Ministrul german de Finanțe atrage atenția asupra riscurilor divizării Europei pe linia est-vest după Brexit: Vom avea un viitor mai bun doar dacă rămânem uniți

Ministrul de finanțe german,Wolfgang Schaeuble, a atras atenția asupra unei scindări și mai accentuate între cele două falii, Vest și Est, spunând că aceasta ar fi o catastrofă, făcând aluzie la Brexit, pe care l-a catalogat drept o absurditate, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Ar fi o catastrofă dacă vor exista noi diviziuni între Est și Vest după ieșirea Marii Britanii din UEa fost o absurditate (ca britanicii) să ia o astfel de decizie și probabil că nu mai sunt mulțumiți acum de asta”, a precizat oficialul german în orașul Offenburg din sud-vestul Germaniei, în cadrul unei petreceri organizată cu ocazia aniversării a celor 75 de ani ai săi.

”Trebuie să o spunem clar: vom avea un viitor bun, și istoria ne-a arătat acest lucru, doar dacă ținem Europa unită, și asta înseamnă toată Europa”, a adăugat el.

Schauble a făcut aluzie la palierul valoric ( principiile democratice, o mai mare integrare europeană, dar și primirea refugiaților), referindu-se la diviziunea între statele estice ca Polonia și Ungaria și partenerii din vest.

Liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, a avut o poziție extrem de critică față de Executivele de la Varșovia și Budapesta, pe care Bruxelles-ul le-a atenționat că se îndepărtează de valorile europene, ca libertatea de exprimare sau statul de drept. Germania a avut o poziție mai temperată, unul dintre motive fiind factorul istoric, având în vedere trecutul său cu Polonia, dar a sprijinit tacit criticile lui Macron și măsurile de intensificare a presiunilor UE asupra guvernelor din zona de est a Europei.

Săptămâna trecută, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat dorința de a elimina diviziunile dintre statele est și vest europene. Juncker, care a fost și el prezent la petrecerea lui Schaeuble, l-a lăudat pe acesta din urmă pentru acțiunile sale pentru unificarea UE.

Schaeuble a afirmat că statele UE care doresc să continue procesul de integrare ar trebui să facă acest lucru.

”Dar trebuie să fim atenți, pentru că nu numai statele mari decid. Am învățat asta de la Kohl”, a spus el cu referire la fostul cancelar Helmut Kohl, cu care a colaborat la procesul de reunificare a Germaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.