Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

O stradă din Paris va purta numele Reginei Maria, în semn de omagiu la 100 de ani de la Conferința de Pace ce a urmat Primului Război Mondial

Published

on

© Familia Regală a României

O stradă din capitala Franței va purta începând de luna viitoare numele Reginei Maria a României, în semn de omagiu față de rolul și implicarea în Conferința de Pace de la Paris ce a urmat Primului Război Mondial, care a debutat în urmă cu un secol.

”Parfumul Reginei Maria a fost recreat, la exact 100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris. Casa de parfumuri franțuzești a cărei imagine a fost regina României Mari până în 1938 a retras parfumul de pe piață la moartea suveranei. Francezii o vor sărbători luna viitoare pe Regina Maria, la Paris, unde o stradă va primi numele ei”, informează Știrile TVR într-un reportaj realizat în exclusivitate.

Conferința de Pace de la Paris a început la 18 ianuarie 1919 și a durat până la 21 ianuarie 1920, având drept obiectiv edificarea unei noi ordini și configurații politico-teritoriale  în Europași rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. Au participat 27 de state, printre care și România.

Cunoscută drept ”sistemul de tratate de la Versailles”, Conferința s-a încheiat cu semnarea a cinci tratate cu puterile beligerante (Versailles, Saint Germain, Neuille sur Seine, Trianon și Sevres). Dintre acestea, prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, Ungaria recunoștea realitățile rezultate în urma războiului, inclusiv unirea Transilvaniei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României.

Potrivit Familiei Regale a României, la 5 martie 1919, Regina Maria a început, la Paris, o vizită care a rămâs în istoria modernă a ţării noastre. Vizita la Paris a avut loc în prezența prim-ministrului român Ionel Brătianu și a jucat un rol important în favoarea României la Conferinţa de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920).

Vizita la Paris a durat din 5 până în 12 martie 1919. Ulterior, Regina Maria a revenit la Paris, după un alt sejur european, între 30 martie și 16 aprilie 1919.

Întâlnirile Reginei Maria cu președintele francez Raymond Poincaré și cu prim-ministrul Georges Clemenceau au rămas în istorie, iar astăzi se vorbește despre ele în societatea românească drept momente legendare ale diplomației românești, în general, și ale diplomației regale, în special.

Academia de Arte Frumoase a organizat o sesiune solemnă în onoarea reginei, care a fost membru al reputatului for științific și artistic. Ea a întâlnit comunitatea românească din Franța, a fost oaspete de onoare al Operei Garnier și al Comediei Franceze, a luat prânzul cu ministrul Afacerilor Externe Stephen Pichon la Quai d’Orsay, a participat la o slujbă la Catedrala Notre Dame în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial și s-a întâlnit cu Președintele Statelor Unite ale Americii Woodrow Wilson.

Regina Maria a fost distinsă, cu ocazia vizitei, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Moment istoric pentru România | Țara noastră preia Președinția Subcomitetului Științific și Tehnic al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic

Published

on

© ROSA

România preia Președinția Subcomitetului Științific și Tehnic al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic (UN COPUOS), făcând un pas semnificativ în domeniul afacerilor spațiale: „Această poziție de prestigiu a fost încredințată doamnei Ulpia Elena Botezatu, o specialistă remarcabilă din cadrul Agenției Spațiale Române”, se arată în comunicatul oficial al ROSA. 

Deschiderea celei de-a 61-a sesiuni a Subcomitetului Științific și Tehnic (STSC), care a avut loc la Viena, a fost marcată prin acest moment istoric pentru România. Toate cele 102 state membre ale Comitetului, alături de peste 50 de organizații interguvernamentale și nonguvernamentale, au susținut candidatura doamnei Botezatu.

Subcomitetului Științific și Tehnic are un rol crucial în reglementarea și îndrumarea activităților spațiale la nivel global. Comitetul a fost instrumental în crearea a cinci tratate fundamentale și a principiilor spațiului cosmic, care guvernează utilizarea spațiului de către națiunile lumii. De asemenea, COPUOS are sarcina de a revizui cooperarea internațională în domeniul spațial, de a analiza activitățile spațiale propuse de Națiunile Unite, de a promova programele de cercetare spațială și de a aborda problemele juridice generate de explorarea spațiului cosmic.

Președinția de doi ani a doamnei Ulpia Elena Botezatu la Subcomitetul Științific și Tehnic al Comitetului ONU oferă României o oportunitate unică de a influența și modela viitorul explorării și utilizării spațiului cosmic la nivel internațional. În următorii doi ani, sub îndrumarea sa, România va avea posibilitatea de a contribui semnificativ la stabilirea direcțiilor de cercetare și politici în acest domeniu vital, consolidându-și astfel poziția în comunitatea globală a cercetării spațiale.

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

România, în top 4 țări din lume cu cea mai bună mâncare, alături de Italia, Grecia și Spania (World of Statistics)

Published

on

România este a țara cu a patra cea mai bună gastronomie din lume, relevă un clasament difuzat de World of Statistics pe propria pagină de X, rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

În acest top de 50 de țări, România se clasează în primele patru țări, fiind devansată doar de Italia, Grecia și Spania, dar depășind țări precum Franța (aflată pe poziția a cincea).

De remarcat că primele cinci țări cu cea mai bună mâncare din lume sunt din Europa, în vreme cea mai bine clasată țară asiatică în privința artei culinare este Japonia, aflată pe locul al șaselea. Niponii sunt urmați de India (locul al zecelea) și China (locul al unsprezecelea).

Cea mai bună gastronomie latino-americană se regăsește în Mexic, aflată pe poziția a opta în lume.

În top zece țări se mai află și Croația și Portugalia.

Statele Unite se clasează abia pe poziția a 13-a, iar Germania pe locul al 18-lea.

Continue Reading

ROMÂNIA

România scrie istorie la Olimpiada Internațională de Fizică și se clasează pe primul loc în Europa și pe al treilea loc în clasamentul pe națiuni

Published

on

© Ministerul Educației/ Facebook

România s-a clasat pe primul loc în Europa și pe locul 3 în clasamentul pe națiuni la Olimpiada Internațională de Fizică, după China și Coreea de Sud, aflate la egalitate pe primul loc, și Statele Unite, care au reușit să-și asigure locul secund, anunță Ministerul Educației.

Reușita la această disciplină vine după cea din cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică, în urma căreia România a reușit o performanță istorică, clasându-se pe locul 4 în clasamentul pe națiuni.

La Olimpiada Internațională de Fizică, desfășurată la Tokyo, în Japonia, în perioada 10-17 iulie, au participat 398 de elevi din 84 de țări.

Lotul României, coordonat de prof. dr. Delia Davidescu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, și conf. univ. dr. Popescu Sebastian-Dumitru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, este format din:
  • Momoiu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur, poziția a 7-a in clasamentul general
  • Oros Vlad Ștefan, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, clasa a XII-a, medalie de aur
  • Dragomir Darius Andrei, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur
  • Mirică Ioan Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de argint
  • Tudose Rareș Felix, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a X-a, medalie de argint

Profesorii observatori sunt Victor Păunescu, Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu, București, și Golcea Sandu Mirel, Colegiul Național C. D. Loga, Timișoara.

”Felicitări! Mulțumiri tuturor celor care se dedică performanței în educație!”, conchide Ministerul Educației.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL34 mins ago

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

NATO4 hours ago

Ministerul Apărării Naționale lansează o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Sunt disponibile aproape 5.000 de locuri

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Premierul Greciei îi cere președintei Comisiei Europene ”să adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”

COMUNICATE DE PRESĂ7 hours ago

ICI București a participat la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Telecomunicaţiilor și Societăţii Informaţionale

ROMÂNIA7 hours ago

România și Qatar semnează un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul comunicațiilor electronice. Marcel Ciolacu: Acest sector are rol strategic pentru țara noastră

COMUNICATE DE PRESĂ7 hours ago

Universitatea din București lansează rezultatele cercetării „Atitudinea românilor față de voluntariat”

MAREA BRITANIE8 hours ago

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Ajutorul acordat Iranului de către Comisia Europeană pentru găsirea elicopterului prezidențial nu a avut în spate „motivații politice”

POLITICĂ8 hours ago

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că își lansează cartea “Un ostaș în slujba țării” în contextul tranziției sale de la om de armată la om politic

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA9 hours ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA2 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA3 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL5 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

Trending