Connect with us

SUA

O viziune comună privind 6G, dezvoltarea parteneriatului economic cu ajutorul instrumentelor digitale, promovarea leadership-ului transatlantic în domeniul tehnologiilor emergente, rezultatele centrale ale reuniunii Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie

Published

on

© European Union, 2024/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Statele Unite au organizat a șase reuniune a Consiliului pentru comerț și tehnologie, la Leuven, Belgia, ce a permit părților să valorifice acțiunile în curs și să prezinte noi rezultate ale acestui format după doi ani și jumătate de cooperare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, aceasta a fost reprezentată de vicepreședinții executivi Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, cărora li s-a alăturat comisarul Thierry Breton. Din partea SUA au fost prezenți Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, Gina Raimondo, și reprezentantul comercial al SUA, Ka-Tai.

Reuniunea a avut loc într-un context geopolitic dificil, inclusiv războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și presiunile economice mondiale. În plus, accelerarea tranziției digitale și a celei verzi deschide oportunități de creștere și inovare, dar necesită, de asemenea, cooperarea transatlantică în direcția unor abordări comune.

Aceasta a arătat că există un angajament ferm de a promova poziția de lider transatlantic în ceea ce privește tehnologiile emergente și mediul digital, de a facilita comerțul și investițiile bilaterale, de a coopera în materie de securitate economică și de a apăra drepturile și valorile omului.

Cooperarea transatlantică în domeniul inteligenței artificiale, al tehnologiei cuantice, al tehnologiei 6G, al semiconductorilor și al standardizării

UE și SUA și-au reafirmat angajamentul comun față de o abordare bazată pe riscuri a inteligenței artificiale (IA) și față de sprijinul pentru tehnologii IA sigure și fiabile. Ambii parteneri cred în potențialul IA de a contribui la găsirea de soluții la provocările globale. Un scurt document general publicat astăzi privind IA pentru binele public identifică etapele în care UE și SUA cooperează în segmente de vremuri tulburi, , energie, răspuns la situații de urgență și reconstrucție.

Partenerii au anunțat, de asemenea, un nou dialog între biroul UE pentru IA și Institutul pentru Siguranță din SUA privind dezvoltarea de instrumente, metodologii și criterii de referință pentru măsurarea și evaluarea modelelor de IA. De la lansarea TTC în 2021, UE și SUA au lucrat la transparență și la atenuarea riscurilor pentru a profita de beneficiile IA pentru cetățenii și societățile lor și continuă să pună în aplicare Foaia de parcurs comună pentru AI și gestionarea riscurilor în condiții de încredere.  

UE și SUA au adoptat vineri o viziune comună privind 6G, care stabilește o cale pentru poziția de lider în această tehnologie și au semnat un acord administrativ pentru colaborarea în domeniul cercetării. Aceasta se bazează pe perspectivele 6G adoptate în mai 2023 și pe foaia de parcurs a industriei privind 6G din decembrie 2023.

În domeniul semiconductorilor, UE și SUA își prelungesc cu trei ani cele două acorduri administrative, în temeiul cărora au cooperat în mod fructuos pentru a identifica perturbările timpurii ale lanțului de aprovizionare și pentru a asigura transparența subvențiilor. Ele se vor angaja să coopereze cu privire la semiconductorii tradiționali și își vor uni forțele în cercetare pentru a găsi alternative la substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) în cipuri, inclusiv prin mobilizarea capacităților IA. 

În ceea ce privește standardele referitoare la tehnologia emergentă, UE și SUA lansează un raport de cartografiere a identității digitale cu scopul de a identifica cazurile de utilizare a interoperabilității transatlantice și a utilizării transfrontaliere a identităților digitale. În 2023, UE și SUA au aprobat un standard internațional comun privind sistemele de încărcare de megawați pentru reîncărcarea vehiculelor electrice de mare tonaj. Partenerii vor continua să lucreze la standarde ca factori care facilitează tranziția ecologică.

Stimularea competențelor digitale și a talentelor este fundamentală pentru succesul tranziției digitale. Grupul operativ ”Talent pentru dezvoltare”, lansat în aprilie 2023 cu un mandat de un an, a servit drept platformă pentru schimburi bogate privind dezvoltarea de competențe inovatoare și soluții concrete pentru a aborda deficitul de competențe în sectorul tehnologic atât în UE, cât și în SUA. Grupul operativ a prezentat rezultatele acestor discuții în contextul CTT. 

Promovarea unui comerț mai ușor, mai durabil și mai sigur pe piața transatlantică

Promovarea comerțului durabil ca parte a tranziției verzi este o prioritate pentru ambele părți, iar CCT rămâne un forum esențial pentru ca UE și SUA să coopereze în acest sens.

Ambele părți au reafirmat importanța Inițiativei transatlantice privind comerțul durabil (TIST), care, de la crearea sa în 2022, încadrează activitatea CCT în această privință.

În cadrul reuniunii de astăzi, oficialii ambelor părți au trecut în revistă lucrările desfășurate în cadrul TIST, inclusiv în ceea ce privește evaluarea conformității, pentru a facilita comerțul cu bunuri și tehnologii care sunt vitale pentru tranziția verde. Aceștia au convenit să publice un Catalog comun de bune practici privind achizițiile publice ecologice pentru a contribui la accelerarea implementării proiectelor de sustenabilitate finanțate din fonduri publice și pentru a promova cooperarea lor în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu energie solară.

UE și SUA și-au manifestat intenția de a facilita schimburile comerciale transatlantice și de a continua să dezvolte parteneriatul lor economic unic. În acest scop, ambele părți au convenit să faciliteze utilizarea instrumentelor digitale în cadrul schimburilor comerciale. În special, acestea au luat măsuri pentru a facilita comerțul digital pentru întreprinderi prin coordonarea și alinierea standardelor tehnice respective pentru sistemele de facturare electronică, ceea ce ar trebui să reducă considerabil timpul și birocrația. Acest lucru va reduce, de asemenea, utilizarea hârtiei și emisiile de dioxid de carbon asociate cu metodele tradiționale de facturare.

În plus, ambele părți au reafirmat importanța Dialogului UE-SUA privind stimulentele pentru energia curată ca platformă de schimb pentru a evita concurența de sumă zero și denaturarea comerțului și a investițiilor în sectorul energiei curate. Aceștia au salutat, de asemenea, publicarea recomandărilor privind o mai mare compatibilitate transatlantică a infrastructurii transatlantice de încărcare a vehiculelor electrice, care completează recomandările tehnice transatlantice publicate anterior pentru punerea în aplicare finanțată de guvern a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice.

În plus, UE și SUA susțin că comerțul durabil nu se referă numai la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ci și la asigurarea unei tranziții echitabile pentru lucrători și întreprinderi în amonte și în avalul lanțului de aprovizionare. Acest obiectiv este înglobat de activitatea Dialogului privind comerțul și munca (TALD), care, pe baza discuțiilor din cadrul unui atelier cu partenerii sociali organizat în cadrul celei de a cincea reuniuni a CCT din ianuarie 2024, a avut loc cea de a treia reuniune prilejuită de întâlnirea Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie.

În plus, UE și SUA s-au ocupat intensiv de domeniul mineralelor critice, care sunt indispensabile pentru un set larg de tehnologii necesare pentru sectoarele strategice ale UE, cum ar fi industria cu emisii zero și sectoarele digital, spațial și de apărare. UE și SUA avansează în negocieri în vederea încheierii unui acord privind mineralele critice. Acest acord vizează consolidarea lanțurilor de aprovizionare UE-SUA în ceea ce privește mineralele critice pentru bateriile vehiculelor electrice și consolidarea protecției muncii și a mediului în lanțurile internaționale de aprovizionare cu minerale critice. UE și SUA au salutat, de asemenea, lansarea Forumului parteneriatului pentru securitatea minerală, pe care îl vor co-prezida, și așteaptă cu interes o cooperare viitoare fructuoasă cu o gamă largă de parteneri din întreaga lume.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre crearea de parteneriate privind securitatea economică. În acest sens, UE și SUA și-au reafirmat preocupările comune cu privire la provocările generate de constrângerea economică și de practicile care nu se bazează pe regulile de piață utilizate de țările terțe și au decis să își continue eforturile de reducere a riscurilor și de diversificare a relațiilor lor comerciale și de investiții.

Aceștia au recunoscut, de asemenea, rolul important pe care CCT l-a jucat în mod constant în optimizarea activității UE-SUA privind controlul exporturilor împotriva Rusiei și Belarusului. Acestea au decis să își alinieze în continuare prioritățile respective în această privință și să continue eforturile de facilitare a comerțului sigur cu tehnologii de vârf, menținând, în același timp, un regim eficace de control al exporturilor.

UE și SUA au desfășurat activități comune pentru a identifica și a promova cele mai bune practici privind examinarea investițiilor străine și vor continua să facă schimb de informații pentru a aborda amenințările la adresa securității și a ordinii publice. Ambele părți au convenit, de asemenea, să continue să facă schimb de informații cu privire la modul de răspuns la riscurile pe care le prezintă investițiile externe în anumite domenii privind tehnologiile critice.

Apărarea drepturilor omului și a valorilor într-un mediu geopolitic digital în schimbare

UE și SUA sunt de acord că platformele online ar trebui să exercite o responsabilitate mai mare în ceea ce privește asigurarea unui mediu digital echitabil, transparent și responsabil, inclusiv prin abordarea violenței de gen și protejarea celor care apără drepturile omului în mediul online. Partenerii au elaborat un set de principii comune privind violența de gen pe platformele online, care completează lista de principii de nivel înalt privind protecția și responsabilizarea minorilor și accesul la date pentru cercetători, care sunt în conformitate cu Actul privind serviciile digitale.

Ambii parteneri și-au exprimat hotărârea să sprijine democrațiile din întreaga lume și să apere drepturile omului, mass-media liberă și independentă și să combată acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine, în special într-un an în care au loc numeroase alegeri în lume În acest sens, au publicat acțiuni comune de recomandare pentru platformele online privind protecția apărătorilor drepturilor omului online.

UE și SUA s-au angajat să faciliteze accesul la datele de pe platformele online și au publicat un raport privind mecanismele de acces al cercetătorilor la astfel de date, care se bazează pe eforturile depuse de comunitatea academică și de cercetare.

În plus, UE și SUA și-au reiterat angajamentul de a sprijini proiectele de infrastructură digitală sigură și rezilientă și de conectivitate în țările terțe și au anunțat un pachet comun de sprijin pentru Tunisia. Acesta se adaugă la punerea în aplicare a proiectelor în curs de desfășurare în Costa Rica, Jamaica, Kenya și Filipine.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SUA

SUA anunță o restricționare a vizelor pentru ”persoanele responsabile de subminarea democrației” în Georgia și revizuirea cooperării cu țara din Caucaz în contextul legii privind ”influența străină”

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Statele Unite au anunțat că introduc noi restricții de viză împotriva Georgiei după ce Parlamentul acestei țări a adoptat o lege controversată privind ”influența străină” de sorginte rusească, materializând astfel avertismentele exprimate de secretarul de stat american Antony Blinken, care a anunțat marți că țara sa ar putea lua măsuri împotriva statului din Caucaz.

”În ultimele câteva luni, partidul de guvernământ <<Visul georgian>> a elaborat și adoptat o lege privind <<influența străină>> care înăbușă exercitarea libertății de asociere și de exprimare, stigmatizează organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și împiedică organizațiile media independente care lucrează să ofere georgienilor acces la informații de înaltă calitate.  Pe măsură ce cetățenii georgieni și-au exprimat opoziția față de această lege, am văzut indicii clare ale unei campanii de intimidare și ale utilizării violenței pentru a suprima disidența pașnică. Atât <<legea privind securitatea națională>>, cât și tacticile represive utilizate pentru a înăbuși disidența legitimă subminează democrația georgiană și libertățile fundamentale la care are dreptul poporul georgian și contravin obiectivului de lungă durată al Georgiei – reflectat în constituția sa – de integrare euro-atlantică și de parteneriat strategic cu Statele Unite”, explică același oficial american mai sus amintit într-un comunicat dat publicității de Departamentul de Stat al SUA.

În această situație, ”Departamentul de Stat pune în aplicare o nouă politică de restricționare a vizelor pentru Georgia, care se va aplica persoanelor care sunt responsabile sau complice la subminarea democrației în Georgia, precum și membrilor familiilor acestora”.

Aceasta vizează ”persoanele responsabile de suprimarea societății civile și a libertății de întrunire pașnică în Georgia printr-o campanie de violență sau intimidare”.

”Sprijinul Statelor Unite pentru democrația din Georgia este de lungă durată și reprezintă un element fundamental al relației noastre bilaterale. Orice persoană care subminează procesele sau instituțiile democratice din Georgia – inclusiv în perioada premergătoare, în timpul și după alegerile din Georgia din octombrie 2024 – poate fi considerată neeligibilă pentru vizele americane în temeiul acestei politici și i se poate interzice să călătorească în Statele Unite. Membrii de familie apropiați ai acestor persoane pot face, de asemenea, obiectul acestor restricții”, a explicat secretarul de stat american.

De asemenea, Antony Blinken a anunțat că lansează ”revizuire cuprinzătoare a cooperării bilaterale dintre Statele Unite și Georgia”, după cum anunța și Casa Albă săptămâna trecută. 

”Rămâne speranța noastră că liderii Georgiei vor reconsidera proiectul de lege și vor lua măsuri pentru a merge mai departe cu aspirațiile democratice și euro-atlantice ale națiunii lor. Pe măsură ce revizuim relația dintre cele două țări, vom lua în considerare acțiunile Georgiei în luarea deciziilor noastre”, continuat acesta.

Parlamentarii georgieni au aprobat planurile controversate de a califica sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea ca proiectul să devină o lege de inspirație rusească.

Legiuitorii din această țară au ignorat astfel avertismentele venite din partea Occidentului și nemulțumirea manifestată de populație, care a ieșit în stradă pentru a-și arăta opoziția față de legislația care riscă să deturneze parcursul european al țării.

Este posibil ca partidul aflat la putere, “Visul georgian”, iniţiatorul legii, să nu renunțe și să o adopte definitiv, chiar dacă președinta țării a respins-o prin veto, având în vedere că dispune în Parlament de numărul necesar de voturi.  

Continue Reading

SUA

SUA avertizează că vor lua „măsuri” după adoptarea în Georgia a legii privind agenții străini: Este „exact din manualul de joc al Moscovei”

Published

on

© Official State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat miercuri că SUA vor „lua măsuri” împotriva unui proiect de lege controversat adoptat săptămâna trecută de parlamentul fostei republici sovietice Georgia, care a generat proteste în masă, informează AFP, preluat de Agerpres.

În cadrul unei declarații în fața Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților cu privire la cererea de buget pentru anul 2025 a Departamentului de Stat, Blinken a declarat, ca răspuns la o întrebare, că SUA sunt „foarte îngrijorate” în legătură cu proiectul de lege privind „agenții străini”, afirmând că acesta este „exact din manualul de joc al Moscovei”.

„Ne uităm foarte atent la ceea ce putem face ca răspuns la acest lucru și anticipez că vom lua măsuri. UE analizează impactul asupra procesului de aderare a Georgiei”, a declarat el, adăugând că proiectul de lege contracarează dorința poporului georgian de a se îndrepta spre UE.

„Aș anticipa că vor urma lucruri din cauza impactului pe care această lege îl poate avea”, a adăugat el.

De altfel, în urmă cu o săptămână, Casa Albă și-a exprimat „îngrijorarea profundă” față de adoptarea controversatei legi, atrăgând atenția că SUA ar putea „reevalua” relația lor cu această țară din Caucaz.

Proiectul de lege prevede ca organizațiile, inclusiv instituțiile media, care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze la stat. De asemenea, le obligă să publice rapoarte financiare anuale.

Proiectul de lege, care a fost introdus pentru prima dată în martie 2023, a fost clasat după ce a declanșat proteste în masă care s-au soldat cu arestarea a 66 de persoane și rănirea a peste 50 de ofițeri de poliție, dar a fost reintrodus în parlament la începutul lunii trecute.

Criticii spun că proiectul de lege ar submina democrația, catalogându-l drept o „lege rusească”. Însă membrii majorității de guvernământ susțin că acesta ar spori transparența.

Președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zourabichvili, a anunțat sâmbătă că și-a exprimat dreptul de veto față de acest proiect de lege, la câteva zile după ce parlamentul georgian l-a adoptat în a treia și ultima lectură, pe fondul protestelor.

Cu toate acestea, partidul de guvernământ Visul Georgian poate trece peste veto-ul președintelui prin obținerea a 76 de voturi, după care președintele parlamentului poate semna legal proiectul de lege.

Continue Reading

RUSIA

SUA susțin că Rusia a lansat o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului

Published

on

© DoD photo by U.S. Army Sgt. James K. McCann

Rusia a lansat ceea ce este probabil o armă spațială capabilă să atace alți sateliți pe orbita joasă a Pământului, a susținut marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, conform DPA, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că lansarea a avut loc pe 16 mai și că satelitul rus este acum pe aceeași orbită cu satelitul guvernului american.

Întrebat dacă satelitul rus a ameninţat satelitul american, Ryder a spus: ”Ei bine, este o armă de apărare spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului dublează mesajul transmis de reprezentantul SUA la ONU, Robert Wood, săptămâna trecută, când Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a respins rezoluția Rusiei privind interzicerea tuturor armelor în spațiu.

De altfel, Statele Unite au precizat că nu este pentru prima dată când Moscova lansează astfel de arme spațiale, făcând trimitere la momente din 2019 și 2022.

Washingtonul a încercat să prevină o cursă periculoasă a înarmării în spațiu, cu precădere o cursă a înarmării nucleare, și a depus alături de Japonia o rezoluție, care a fost însă respinsă de Rusia.

Documentul ar fi cerut tuturor țărilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în spațiu, care sunt deja interzise în conformitate cu un tratat internațional din 1967.

Ambasadoarea SUA la ONU a anunțat rezoluția SUA-Japonia în martie după ce, la mijlociul lunii februarie,  Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, a declarat că SUA au informații că Rusia dezvoltă o armă antisatelit, despre care Washingtonul crede că nu este încă operațională.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE44 mins ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO57 mins ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.3 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA5 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE6 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending