NATO condamnă “baia de sânge” din Ucraina şi cere armatei să nu intervină în criza politică

Anders_Fogh_RasmussenSecretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat, vineri, la Atena, “baia de sânge” din Ucraina şi a făcut din nou apel la armata ucraineană să evite implicarea în criza politică din ţară.

“Guvernul ucrainean are responsabilitatea de a face tot posibilul pentru ca armata să nu fie implicată în această criză politică”, a reafirmat Rasmussen, citat de Mediafax, la încheierea unei întrevederi cu premierul grec Antonis Samaras, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

De asemenea, Rasmussen a îndemnat puterea şi opoziţia “să pună capăt violenţelor” şi a subliniat că “dialogul este singura cale pentru găsirea unei soluţii”.

De altfel, Rasmussen a atras atenţia într-un comunicat dat publicităţii încă de miercuri seară că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va pune în discuţie cooperarea cu Ucraina în cazul în care armata va interveni împotriva protestatarilor opoziţiei.

Secretarul general al NATO participă, la Atena, la o reuniune informală a miniştrilor Apărării din statele UE.

Relaţiile dintre NATO şi Ucraina au fost lansate oficial în 1991, când Ucraina a devenit membră a Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic (redenumit Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, în 1997), imediat după obţinerea independenţei, în momentul destrămării URSS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.