Connect with us

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă și omologul sud-coreean au convenit ca dimensiunea economică să fie centrală în dezvoltarea Parteneriatului Strategic. Porturile Constanța și Busan vor coopera în baza unui Memorandum

Published

on

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit miercuri, la Palatul Victoria, pe omologul sud-coreean Han Duck-soo, în contextul aniversării anul acesta a 15 ani de Parteneriat Strategic între România și Coreea de Sud, prima țară asiatică cu care s-a stabilit un astfel de cadru de cooperare. Cei doi demnitari au convenit ca dimensiunea economică să fie centrală în dezvoltarea relațiilor bilaterale, discuțiile concentrându-se în acest sens pe stimularea schimburilor comerciale, consolidarea legăturilor între mediile de afaceri din cele două țări și pe creșterea investițiilor în domeniul industrial, al energiei nucleare și al energiei verzi, al tehnologiilor digitale sau al apărării.

În cadrul întrevederii, șeful Guvernului a evocat poziţia geostrategică a României, faptul că este una dintre cele mai dinamice şi competitive  economii  din  Uniunea Europeană şi că  oferă  largi  resurse  şi posibilități de investiții.

„Întâlnirea noastră de astăzi a fost una foarte bună, cu o agendă bogată, construită pe baza dialogului foarte aplicat, pe care l-am avut atât la nivelul premierilor, cât și la nivel de miniștri. De asemenea, pot să menționez, așa cum am reiterat și în cadrul întâlnirii bilaterale, că, în baza întâlnirii de la Seul (decembrie 2022, n.r.), și a agreării domeniilor de colaborare, am convenit că acestea pot fi considerate ca elemente noi de foaie de parcurs pentru continuarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea. Am agreat cu omologul meu asupra nevoii de consolidare sistematică a cooperării bilaterale, pentru a oferi un nou impuls implementării obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic. Am subliniat necesitatea relansării şi consolidării cooperării bilaterale, prin noi proiecte concrete, în toate ariile Parteneriatului, atât în plan politic, cât și în cel economic, sectorial. Am convenit ca această componentă economică să reprezinte elementul principal de dezvoltare a relațiilor bilaterale”, a declarat premierul Nicolae Ciucă într-o conferință de presă alături de omologul sud-coreean.

În acest sens, cei doi premieri au convenit aspectele prin care sectoarele de business din cele două țări să continue dialogul și colaborarea, astfel încât să identifice potențialul și oportunitățile de afaceri în cele două țări.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a salutat menţinerea tendinţei ascendente a volumului schimburilor comerciale, care, începând cu 2021, a depăşit cifra de un miliard de dolari, reușind ca, anul trecut să fie înregistrată o creștere de aproximativ 8% față de anul 2021.

„Am subliniat că această tendinţă trebuie stimulată pe mai departe, trebuie sprijinită de noi iniţiative, în domenii inovative şi cu valoare adăugată mare. Tocmai de aceea, am reiterat interesul părţii române pentru organizarea în acest an, la Seul, la nivel ministerial, a celui de-al X-lea Comitet comun de Cooperare  Industrială.  Suntem interesaţi, de asemenea, de organizarea unui Forum de afaceri bilateral asociat acestui eveniment ministerial, care să asigure coerenţa demersurilor de cooperare între sectorul public şi cel privat”, a mai declarat șeful Guvernului.

În plus, Nicolae Ciucă a reiterat susţinerea pentru creşterea investiţiilor sud-coreene de tip greenfield și în domeniul energiei nucleare.

„Îmi exprim speranţa că, inclusiv graţie convorbirilor la nivel înalt, să vedem în România noi investiţii sud-coreene. Am discutat despre posibilitatea de a investi în domeniile energiei verzi, al tehnologiilor digitale, în domeniul industriei alimentare, precum şi despre întărirea legăturilor dintre IMM-uri. Am exprimat deschiderea noastră pentru continuarea și întărirea prezenței coreene în domeniul energiei nucleare încurajând investiţiile sud-coreene în proiectele româneşti din acest sector deosebit de important în ansamblul eforturilor noastre de consolidare a securităţii şi independenţei energetice. Domnul prim-ministru a agreat deja colaborarea în ceea ce privește deschiderea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă, precum și implicarea companiilor sud-coreene în dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare mici”, a afirmat premierul României.

Nicolae Ciucă a mai spus că, „în acelaşi spirit de colaborare  între parteneri strategici”, a invitat mediul de afaceri din Republica Coreea să se alăture Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, în contextul Summit-ului pe care preşedintele Klaus Iohannis îl găzduieşte la Bucureşti, toamna aceasta, pe 7 septembrie. În acest context, premierul a salutat semnarea, astăzi, a Memorandumului de Înţelegere între porturile Constanţa şi Busan, un obiectiv fixat în cadrul dialogului purtat la Seul.

„Domnul prim-ministru a oferit atunci posibilitatea întregii delegații române să viziteze portul Busan și, iată, astăzi se semnează acest Memorandum de colaborare între cele două porturi;  în discuția noastră am relevat importanța strategică pe care Marea Neagră și Portul din Constanța le au, nu doar pentru regiunea Mării Negre ci pentru întreaga Europă”, a punctat acesta.

Cei doi omologi au identificat şi alte domenii importante pentru intensificarea cooperării, precum cel al apărării, inclusiv al industriei de apărare, cel al securităţii cibernetice, al educaţiei, culturii, al cooperării tehnico-ştiinţifice.

Cu acest prilej,  premierul a anunțat deschiderea unui birou de ştiinţă şi tehnologie la Seul, concomitent cu continuarea demersurilor pentru deschiderea unui alt punct de referinţă în relaţiile culturale dintre România şi Coreea de Sud, şi anume un institut cultural român la Seul.

În cele din urmă, Ciucă și Han au avut şi un schimb de opinii privind aspecte de securitate regională relevante pentru România şi pentru Republica Coreea.

„Am discutat despre războiul ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei şi despre consecinţele acestuia. Am abordat împreună îngrijorările majore faţă de evoluţiile de securitate din Peninsula Coreea, reiterând  susținerea pe care țara noastră o are pentru toate demersurile pe care Republica Coreea le face în procesul de denuclearizare și menținere a păcii în Peninsula Coreeană. Am exprimat solidaritatea României în acest sens, cu accent pe nevoia respectării clare a rezoluţiilor ONU în materie. România salută adoptarea de către Republica Coreea a noii sale Strategii privind Indo-Pacific, care prezintă oportunităţi în sinergie cu Strategia Uniunii Europene pentru cooperare în Indo-Pacific, în a cărei implementare, țara noastră va rămâne un actor activ”, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Ministrul Educației, Ligia Deca, participă între 21-22 februarie la Summitul Global al Competențelor (”Skills for the future: Building bridges to new opportunities”), la Bruxelles, un eveniment care reunește decidenți din domeniul educației, al muncii și al formării profesionale din 40 de țări, sub umbrela Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

”Misiunea noastră comună de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare este cu atât mai importantă, cu cât suntem în marja anului declarat de Comisia Europeană ca fiind Anul European al Competențelor”, a subliniat aceasta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Evenimentul are o amploare și un impact deosebite și pune accentul pe trei direcții de acțiune care ar trebui să guverneze activitatea autorităților: identificarea unor strategii pentru competențele viitorului, dezvoltarea unor noi oportunități de învățare continuă și creșterea capacității individuale de dobândire a competențelor transversale.

”Pentru România, participarea la acest eveniment în calitate de țară-candidată pentru aderarea la OCDE poate contribui la creșterea capacității autorităților publice de a își adapta măsurile de intervenție în domeniul competențelor la nevoile actuale ale societății, folosind exemplele de bune practici ale celorlalte 38 de țări invitate să ia parte la Summit”, a evaluat Deca.

Aceasta a evidențiat că țara noastră ”face pași importanți în dezvoltarea continuă a competențelor pentru toți actorii implicați în sistemul de educație: de la implicarea celor 100.000 de cadre didactice în programe de formare pentru pedagogie digitală, la formarea altor 20.000 de cadre didactice din cadrul serviciilor de educație timpurie, până la dotarea tuturor unităților de învățământ liceal cu laboratoare de științe și laboratoare inteligente, toate aceste demersuri reprezentând o dovadă a faptului că țara noastră înțelege importanța politicilor publice de dezvoltare a educației și a formării profesionale, ce, odată implementate, conduc la dezvoltarea economiei și a societății în ansamblul ei”.

Continue Reading

POLITICĂ

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Două treimi dintre români, mai exact 66%, vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024, arată datele unui sondaj comun PNL și PSD consultat de CaleaEuropeană.ro.

Întrebați dacă sunt de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale, 53% dintre persoanele chestionate au răspuns cu ”Da”, în vreme ce 35% se opun comasării, iar 12% nu și-au exprimat nicio opinie sau nu au răspuns.

Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat rămân pe primele locuri în preferințele electoratului, în timp ce AUR și USR sunt în scădere, mai arată datele.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, 31% dintre respondenți ar vota cu PSD și 20% ar opta pentru PNL. AUR ar obține 18%, în vreme ce Alianța Dreapta Unită s-ar clasa pe locul al patrulea, cu 15%.

Sondajul Avangarde a fost realizat între 19-20 februarie, prin metoda CATI (interviu telefonic), pe un eșantion de 950 de subiecți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

Published

on

© Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, și secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu au primit, săptămâna trecută, vizita delegației companiei Google, condusă de Marcus Jadotte – vicepreședintele responsabil de afaceri guvernamentale și Cloud și din care au făcut parte Elisabeta Moraru – Country Director Google România și alți reprezentanți ai conducerii Google.

 

În cadrul întâlnirii, s-a discutat posibilitatea utilizării celor mai performante soluții digitale disponibile în prezent pentru a răspunde nevoilor actuale ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pe trei paliere: valorificarea datelor colectate în prezent, facilitarea interacțiunii cu cetățeanul ș simplificarea procedurilor interne.

„Ne-am întâlnit cu top-managementul uneia dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume pentru a înțelege mai bine cum putem utiliza, în activitatea noastră curentă, tehnologiile moderne de tip AI, Cloud computing, analiză big data și big query. Cu siguranță oportunitățile sunt multiple, fie ca vorbim de managementul forestier, cel al deșeurilor sau al ariilor naturale protejate. Am convenit că, în perioada următoare, ne vom concentra pe identificarea acestor soluții”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Discuțiile au avut loc în contextul seriei de întâlniri pe care conducerea Google le-a avut, la nivelul Guvernului, cu privire la viitoarele investiţii în infrastructura digitală, inovare şi proiecte de cercetare în România, în cadrul reformei administrației publice, a reformei digitale și a transferului în cloud a sistemelor IT de stat.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

COMISIA EUROPEANA26 mins ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 hour ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.2 hours ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ2 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.3 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA3 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN3 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

G74 hours ago

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

NATO4 hours ago

Serviciul de Informații al Letoniei: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva NATO va crește, dacă Occidentul nu sprijină suficient Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending