Connect with us

INTERNAȚIONAL

Mizele turneului lui Klaus Iohannis în Africa, o premieră politico-diplomatică în ultimii 30 de ani: România se reangajează în relațiile bilaterale și europene cu continentul african

Published

on

Turneul prezidențial al lui Klaus Iohannis în Africa – cu vizite de stat în Kenya, Tanzania și Cabo Verde și o vizită oficială în Senegal – reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani, având rolul de a transmite un semnal ferm de voință politică în direcția reangajării România cu Africa, atât în relația directă, bilaterală cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat. 

Turneul șefului statului debutează marți, în Kenya, un partener privilegiat al SUA în regiune, cel mai apropiat aliat al UE în regiune și o țară care a votat în favoarea tuturor rezoluțiilor Adunării Generale a ONU privind Ucraina, reprezentând un reper de stabilitate politică și de tranziție democratică în Africa de Est. Mai mult, capitala țării, Nairobi, găzduiește două sedii al unor programe ONU, iar Kenya reprezintă hub-ul economic, financiar și de transport din întreaga regiune a Africii de Est. De altfel, vizita lui Klaus Iohannis în Kenya urmează vizitei de stat a regelui Charles al III-lea. Anul acesta, Kenya a mai primit vizita președintelui Italiei, Sergio Mattarrella, și va primi vizita președintelui Poloniei, Andrzej Duda.

Această vizită prezidențială pe continentul african, care are loc într-un context mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat, reflectă angajamentul reînnoit și extins al diplomației române pe plan global și are loc într-un context care favorizează dezvoltarea relațiilor României cu statele africane, în baza relațiilor de prietenie tradiționale cu țările acestui continent. De altfel, țările vizitate fac parte din grupul statelor prioritare în cadrul relațiilor României cu continentul african.

Context național și relevanță europeană

Vizitele sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat la 1 noiembrie 2023 o Strategie Națională pentru Africa, denumită “România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație”.

Strategia este un document – cadru de viziune, parte a unui efort mai amplu, prin care România își propune revigorarea relațiilor cu Africa Subsahariană și aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României și cu importanța în creștere a Africii pe plan internațional.

Documentul construiește pe baza relațiilor bilaterale tradițional apropiate cu parteneri africani, precum și pe compatibilități în spațiul multilateral, date de existența unor poziții și interese comune cu state africane în abordarea provocărilor globale actuale.

Strategia valorifică experiența acumulată pe continentul african atât la nivel instituțional, inclusiv de către mediile economic și academic, cât și la cel al societății civile.

Vizitele au loc și ca follow-up la cel de al VI-lea Summit UE-Uniunea Africană din 18 februarie 2022 și este complementar și cu reuniunea ministerială UE-Uniunea Africană, prevăzută a se desfășura la 20 noiembrie 2023.

Ce mize are România prin acest turneu prezidențial în Africa?

Principale mize ale României în contextul acestei vizite vor viza consolidarea relațiilor bilaterale, inclusiv ca punct de pornire pentru relansarea prezenței României în regiunea africană, dezvoltarea relațiilor comerciale sau impulsionarea cooperării sectoriale în agricultură, situații de urgență, securitate cibernetică și infrastructură digitală.

Un alt obiectiv este așteptat a fi acela de reconstruire a profilului României de furnizor de educație/formare, pornind de la tradiția cooperării în acest domeniu cu statele africane.

Un alt unghi de abordare a acestei vizite prezidențiale este importanțe pe care o poate poseda continentul african pentru politica externă a României.

Datele statistice şi proiecțiile pe termen mediu şi lung ale Organizației Națiunilor Unite confirmă faptul că Africa, în special Africa Subsahariană, va juca un rol primordial în tendințele majore care vor modela secolul XXI. De asemenea, Evoluțiile din Africa vor fi importante pentru echilibrul sistemului relațiilor internaționale şi echilibrul global de putere.

Competiția globală pentru relații privilegiate cu Africa s-a intensificat tocmai datorită acestui rol semnificativ al continentului, rol pe care Africa însăși și-l asumă și afirmă tot mai vocal.

Africa este un continent definitoriu pentru viitorul Europei, astfel că Uniunea Europeană și, în general, comunitatea euroatlantică fac eforturi sporite axate pe stabilizarea, dezvoltarea și integrarea economică a continentului african.

Africa se constituie în cea mai largă comunitate de state (54), cu potențial de a atinge cea mai mare pondere de vot (28%) în Adunarea Generală ONU. În acest context, vocea și agenda Africii devin esențiale pentru susținerea ordinii multilaterale bazate pe Carta ONU, pe reguli și norme universale de drept internațional.

În 2018, Uniunea Africană a lansat un proiect-fanion – Zona continentală africană de liber schimb (AfCFTA – African Continental Free Trade Area). AfCFTA creează premisele pentru evoluția Africii către cea mai mare piață de comerț liber din lume ca număr de participanți, cu 54 de state participante (dintre care 47 au ratificat deja acordul), 1,3 miliarde de consumatori și a cincea piață integrată ca PIB cumulat (3,4 trilioane USD).

Cu ce ofertă de parteneriat merge președintele Iohannis în Africa?

Două elemente concrete – tradiția particulară a relațiilor româno-africane și poziția de stat fără trecut colonial, pot potența contribuția României în implementarea parteneriatului strategic euro-african.

Ca stat fără trecut colonial, asociat pentru o lungă perioadă mișcării de nealiniere, care a cultivat relații tradiționale intense cu ansamblul continentului african înainte de 1989 și a contribuit substanțial la dezvoltarea socială a multor state subsahariene, România beneficiază de premise importante pentru a redeveni un partener credibil al statelor africane, fidel în același timp noului său profil strategic extern, cu potențial de valorificare a acestuia pentru relansarea relațiilor cu țările africane.

Ca parte a demersurilor UE de a convinge statele africane de efectele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional și combaterea campaniilor de dezinformare orchestrate de Moscova, România ar putea contribui la această campanie, având în vedere că România nu este asociată trecutului colonialist, iar partenerii africani continuă să aprecieze relația de prietenie tradițională, astfel că mesajele părții române ar putea fi receptate pozitiv.

Africa, prioritate geografică a politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare

De asemenea, Africa este printre prioritățile geografice ale politicii României de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară. Ca urmare a angajamentelor asumate de România la cel de-al VI-lea Summit UE-Uniunea Africană (Bruxelles, 17-18 februarie 2022), a fost crescut la 17% a procentului alocat Africii Subsahariene în cadrul asistenței oferite de MAE.

Activitățile aferente politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară au fost incluse, începând din anul 2023, într-un Fond pentru viitorul Africii prin Pace, Educație și Dezvoltare, care conține o componentă importantă dedicată regiunii Sahel.

Asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România statelor africane în ultimii ani s-a centrat pe domeniul educațional, transfer de expertiză și formarea de specialiști. O parte din fonduri au fost alocate activității desfășurate în Africa de organizații internaționale precum UNICEF, Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU sau Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

România acordă o importanță în creștere realizării de proiecte la „firul ierbii”, în beneficiul direct al unor comunități locale, pe baza nevoilor identificate de acestea. În anii 2022-2023 au fost finanțate, prin fondurile de asistență oficială pentru dezvoltare, mici proiecte destinate dotării unor școli/asociații sportive din Africa de Sud, Senegal, Kenya, Angola, Etiopia, Nigeria.

Programul vizitelor președintelui Iohannis pe continentul african

Cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, şeful statului va avea consultări politice bilaterale cu preşedintele William Ruto şi va participa la Sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul şi cooperarea politică şi se va inaugura o donaţie a României pentru o şcoală kenyană, donaţie din programul României de asistenţă pentru dezvoltare.

În cadrul vizitei de stat în Republica Unită Tanzania, Klaus Iohannis va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan.

Vizita de stat în Republica Cabo Verde va prilejui consultări ale preşedintelui Iohannis cu preşedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves. Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.

În contextul vizitei oficiale în Republica Senegal, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul senegalez, Macky Sall.

 

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România

Published

on

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu l-a primit vineri, la sediul MAE, pe James O’Brien, asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Discuțiile au avut loc după a 6-a reuniune în format România – SUA – Ucraina – Republica Moldova – Comisia Europeană pe tema infrastructurii de transport și a culoarelor de solidaritate pentru exporturile agricole ale Ucrainei.

Ambii interlocutori au apreciat substanța și dinamica dialogului bilateral, cu accent pe continuarea dezvoltării Parteneriatului Strategic România-SUA, conform discuțiilor avute de premierul României la Washington cu membrii Cabinetului american și reprezentanții mediului de afaceri. A fost exprimat interesul comun pentru demararea rapidă a pregătirilor pentru ediția din 2024 a Dialogului Strategic România SUA.

Ministrul Luminița Odobescu a apreciat contribuția SUA la securitatea și apărarea Flancului Estic al NATO, în special a României, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, ministrul Odobescu a încurajat prezența economică mai mare a SUA în România, inclusiv din perspectiva cadrului stabil oferit de apartenența țării noastre la UE, NATO, și, în perspectivă, la OCDE.

Ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța continuării sprijinului multilateral și american, esențial pentru reziliența statelor din regiunea Mării Negre. A evidențiat necesitatea dezvoltării în continuare a infrastructurii transfrontaliere și a conexiunilor cu Ucraina și cu Republica Moldova, cu sprijinul SUA și al Uniunii Europene. A reiterat  contribuția țării noastre la asigurarea culoarelor sigure de export pentru cerealele, prin care au tranzitat circa 60% din exporturile de grâne ucrainene către piețe terțe.

Ministrul Odobescu a prezentat eforturile și angajamentele asumate de România în sensul dezvoltării interconectivității și securității în regiunea extinsă a Mării Negre, precum și interesul de a contribui la punerea în practică a Strategiei SUA pentru Marea Neagră, prin dezvoltarea de proiecte concrete împreună cu statele riverane și Statele Unite.

Oficialul român a evidențiat importanța infrastructurii care se dezvoltă în acest moment pentru eforturile internaționale de reconstrucție a Ucrainei. 

Continue Reading

ROMÂNIA

SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală

Published

on

© UNOCHA/Levent Kulu

Statele Unite ale Americii s-au alăturat, joi, 7 decembrie, reprezentanților din România, Ucraina, Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru o nouă reuniune la nivel înalt la Tulcea, pentru a găsi soluții reciproc avantajoase pentru a susține un volum ridicat de exporturi de cereale ucrainene, pentru a îmbunătăți reziliența și flexibilitatea rutelor comerciale regionale și pentru a combate insecuritatea alimentară cauzată de decizia Rusiei de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI) și de a ataca aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Retragerea unilaterală a Rusiei din BSGI și atacurile sale asupra infrastructurii portuare și a infrastructurii de cereale din Ucraina au perturbat piețele de cereale și securitatea alimentară globală – inclusiv în Sudul Global și în țările cu insecuritate alimentară din întreaga lume. BSGI a contribuit la stabilizarea prețurilor mai mici ale alimentelor cu aproape 20 de procente după ce invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina a provocat creșteri ale prețurilor alimentelor la nivel mondial. În timp ce Moscova alege să înarmeze alimentele, România, Ucraina, Republica Moldova, Statele Unite și Uniunea Europeană urmăresc soluții viabile pentru a contracara acțiunile dure ale Rusiei. Această nouă reuniune multilaterală a reprezentanților la nivel înalt demonstrează hotărârea și angajamentul lor de a fi alături de Ucraina și de a crește exporturile de cereale ucrainene pe piața globală, în ciuda acțiunilor distructive ale Rusiei.

În cadrul reuniunii de la Tulcea, participanții au recunoscut rolul esențial jucat de România și Moldova în facilitarea exportului a milioane de tone de cereale ucrainene, care a fost esențial pentru a evita foametea generalizată și pentru a consolida eforturile globale de securitate alimentară. Participanții au recunoscut, de asemenea, beneficiile substanțiale pe care accelerarea exporturilor de cereale ucrainene le-ar aduce populațiilor din Ucraina, România și Moldova. Eforturile de modernizare a infrastructurii feroviare, fluviale și portuare nu numai că sporesc eficiența, ci și stimulează creșterea economică în cele trei țări și în regiune. Rețelele de transport modernizate duc la creșterea activității comerciale, generând oportunități de angajare și contribuind la veniturile țărilor. Construcția, întreținerea și operarea infrastructurii de transport cruciale creează locuri de muncă pentru perspectivele lucrătorilor din domeniul transporturilor și crește prosperitatea economică.

Aceste măsuri evidențiază progresele substanțiale în direcția creșterii exporturilor de cereale din Ucraina. În acest context, este esențial să înlăturăm campania de dezinformare a Rusiei care dă vina pe sancțiuni pentru criza globală a securității alimentare. Statele Unite nu au impus sancțiuni la exportul de produse agricole rusești. Exporturile agricole ale Rusiei depășesc nivelurile de dinainte de război și ar putea fi chiar mai mari dacă nu ar fi restricțiile de export autoimpuse de Rusia. Rusia trebuie să înceteze acțiunile sale crude. Trebuie să permită expedierea cerealelor vitale care hrănesc milioane de oameni din întreaga lume. Trebuie să înceteze să mai atace cerealele depozitate și porturile. Trebuie să înceteze să mai amenințe navele țărilor necombatante. Rusia trebuie să înceteze să mai înarmeze alimentele.

La reuniunea de joi au participat ambasadorul James O’Brien, adjunct al Secretarului de Stat, Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, care s-au alăturat ministrului transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, viceprim-ministrului ucrainean, Oleksandr Kubrakov, secretarului de stat din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Mircea Păscăluța și directorului general al Direcției Generale Mobilitate și Transporturi Europene, Magda Kopczynska.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Blinken și Cameron, front unit pentru susținerea Ucrainei: Economiile aliaților – SUA, Marea Britanie și UE – depășesc Rusia cu 30 la 1. Această putere economică trebuie să conteze

Published

on

© UK Foreign Office/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, și omologul său britanic, David Cameron, au declarat că Statele Unite și Marea Britanie sunt “la unison” în ceea ce privește susținerea Ucrainei, în urma discuțiilor bilaterale care au avut loc joi la Departamentul de Stat, cu ocazia primei vizite la Washington a noului ministru de externe al Marii Britanii.

Antony Blinken a insistat că, “dacă ne uităm la investiţiile pe care le-am făcut în apărarea Ucrainei pentru a face faţă acestei agresiuni, 90% din asistenţa de securitate pe care am furnizat-o s-a cheltuit de fapt aici în Statele Unite, cu producătorii noştri”.

Blinken a subliniat că aceasta “creează mai multe locuri de muncă americane, mai multă creştere economică” în SUA. Acest lucru se adaugă importanţei pe care o are susţinerea Kievului pentru politica globală şi securitatea naţională a SUA, a menţionat secretarul de stat american.

 

La rândul său, David Cameron a precizat că situația din Ucraina este motivul pentru care a dorit să se deplaseze la Washington pentru a sublinia “cât de important este să continuăm să finanțăm Ucraina și să ajutăm Ucraina în orice mod posibil pentru a rezista invaziei ilegale a lui Putin”.

“Consider că este provocarea generației noastre. La fel cum generația bunicului meu a trebuit să lupte împotriva agresiunii naziste în Europa, noi luptăm împotriva agresiunii rusești în Europa. Iar provocarea, într-un fel, este una simplă. Dacă însumăm economiile aliaților Ucrainei – Statele Unite, Regatul Unit, țările Uniunii Europene – depășim Rusia cu 30 la 1. Ceea ce trebuie să facem este să facem ca această putere economică să conteze în sprijinul economic, în sprijinul diplomatic, în sprijinul moral, dar mai ales în sprijinul militar pe care îl acordăm Ucrainei”, a spus Cameron, a cărui primă vizită externă ca șef al diplomației britanice a fost luna trecută, la Kiev.

Deblocarea finanţării pentru sprijinirea Ucrainei “nu mai poate aştepta” în faţa pericolului reprezentat de Vladimir Putin, a avertizat miercuri preşedintele Joe Biden, adresându-se Congresului american, unde democraţii şi republicanii nu au reuşit încă să convină asupra unui nou pachet de ajutor pentru Kiev, în timp ce administrația de la Casa Albă a aprobat, din bugetul său, o nouă tranșă de ajutor militar de 175 de milioane de dolari.

Vorbind pe un ton solemn la Casa Albă, președintele american a evocat clar ipoteza unui atac rus împotriva unei ţări membre NATO, ceea ce ar declanşa intrarea Statelor Unite în război şi, prin urmare, “soldaţi americani vor lupta cu soldaţi ruşi”. O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat el.

Statele Unite au angajat peste 44,2 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.14 hours ago

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

ROMÂNIA16 hours ago

Modificarea PNRR a fost evaluată pozitiv de Consiliul UE. Planul modificat include capitolul REPowerEU și se ridică la 28,5 mld. de euro

U.E.17 hours ago

Eurogrupul a ajuns la un acord privind direcția politicii bugetare pentru 2024, stabilind un echilibru între menținerea flexibilității și adaptarea la condițiile globale

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România

ROMÂNIA18 hours ago

SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII18 hours ago

Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE

ROMÂNIA18 hours ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA18 hours ago

FMI sfătuiește România să introducă noi taxe și impozitarea progresivă în 2024, pentru a aduce mai mulți bani la buget

ROMÂNIA18 hours ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA4 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending