Politica fiscală a Ungariei alungă investitorii

Politicile fiscale ale guvernului condus de Viktor Orban sperie investitorii internaționali iar Uniunea Europeană estimează că Ungaria va reintra în recesiune în decursul lui 2012, potrivit Adevarul.ro.

Viktor Orban încearcă să-și protejeze țara de efectele crizei datoriilor suverane printr-un program economic concentrat pe menținerea controlului asupra bugetului. Ungaria a suferit un deficit de capital de investiții de 118 milioane de euro în 2011, primul astfel de deficit din 1995, conform informațiilor compilate de banca centrală, anunță agenția de știri Bloomberg, potrivit sursei citate.

Investițiile, inclusiv cele guvernamentale, dar și cele din partea companiilor naționale și străine, au scăzut cu aproape 1.200 de miliarde de forinți (5,1 miliarde de euro) în perioada 2008 – 2011, în mod constant, se arată în informațiile publicate de banca centrală. Scăderea volumului de investiții este echivalentă cu 4% din Produsul Intern Brut al țării pe 2011. Economia este estimată să se contracteze cu 0,3%, Ungaria fiind, astfel, singura țară din Uniunea Europeană din afara zonei euro să sufere o contracție, conform previziunilor Comisiei Europene publicate în mai.

Două treimi dintre directorii executivi intervievați de către Camera de Comerț Germano-Maghiară au declarat că sunt „foarte dezamăgiți” de predictibilitatea deciziilor politice ale guvernului, fapt care a condus la o „deteriorare spectaculoasă” a încrederii investitorilor. Nivelul investițiilor s-a prăbușit la 12,6% din PIB în primul trimestru al acestui an, cel mai scăzut nivel din 1995, conform biroului de statistică de la Budapesta.

Pentru a acoperi pierderile suferite în urma introducerii unei taxe unice pe venit, guvernul a impus taxe speciale retroactive, a naționalizat fondurile private de pensii, a dezmembrat Consiliul Fiscal, instituție independentă și critică față de acțiunile sale și a eliminat dreptul Curții Constituționale de a se pronunța asupra legislației economice.

Aceste măsuri au redus încrederea investitorilor și au contribuit la o reducere a ratingului suveran la nivel de „gunoi financiar”, forțându-l pe Orban să apeleze la Fondul Monetar Internațional pentru un ajutor financiar de 18 miliarde de dolari.

Scăderea investițiilor a afectat toate sectoarele economice, conform biroului de statistică. La rândul său, Ferenc Karvalits, viceguvernatorul băncii centrale a recunoscut, în cadrul unui interviu radiofonic acordat InfoRadio că „Nivelul investițiilor este în scădere de ani buni, rata creării de noi companii este negativă iar numărul falimentelor este extrem de mare. Ceea ce vedem nu este un declin economic temporar”.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.