Connect with us

POLITICĂ

Ministrul Finanțelor: Autoritățile române și Comisia Europeană vor continua dialogul pe marginea Regulamentului privind măsurile de urgență în domeniul energiei

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că executivul european și-a manifestat deschiderea de a dialoga în continuare cu autoritățile române cu privire la modul de interpretare a calculului cifrei de afaceri a companiilor care intră sub incidența Regulamentului privind măsurile de urgenţă în domeniul energiei, iar acest dialog va continua între reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai Comisiei Europene, de aceasta data ai DG Taxud.

Conform mențiunilor oficialului român într-o postare publicată pe Facebook, Comisia Europeană, prin ”răspunsul dat la solicitarea noastră de clarificare, certifică faptul că OUG 186 a transpus corect Regulamentul 1854 și menționează că nivelul de 75% din cifra de afaceri nu poate fi scăzut de către un stat membru prin legislație internă”.

”Redau din răspunsul Comisiei Europene, după ce am cerut clarificări la aplicare referitor atât la codurile CAEN stabilite de regulament, dar si referitor la nivelul minim de 75% al cifrei de afaceri stabilit în articolul 2, pct 17 al Reg 1854/2022: 05.1. extracția de huilă; 06.1. extracția de petrol brut; 06.2. extracția de gaze naturale; 19.1. fabricarea de produse de cocserie; și 19.2. fabricarea de produse petroliere rafinate. Mai mult, Comisia Europeană, prin răspunsul dat la solicitarea noastră de clarificare, certifică faptul că OUG 186 a transpus corect Regulamentul 1854 și menționează că nivelul de 75% din cifra de afaceri nu poate fi scăzut de către un stat membru prin legislație internă. Dar, și cu asta închei, CE și-a manifestat deschiderea de a dialoga în continuare cu autoritățile române în ceea ce privește modul de interpretare a calculului cifrei de afaceri a companiilor care intră sub incidența regulamentului, iar acest dialog va continua între reprezentanții autorităților române(ANAF, respectiv MF) și cei ai Comisiei Europene, de aceasta data ai DG Taxud”, a detaliat Câciu, conform Agerpres

Citiți și:
Ministrul finanțelor a solicitat Comisiei Europene clarificări privind contribuția de solidaritate: “Toată lumea va plăti solidar costul crescut al vieţii”

Ministrul Finanțelor a amintit că ”măsurile cuprinse în Regulamentul 1854 au fost propuse, discutate, dezbătute, negociate și adoptate în cadrul reuniunilor de la Bruxelles ale miniștrilor energiei, pe întreg parcursul lunii septembrie 2022. La 6 octombrie, adoptarea Regulamentului privind măsurile de urgență în domeniul energiei s-a făcut prin <<procedură scrisă în urma unui acord politic la care au ajuns miniștri energiei din UE în cadrul reuniuni extraordinare a Consiliului Energie din 30 septembrie>>”.

În tot acest răstimp, Ministerului Finanțelor ”nu i s-a solicitat un punct de vedere asupra modului de construcție a prevederilor stabilite prin regulament, după cum spuneam mai sus, acesta fiind apanajul structurilor implicate direct în negocierea sa. Mai mult decât atât acest regulament nu a fost supus analizei Consiliul de Afaceri Economice și Financiare nici la nivel tehnic nici la nivel decizional”, a detaliat Adrian Câciu.

România a transpus acest regulament, după adoptarea sa, în legislația națională prin două acte normative și anume: OUG 153/2022, care vizează mecanismul de achiziții centralizate prin stabilirea unui preț fix pe următorii 2 ani (Cap. II din Reg. Consiliului UE) și  OUG 186/2022, mult discutata ordonanță care instituie obligația unei contribuții de solidaritate pentru companiile care activează în domeniul combustibililor fosili.

”Țin să subliniez faptul că prin OUG 186/2022, prevederile Regulamentului au fost transpuse integral, așa cum sunt ele descrise de Bruxelles, și redau întocmai caracterul limitativ și strict atât din perspectiva nivelului de încadrare a cifrei de afaceri cât și din perspectiva sectoarelor de activitate vizate, recte codurile CAEN la care se referă”, a mai spus oficialul român.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

POLITICĂ

Marcel Ciolacu, la 130 de ani de social-democrație în România: PSD a adus țara în familia națiunilor care-și bazează existența pe democrație, deschizând calea aderării la NATO și UE

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Partidul Social Democrat a reușit să aducă România în familia națiunilor care-și bazează existența pe democrație și pe respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor prin deschiderea căii aderării la NATO și UE, a evidențiat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta a susținut un discurs în cadrul evenimentului de marcare a 130 de ani de social-democrație în România.

”Sunt mândru că PSD reprezintă progres și modernitate. Că și astăzi PSD-ul este dedicat apărării democrației și a drepturilor celor vulnerabili, dar și un susținător asumat al femeilor și bărbaților care muncesc. Mai mult, în PSD-ul de astăzi punem oamenii pe primul loc în tot ceea ce facem: în lupta noastră pentru dreptate socială, egalitate economică și respect pentru istoria și valorile noastre”, a punctat liderul PSD.

Acesta a reliefat că ”istoria noastră este ancora noastră, iar valorile noastre sunt ghidul nostru”.

”Partidul Social Democrat a fost înființat cu viziunea de a ajuta oamenii care muncesc din greu, a căror muncă stă la baza dezvoltării acestei țări și care, cu toate acestea, sunt adesea uitați. Angajamentul nostru a fost și este acela de a lupta pentru ca fiecare român să aibă oportunitatea de a prospera și de a trăi cu demnitate. Aici, în România, sau oriunde, în Europa. Drumul deschis după 1989 nu a fost unul ușor. Dar a fost calea sigură către democrație. Și calea sigură către lumea liberă! De altfel, fiecare pas parcurs de România pe drumul spre liberate și democrație a fost făcut de Partidul Social Democrat. Partidul Social Democrat a deschis calea aderării la NATO și la Uniunea Europeană. Partidul Social Democrat a reușit să aducă România în familia națiunilor care-și bazează existența pe democrație și pe respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a amintit Marcel Ciolacu.

Acesta a ținut să puncteze că PSD nu s-a ferit niciodată de responsabilitatea guvernării, ”indiferent cât de grele au fost vremurile”.

”România trebuie să continue să crească economic pentru a putea oferi bunăstare tuturor cetățenilor săi. Iar noi, la PSD, nu ne-am ferit niciodată de această responsabilitate. Indiferent cât de grele au fost vremurile. Ne-am asumat guvernarea după ce unii – care își spuneau ”salvatori” – au dat bir cu fugiții, lăsând țara îngropată în datorii uriașe. Ne-am asumat guvernarea în plină criză sanitară, economică, energetică și socială. Ne-am asumat totul pentru că aceasta era singura posibilitate de a-i ajuta în mod concret pe români în acele momente grele! De când ne-am alăturat Coaliției, am demonstrat că putem guverna, că luptăm  pentru lucrurile în care credem și că putem obține rezultate. Am crescut salariul minim, am reglementat piața energiei, aruncată în haos de un guvern total incompetent și am sprijinit firmele românești”, a mai spus președintele PSD.

Ciolacu a mai spus că Partidul Social Democrat a ”lăsat în urmă vechile metode de a face politică și am devenit un partid modern, european și axat pe susținerea și creșterea economiei românești. Nu numai că ne-am reînnoit aici, acasă, dar ne-am asumat un loc important la masa partidelor social-democrate din Europa”.

El a ținut să puncteze și sprijinul pe care l-a oferit România în contextul războiului rus din Ucraina.

”Mai mult, încă din prima clipă, ne-am implicat total pentru a-i ajuta pe vecinii noștri, atacați de un regim abuziv și tiranic. Ne-am deschis porturile și calea ferată pentru a furniza grâu ucrainean în lume. Iar întregul popor și-a deschis casele și inimile pentru milioane de refugiați care fugeau de violențe și terori inimaginabile. I-am ajutat pe frații și surorile noastre din Republica Moldova, inclusiv în  aprovizionarea cu energie și gaze. Și lista poate continua”, a completat liderul PSD.

În contextul în care ”suntem în centrul unei noi paradigme strategice”, România ”este și trebuie văzută ca poarta de intrare către o lume nouă”, consideră Ciolacu.

”Contribuim la reconstrucția Ucrainei, suntem promotori ai inițiativei celor Trei Mări, suntem parteneri la construirea unei inițiative la Marea Neagră condusă de SUA, continuăm să oferim sprijin Republicii Moldova, dezvoltăm o cale durabilă pentru a aduce energie în Europa și suntem gardianul de primă linie al democrației. Vom fi întotdeauna alături de prietenii și aliații noștri. Și lucrăm împreună pentru a construi legături puternice peste Marea Baltică, Marea Adriatică, Marea Caspică și Marea Neagră. Dincolo de asta, cred că trebuie să avem un răspuns puternic împotriva extremismului. Trebuie să respingem cu toate forțele extremismul, să îmbrățișăm schimbarea democratică și să ne rezolvăm diferențele în mod pașnic. Coaliția de guvernare a dovedit de nenumărate ori că, pentru a progresa, diferențele pot fi rezolvate și vocile pot fi auzite. Dragi prieteni, am luptat prea mult și am ajuns prea departe pentru a permite ca dispariția comunismului să fie înlocuită cu ascensiunea putinismului. Trebuie să respingem defetismul și să ne amintim ce ne-a învățat istoria. Nu ne vom întoarce niciodată acolo!”, a mai spus președintele PSD.

Referindu-se la planul intern, Marcel Ciolacu a făcut apel la investiții ”în generațiile viitoare, construirea unui sistem educațional mai puternic, locuințe mai accesibile, asistență medicală mai bună și crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite”.

”Trebuie să investim în fermierii noștri și să promovăm conceptul <<Cumpără românește>>. Fermierii noștri și micii antreprenori sunt coloana vertebrală a societății și a economiei noastre. De asemenea, trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a oferi mai multe oportunități doamnelor și domnișoarelor care trebuie să joace un rol mai puternic în economia noastră. Națiunea noastră are doar de câștigat din implicarea femeilor în politică, economie și societate. Dar pe măsură ce ne creștem economia, nu trebuie să pierdem din vedere nevoia noastră de a menține frumusețea unică a mediului nostru înconjurător. Trebuie să protejăm mediul, să dezvoltăm sursele de energie curată și să oprim definitiv defrișarea ilegală!”, a conchis Marcel Ciolacu.

Continue Reading

POLITICĂ

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

Published

on

© Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat și PES activists România organizează vineri la București un eveniment prin care marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.

”Vineri, 31 martie, se sărbătoresc 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.  Partidul Social Democrat și PES activists România organizează cu acest prilej un eveniment inedit prin care va fi evocată contribuția substanțială a social democraților români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiției sociale și a egalității de șanse între femei și bărbați, precum și rolul hotărâtor pe care personalități istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât și ulterior, prin eforturile realizate în vederea renașterii democrației românești după Revoluția din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană”, precizează Partidul Social Democrat într-un mesaj publicat pe Facebook.

La evenimentul care va avea loc la Teatrul de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Bucureşti, începând cu ora 14.00,  vor participa președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, dar și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European. 

 

Continue Reading

POLITICĂ

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Published

on

©Marcel Ciolacu-Twitter

Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să luăm măsuri, poate chiar cu ocazia unei viitoare revizuiri a Constituției, astfel încât să garantăm cu adevărat egalitatea de gen, dar și o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică, a fost apelul lansat de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în cadrul discursului rostit cu prilejul evenimentului desfășurat de Curtea Constituțională a României pentru a marca centenarul Constituției României Întregite.

”Sunt deosebit de onorat să particip astăzi, alături de dumneavoastră și de înalții oaspeți, la aniversarea unui secol de la adoptarea Constituției din 1923. Acesta este un moment de referință nu numai pentru istoria constituțională a României, dar și pentru modul în care înaintașii noștri, deputați și senatori ai Parlamentului României Mari, au reușit să adopte o Constituție a tuturor românilor. Vorbim despre o Constituție pe baza căreia s-au realizat atât unificarea legislativă, cât și cea administrativă, economică sau culturală a țării. Deși Constituția adoptată în urmă cu o sută de ani păstra structura normativă a celei din 1866, ea a fost pe bună dreptate socotită ca o Constituție nouă, care corespundea realităților politice și sociale existente după încheierea Primului Război Mondial”, a evidențiat  Ciolacu.

Din punctul său de vedere, România ”avea nevoie de un astfel de așezământ constituțional, eminamente democratic”.

”Acest text a reușit pe de o parte să păstreze principiile constituționalismului și ale democrației parlamentare, garantând efectiv drepturi și libertăți vitale pentru toți cetățenii, indiferent cărui grup etnic aparțineau, dar pe de altă parte a permis statului să intervină cu eficiență în viața socială și să-și asume răspunderi concrete pentru înfăptuirea intereselor generale ale țării”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

În viziunea sa, ”unul dintre cele mai puternice principii nou introduse în Constituția din 1923 a fost cel al <<domniei legii>> ca fundament al statului”.

”Tot atunci s-a instituit și contenciosul administrativ și s-a asigurat independența judecătorilor. Dar dați-mi voie, ca om de stânga, să subliniez unul dintre articolele istorice care au schimbat pentru totdeauna percepția și rolul femeilor în societate. Și aici mă refer la faptul că în Constituția din 1923 a fost prevăzut pentru prima dată că drepturile civile ale femeilor se stabilesc pe baza deplinei egalități între cele două sexe. A fost o reușită remarcabilă a organizațiilor civice feministe din acele vremuri, care au continuat presiunea publică până când au reușit ca în Constituția din 1938 să își câștige și dreptul la vot”, a completat Marcel Ciolacu.

El a lansat și un apel la unitate, urmând exemplul clasei politice de acum 100 de ani.

”Constituția din 1923 a avut caracterul unui proiect de țară, acesta nefiind afectat de dezbaterile politice specifice dintre putere și opoziție. Chiar dacă la acel moment au fost voci care au considerat că acel proiect era <<nul și neavenit>>, atunci când au ajuns la putere au respectat întocmai Constituția și au acționat prin instrumente ale democrației constituționale pentru a fi aplicată întocmai. Iar acesta cred că este cel mai bun exemplu pentru noi toți cei de astăzi că atunci când partidele aleg calea unității în jurul intereselor naționale fundamentale au mai multe șanse în realizarea unor proiecte majore de țară”, a evidențiat președintele Camerei Deputaților.

În încheiere, acesta a dat asigurări că ”atât eu, cât și colegii mei vom respecta întotdeauna drepturile fundamentele ale cetățenilor care sunt garantate prin Constituție”.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA3 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO5 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA5 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO5 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO6 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO6 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH21 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO22 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending