5 hours ago

SUA au inaugurat prima garnizoană militară permanentă în Polonia, cu misiunea de a coordona sprijinul pentru forțele americane de pe flancul estic al NATO

NATO2 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending