Connect with us

U.E.

Miniștrii europeni ai comerțului au stabilit la Marsilia orientările strategice ale acțiunii UE în materie de politică comercială

Published

on

© European Union

Miniștrii europeni ai comerțului s-au reunit la Marsilia duminică, 13 și luni, 14 februarie, sub egida președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul acestei reuniuni informale au fost stabilite orientările strategice ale acțiunii UE în materie de politică comercială, precum și problematica viitorului Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a aprofundării relațiilor comerciale și de investiții între UE și Africa și a relațiilor transatlantice, în vederea următoarei reuniuni a Consiliului SUA-UE pentru comerț și tehnologie (TTC).

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre măsurile coercitive pe care China le-a luat împotriva Lituaniei.

Franck Riester, ministrul francez delegat pentru comerț exterior și atractivitate economică, a declarat:

„În fața tensiunilor comerciale, a urgenței climatice și a consecințelor pandemiei, politica noastră comercială a avut parte de o actualizare. În cadrul președinției franceze a Consiliului UE, reuniunea informală de la Marsilia a fost esențială pentru a accelera adaptarea politicii comerciale, în curs de câțiva ani, pentru a o face mai deschisă și mai durabilă și mai puțin naivă.

Am reamintit, cu câteva zile înainte de summitul Uniunea Europeană-Uniunea Africană, că prosperitatea și reziliența ambelor noastre continente necesită noi acțiuni de aprofundare a relațiilor noastre comerciale și de investiții. Am susținut, de asemenea, impulsul din cadrul Consiliului SUA-UE pentru Comerț și Tehnologie: autonomia noastră strategică va necesita o coordonare sporită cu partenerii noștri în ceea ce privește chestiunile comerciale globale pentru care împărtășim aceleași ambiții.

Consolidarea suveranității noastre înseamnă să ne punem mâine în situația de a ne apăra mai eficient interesele și pe cele ale întreprinderilor noastre în fața unor sancțiuni comerciale inacceptabile, precum cele luate de China împotriva Lituaniei.

De asemenea, apărăm această ambiție la nivel multilateral, pentru a reabilita OMC și a reveni la o ordine comercială globală suficient de eficientă pentru a face față provocărilor actuale. Împreună cu directorul general al OMC, am convenit asupra importanței și necesității unui răspuns comercial cuprinzător la pandemie.”

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, a adăugat:

„În urmă cu un an, am lansat o nouă strategie comercială a UE, care este mai durabilă, mai fermă și concepută pentru a ne sprijini redresarea în urma pandemiei. Reuniunea de astăzi, desfășurată sub președinția franceză a UE, ne-a permis să ne concentrăm asupra acestor priorități.

UE este cel mai mare bloc comercial din lume, iar exporturile reprezintă 38 de milioane de locuri de muncă în UE. Trebuie să ne bazăm pe această fundație pentru a ne sprijini redresarea, în special având în vedere că 85% din creșterea globală va avea loc în afara UE în următorul deceniu. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un sistem comercial global funcțional, cu reguli solide. În acest scop, am avut o discuție bună cu directorul general al OMC, dna Okonjo-Iweala, cu privire la reforma OMC și la alte priorități ale UE pentru viitoarea reuniune ministerială a OMC: pescuit, agricultură și sănătate. Producția mondială de vaccinuri ar trebui să ajungă la 23 de miliarde de doze până la jumătatea anului 2022, iar UE depune eforturi intense pentru a se asigura că aceste doze ajung la toată lumea din întreaga lume.

De asemenea, este imperativ să ne reformăm parteneriatul strategic cu Africa și să continuăm să aprofundăm legăturile transatlantice în 2022. Viitorul Consiliu UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie reprezintă o oportunitate reală de a ne aprofunda cooperarea în ceea ce privește tehnologiile emergente și provocările comune.

Am discutat, de asemenea, despre impulsul Comisiei de a face strategia noastră comercială mai asertivă, având în vedere escaladarea provocărilor geopolitice. Noul nostru instrument pentru a ne apăra împotriva coerciției economice este un mare pas înainte în acest sens și salut faptul că acesta este o prioritate pentru Președinția franceză.”

Ce perspective există pentru viitorul OMC?

Uniunea Europeană susține comerțul internațional bazat pe reguli și, ca atare, sprijină activitatea Organizației Mondiale a Comerțului. Cu toate acestea, OMC se află în prezent în criză, în mare parte din cauza impasului în care se află Organul de Apel, iar discuțiile din cadrul organizației pentru adaptarea regulilor comerțului mondial la provocările actuale – cum ar fi negocierile privind sănătatea și pescuitul – rămân dificile.

În ceea ce privește sănătatea, statele membre și-au reafirmat sprijinul deplin față de Comisie pentru negocierea unui acord privind comerțul și sănătatea, în cadrul unei abordări cuprinzătoare care să combine măsuri de facilitare a accesului la cele mai inovatoare medicamente și vaccinuri și a distribuirii acestora pentru toți, precum și angajamente privind transparența, guvernanța restricțiilor la export și măsurile de facilitare a comerțului. Miniștrii au subliniat faptul că protecția proprietății intelectuale rămâne un aspect decisiv al acestor negocieri, creând un stimulent pentru inovare – care a permis dezvoltarea rapidă a vaccinurilor – și încurajând cooperarea și transferurile de tehnologie. Cu toate acestea, miniștrii au subliniat că proprietatea intelectuală nu ar trebui să constituie niciodată un obstacol în calea distribuirii echitabile a produselor pentru combaterea unei pandemii. În acest sens, statele membre au reamintit sprijinul lor pentru propunerea de a clarifica și de a facilita condițiile în care membrii OMC pot autoriza întreprinderile, în orice țară, să fabrice și să exporte produse farmaceutice COVID-19 rapid, la prețuri accesibile și simplu, chiar și atunci când inovațiile sunt protejate prin brevete.

În plus, statele membre au solicitat intensificarea discuțiilor din cadrul OMC pentru a îmbunătăți funcționarea organizației și pentru a-i adapta normele, astfel încât aceasta să poată depăși provocările actuale, în special cele legate de dezvoltarea durabilă și de tehnologia digitală, dar și pentru a consolida lupta împotriva practicilor neloiale care denaturează comerțul internațional. 

În cele din urmă, statele membre au purtat o discuție inițială cu privire la inițiativa lansată de directorul general al OMC și de Comisie de a reuni o coaliție de miniștri ai comerțului care împărtășesc o ambiție ridicată în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, pentru a menține impulsul politic în ceea ce privește aceste provocări cruciale.

Revizuirea parteneriatului dintre UE și Africa

Înaintea summitului dintre UE și Uniunea Africană, discuțiile dintre miniștrii comerțului de luni dimineață au evidențiat necesitatea de a pune în aplicare o strategie de intensificare a comerțului și a investițiilor între Uniunea Europeană și Africa. Statele membre sunt de acord cu analiza potrivit căreia consolidarea lanțurilor valorice dintre cele două continente ar îmbunătăți reziliența economiilor africane și europene și ar asigura progrese tangibile pentru tranziția ecologică și dezvoltarea durabilă pe ambele continente.

Pregătirea următoarei reuniuni a Consiliului SUA-UE pentru Comerț și Tehnologie

Miniștrii comerțului au abordat, de asemenea, consolidarea relațiilor cu Statele Unite înaintea pregătirii următoarei reuniuni a Consiliului pentru Comerț și Tehnologie, în urma primei sesiuni organizate la Pittsburgh la 29 septembrie2021.

Statele membre au evidențiat importanța Statelor Unite ca partener esențial al Uniunii Europene, nu numai ca sursă de oportunități comerciale reciproce, ci și ca partener pentru a răspunde provocărilor care trebuie depășite prin intermediul politicilor comerciale.

Miniștrii au salutat activitatea desfășurată în ultimul an de către Comisia Europeană, care a avut ca rezultat ridicarea majorității sancțiunilor tarifare care puneau presiune asupra relațiilor comerciale transatlantice, precum și prin stabilirea unui dialog pozitiv și constructiv cu Statele Unite, respectând în același timp autonomia decizională a Uniunii Europene.

Statele membre au reiterat în această dimineață sprijinul deplin acordat Comisiei pentru organizarea în Franța, în primăvară, a unei a doua reuniuni a Consiliului Comerț și Tehnologie. În acest sens, acestea au discutat, de asemenea, priorități precum normalizarea internațională; securizarea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv pentru pământurile rare, magneții permanenți și semiconductori; cooperarea tehnologică, inclusiv în ceea ce privește cloud computing, conectivitatea 5G și 6G și inteligența artificială; previzibilitatea și transparența regimurilor de control al exporturilor și de verificare a investițiilor; coordonarea măsurilor de combatere a practicilor care denaturează concurența; și abordările privind decarbonizarea comerțului. Miniștrii au subliniat importanța reangajării SUA în cadrul OMC pentru a aborda provocările sistemului comercial multilateral.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va participa, la Sofia, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Bulgaria şi Grecia, menţionând că, prin acest sistem, România va avea asigurate “conectarea” şi “coerenţa” aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord.

Urmează ca sâmbătă să particip la activitatea de inaugurare a interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, activitate care se va desfăşura la Sofia. Vor fi prezenţi oficiali ai Bulgariei, ai Greciei, Azerbaidjanului, preşedintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen“, a informat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

Potrivit prim-ministrului, interconectorul Bulgaria – Grecia va da relevanţă sistemului propriu de gaze, BRUA, la care a lucrat Transgaz.

În felul acesta ne asigurăm că interconectorul va reuşi să dea relevanţă sistemului propriu de gaze la care compania noastră Transgaz a lucrat şi a reuşit să îl pună în valoare. Este vorba de sistemul BRUA. Practic, avem asigurată conectarea şi garanţia că poate fi asigurată coerenţa aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord“, a menţionat Nicolae Ciucă.

 

România a pledat intens în ultima jumătate de an în convorbirile și întrunirile cu autoritățile de la Sofia și Atena pentru ca acest gazoduct între Bulgaria și Grecia să fie finalizat și inaugurat, urmând să transporte gaze din Azerbaidjan pe axa coridorului sudic de gaze, prin conducta Caucazului de Sud, conducta Trans-anatoliană din Turcia și conducta Trans-adriatică care traversează Grecia, Albania, având ca destinație Italia, pe coasta Mării Adriatice. În același timp, Grecia continuă construcția terminalului de gaz natural lichefiat de Alexandroupolis care ar putea fi transportat prin interconectorul cu Bulgaria.

Mai mult, Bucureștiul a intensificat contactele politice și diplomatice cu Azerbaidjanul, țară care va putea furniza gaze prin intermediul acestui interconector dintre Bulgaria și Grecia. În acest calcul strategic pentru securitate energetică, România s-a arătat dispusă “să pună pe masă conducta BRUA pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan“. Conducta BRUA a fost proiectată pentru a asigura interconexiunea dintre Bulgaria, România și Austria.

Mai mult, Uniunea Europeană și Azerbaidjan au semnat în vara acestui an un memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei pentru a ajuta Europa să pună capăt dependenței de gazul rusesc.

Inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia coincide cu scurgerile de gaze din conductele Nord Stream, prin care Rusia aproviziona Europa cu gaze naturale, situații pe care UE, NATO și SUA le-au calificat drept acte deliberate de sabotaj și atacuri asupra infrastructurilor critice.

Uniunea Europeană a atins deja, în medie, nivelul propus de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare până la data de 1 noiembrie, stabilit la 80% din capacitatea de stocare, iar dependența de Rusia este redusă considerabil prin prisma creșterii importurilor din Norvegia, dar și a altor acorduri aflate în desfășurare.

Continue Reading

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

Published

on

© European Committee of the Regions

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și fost prim-ministru al României, a fost ales președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor. Mandatul său va dura doi ani și jumătate.

Emil Boc (RO-PPE) este membru al CoR din 2019 și a fost raportorul a numeroase avize pe teme legate de educație, cum ar fi cele referitoare la Spațiul european al educației, Strategia europeană pentru universități și modul în care UE abordează provocarea exodului creierelor. În noul său rol de președinte al Comisiei COTER, Boc își va concentra activitatea politică pe modul utilizării bugetului UE și a fondurilor de coeziune, decarbonizarea transporturilor și lansarea unei reflecții prospective ce asigură și în viitor o politică de coeziune puternică și eficientă.

“În calitate de președinte COTER, unul dintre cele mai importante priorități este să mă asigur că vom avea o implementare eficientă, durabilă și calitativă a actualelor programe de coeziune și o politică de coeziune puternică în viitor. Vom dedica foarte multă atenție viitoarelor dezbateri pe acest subiect. Mă voi întâlni, în curând, cu comisarul UE pentru politica de coeziune și reforme, Elisa Ferreira, pentru a discuta despre Planul nostru de Acțiune Comun: trebuie să lucrăm îndeaproape cu Comisia pentru a oferi sprijinul necesar autorităților locale și regionale și  pentru a accelera implementarea proiectelor”, a afirmat Emil Boc, cu privire la alegerea sa în funcția de președinte COTER.

“Vreau să mă asigur că activitatea noastră din Comisia COTER are un impact real în teritoriile noastre și că nicio regiune nu este lăsată în urmă, indiferent de dimensiune, provocări demografice sau geografice. Trebuie să lucrăm împreună cu toate instituțiile UE și să ne asigurăm că vocea orașelor și regiunilor și a cetățenilor noștri este auzită. Coeziunea nu este o tehnicalitate, ci un principiu politic, este lipiciul care menține Europa unită. Viitorul democratic al Europei. depinde de viitorul politicii de coeziune. În special, în aceste momente dificile avem nevoie de coeziune și solidaritate pentru a putea răspunde corect și eficient la nevoile cetățenilor noștri”, a adăugat el.

Președintele CoR, Vasco Alves Cordeiro, l-a felicitat pe Emil Boc pentru alegerea sa în această funcție.

“Emil Boc devine președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE într-un moment crucial pentru regiuni și orașe și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și redresarea – încă în curs – în urma pandemiei conferă politicii de coeziune un rol și mai important pentru a păstra laolaltă UE. Experiența domnului Boc va ajuta Comitetul să pledeze mai ferm pentru o politică de coeziune mai puternică.”

Comisia COTER urmărește îndeaproape dosarele legate de politica de coeziune, de bugetul UE, de politica în domeniul transporturilor, de dezvoltarea teritorială, de cooperarea transfrontalieră și de chestiunile urbane.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor trei state membre

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Comisia Europeană a decis joi să trimită un aviz motivat în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, Austriei, și Sloveniei pentru netranspunerea integrală a „Directivei privind protecția avertizorilor de integritate” (Directiva 2019/1937), informează comunicatul oficial

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021.

În ianuarie 2022, Comisia Europeană a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar.

În iulie 2022, Comisia a trimis avize motivate unui număr de 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Astăzi, Executivul european a decis să trimită avize motivate și acestor patru state membre, care nu au notificat încă integral măsurile de transpunere. Statele respective au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Continue Reading

Facebook

ENGLISH8 hours ago

MEP Vasile Blaga: EPP Group adopted a position paper on solutions to fight inflation and rising energy prices

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Victorie diplomatică a SUA în fața Rusiei, la București: O americancă a fost aleasă secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, poziție deținută în ultimii opt ani de China

ENGLISH12 hours ago

CoR: Newly elected chair of COTER Commission, Emil Boc will focus his mandate on efficient use of EU budget and cohesion funds

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR12 hours ago

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor trei state membre

ROMÂNIA13 hours ago

Ministerul Sănătății a declanșat Mecanismul UE de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Grupul PPE a adoptat un document de poziție privind soluțiile pentru combaterea inflației și a creșterii prețurilor la energie

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Socialiștii europeni: Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

CHINA15 hours ago

Președintele chinez și premierul japonez promit să dezvolte relațiile dintre Tokyo și Beijing, la 50 de ani de la normalizarea lor

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.7 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA7 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending