Connect with us

POLITICĂ

Ministrul Alexandru Petrescu: Statutul de piață emergentă pentru Bursa de Valori București, un moment îndelung așteptat în economia românească

Published

on

©️ RO2019EU/ flickr

Statutul de piaţă emergentă pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este confirmat de o capitalizare a companiilor listate ce depăşeşte 170 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă de finele anului 2018, precum şi de un indice BET a cărui valoare se află pe locul doi în Uniunea Europeană (UE), scrie ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, pe propria pagină de Facebook.

“Ziua de 26 septembrie 2019 marchează un moment îndelung aşteptat în economia românească, odată cu tranziţia României de la ‘piaţă de frontieră’ la ‘piaţa emergentă’ din punctul de vedere al Bursei de Valori, traseu parcurs de la lansarea Bursei de Valori Bucureşti, în 1995. Statutul de piaţă emergentă este confirmat de o capitalizare a companiilor listate depăşind 170 miliarde lei (+14% faţă de finele lui 2018) şi indicele BET în primele 6 luni 2019 crescând cu aproape 20% (locul doi în UE), în condiţiile unei integrări din ce în ce mai puternice a fluxurilor comerciale şi de capital ale României în Europa, ale evoluţiei investiţiilor străine şi ale funcţionării unui sistem financiar modern şi bine reglementat în ţara noastră”, a subliniat Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor a precizat, totodată, că dezvoltarea sustenabilă a României din ultimii ani reprezintă o platformă de oportunităţi investiţionale şi perspective de randament ce încurajează dezvoltarea pieţelor de capital performante.

“Performanţele economice şi dezvoltarea sustenabilă care au caracterizat evoluţia României în ultimii ani constituie o platformă solidă de stabilitate, oportunităţi investiţionale şi perspective de randament care încurajează dezvoltarea burselor de valori performante şi cu grad înalt de lichiditate şi contribuţia lor la stimularea în continuare a creşterii economice şi incluzive a României. Prin capacitatea burselor de valori de mobilizare a resurselor financiare, de creştere a accesului IMM la finanţare şi consolidare a guvernanţei corporative şi practicilor de afaceri în beneficiul operatorilor economici, al investitorilor şi consumatorilor, în corelaţie cu beneficiile pieţei unice şi libera circulaţie a capitalului, economia României îşi va accelera creşterea, volumul investiţiilor în infrastructuri esenţiale va creşte şi vor putea fi atinse mai uşor obiectivele sociale ale Guvernului”, a menţionat demnitarul.

Petrescu a adăugat că autorităţile de la Bucureşti vor continua promovarea de politici fiscale coerente şi de recompensare a investiţiilor din mediul de afaceri.

“Guvernul României va continua promovarea de politici fiscale, procese şi măsuri coerente şi aliniate legislaţiei şi normelor europene de stimulare a funcţionării, capitalizării şi lichidităţii bursei pentru o mai bună conectare la evoluţia PIB, de recompensare a investiţiilor în mediul de afaceri sănătos şi de susţinere a unei înţelegeri aprofundate a rolului pieţelor financiare şi alocării capitalului în progresul societăţii, în scopul maximizării contribuţiei burselor la performanţele economiei de piaţă şi atingerii standardului de ‘piaţă dezvoltată'”, notează ministrul.

Acum, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate 84 de companii pe piaţa principală şi, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

Agenţia FTSE Russell, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri, a decis joi că piaţa de capital România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020, informează un comunicat de presă al agenţiei.

FTSE Russell recunoaşte că România îndeplineşte cerinţele necesare pentru a dobândi statutul de Piaţă Emergentă Secundară şi precizează că această reclasificare vine după îmbunătăţire implementate de autorităţile române.

Decizia furnizorului global de indici FTSE Russell a fost luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Nicolae Ciucă salută realegerea Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene: Să asigurăm “locul de drept al României în Schengen”

Published

on

© Guvernul României

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a felicitat-o joi pe Ursula von der Leyen pentru realegerea în funcția de președinte al Comisiei Europene, cu care așteaptă să lucreze pentru a asigura “locul de drept al României în Schengen”.

Conducerea dvs. este esențială pentru o Europă mai puternică și mai unită. Așteptăm cu nerăbdare să ne continuăm activitatea, asigurând locul de drept al României în Schengen și un viitor prosper pentru toți europenii“, a scris Ciucă, pe Twitter, liderul PNL fiind cel care a găzduit congresul PPE de la București din luna martie, când von der Leyen a fost desemnată candidatul PPE la șefia Comisiei.

Ursula von der Leyen va conduce Comisia Europeană și în următorii cinci ani după ce a fost realeasă de membrii Parlamentului European, reuniți la Strasbourg cu o majoritate la limită de 401 de voturi pentru, 284 împotrivă și 15 de abțineri, iar șapte voturi au fost nule. Au votat în total 707 de eurodeputați. Votul a fost secret. Pentru a rămâne președinte al Comisiei Europene, von der Leyen avea nevoie de minim 360 de voturi în favoarea sa, deoarece membrii care compun Parlamentul sunt 719, deoarece un eurodeputat încă nu a fost în măsură să își preia mandatul.

Votul eurodeputaților, al cărui rezultat a fost pe muchie de cuțit în prealabil, a venit în urma unei dezbateri de aproape două ore și jumătate între candidata propusă de Consiliul European și noul Parlament European, al cărui mandat a început la la 16 iulie 2024 și aflat în sesiune plenară inaugurală. În timpul dezbaterii, dar și după aceasta, sprijinul pentru von der Leyen a fost manifestat de cele mai importante grupuri politice pro-europene – PPE, S&D și Renew Europe -, care totalizează împreună 401 de mandate, dar și de grupul Verzilor.

Spre deosebire de precedenta alegere a președintelui Comisiei Europene, din 2019, Ursula von der Leyen a primit mai multe voturi decât a obținut în urmă cu cinci ani, când a fost aleasă cu cu o majoritate la limită de 383 de voturi pentru, 327 împotrivă și 22 de abțineri, majoritatea minimă la acel moment fiind 374 de voturi.

Ursula von der Leyen, candidatul familiei politice (PPE) care a câștigat alegerile europene, a fost propusă pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene de Consiliul European în urma summitului din 27-28 iunie de la Bruxelles, în cadrul unui pachet de numiri care îi mai cuprinde pe fostul premier portughez Antonio Costa pentru funcția de președinte al Consiliului European și pe premierul Estoniei, Kaja Kallas, pentru poziția de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate

În cadrul dezbaterii sale cu eurodeputații, Ursula von der Leyen a promis că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE. De asemenea, ea a propus  o “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”, și bazată pe o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”. Șefa Comisiei Europene s-a referit și la structura viitorului executiv european, precizând că va crea portofolii de comisari pentru reducerea birocrației, locuințe și Mediterană. În planul politicilor, ea a punctat că principala prioritate va fi reprezentată de “prosperitate și competitivitate”, motiv pentru care va promova un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate, precum și o strategie de securitate economică drept pilon al politicii externe, deoarece cursa cu rivalii sistemici a început, iar Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică. În discursul său, șefa Comisiei Europene a promis fermierilor ”venituri corecte”, bazate pe o nouă strategie europeană pentru sectorul agricol și alimentar, a mai propus crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei, și a evocat nevoia de o schimbare a tratatului, deoarece reformele interne devin indispensabile pentru extinderea UE.

După vot, președintele ales al Comisiei va trimite scrisori oficiale șefilor de stat sau de guvern ai statelor membre, invitându-i să își prezinte candidații pentru posturile de comisar european. Parlamentul European va organiza ulterior audieri ale candidaților în comisiile competente după vacanța de vară. Întregul colegiu al comisarilor trebuie apoi să fie aprobat de Parlament, într-una din sesiunile plenare care vor avea loc spre finalul anului. Mandatul noii Comisii Europene ar trebui să înceapă la 1 decembrie 2024.

Ursula von der Leyen a devenit la 16 iulie 2019, acum cinci ani, prima femeie președintă a Comisiei Europene și primul german în această funcție după 52 de ani în urma alegerii sale de către membrii Parlamentului European.

Continue Reading

ENERGIE

Nicolae Ciucă: Parlamentarii PNL vor propune amendamente pentru ca legea prosumatorilor să răspundă nevoilor acestora. Ca prim-ministru am facilitat finanțări europene pentru stocare

Published

on

© Partidul Național Liberal

Parlamentarii Partidului Național Liberal vor propune amendamente necesare pentru ca forma legii prosumatorilor să răspundă nevoilor acestora, a anunțat miercuri președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, arătându-se împotriva transferării întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului.

“Transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului – prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacități de stocare – va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice. Câștigarea independenței energetice implică creșterea ponderii surselor regenerabile în producția națională, însă noile prevederi referitoare la achiziționarea mediilor de stocare pot să îngreuneze acest proces. Sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Poziția sa a venit după ce președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii prosumatorilor.

În prezent, a arătat Nicolae Ciucă, există atât prin PNRR, cât și prin Fondul de Modernizare, proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, care includ și capacități de stocare.

“Ca prim-ministru, am facilitat finanțări europene pentru realizarea în țară a unor asemenea capacități. Conform solicitării președintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor”, a conchis el.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă reacționează la propaganda rusă privind atacarea Bucureștiului și face apel la unitate: Nu este o amenințare realistă. Datorită partenerilor și Armatei, suntem în siguranță

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), a reacționat miercuri la recentele amenințări lansate de televiziunea rusă de stat cu privire la un posibil atac asupra Bucureștiului.

Într-o postare pe Facebook menită să calmeze spiritele, Ciucă a subliniat importanța păstrării calmului și a unității naționale.

“Televiziunea rusă de stat, care răspândește frecvent propagandă de război, amenință în mod deschis cu atacarea capitalei României. Nu cred că această amenințare este realistă în prezent și cred că ar trebui să ne păstrăm calmul. Datorită partenerilor noștri și Armatei României, suntem în siguranță”, a declarat Ciucă.

 

El a accentuat că aceste amenințări trebuie privite ca o reamintire a faptului că adevăratul dușman al României se află în afara granițelor și nu printre cetățeni. Ciucă a făcut apel la politicienii români să protejeze unitatea și stabilitatea țării:

“Să luăm această amenințare ca pe o reamintire a faptului că dușmanul nostru se află în altă parte, nu printre noi, românii. Fiecare politician din România ar trebui să înțeleagă acest lucru și să protejeze unitatea și stabilitatea noastră”, a continuat el.

În final, liderul PNL a evidențiat că propaganda rusă are ca scop principal să provoace frică și dezbinare: “Așa înțeleg eu că trebuie combătută propaganda rusă care nu are alt scop decât a ne speria și a ne dezbina.”

Această reacție vine într-un moment de tensiuni geopolitice crescute în regiune cauzate de continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL10 mins ago

Volodimir Zelenski, la reuniunea guvernului britanic: Londra are puterea de decizie pentru a conduce războiul spre final

ROMÂNIA34 mins ago

România, interesată de un vot favorabil pentru aderarea la Spațiul Schengen, nu va boicota reuniunile de lucru ale președinției Ungariei la Consiliul UE (surse MAE)

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu prezintă principalele aspecte convenite în cadrul reuniunii Comandamentului pentru Energie: Am stabilit un calendar de punere în funcțiune a unor noi capacități de producție

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Până la finele anului, România va îndeplini jumătate dintre cele 26 de condiții principale pentru aderarea la OCDE

ROMÂNIA2 hours ago

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA2 hours ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA3 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending