REPUBLICA MOLDOVA
Nicolae Ciucă: Votul din R. Moldova, un mare pas înainte pentru un viitor european. Alegerile din România, următoarea țintă a propagandei Rusiei
Published
2 months agoon
Președintele Senatului și liderul PNL Nicolae Ciucă a avertizat luni, după rezultatul extrem de strâns al votului pro-european din Republica Moldova, că alegerile din România sunt următoarea țintă a propagandei Moscovei, felicitând în același timp cetățenii Republicii Moldova.
“Felicit cetățenii Republicii Moldova pentru votul în favoarea drumului european! Chiar dacă e o victorie la limită, acest vot e un mare pas înainte pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova. (…) O felicit și pe doamna Maia Sandu pentru obținerea primului loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale. O susțin în continuare și îi doresc din inimă victoria în turul al doilea, pentru a consolida parcursul european al țării”, a scris Ciucă, pe pagina sa de Facebook.
El a asigurat că România va fi în continuare cel mai puternic susținător al procesului de integrare și se va asigura că banii europeni și expertiza europeană vor construi bunăstarea și securitatea între Prut și Nistru.
În opinia lui Ciucă, rezultatul extrem de strâns al votului la referendum arată forța de manipulare a propagandei ruse. “E limpede că Rusia continuă agresiunea hibridă asupra Europei și în special asupra Estului Europei”, a adăugat candidatul PNL la funcția de președinte al României.
“Alegerile din România sunt următoarea țintă a propagandei Moscovei. Trebuie să respingem astfel de manipulări, să respingem mesajele de dezbinare, mesajele anti-europene și anti-NATO. Românii trebuie să voteze în continuare pentru viitorul euroatlantic, pentru o democrație liberală și pentru dezvoltarea economică după model occidental“, a conchis președintele PNL.
Citiți și
Cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană. După numărarea a 99,5% din totalul voturilor exprimate la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană, 50,41% dintre cetățenii prezenți la urne au votat pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării, în timp ce la primul tur al scrutinului prezidențial, cetățenii au decis că președinta în funcție, Maia Sandu, și candidatul socialist pro-rus, Alexandr Stoianoglo, se vor confrunta în turul al doilea al scrutinului prezidențial, programat pe data de 3 noiembrie.
După contabilizarea rezultatelor a 99,46% din voturi, tabăra pro-UE și pentru modificarea Constituției are peste 10.000 de voturi în plus față de cei care au votat negativ.
Până la ora 13:48, 50,41% dintre cetățeni au votat “Da” (747.347 de voturi), iar 49.59% au votat “Nu” (735.104).
Au fost numărate procesele verbale din 2.207 de secții, din totalul de 2.219, conform datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova.
În privința votului pentru președinția Republicii Moldova, după numărarea a 99,37% din voturi, conduce Maia Sandu (42,30%), urmată de Alexandr Stoianoglo (26,07%) și Renato Usatîi (13,8%).
Cetățenii de peste Prut au fost chemați duminică la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și pentru un referendum istoric în care să-și exprime opțiunea pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în UE. Cu o prezență la urne de 49,8%, plebiscitul a fost validat, depășind pragul de validare de 33%.
Alegătorii au răspuns la întrebarea: “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Referendumul are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este “obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este “europeană”.
Odată ce majoritatea cetățenilor ar vota “da” la referendum preambulul Constituției va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al țării. Totodată, Constituția va fi completată și cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană.
Republica Moldova a solicitat aderarea la UE în luna martie 2022 și i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare, tratative care au debutat în iunie 2024.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
REPUBLICA MOLDOVA
Premierul R. Moldova votează Elena Lasconi: Să alegem un președinte dedicat valorilor democratice și viitorului în marea familie europeană
Published
1 day agoon
December 6, 2024By
Diana ZaimPremierul Republicii Moldova, Dorin Recean, face apel către moldovenii cu cetățenie română să voteze responabil pentru un președinte dedicat valorilor democratice și a viitorului în marea familie europeană și se alătură liderilor care o susțin pe candidata USR, Elena Lasconi, în cursa pentru prezidențiale.
„Începând de astăzi și pe parcursul următoarelor trei zile, îndemn toți moldovenii cu cetățenie română să participe la alegerile prezidențiale din România. Vă încurajez să ieșiți la vot, indiferent că vă aflați în România sau în orice colț al lumii. Votul nostru este un drept, dar și o responsabilitate față de viitorul nostru comun. Să alegem un președinte dedicat valorilor democratice și a viitorului în marea familie europeană. Eu votez Elena Lasconi”, a spus premierul Dorin Recean.
De asemenea, acesta condamnă asaltul asupra democrației din România: „Asaltul asupra democrației care se întâmplă acum în România l-am simțit și noi, în Republica Moldova. Eu votez Elena Lasconi.”
REPUBLICA MOLDOVA
VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova
Published
2 days agoon
December 5, 2024Președinta Republicii Moldova Maia Sandu s-a întâlnit joi la București cu candidata pro-europeană la funcția de președinte al României, Lasconi, căreia i-a transmis susținerea explicită la turul al doilea al scrutinului prezidențial.
“Îi mulțumesc tare mult doamnei președinte Maia Sandu pentru că a venit la București să mă susțină. Am multe de învățat de la domnia sa, este un exemplu de lider curajos și sunt extrem de onorată că are încredere în mine și în puterea noastră, a cetățenilor români, de a le ține piept rușilor. M-a emoționat când am auzit-o povestind că România a fost un model pentru Republica Moldova și că speră să rămână așa în continuare. Maia Sandu are un mesaj pentru noi toți, ascultați-o, vă rog! Este o voce onestă, clară, care știe ce poate face propaganda rusă”, a transmis Elena Lasconi, după discuție.
Ca urmare a întâlnirii, Maia Sandu a transmis că o va vota pe Elena Lasconi și i-a îndemnat pe români să procedeze la fel.
“Dragi români, în acest sfârșit de săptămână din nou mergem la vot. Eu voi vota cu Elena Lasconi, pentru că este autentică și simt că iubește România. Cel mai periculos pentru o națiune este când e cuprinsă de frică și dușmănie. Înțeleg că mulți dintre noi sunt cuprinși de îngrijorare și caută un lider cu caracter care să ne unească. Cred că doamna Lasconi poate fi acel lider curajos și cu dragoste față de români care să unească și care să țină România pe calea cea dreaptă. Pentru noi, cei din Republica Moldova, România întotdeauna a fost un model de urmat. Prin efortul românilor, România stă azi cu fruntea sus în Uniunea Europeană. Progresele se văd cu ochiul liber. De aceea și noi vrem să fim parte din Uniunea Europeană, dar avem nevoie de ajutorul vostru. Știu că Elena Lasconi nu va renunța la relația cu Republica Moldova, ci va continua ce am început să facem împreună. Avem multe proiecte frumoase de realizat. Destinul nostru comun este lumea liberă – bunăstarea, stabilitatea și dezvoltarea pe care le aduce apartenența la Uniunea Europeană. Am încredere că, așa cum românii au făcut-o de-a lungul istoriei, Elena Lasconi se va lupta pentru țară și va câștiga pentru țară. Pentru o Românie puternică, respectată, pentru ca toți românii, de acasă și de peste hotare, să fie uniți, respectați și mândri de națiunea lor în Europa și în lume. Așadar, pentru mine și pentru mulți alții, viitorul nostru pașnic și prosper e cu „DA“ pentru Elena Lasconi! Așa să ne-ajute Dumnezeu!”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.
Întrevederea dintre cele două a avut loc după ce Lasconi precizase că a avut o convorbire telefonică cu Maia Sandu, căreia i-a transmis candidatei USR că de bilanțul alegerilor din România depinde destinul european al celor două state românești.
“Mi-a spus că înțelege mai bine decât oricine câta presiune este pe mine. Că trebuie să mă gândesc că este responsabilitatea tuturor, în ceea ce privește calea pe care vrem să o alegem, dacă este europeană sau nu. Eu nu reușesc să mă detașez, încerc să dau tot ce este mai bun din mine în fiecare zi, pentru ca rezultatul să fie Elena Lasconi, adică drumul european”, a spus Lasconi, după ce, în primul tur al scrutinului prezidențial, moldovenii cu cetățenie română i-au oferit peste 56% din sufragii.
Maia Sandu s-a aflat în România cu o zi înainte să debuteze în străinătate turul al doilea de scrutin al alegerilor și la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a autorizat desecretizarea documentelor din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie, documentele cuprinzând “informaţii relevante privind operaţiuni externe maligne, inclusiv finanţare ilegală, amplificare sintetică a unor campanii digitale şi atacuri cibernetice de amploare care au avut ca ţintă alegerile prezidenţiale din România”.
REPUBLICA MOLDOVA
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică
Published
2 days agoon
December 5, 2024By
Diana ZaimPremierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică, după ce au avut loc mai multe demisii pentru situația creată în sectorul energetic al Republicii Moldova. Potrivit premierului, Energocom nu a achiziționat gaze, ascunzându-se în spatele birocrației, și nu a asigurat, astfel, necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri, informează comunicatul oficial al Guvernului.
Din funcții vor fi demiși ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a admis greșeli în gestionarea situației, și directorul general Energocom, Victor Bînzari.
De asemenea, a fost solicitată demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, care a blocat achiziționarea de gaze de către instituțiile responsabile. În acest sens, prim-ministrul a solicitat Agenției Proprietății Publice să convoace Adunarea Generală pentru a numi un nou membru, în colaborare cu societatea civilă.
„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț. În loc să caute vinovați și să paseze responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz la momentul oportun”, a spus prim-ministrul.
În același timp, șeful Executivului a subliniat că va prelua portofoliul energetic, până la numirea noului ministru, accentuând că în cadrul unei ședințe cu instituțiile responsabile de asigurarea țării cu gaz și energie electrică au fost trasate mai multe sarcini legate de planurile de contingență pentru perioada următoare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional
SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ5 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ2 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității