Moody’s modifică prognoza ratingului EFSF de la stabilă la negativă

Agenția de evaluare financiară, Moody’s Investors Service, a modificat prognoza ratingului provizoriu pe termen lung al Facilității Europene pentru Stabilitate Financiară (EFSF, fondul temporar de urgență al Uniunii Europene), de la stabilă la negativă, această decizie fiind o lovitură severă pentru țările periferice ale zonei euro, susținute financiar prin acest fond, arată Adevarul.ro

Agenția de rating a declarat că aceasta este o consecință normală a deciziei de la începutul acestei săptămâni de a modifica prognoza ratingului Germaniei, Olandei și Luxemburgului de la stabilă la negativă. Toate aceste trei țări, care, alături de Finlanda, reprezintă ultimele țări europene cu rating fiscal maxim, „Aaa”, garantează pentru EFSF, Germania deținând cea mai mare cotă-parte, puțin peste 29%, anunță CNBC, potrivit sursei citate.

EFSF a fost înființat în 2010 cu mandat să asigure stabilitatea financiară în Europa oferind asistență financiară către țările membre aflate în dificultate. Susținut de garanții din partea statelor membre în valoare de 780 de miliarde de euro și are o capacitate de creditare de 440 de miliarde de euro. Ratingul său financiar este evaluat la „Aaa” de Moody’s și de Fitch Ratings, deși Standard & Poor’s l-a retrogradat la AA+.

Moody’s a declarat că riscurile care ar putea duce la retrogradarea ratingului EFSF includ deteriorarea bonității țărilor membre zonei euro, în special a Germaniei, Franței și Olandei. Orice fel de ezitare cu privire la angajamentele luate de țările membre în uniunea monetară față de EFSF ar putea avea un impact negativ asupra ratingului, se arată în comunicatul Moody’s.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  exagorefsis.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.