Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE

Published

on

© La Moncloa

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au convenit vineri să sprijine candidatura Nadiei Calviño la funcția de președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI), punând capăt unei perioade de negocieri în urma cărora ministrul economiei și de finanțe al Spaniei, țara care deține președinția Consiliului UE, va deveni prima femeie președintă a BEI, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia a fost luată la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare în urma consultărilor dintre acționarii băncii, în frunte cu viceprim-ministrul și ministrul de finanțe al Belgiei, Vincent Van Peteghem, care prezidează în prezent Consiliul guvernatorilor BEI.

“BEI este un instrument-cheie pentru realizarea obiectivelor politice ale UE, atât în cadrul Uniunii noastre, cât și în afara granițelor noastre. Suntem convinși că Nadia Calviño are toate calitățile necesare pentru a gestiona cea mai mare bancă multilaterală din lume, canalizând finanțările atât de necesare pentru întreprinderi și sprijinind investițiile pentru a stimula competitivitatea și creșterea durabilă a Europei”, a declarat Van Peteghem. 

Nadia Calviño, care este prim-vicepreședinte al Guvernului Spaniei și ministru al economiei, comerțului și întreprinderilor, ar urma să îi succeadă lui Werner Hoyer, al cărui al doilea mandat la conducerea băncii UE se încheie la 31 decembrie 2023.

Economistă de formație, Calviño a ocupat anterior, între 2014 și 2018, funcția de director general pentru buget în cadrul Comisiei Europene.

“BEI, brațul financiar al UE, este o instituție-cheie pentru economia europeană. Ea va avea un rol și mai important în viitor pentru a finanța tranziția ecologică, pentru a oferi sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei și, de asemenea, pentru a sprijini rolul Europei în lume. Sunt onorată de încrederea și sprijinul miniștrilor pentru a mă afla la conducerea Grupului BEI”, a declarat Calviño.

Candidatura lui Calviño a fost înaintată la scurt timp după alegerile din Spania, în iulie, când existau deja alți patru candidați: italianul Daniele Franco, suedezul Thomas Östros, poloneza Teresa Czerwinska și daneza Margrethe Vestager, care și-a luat concediu din poziția sa de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru a candida la președinția BEI.

BEI este cel mai mare creditor multilateral din lume, cu un bilanț de 547 de miliarde de euro. Actualul său președinte este politicianul german Werner Hoyer, care se află în funcție din 2012, după ce a fost reales pentru un al doilea mandat în 2018.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Emil Boc, întâlnire cu noua președintă a Băncii Europene de Investiții: Sprijinul financiar al BEI pentru proiectele autorităților locale, important

Published

on

© Emil Boc - Facebook

Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a întâlnit la Forumul Băncii Europene de Investiții – „European competitiveness in a polarised context” cu noua președintă a BEI, Nadia Calvino, prilej cu care edilul a subliniat importanța sprijinului financiar al BEI pentru proiectele autorităților locale. 

„Cu ocazia participării la Forumul Băncii Europene de Investiții – European competitiveness in a polarised context – am avut plăcerea de a discuta cu doamna Nadia Calvino, noua președintă a Băncii Europene de Investiții, de la începutul anului 2024”, a transmis primarul Emil Boc într-o postare pe pagina oficială de Facebook. 

De asemenea, acesta a abordat în cadrul întrevederii mai multe teme importante, precum: Continuarea colaborării strategice dintre Comitetul European al Regiunilor și Banca Europeană de Investiții; Importanța continuării sprijinului financiar din partea BEI pentru proiectele autorităților locale și regionale europene în cadrul politicii de coeziune și a altor politici conexe; Regândirea sprijinului pentru autoritățile publice locale și regionale din perspectiva implementării politicilor verzi și digitale; Sprijinul financiar acordat de BEI pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență de la Cluj și posibilitatea colaborării și pentru alte proiecte strategice de interes local și național.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

BEI și UE oferă R. Moldova 53,2 milioane de euro sub formă de împrumut și granturi pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare și dezvoltarea culoarelor de solidaritate

Published

on

© European Union, 2023 / Source: EP

Banca Europeană de Investiții și Republica Moldova au semnat joi un împrumut  de 41,2 milioane de euro, destinat îmbunătățirii conexiunilor interne de transport, precum și asigurării de beneficii economice pe termen lung pentru întreaga regiune.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, împrumutul va fi completat de un grant UE în valoare de 12 milioane de euro.

”Salut semnarea acestui împrumut care, împreună cu contribuția Comisiei Europene de 12 milioane de euro, va îmbunătăți infrastructura feroviară din Moldova. Aproximativ 128 de kilometri de cale ferată de pe axa nord-sud vor fi renovați, ceea ce va aduce mari beneficii pentru economia moldovenească. Proiectul va consolida, de asemenea, culoarele de solidaritate, unde Moldova și România sunt principalii actori pe coridorul Dunării, asigurând tranzitul a aproape 70% din produsele care ies din Ucraina”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Proiectul va contribui la reducerea aglomerației rutiere și la creșterea sustenabilității mediului, în conformitate cu obiectivele strategiei Global Gateway.

De asemenea, va consolida culoarele de solidaritate, rutele de transport alternative pentru Ucraina, care au devenit o linie de salvare pentru economia ucraineană. Pe lângă faptul că transportă cereale ucrainene (peste 58 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe din mai 2022), acestea reprezintă principala opțiune pentru Ucraina de a-și exporta toate celelalte bunuri și de a importa ceea ce are nevoie, cum ar fi combustibilul și asistența umanitară. Decizia de astăzi va contribui la consolidarea coridorului dunărean, important pentru Comisia Europeană, fapt reliefat și de Adina Vălean într-un răspuns oferit CaleaEuropeană.ro

Vestea vine după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat joi seară că șefii de stat sau de guvern, reuniți la Bruxelles, au căzut de acord să ofere deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

Citiți și: Oficial: Președintele Consiliului European anunță deschiderea tratativelor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova și acordarea statutul de candidat pentru Georgia

Să nu uităm că nu mai târziu de sfârșitul lunii octombrie Comisia Europeană a anunțat trei acorduri de grant în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei pentru transport în valoare de aproape 45 de milioane de euro pentru a îmbunătăți legăturile de transport între Moldova și România de-a lungul rețelei transeuropene de transport.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Sondaj BEI: Condițiile de acordare a creditelor s-au înăsprit în România, urmând tendința din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, ca urmare a îngrijorărilor legate de rentabilitate

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Oferta de credite se restrânge în timp ce băncile caută să se extindă, în contextul îngrijorărilor legate de rentabilitate, relevă un sondaj realizat de Banca Europeană de Investiții referitor la activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est în 2023.

”Concluziile sondajului indică faptul că restrângerea ofertei de credit, începută în 2022 din cauza războiului din Ucraina, a inflației, a ratelor mai ridicate și a încetinirii economice, este încă în desfășurare. Toate segmentele sectorului de afaceri au fost afectate de oferta mai restrânsă, în special întreprinderile mici și mijlocii. Aici intervine BEI Global, care va continua să ofere finanțare în condiții favorabile prin intermediarii noștri financiari întreprinderilor mici din regiune, pentru a le ajuta să-și depășească dificultățile financiare, să decarbonizeze, să se extindă și să creeze locuri de muncă”, a precizat vicepreședintele BEI Kyriacos Kakouris.

Conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, se previzionează că oferta de credite va rămâne slabă sau neutră în aproape toate țările (cu excepția Albaniei).

Cu toate acestea, se prevede că deficitul mare dintre cerere și ofertă din ultimii ani (când cererea a fost rezilientă, dar oferta s-a restrâns) se va diminua, consideră BEI.

Cererea de credite din partea clienților băncilor a rămas rezilientă și se așteaptă o ușoară îmbunătățire a acesteia. Investițiile fixe și comerțul cu amănuntul, în special piața imobiliară de locuințe, au contribuit negativ, dar se așteaptă ca investițiile fixe să se reia în perioada următoare.

În ciuda previziunilor negative anterioare, calitatea creditelor s-a îmbunătățit în ultimele șase luni. Cu toate acestea, dată fiind perspectiva economică mai slabă și ratele de dobânzi mai ridicate, băncile se așteaptă din nou la o majorare a împrumuturilor neperformante în următoarele șase luni.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de bănci își exprimă intenția de a-și extinde selectiv operațiunile în regiune (50 %, în creștere de la 45 % la sondajul precedent și de la 30 % la sondajul dinainte) sau de a-și menține nivelul operațiunilor. Cele mai multe filiale regionale au o rentabilitate mai mare decât întregul grup în ceea ce privește randamentul activelor și randamentul capitalurilor proprii, în special în Republica Cehă, Kosovo și Macedonia de Nord.

Totuși, viziunea acestora referitoare la rentabilitate s-a deteriorat semnificativ față de ultimul sondaj, peste 50 % dintre bănci semnalând acum o rentabilitate mai mică în diferite țări (Albania, Croația, Ungaria, Polonia și România) față de operațiunile la nivel de grup.

România 

Cererea de credite a rămas puternică în România în ultimele șase luni, în special din partea companiilor. În schimb, condițiile de acordare a creditelor s-au înăsprit în continuare. În timp ce potențialul pieței bancare rămâne ridicat, profitabilitatea sistemului a început să se deterioreze, în conformitate cu tendința regională.

Majoritatea băncilor intervievate percep piața bancară din România ca având un potențial ridicat, ocupând locul trei în regiune.

De asemenea, majoritatea băncilor descriu poziționarea lor pe piața din România ca fiind satisfăcătoare. Cu toate acestea, profitabilitatea băncilor din România s-a deteriorat în comparație cu sondajul anterior, în conformitate cu tendința regională.

Cererea de credite s-a îmbunătățit în continuare în ultimele șase luni – determinată în special de cererea robustă pe segmentul corporatist. Cererea de credite pentru locuințe a rămas neschimbată. Băncile se așteaptă ca cererea globală de credite să continue să crească în următoarele șase luni.

Condițiile privind oferta de credite au continuat să se înăsprească în ultimele șase luni în toate domeniile, urmând tiparele observate în întreaga Europă Centrală, de Est și de Sud-Est. Băncile din România se așteaptă ca oferta de credite să rămână neschimbată în următoarele șase luni.

Accesul la finanțare a continuat să se îmbunătățească în ultimele șase luni, după o deteriorare în prima jumătate a anului 2022. Se așteaptă ca condițiile de finanțare să fie bune în următoarele șase luni. 

Calitatea creditelor în România a rămas solidă, contrar așteptărilor anterioare, și nu se așteaptă nicio schimbare majoră pentru perioada următoare.

Sondajul privind activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est se desfășoară o dată la șase luni pe un eșantion de aproximativ 15 grupuri bancare internaționale și 85 de filiale locale sau bănci locale independente din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

Acesta colectează informații despre standardele, termenii și condițiile de creditare, precum și despre diverși factori interni și internaționali care pot fi responsabili pentru schimbările intervenite în activitatea de creditare. Se examinează și cererea de împrumuturi. Sondajul include întrebări specifice despre calitatea creditelor și condițiile de finanțare pentru bănci.

Este conceput astfel încât să formeze un panel de observații care să ofere o evaluare aproape în timp real a situației actuale a sectorului bancar din regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est. Sondajul este dezvoltat și gestionat de Departamentul de Economie al BEI și face parte dintr-o serie de rapoarte întocmite alături de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială pentru Inițiativa Viena.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO5 hours ago

Kaja Kallas anunță că Estonia a neutralizat o “operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei” pe teritoriul acestei țări NATO și UE

INTERNAȚIONAL5 hours ago

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

ROMÂNIA6 hours ago

Proiectul-pilot DigiTEL Green: Stația electrică de la Mostiștea va fi digitalizată și modernizată cu 48 milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare

ROMÂNIA7 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le mulțumește ”românilor din Spania pentru tot ce fac pentru țara lor, chiar și de la distanță”: România a ajuns mai cunoscută și mai apreciată în Spania datorită vouă

U.E.7 hours ago

Nouă tranșă de ajutor umanitar al UE în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

ENGLISH7 hours ago

Marcel Ciolacu underlines the importance of the European elections on 9 June: I want to live in a free Romania and a free Europe. These elections will be about principles, defending values, and the rule of law

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Grupul independent de experți privind viitorul politicii de coeziune propune zece recomandări pentru maximizarea eficacității și impactului politicii de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă

U.E.8 hours ago

Noi norme adoptate la Bruxelles pentru a consolida drepturile consumatorilor în contextul tranziției ecologice

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 day ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA5 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending