Connect with us

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă, de Ziua Armatei: Avem datoria să nu permitem niciunor mişcări retrograde şi extremiste să distrugă modul nostru de viaţă european

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

România este respectată şi apreciată inclusiv pentru eficienţa şi determinarea armatei sale, iar militarii ţării noastre respectă cel mai mult pacea şi sunt gata să o apere cu preţul vieţii, a afirmat, miercuri, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Armatei României.

Ciucă a punctat în cadrul discursului susținut că, în contextul actual de securitate, ţara noastră trebuie să fie pregătită să facă faţă oricăror provocări, alături de partenerii din Uniunea Europeană şi Alianţa Nord Atlantică, şi să nu permită „mişcărilor retrograde şi extremiste” să distrugă modul de viaţă european.

„Ziua de astăzi este una solemnă şi plină de emoţie pentru întreaga societate. Cinstim Ziua Armatei României într-un context politic şi de securitate tulburător prin semnificaţia şi complexitatea conflictelor armate deschise din Ucraina şi Orientul Mijlociu. Acest context ne arată că trebuie să fim pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate, atât la nivel regional, cât şi la nivel internaţional, alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi Alianţa Nord Atlantică, pentru protejarea şi perpetuarea valorilor democratice. Actuala situaţie de securitate ne îndeamnă să preţuim trecutul nostru, sacrificiul ostaşilor români, dar prioritatea noastră rămâne să ne protejăm prezentul şi să construim România de mâine. Avem datoria să nu permitem niciunor mişcări retrograde şi extremiste să distrugă modul nostru de viaţă european şi occidental pe care l-am construit cu greu în ultimii 30 de ani”, a declarat Ciucă, la ceremonia de la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Acesta a menţionat că trebuie apreciaţi la adevărata valoare toţi cei care „au apărat şi continuă să apere curajos” integritatea teritorială şi securitatea ţării.

„Prin înaintaşii noştri, dar şi prin cei care îşi îndeplinesc în prezent datoria faţă de ţară, România este mai puternică, iar cetăţenii săi mai protejaţi. Chiar dacă poate suna paradoxal, militarii noştri sunt cei care respectă cel mai mult pacea şi sunt gata să o apere cu preţul vieţii. Însuşi locul în care ne aflăm acum stă dovadă pentru acest lucru. Armata României, aşa cum o ştim azi, se bucură de un bun renume la nivelul aliaţilor NATO şi al membrilor Uniunii Europene”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a mai arătat că Armata României este „o instituţie respectată în interiorul ţării şi apreciată în exteriorul ei”.

„Armata este una din instituţiile fundamentale ale statului român care se bucură de un nivel ridicat de încredere şi respect din partea populaţiei. Să avem grijă, deci, ca tradiţiile noastre, de identitatea noastră naţională pe care trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm într-un spaţiu european, al pluralismului şi a libertăţii sub protecţia Alianţei Nord Atlantice. România este astăzi respectată şi apreciată inclusiv pentru eficienţa şi determinarea Armatei României. Ţara noastră este apreciată în cadrul NATO şi datorită eforturilor camarazilor noştri care au îndeplinit misiuni în Bosnia Herţegovina, în Kosovo, Afganistan sau în alte teatre de operaţie”, a adăugat preşedintele Senatului.

Ciucă a subliniat că România beneficiază în prezent de garanţii de securitate fără precedent.

„Suntem recunoscători pentru acest lucru, dar trebuie să rămânem vigilenţi şi să fim pregătiţi pentru a ne apăra ţara de orice ameninţare. Vreau să salut, în acest context, operaţionalizarea din aceste zile a Comandamentului NATO de la Sibiu. Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est va avea în subordine mai multe divizii NATO, iar rolul acestei structuri va fi de descurajare şi de apărare la nevoie a frontierei de sud-est al Alianţei Nord Atlantice, implicit a teritoriilor României şi Bulgariei. Toate aceste acţiuni transmit un mesaj de siguranţă pentru cetăţenii noştri că vor fi protejaţi de militarii armatei României, dar şi de aliaţii noştri. Este un mesaj foarte important în actualul context de securitate extrem de complicat, iar siguranţa creează cadrul propice dezvoltării şi bunăstării”, a mai spus Ciucă.

Preşedintele Senatului a evocat faptul că la data de 25 octombrie se celebrează eliberarea ţării şi se aduce omagiu celor care au făcut sacrificii supreme pentru realizarea acestui obiectiv.

„Mă înclin cu respect în faţa celor care au fost întotdeauna gata să lupte până la sacrificiu pentru integritatea teritorială a ţării, a independenţei şi suveranităţii României. Această jertfă de sine pentru binele României este patriotismul adevărat, aşa se măsoară adevărata iubire de ţară. Doresc să-i felicit pe toţi militarii Armatei României cu ocazia sărbătorii de astăzi. Dumneavoastră, dragi camarazi, sunteţi mai mult decât o instituţie, sunteţi o familie unită, o familie care ţine la România şi care este hotărâtă să îşi apere ţara cu orice preţ, chiar cu preţul vieţii”, a transmis Nicolae Ciucă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

România se alătură demersurilor internaționale de a expune încercările Rusiei de interferență în procesele politice și electorale din state democratice

Published

on

© MAE

România se alătură Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în demersul de a expune public și a condamna încercările repetate ale Federației Ruse de interferență în procesele politice și electorale din state democratice, printr-o declarație emisă joi de Ministerul Afacerilor Externe, care precizează că România a susținut, de asemenea, adoptarea unei declarații a Uniunii Europene pe această temă.

“România își exprimă îngrijorarea față de utilizarea în creștere, la nivel global, a operațiunilor cibernetice în context electoral, amplificate de interferență în spațiul informațional, în scopul de a submina procesele democratice și încrederea în autorități în statele care împărtășesc aceleași valori și aspirații. În acest sens, considerăm deosebit de relevantă și expunerea recentă în Republica Moldova a acțiunilor de interferență hibridă vizând alegerile locale din noiembrie 2023. Manifestăm îngrijorare față de amploarea și complexitatea acestor acțiuni, pe care le considerăm inacceptabile”, transmite MAE.

Potrivit diplomației de la București, astfel de activități contravin normelor de comportament responsabil în spațiul cibernetic, agreate de toate statele membre ONU.

“Subliniem importanța respectării depline a acestora, în vederea menținerii stabilității și prevenirii conflictelor”, precizează Ministerul de Externe.

Uniunea Europeană și țările sale membre au condamnat joi “cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice și procesele electorale”, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-o reacție de solidarizare cu Londra, care a acuzat că grupuri de hackeri sprijinite de serviciul de securitate rus FSB s-au aflat în spatele unor ”încercări susținute și nereușite de a interveni în procesele politice din Marea Britanie”, motiv pentru care MAE britanic l-a convocat pe ambasadorul rus.

Continue Reading

POLITICĂ

PNL a aderat, la Washington, la Uniunea Democrată Internațională, fondată de Margaret Thatcher, George Bush sr., Jacques Chirac și Helmut Kohl

Published

on

Partidul Național Liberal este, începând de astăzi, membru al Uniunii Democrate Internaționale (International Democracy Union – IDU), cea mai mare alianță de partide de centru-dreapta din lume, cu peste 80 de membri din 60 de țări. Decizia a fost luată, în unanimitate, în cadrul Reuniunii Executive a Uniunii de la Washington, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Partidul Național Liberal este cel mai vechi partid de centru-dreapta din Europa și împărtășim aceleași valori de centru-dreapta cu membrii IDU, precum libertatea politică și individuală, egalitatea de șanse, sprijinirea mediului privat și respectarea statului de drept. Vom lucra cu celelalte partide membre pentru a promova aceste valori în România și în regiune. În contextul geopolitic actual, noi, partidele de centru-dreapta, trebuie să fim cât mai unite în apărarea liberalismului și valorilor noastre democratice peste tot în lume”, a declarat președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.   

“Aderarea la Uniunea Democrată Internațională confirmă că Partidului Național Liberal este singurul partid de centru-dreapta din România recunoscut pe plan internațional. Această afiliere va crește și mai mult influența noastră la nivel internațional și va oferi noi oportunități de colaborare cu alte partide de centru-dreapta din Europa și din afara ei”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, care a reprezentat Partidul Național Liberal la reuniunea IDU de la Washington.  

Din IDU fac parte principalele partide de centru-dreapta din Uniunea Europeană, printre care Uniunea Creștin-Democrată din Germania, Partidul Popular din Spania, dar și Partidul Popular European (cea mai mare alianță de partide de centru-dreapta din Europa). Partidul Republican din Statele Unite ale Americii, Partidul Conservator din Regatul Unit al Marii Britanii, Partidul Conservator din Canada și Partidul Liberal din Australia sunt, de asemenea, membre ale Uniunii Democrate Internaționale. 

IDU a fost înființată în 1983. Printre membrii săi fondatori se numără Margaret Thatcher (prim-ministrul Marii Britanii între 1979 și 1990), George Bush Sr (președinte al Statelor Unite ale Americii între 1989 și 1993), Jacques Chirac (președinte al Franței între 1995 și 2007) și Helmut Kohl (cancelar al Germaniei între 1982 și 1998).

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a declarat, joi, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii, la București, că face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre.

Răspunzând la o întrebare adresată de caleaeuropeana.ro cu privire la proiectele depuse de România pentru consolidarea infrastructurii de transport de-a lungul coridoarelor de solidaritate UE-Ucraina, în urma apelului pentru propuneri, în valoare de 7 miliarde de euro, lansat la finele lunii septembrie, prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), oficialul european a precizat că nu are „o evaluare a proiectelor depuse deja în momentul de față”, termenul limită al apelului fiind la finele lunii ianuarie 2024, însă a subliniat că „România ar trebui, cu siguranță, să depună Fast Danube 2, faza doi a proiectului de navigabilitate permanentă pe Dunăre”. 

„Dunărea rămâne un coridor esențial pentru că este sustenabil pentru portul Constanța, pentru statele care nu au acces la mare din interiorul UE, dar care se confruntă cu această problemă a navigabilității, care nu este asigurată tot timpul anului. Acest proiect, Fast Danube 2, ar fi esențial pentru România și trebuie depus cu Bulgaria. Și fac și eu, la rândul meu, demersuri pe lângă cele două guverne sa-l accelereze”, a explicat comisarul pentru transport. 

Adina Vălean a spus, de asemenea că există un grup de experți care consiliază și România, și Bulgaria pe proiectele de infrastructură, și „care este foarte activ în discuțiile pe acest proiect cu Dunărea, pe care și UE și-l dorește foarte mult”. 

Referitor la apelul pentru propuneri de proiecte de transport, lansat în septembrie, oficialul european a precizat că „este pentru prima dată când este un apel de proiecte la care participă ca membri cu drepturi depline ai Mecanismului Ucraina și Republica Moldova, iar Comisia încearcă, pentru că și pentru ea este un instrument nou, să sfătuiască cât mai bine cele două țări pentru a putea participa singure”.

Aceasta a explicat că, până acum au fost, într-adevăr, proiecte pe care Ucraina și Republica Moldova le-au depus împreună cu statele de frontieră, România inclusiv, în alte tipuri de finanțări. „Am avut pentru trecerile de frontieră de pe culoarele solidarității proiecte de până la 300 milioane de euro numai contribuție din fonduri europene, pentru această conectivitate cu Ucraina și Republica Moldova. România are trei astfel de proiecte”, a adăugat Adina Vălean.

Comisarul european a precizat, totodată, că „așteptăm cât mai multe proiecte” în cadrul apelului finanțat de MIE.

„Majoritatea statelor membre face o pregătire minuțioasă pentru a le depune, pentru că este o competiție foarte mare la nivel european pe aceste fonduri și atunci, calitatea proiectului și utilitatea lui pentru piața de transport europeană sunt două criterii foarte importante și toată lumea încearcă să îmbunătățească cât mai mult. Dar așteptăm cât mai multe proiecte”, a încheiat Adina Vălean.

 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE3 mins ago

“Fit for 55”: Acord între instituțiile UE asupra propunerii de revizuire a directivei privind performanța energetică a clădirilor

INTERNAȚIONAL12 mins ago

România se alătură demersurilor internaționale de a expune încercările Rusiei de interferență în procesele politice și electorale din state democratice

POLITICĂ15 hours ago

PNL a aderat, la Washington, la Uniunea Democrată Internațională, fondată de Margaret Thatcher, George Bush sr., Jacques Chirac și Helmut Kohl

U.E.15 hours ago

Germania a adoptat pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice

COMUNICATE DE PRESĂ15 hours ago

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez și Mushuroi Creative Hub organizează o nouă ediție “EuroFabrique Cluj”, laboratorul de proiecte educaționale și artistice

U.E.16 hours ago

Cu gândul la alegerile europene de anul viitor, UE împărtășește îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice”

GENERAL17 hours ago

Investițiile în contextul procedurii de deficit excesiv, motivul pentru care Franța și Germania întârzie reforma fiscală a UE

INTERNAȚIONAL17 hours ago

De la Atena, Recep Tayyip Erdogan își exprimă speranța deschiderii unei ”noi ere” în relațiile cu Grecia. Kyriakos Mitsotakis evidențiază importanța ca legăturile dintre cele două țări să ”evolueze pe o cale pașnică”

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”

ROMÂNIA18 hours ago

Ministerul Dezvoltării susține și finanțează investițiile în mobilitatea urbană durabilă, subliniază ministrul Adrian Veștea: Contribuim la creșterea calității vieții cetățenilor și a atractivității comunităților

ROMÂNIA3 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA4 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending