ROMÂNIA
O misiune a FMI vine în București (3-7 februarie) pentru a analiza evoluțiile economice și financiare ale României
Published
2 months agoon
By
Diana Zaim
O misiunea a FMI va efectua o vizită în București în perioada 3-7 februarie. O echipă a Fondului Monetar Internațional se va întâlni cu reprezentanții noului Guvern, dar și cu oficiali ai Băncii Naționale a României pentru a analiza evoluțiile economice și financiare recente și pentru a actualiza perspectivele macroeconomice ale țării noastre, informează un comunicat oficial al FMI.
Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe Jan Kees Martijn ca șef al misiunii în România. Martijn a fost repartizat pe un nou post, în conformitate cu politicile interne ale FMI.
Joong Shik Kang, cetățean sud-coreean, este în prezent șeful misiunii pentru România și Grecia. Anterior, a fost șeful misiunii pentru Hong Kong SAR și șeful adjunct al misiunii în China. A studiat economia la Universitatea Națională din Seul și are un doctorat în economie la Universitatea din Wisconsin-Madison.
Ieri, 15 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat, că legea bugetului va fi trecută prin guvern și înaintată Parlamentului până la finele lunii ianuarie, urmând ca bugetul pentru 2025 să fie construit pe o abordare prudentă, care să permită închiderea anului cu un deficit de 7% și un echilibru în investiții. Totodată, suma alocată investiţiilor este majorată nominal de la 120 miliarde la aproximativ 132 miliarde de lei.
Reamintim că România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare fiscală de şapte ani în loc de patru.
- Pentru cinci dintre cele 20 planuri pe termen mediu care au fost evaluate pozitiv de Comisie, traiectoria cheltuielilor nete se bazează pe o prelungire a perioadei de ajustare de la patru la șapte ani. Prelungirea este susținută de un set de angajamente în materie de reformă și investiții incluse în planuri. În toate cele cinci cazuri, Comisia a evaluat că măsurile incluse în planuri îndeplineau criteriile pentru a justifica o prelungire. Este vorba despre planurile pe termen mediu ale Finlandei, Franței, Italiei, Spaniei și României.
De asemenea, România va fi supusă în 2025 unui bilanț aprofundat pentru identificarea dezechilibrelor macroeconomice, în contextul publicării celei de-a doua părți a pachetului de toamnă al Semestrului European.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

You may like
Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei
Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”
Germania: Bundesrat-ul aprobă un plan istoric de reformă a datoriei care va permite investiții masive de miliarde de euro în apărare
Bolojan a convocat CSAT pentru 28 martie: Poziționarea României privind negocierea încheierii războiului Rusia-Ucraina, pe agendă
“It’s the simplification, stupid”: Liderii UE au agreat măsuri pentru a dezlănțui competitivitatea europeană și a mobiliza economii record de 1,4 miliarde de euro
Liderii UE au ascuțit cuțitele pentru bătălia contabilă a bugetului și finanțării apărării: “Fără euro-obligațiuni. Dacă sunteți într-o groapă, nu mai săpați” vs. “Va trebui să facem un nou împrumut comun”
ROMÂNIA
Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România
Published
51 minutes agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Alexandru Fulga, președintele Patronatului în Construcții din România (PPC), a participat la cea de-a IV-a ediție a Forumului Construcțiilor 2025, eveniment dedicat digitalizării, inovației și sustenabilității în industria construcțiilor.
În cadrul Forumului, Alexandru Fulga a contribuit activ la dialogul privind provocările și oportunitățile din sector. Prin intervențiile sale, acesta a subliniat importanța introducerii digitalizării în procesele de proiectare, precum și necesitatea unei colaborări strânse între mediul privat și autorități pentru dezvoltarea unui sector al construcțiilor modern și sustenabil.
De asemenea, în timpul panelului „Parteneriatul între guvern și industrie: măsuri necesare pentru a avea stabilitate”, Alexandru Fulga a abordat rolul tot mai important al statului ca investitor în economie. El a evidențiat impactul fondurilor naționale, locale și europene asupra dezvoltării proiectelor din construcții, subliniind că mediul privat, fie că este vorba despre constructori sau proiectanți, a ținut cont atât de aceste priorități, cât și de necesitatea de a asigura resursele necesare pentru soluții eficiente.
„Spre deosebire de constructori, noi, proiectanții, suntem, în marea noastră majoritate, companii românești, ceea ce contribuie la consolidarea sectorului nostru de activitate. În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România, ceea ce, pentru noi, este foarte important. Acest lucru ne-a permis să ne specializăm, să evoluăm și să ne diversificăm foarte mult portofoliul. Tipul de lucrări la care am fost expuși a devenit din ce în ce mai provocator”, a subliniat Alexandru Fulga.
Un alt aspect esențial abordat de Alexandru Fulga a fost necesitatea unui cadru legislativ clar și eficient, care să asigure predictibilitate și stabilitate în sectorul construcțiilor. Acesta a subliniat importanța unui dialog constant între mediul privat și autoritățile guvernamentale pentru îmbunătățirea normelor legislative.
„Cadrul legislativ este esențial pentru a înțelege în ce mediu lucrăm, la ce standarde și după ce reguli trebuie să ne raportăm. PPC este implicat în dialogul cu autoritățile guvernamentale, cu legislativul, pentru că suntem direct interesați o să contribuim la îmbunătățirea cadrului normativ, astfel încât să fie unul realist, bazat pe standarde recunoscute și aplicabile de către proiectanți”, a declarat Alexandru Fulga.
ROMÂNIA
CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei
Published
1 hour agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Alexandru Fulga, CEO al CDS și președinte al Patronatului Proiectanților în Construcții din România, a participat în calitate de speaker la Forumul Construcțiilor 2025, ediția a IV-a, desfășurat pe 19 și 20 martie la Palatul Parlamentului din București.
Evenimentul, organizat de eDevize în parteneriat cu CDS, a reunit lideri din industrie, decidenți guvernamentali și experți recunoscuți pentru a discuta despre cele mai noi tendințe și provocări din domeniul construcțiilor.
Participanții au avut oportunitatea de a colabora și de a dezbate impactul transformărilor tehnologice asupra sectorului, precum și modalitățile prin care pot fi implementate soluții inovative pentru a asigura un viitor mai sustenabil.
Alexandru Fulga a discutat despre importanța fondurilor europene și naționale pentru sectorul construcțiilor, subliniind necesitatea unor strategii mai eficiente pentru maximizarea impactului acestora.
„La CDS, avem o experiență relevantă în implementarea proiectelor cu finanțare europeană sau de la bugetul național. Nivelul de calitate, procedurile de lucru, respectarea termenelor și capacitatea financiară necesară pentru a acoperi inclusiv întârzierile de plăți sunt elemente esențiale pentru a avea succes în acest domeniu”, a declarat Alexandru Fulga.
De asemenea, în cadrul panelului „Parteneriatul între guvern și industrie: măsuri necesare pentru a avea stabilitate”, Alexandru Fulga a participat activ la discuțiile privind evoluția relației dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea în administrație și industrie.
„În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România. Tipologia lucrărilor la care am fost expuși s-a transformat treptat, devenind din ce în ce mai provocatoare. Dacă, acum 10 ani, investițiile statului erau în proiecte de reabilitare termică, care nu necesitau o specializare foarte mare, ulterior au apărut investiții în stadioane, spitale, aeroporturi. Ca parteneri ai statului, am fost nevoiți să aducem oameni specializați, softuri adecvate și pregătirea necesară pentru a face posibilă realizarea acestor proiecte. Memoria instituțională se rezumă, în final, tot la oameni”, a subliniat Alexandru Fulga.
Un moment important al zilei a fost panelul „Femeile care construiesc viitorul în industrie” unde Diana Tudor, cofondator și co-owner CDS, a fost prezentă la discuții despre contribuția femeilor în acest domeniu și impactul lor asupra dezvoltării și modernizării industriei. Rolul acestora devine tot mai vizibil, iar expertiza și leadershipul feminin sunt esențiale pentru progres.
De asemenea, membrii CDS au fost prezenți la sesiunile dedicate construcțiilor în sectorul privat, în care s-a analizat evoluția pieței, provocările economice și oportunitățile de investiție. Dezbaterile au evidențiat nevoia unor strategii coerente care să sprijine dezvoltarea sustenabilă și să creeze un echilibru între cererea de pe piață și resursele disponibile.
Subiectul leadershipului și managementului în construcții a fost un alt punct-cheie al zilei, punând în lumină importanța strategiilor eficiente de coordonare a proiectelor și a echipelor, într-un sector aflat în continuă transformare.
„Ne bucurăm să fim parte dintr-un eveniment de o asemenea anvergură și să contribuim activ la conturarea viitorului industriei construcțiilor”, a transmis CDS.
ROMÂNIA
Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate
Published
2 hours agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a participat vineri, la Târgu Mureș, la cea de-a IV-a ediție a Forumului Economic al Transilvaniei, unde a abordat oportunitățile de dezvoltare a relațiilor economice dintre România și Ungaria
„Întreprinderile sunt motorul economiei. În 2025, am demarat o schimbare de paradigmă și ne-am angajat să bazăm creșterea economică pe investiții și creare de valoare, reducând cheltuielile statului și deficitul bugetar. În acest scop, alocăm anul acesta 150 de miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea sectoarelor economice prin programe de ajutor de stat destinate întreprinderilor”, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.
Ministru a precizat că, într-un mediu internațional în continuă schimbare, predictibilitatea politicilor fiscale și un dialog deschis și constant cu antreprenorii devin tot mai importante.
„Am reafirmat acest angajament astăzi, la Târgu Mureș, în cadrul celei de-a IV-a ediții a Forumului Economic al Transilvaniei. Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate, contribuind astfel la reducerea deficitului balanței comerciale și la aducerea de plusvaloare în economia românească”, a subliniat ministrul Finanțelor.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică

Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”

Germania: Bundesrat-ul aprobă un plan istoric de reformă a datoriei care va permite investiții masive de miliarde de euro în apărare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- NATO1 week ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- ROMÂNIA1 day ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL3 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea