Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb: România este pregătită să facă față oricărui scenariu în cazul Brexit

Published

on

România este pregătită să facă față oricărui scenariu în cazul Brexit, deși ar fi de preferat să existe un acord pentru a asigura protecția tuturor cetățenilor Uniunii Europene, dar şi pentru o siguranţă pe anvelopa bugetară în cazul celor două mari politici europene, coeziunea şi politica agricolă comună, a declarat, sâmbătă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Foto: Captura video

”Este o preşedinţie orientată către viitor, pentru că terminăm, practic, o perioadă strategică la nivelul UE, 2014-2019 şi trebuie să ne gândim la viitorul Uniunii. Este bineînţeles una ambiţioasă şi realistă. E ambiţioasă pentru că ştim bine că, practic, această preşedinţie, această prezidare a Consiliului UE se face între două cicluri electorale. Avem o primă provocare: alegerile pentru Parlamentul European, care desigur vor avea loc la sfârşitul lunii mai, dar Parlamentul intră practic în campanie electorală la sfârşitul lunii aprilie. Şi realistă, pentru că trebuie să ţinem cont de principalele provocări la nivelul UE, cum ar fi Brexit-ul, pentru care România, ca şi vot, ca şi preşedinţie, este pregătită să facă faţă oricărui scenariu. Sigur că ar fi fost de preferat ca să existe un acord pe Brexit, pentru că acesta nu numai că ar asigura protecţia drepturilor tuturor cetăţenilor UE, deci inclusiv a românilor care trăiesc în Marea Britanie, dar ar fi şi o siguranţă, o supapă pentru anvelopa bugetară pentru cele două mari politici europene: coeziunea şi politica agricolă comună”, a spus Plumb.

Citiți și: 

MAE: Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit a transmis că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi respectate, indiferent de deznodământul Brexit

În ceea ce priveşte pachetul legislativ pe coeziune, ministrul a afirmat că trebuie ”să avansăm cât se poate de repede”.

“Nu aş vrea să intru în detalii tehnice, ci doar să spun că suntem pregătiţi să intrăm în negociere cu Parlamentul European, împreună cu Comisia Europeană pe Regulamentul cadru comun privind banii europeni. Practic, acest Regulament cadru comun asigură baza legalităţii şi reglementării modului în care sunt absorbiţi banii Europei”, a menţionat ministrul Fondurilor Europene.

Rovana Plumb a precizat că România, ca ţară ce deţine Preşedinţia Consiliului UE, este deschisă oricărui dialog în cazul legăturii între statul de drept şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, dar trebuie să fie ”o discuţie aparte faţă de tot ceea ce înseamnă investiţii prin politica de coeziune”.

Citiți și: 

Fondurile UE, condiționate de respectarea statului de drept. Parlamentul European va negocia cu Președinția română a Consiliului UE forma finală a regulamentului

”Din punct de vedere macro sau al contextului global tot ceea ce înseamnă legătura între statul de drept şi utilizarea eficientă a fondurilor europene, din punctul nostru de vedere, ca preşedinţie, suntem deschişi oricărui dialog, dar trebuie să fie o discuţie aparte faţă de tot ceea ce înseamnă investiţii prin politica de coeziune, pentru că acolo vorbim de cetăţeni, de comunităţi locale, nu vorbim de nişte cifre abstracte, vorbim de oameni, de viaţa lor. Dezvoltarea are întotdeauna un impact asupra vieţii fiecăruia dintre cetăţeni ca şi absorbţie”, a adăugat ministrul.

Amintim faptul că Parlamentul European a votat joi, în cadrul primei sesiuni plenare din acest an în care și România și-a prezenta programul de lucru la președinția Consiliului UE, noi reguli care vor restrânge accesul la fonduri pentru statele membre care nu respectă statul de drept și au probleme cu independența justiției și combaterea corupției.

Documentul general, care include și ”regulile de îngheţare a plăţilor UE către ţările membre care pun în pericol statul de drept, prin acţiuni precum intervenţia în instanţele judecătoreşti sau lipsa măsurilor împotriva fraudei şi a corupţiei”, a fost adoptat cu 397 voturi pentru, 158 de voturi împotrivă și 69 de abțineri.

Prin acest vot, deputații europeni sunt pregătiți să înceapă negocierile cu privire la formularea finală a regulamentului cu miniștrii UE, care nu și-au adoptat încă poziția. Propunerea de regulament privind “protecția bugetului Uniunii în cazul deficiențelor generalizate în ceea ce privește statul de drept în statele membre” face parte integrantă din pachetul bugetar pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual 2021-2027.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Președinția română a Consiliului UE, negocieri cu Parlamentul European privind reglementările viitoare asupra fondurilor europene prevăzute prin Politica de Coeziune

Published

on

Preşedinţia română a Consiliului UE a început marţi negocierile cu Parlamentul European pentru asigurarea celor mai bune premise de utilizare a viitorilor bani europeni, prevăzuţi prin Politica de Coeziune, informează miercuri Ministerul Fondurilor Europene printr-un comunicat.

Primul trilog sub Preşedinţia română a Consiliului UE a avut loc marţi seară, cu privire la reglementările viitoare asupra fondurilor europene prevăzute prin Politica de Coeziune, dosar gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.

”Un astfel de demers este necesar pentru asigurarea programării, gestionării şi implementării viitoarelor fonduri europene la nivelul tuturor Statelor Membre ale UE. În acest sens, pentru a conveni asupra cadrului legal necesar şi pentru a reuşi pregătirea în timp util a viitoarelor programe europene, care să permită beneficiarilor de fonduri din toată Uniunea să aibă acces la fondurile alocate, Preşedinţia Consiliului UE, reprezentată de ministrul Rovana Plumb, şi instituţiile Uniunii Europene cooperează îndeaproape, în toată această perioadă”, menţionează comunicatul Ministerului Fondurilor Europene.

Trilogurile sunt întâlniri tripartite informale, din cadrul negocierilor de la nivelul Uniunii Europene, pe tema legislaţiei care urmează să fie adoptată. Acestea au loc între reprezentanţii Consiliului UE, Parlamentului European şi Comisiei Europene. Scopul unui trilog este de a ajunge la un acord provizoriu privind un text acceptabil atât pentru Consiliul UE, cât şi pentru Parlamentul European, precizează MFE.

Potrivit sursei citate, în timpul trilogului, discuţiile sunt facilitate de co-legiuitorul care găzduieşte reuniunea – fie Parlamentul European, fie Consiliul UE. Cele două instituţii îşi explică fiecare poziţia în timpul unei dezbateri. Comisia Europeană acţionează ca mediator în vederea finalizării unui acord între co-legislatori.

Pentru un dosar dat, fiecare instituţie îşi desemnează negociatorii şi îşi defineşte mandatul de negociere. Orice acord provizoriu încheiat în cadrul trilogurilor este informal. Prin urmare, trebuie aprobat prin proceduri oficiale aplicabile în cadrul fiecărei instituţii. Participanţii la triloguri negociază în baza mandatelor acordate în conformitate cu normele interne ale instituţiilor pe care le reprezintă.

Frecvenţa şi numărul trilogurilor depind de natura fiecărui dosar şi de circumstanţele politice specifice (de exemplu, încheierea legislaturii parlamentare).

Dat fiind faptul că Preşedinţia Consiliului este asigurată prin rotaţie, de obicei fiecare Preşedinţie a Consiliului este motivată să finalizeze un anumit număr de dosare până la sfârşitul Preşedinţiei sale.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor: Amintirea grea a secolelor de suferinţe trebuie să ne unească în combaterea marginalizării, discriminării şi rasismului

Published

on

Cei 163 de ani de libertate a romilor sunt tot atâția ani de libertate ai poporului român, în al cărui parcurs spre valorile europene dezrobirea romilor a constituit un reper major, a declarat președintele României, Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, marcată anual la 20 februarie, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro. 

”Ziua Dezrobirii Romilor, marcată în fiecare an pe 20 februarie, evocă un moment de importanţă deosebită pentru minoritatea romă din România, dar şi un pas istoric fundamental al ţării noastre spre democraţie şi modernitate. Cei 163 de ani de libertate a romilor sunt tot atâţia ani de libertate ai poporului român, în al cărui parcurs spre valorile europene dezrobirea romilor a constituit un reper major. În această zi, comemorăm cu toţii suferinţele îndurate de romi timp de secole”, spune Iohannis în mesaj.

Şeful statului salută contribuţia pe care cetăţenii de etnie romă o au la dezvoltarea României, la emanciparea propriilor colectivităţi, la exprimarea bogăţiei diversităţii culturale a ţării noastre.

”Amintirea grea a secolelor de suferinţe trebuie să ne unească în combaterea marginalizării, discriminării şi rasismului. Ziua Dezrobirii Romilor este prilejul reconfirmării coeziunii în jurul valorilor comune, într-o societate în care libertatea ne dă energia necesară progresului şi modernizării naţiunii noastre”, conchide preşedintele Iohannis.

Continue Reading

ROMÂNIA

Primarul orașului Cugir Adrian Teban, membru al CoR, la Alba Iulia: Prin aceste dezbateri, pornind de la comunitățile locale, putem să construim o Europă așa cum și-o dorește fiecare dintre noi

Published

on

Proiectul european trebuie apărat, proiectul european nu merge de la sine iar prin aceste dezbateri, pornind de la comunitățile locale, regiuni, putem să construim o Europă așa cum și-o dorește fiecare dintre noi, a spus primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru al Comitetului European al Regiunilor în cadrul dialogului local care a avut loc astăzi privind rolul digitalizării și al noilor tehnologii în dezvoltarea oportunităților de conectivitate și smart city în Uniunea Europeană, la nivel local și regional.

”Dacă ne uităm la problema Brexit-ului, vedem că este foarte ușor să pierdem lucruri pe care le avem. Pe lângă banii pe care îi primim de la UE, primim multe alte beneficii. Știți că aveți programele Erasmus prin care studenții pot benefica de schimb de experință. Libertatea și alte lucruri de care beneficiem sunt lucruri pe care le apărăm astăzi pentru că prin aceste mijloace online vedem că se propagă foarte multe lucruri false”, a semnalat acesta.

În intervenția sa acesta a făcut apel la tânăra generație, care, în viziunea sa, trebuie să apere beneficiile pe care le implică statutul de membru al Uniunii Europene.

Dezbaterea care a avut loc miercuri face parte din seria de evenimente organizate sub egida noii inițiative CoR – Future of Europe – și a avut loc și în contextul în care România va găzdui, în perioada 14-15 martie 2019 la București, Summit-ul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, evenimentul având loc în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Acest dialog local se înscrie, totodată, și în rândul campaniei de conștientizare privind alegerile europene din 23-26 mai 2019 (www.dedataastavotez.eu), ce vor avea loc la 40 de ani distanță de la primele alegeri directe pentru Parlamentul European.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending